Nieuwe Koi aankopen: uitzetten, tips en advies

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Koi tips
 • Bericht reacties:2 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:15 oktober 2023
 • Leestijd:7 minuten gelezen
Je bekijkt nu Nieuwe Koi aankopen: uitzetten, tips en advies
Koi uitzoeken bij kweker Marudo

Met zekerheid kunnen we wel zeggen dat het voorjaar voor de meeste Koi liefhebbers het mooiste moment van het jaar is. De Koi in de vijver worden weer actiever, zijn weer aan het oppervlak te vinden en kunnen natuurlijk weer gevoerd worden. Het leukste van alles is dat er nieuwe Koi in de vijver geplaatst kunnen worden! Met nieuwe Koi mag het seizoen dan echt starten!

Nieuwe Koi in iedere prijsklasse

Koi zijn er in alle prijsklassen. Dat is maar goed ook, zo is er voor ieder wat leuks en betaalbaars. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil, let er natuurlijk wel op dat je de Koi voor jezelf koopt en niet voor een ander. Jij moet er van kunnen genieten en jij bent de enige die ze langs de rand van de vijver zal bekijken.

Zorg daarom ook dat je vooral af gaat op je eigen intuïtief, vindt jij iets mooi aan een nieuwe Koi, kies daar dan voor. laat je niet afleiden door andere klanten in de winkel of de dealer welke jouw mening beïnvloed. Daar krijg je alleen maar spijt van, had ik nou toch maar die andere gekozen…

Waar kan ik het beste mijn nieuwe Koi aankopen?

Vandaag de dag is er haast in iedere regio wel een winkel te vinden die specifiek Koi in het assortiment heeft. De meeste zijn ook echt gespecialiseerd in Koi en alles wat hierbij komt kijken.

het belangrijkste bij je aankoop is dat je kiest voor een betrouwbare link. Lees eerst even na op internet of het adres waar jij je aankoop gepland hebt wel een betrouwbare winkel blijkt te zijn, en wat zijn de ervaringen van andere mensen?

Let goed op de omgeving bij het aankopen van nieuwe Koi

Belangrijk is dat je goed rondkijkt en oplet in de winkel. Zien de vissen die er zwemmen er goed verzorgd uit? Liggen er geen vissen op de bodem? Is het water mooi helder en zien de vissen er goed doorvoed uit? Geen schurende of springende vissen te zien? Zijn er geen aantastingen te zien op Koi, zoals openstaande schubben of rode wondjes?

Het klinkt misschien wat overdreven, maar in praktijk zien we helaas dat er winkels zijn die vissen met aantastingen verkopen. Soms zal dat niet bewust zijn, en ook de dealer niet opvallen. Let daarom zelf ook altijd even extra op.

Koi met beschadiging

Mocht je een Koi tegenkomen die je erg graag wilt hebben, maar niet helemaal in orde lijkt te zijn bijvoorbeeld een beschadiging. Spreek dan met de dealer af of hij deze voor je kan vasthouden voor een aantal weken totdat de Koi goed hersteld is. Je kunt voorstellen alvast een aanbetaling te doen, de meeste dealers vinden dit prima.

Gezonde Koi zijn het belangrijkst

Gezonde Koi zullen deze laatstgenoemde symptomen zeker niet vertonen. Die zwemmen rustig rond in de bassins van de Koidealer en komen zelfs nieuwsgierig kijken wanneer je in de buurt komt, in de hoop wat lekkers te krijgen. In dit artikel leer je gezonde Koi herkennen.

Een goede dealer erkent problemen of parasieten

Een nette dealer vindt het helemaal niet erg om met jouw te delen of hij Koi in bijvoorbeeld de quarantaine periode heeft behandeld tegen parasieten zoals costia of huidwormen. Je kan er dan ook gerust naar vragen. Het is voor dealers heel normaal om een kuur gebruikt te hebben tijdens die periode.

Let op de watertemperatuur bij het overplaatsen van nieuwe Koi

Zorg er altijd voor dat je weet wat de temperatuur van jouw vijver is, alvorens het aankopen van nieuwe Koi. Het verschil in temperatuur mag namelijk niet te groot zijn wanneer je Koi van binnen naar buiten verplaatst.

Ons advies is geen groter verschil dan 3 graden, dat verkleint de kans op problemen aanzienlijk. Is de temperatuur van jouw vijver hoger? Dan mag het verschil eventueel wat groter zijn. Van koud naar warm levert niet vaak problemen op. Van warm naar koud echter, wat vaak het geval is in het vroege voorjaar, kan voor problemen zorgen.

Vraag gerust naar de watertemperatuur bij de dealer. Een goede dealer is prima in staat om de temperatuur van zijn bassins door te geven.

Vervoeren van Koi

Momotaro Auction 3 februari 2016
Welke gaat het worden?

Bij je aankoop hoort de dealer ervoor te zorgen dat jij je aangekochte Koi zonder problemen mee naar huis kunt nemen. De Koi dient ingepakt te worden in een speciale viszak welke gevuld wordt met ongeveer voor 1/3 water en voor 2/3 aan zuurstof. Daarnaast zal een goede dealer ervoor zorgen dat hij de zak vervolgens netjes verpakt in een doos. Mocht dit niet gebeuren, zorg er dan voor dat je zelf een doos of bak bij hebt waardoor de Koi in het donker vervoerd. In het donker vervoeren voorkomt heel wat stress. Ook zorgt de doos ervoor dat de viszak gelijk beschermd wordt tegen lekjes.

Bezoek verschillende Koidealers

Niet iedere winkel is hetzelfde, dat merk je snel genoeg wanneer je meerdere Koidealers bezoekt. Pas dan kun je vergelijken wat voor verschillen er tussen de winkels waar te nemen zijn. De beste Koidealers zijn meestal de winkels waarvan de eigenaar een echte passie heeft voor Koi. Deze winkels zijn eerlijk en zorgen ervoor dat de Koi goed behandeld worden.

Nieuwe Koi in de vijver uitzetten

Ben je eenmaal thuis aangekomen wil je natuurlijk de nieuwe Koi zo snel mogelijk vrijlaten in de vijver. Maar Hó, niet te snel handelen nu!

Laat de viszak met Koi eerst een poosje drijven op het wateroppervlak van jouw vijver. De watertemperatuur van de viszak kan hierdoor langzaamaan gelijk worden aan de temperatuur van de vijver.

Maak na ongeveer 10 minuten de viszak open en schep er wat vijverwater bij. Hierdoor kan de nieuwe Koi alvast een beetje wennen aan andere waterwaardes die jouw vijver hoogstwaarschijnlijk zal hebben. Er is altijd wel iets verschil in zuurgraad, hardheid, enzovoorts. Langzaam handelen is daarom belangrijk.

Na nog eens 5 tot 10 minuten gewacht te hebben kun je het beste de Koi eruit halen met de hand, en het water uit de viszak in de tuin gieten.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Erik Mulder

  Goedemiddag,

  Wat een fijn artikel om te lezen als groentje op het gebied van Koi. Ik heb wel even een vraag over het temperatuur verschil tussen dealerwater en vijverwater. Stel dit verschil is ruim meer dan de aangegeven advies van 3 graden (kouder), kan je dan door middel van tussenposes in verschillende bakken met andere temperaturen de vis toch aanschaffen? Of is het beter te wachten tot je vijver meer op de temperatuur is van de dealer?

  Groet,
  Erik

  1. Aboutkoi

   Beste Erik, het is beter om dat niet te doen. In het geval het dealerwater kouder is dan de vijver/jouw bak is er geen probleem. Dan mag het prima wat meer zijn dan 3 graden verschil.
   Echter in de situatie die je schetst wanneer het dealerwater warmer is dan jouw eigen vijver/bak, dan is het verstandig om gewoon even af te wachten tot er minder verschil is.

Geef een reactie