Een fantastisch moment is het aankopen en daarna het uitzetten van nieuwe Koi voor in je vijver. Een ontzettend leuk moment, maar tegelijkertijd ook spannend. Want gaat alles wel helemaal goed zoals je verwacht? Ontstaan er geen problemen met de nieuwe Koi die je uitzet, of juist het oude bestand wat al in de vijver zwemt? Wij maken je wegwijs in de belangrijkste tips om zonder problemen Koi uit te zetten in jouw vijver.
1. Kies voor een betrouwbare winkel of dealer
Vandaag de dag is er haast in iedere regio wel een winkel te vinden die specifiek Koi in het assortiment hebben. De meeste winkels hiervan zijn ook echt gespecialiseerd in Koi en alle benodigdheden die daarbij komen kijken. Het belangrijkste bij het aankopen is dat je kiest voor een betrouwbare partij. Lees eerst even na op internet of het adres waar jij van plan bent om te gaan kopen een goede winkel blijkt te zijn. Ervaringen van andere mensen zeggen vaak meer dan genoeg.
2. Observeer de omgeving
Let goed op de omstandigheden bij de winkel, zoals helder water, goed verzorgde vissen en een opgeruimde omgeving. Liggen er geen vissen op de bodem? Is het water mooi helder en zien de vissen er goed doorvoed uit? Geen schurende of springende vissen te zien? Zijn er aantastingen te zien op Koi, zoals opstaande schubben of rode wondjes? Dit alles lijkt overdreven, maar in praktijk zien we nog steeds dat er vissen met aantastingen verkocht worden. Soms zal dat niet bewust zijn en valt het de dealer ook niet op. Let daarom toch even extra goed op.
3. Kies voor gezonde Koi
Gezonde Koi zullen bovenstaande symptomen zeker niet vertonen. Gezonde Koi zwemmen rustig in de bassins en komen zelfs nieuwsgierig op je af. In dit artikel leer je meer over het herkennen van gezonde Koi.
4. Een goede dealer erkent problemen of parasieten
Een nette dealer vindt het helemaal niet erg om met jouw te delen of hij Koi in bijvoorbeeld de quarantaine periode heeft behandeld tegen parasieten zoals costia of huidwormen. Het is namelijk heel normaal dat er altijd wel een behandeling nodig is, je kunt er dan ook gerust naar vragen.
5. Watertemperatuur bij het overplaatsen van nieuwe Koi
Informeer bij de verkoper wat de watertemperatuur is en zorg ervoor dat je weet hoeveel graden jouw eigen vijver is. Het verschil in temperatuur mag namelijk niet te groot zijn wanneer je Koi van binnen naar buiten verplaatst. Ons advies is om het verschil op maximaal 3 graden te houden wanneer het bassin bij de winkel warmer is dan jouw vijver. Andersom maakt het niet uit, overbrengen naar warmer water zal geen problemen opleveren.
6. Vervoer Koi zorgvuldig
De Koi dient altijd ingepakt te worden in een viszak gevuld met ongeveer 1/3 deel water en 2/3 deel zuurstof. Daarnaast zal een goede verkoper er altijd voor zorgen dat de Koi goed ingepakt is in een doos, zodat de Koi in het donker vervoerd kan worden. Neem voor de zekerheid zelf een doos of bak mee waarin je de viszak kunt plaatsen voor veilig transport. De bak of doos zorgt ook gelijk voor wat extra bescherming tegen lekjes.
7. Bezoek meerdere winkels
Niet iedere winkel is hetzelfde, dat merk je snel genoeg wanneer je meerdere Koidealers bezocht hebt. Pas dan kun je vergelijken wat de verschillen zijn en bij welke winkels je het beste kunt aankopen. De beste Koidealers zijn meestal de winkels waar de eigenaar (en het personeel) een passie heeft voor Koi. Deze winkels geven het eerlijkst advies en zorgen ervoor dat de Koi goed behandeld worden.
8. Laat de Koi acclimatiseren
laat de viszak met de Koi drijven op het wateroppervlak zodat de temperatuur in de visszak langzaamaan gelijk kan worden aan de temperatuur van de vijver. Maak na ongeveer 10 minuten de viszak open en scherp er wat vijverwater bij. Hierdoor kan de nieuwe Koi alvast een beetje wennen aan andere waterwaardes die jouw vijver hoogstwaarschijnlijk zal hebben. Na nogmaals ongeveer 5 tot 10 minuten kun je de Koi uit de zak halen en in de vijver zetten, het liefst met je handen zodat je zo min mogelijk water overbrengt naar jouw vijver.
9. Koop geen Koi met beschadigingen
Mocht je een Koi tegenkomen die je heel erg graag wilt hebben, maar kleine beschadigingen lijkt te hebben, bespreek dit dan met de verkoper. Spreek af dat de Koi enkele weken voor jou vastgehouden wordt, zodat deze eerst goed kan herstellen. Je kunt voorstellen alvast een aanbetaling te doen, de meeste winkels vinden dit prima in orde.
10. Ken de waterkwaliteit van je vijver
Voordat je Koi aankoopt en in je vijver laat zwemmen, zorg ervoor dat de waterkwaliteit op orde is. Heb je een nog niet ingedraaid filter, zorg er dan voor dat je niet teveel vissen in één keer introduceert, maar doe dit liever in stappen met tussenpozen van enkele weken.
Goedemiddag,
Wat een fijn artikel om te lezen als groentje op het gebied van Koi. Ik heb wel even een vraag over het temperatuur verschil tussen dealerwater en vijverwater. Stel dit verschil is ruim meer dan de aangegeven advies van 3 graden (kouder), kan je dan door middel van tussenposes in verschillende bakken met andere temperaturen de vis toch aanschaffen? Of is het beter te wachten tot je vijver meer op de temperatuur is van de dealer?
Groet,
Erik
Beste Erik, het is beter om dat niet te doen. In het geval het dealerwater kouder is dan de vijver/jouw bak is er geen probleem. Dan mag het prima wat meer zijn dan 3 graden verschil.
Echter in de situatie die je schetst wanneer het dealerwater warmer is dan jouw eigen vijver/bak, dan is het verstandig om gewoon even af te wachten tot er minder verschil is.