Alles wat je moet weten over het transporteren van Japanese Koi

Je bekijkt nu Alles wat je moet weten over het transporteren van Japanese Koi
De reis van Japan naar Nederland als Koi

Japanse Koi leggen een flinke afstand af voordat ze bij de dealer in de winkel te koop aangeboden kunnen worden. Hoewel dit een onmogelijke opgave lijkt, lukt het de Japanse kwekers als geen ander om de vissen veilig en wel naar Nederland en België te transporteren per vliegtuig.

Hoe worden Koi getransporteerd vanuit Japan?

Wist je dat elke Japanse Koi in Nederland een vliegreis heeft meegemaakt en verpakt heeft gezeten in een kleine doos voor zeker 30 tot 40 uur? De Koi worden door de kweker verpakt in dubbele transportzakken voor 1/3 deel gevuld met water en 2/3 deel gevuld met zuurstof. Vervolgens worden ze in dozen verpakt en op het vliegtuig gezet.

En die dozen zijn veel kleiner dan je denkt. Kleinere Koi met een lengte van ongeveer 10 tot 13 cm worden vaak wel per 120 of 150 stuks gelijktijdig verpakt in één doos van ongeveer 80 x 30 x 30 cm. Voor grotere Koi is het een ander verhaal. In diezelfde doos kan slechts één Koi van bijvoorbeeld 70 cm zitten.

Behoud van waterkwaliteit tijdens transport uit Japan

Het is uiterst zeldzaam dat er bij het openen van de doos in Nederland een dode Koi wordt aangetroffen. De waterkwaliteit kan namelijk heel goed op orde gehouden worden door het toevoegen van zakjes gevuld met chemicaliën. Deze kunnen ammonia en CO2 absorberen, waardoor de waterkwaliteit in zekere zin goed gehouden kan worden. De Koi kunnen hierdoor voor wel 45 tot 50 uur verpakt blijven in de doos. De meeste Koi komen dan ook in goede conditie aan en zijn nog fit en vitaal.

Tips voor het transporteren van Koi

Bij aankoop is het belangrijk dat de dealer de Koi goed verpakt in een doos, zodat de vissen in het donker kunnen worden vervoerd. Dat vermindert de stress tijdens het transport en beschermt de viszak tegen beschadigingen of lekken.

Bij grotere Koi is het belangrijk om de doos altijd dwars in de auto te plaatsen. Zo voorkom je dat wanneer je plots flink moet remmen, een staart dubbel kan klappen en kan beschadigen. Bij kleinere Koi, grofweg tot 30 cm kun je de doos op willekeurige manier vervoeren.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie