De reis van Japan naar Nederland als Koi

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Koi tips
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Laatste wijziging in bericht:15 oktober 2023
  • Leestijd:4 minuten gelezen
Je bekijkt nu De reis van Japan naar Nederland als Koi
De reis van Japan naar Nederland als Koi

Japanse Koi ondergaan een reis van heel wat kilometers voordat ze bij de dealer in de winkel te koop worden aangeboden. Hoewel dit voor vissen een zware reis is, kan alles toch netjes onder controle worden gehouden door de Japanse kwekers.

Hoe worden Koi getransporteerd vanuit Japan?

Wist je dat iedere Japanse Koi in Nederland een vliegreisje heeft meegemaakt? Iedere levering of shipment van Koi vindt namelijk plaats via het luchtruim. De totale reis van Japanse kweker naar de dealer in Nederland neemt ongeveer 30 tot 40 uur in beslag. De Koi worden door de kweker verpakt in dubbele transportzakken, 1/3 gevuld met water en 2/3 gevuld met zuurstof. Vervolgens worden de zakken aangebracht in dozen.

Hoeveel Koi welke in één doos worden geplaatst is afhankelijk van de lengte. Kleinere Tosai met een lengte van 10 centimeter kunnen bijvoorbeeld wel per 120 of 150 stuks verpakt worden in een doos van 70 x 30 x 30 centimeter. Voor grotere Koi is het een ander verhaal. In diezelfde doos kan één enkele Koi worden vervoerd van maximaal 65 centimeter.

Hoe kan de waterkwaliteit goed blijven tijdens de reis uit Japan?

Het gebeurt voor Koi dealers maar zelden en dan ook echt zelden dat er een dode Koi wordt aangetroffen bij het openmaken van de doos in Nederland. De meeste dealers hebben dit zelfs nog nooit meegemaakt, laten we daarnaast hopen dat dit ook zo zal blijven! Gelukkig maar dat onze Japanse vrienden het transport zo goed onder controle hebben.

De waterkwaliteit kan goed worden gehouden door het toevoegen van kleine zakjes gevuld met chemicaliën. Deze kunnen ammonia en CO2 absorberen, waardoor de waterkwaliteit in zekere zin goed gehouden kan worden. De Koi kunnen zo veilig overgebracht worden gedurende de reis van ongeveer 30 tot 40 uur. Zonder deze zakjes wordt het heel wat lastiger, alleen op zuurstof wordt het een zeer moeilijke opgave. Langere perioden van transport zijn in de meeste gevallen geen enkel probleem. Vaak zijn de Koi die na de vliegreis bij de dealer aankomen dan ook gewoon in goede conditie en redelijk fit.

Waar je zelf op moet letten bij het transporteren van Koi

Zorg ervoor dat bij aankoop je dealer de Koi goed verpakt in een doos, waardoor de Koi in het donker vervoerd kan worden. Dit zorgt ervoor dat de hoeveelheid stress die ervaren wordt tijdens het transport sterk wordt verminderd. Daarnaast zorgt het voor extra bescherming van de viszak, waardoor je niet zo snel een lekje kunt krijgen tijdens je weg naar huis.

Plaats de doos op de juiste manier in de auto

Na je aankoop wil je natuurlijk zo snel mogelijk naar huis om je nieuwe Koi in de vijver te plaatsen. Kleinere Koi tot 30 centimeter, zijn prima te vervoeren in willekeurige positie van de doos in je auto. Voor grotere Koi wordt het een ander verhaal. Zorg er altijd voor dat de doos dwars in de auto staat. Doordat je de doos dwars in de auto neer zet, verminder je de kans op schade aanzienlijk. Je weet natuurlijk nooit van te voren wat er tijdens je reis kan gebeuren. Mocht je plots flink moeten remmen, kan in ieder geval de staart nooit dubbel klappen of beschadigen.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie