Observeren en gedrag van gezonde Koi

Je bekijkt nu Observeren en gedrag van gezonde Koi
Gezonde Koi zijn hongerige Koi

Gezonde Koi is wat eenieder wil in zijn vijver. Voor een vijverliefhebber gaat er niets boven gezonde Koi welke rustige slagen maken met de staart en kalm door de vijver bewegen. Wist je ook dat het gedrag van Koi veel laat weten over in wat voor staat ze verkeren en of de Koi gezond zijn?

Japanse kwekers weten vaak niet eens wat voor waterwaarden ze hebben

Hoewel wij ons vaak zorgen maken over de waterwaarden en waterkwaliteit, vinden Japanse kwekers dit maar ‘moderne snufjes’. Ze hechten er niet veel waarde aan, sommige kwekers zelfs helemaal geen. De kwekers vertrouwen op de waterkwaliteit die ze hebben. Ze observeren de Koi, en zien aan het gedrag en uiterlijk of de vissen in een gezonde toestand verkeren, en daarmee weten we ook dat de waterkwaliteit op orde is.

Water proeven om de waterkwaliteit te bepalen

Zal ik je het nog eens sterker vertellen? Hisashi Hirasawa (eigenaar Marudo Koi Farm) proeft gerust wat van zijn water, om te beoordelen of het in een goede staat verkeerd. Proeven ja, je leest het goed. Maar weinig hobbyisten die laatstgenoemde toepassen om vast te stellen of het vijverwater in een goede conditie is.

Hij zal op zijn gemakje bij de mudponds blijven zitten om de Koi die er zwemmen te observeren en aan de hand hiervan te bepalen in wat voor staat zij verkeren.

Ook wordt er door hem veel aandacht besteed aan de beestjes in de vijvers actief zijn, het onderwaterleven wordt goed beoordeeld. Natuurlijk neemt hij ook de kleur van het water in acht.

Is het nodig om waterkwaliteit te testen of controleren?

Het is natuurlijk heel erg goed mo de waterkwaliteit in de gaten te houden. Maar is het echt nodig? In mijn ogen wanneer je een bezitter bent van een stabiele vijver, die al meerjaars aanwezig is, met een goed filtersysteem, een juiste visbezetting en een gecontroleerd voerregime. Dan kan er eigenlijk maar zeer weinig mis gaan.

Wanneer je aan de slag wilt gaan met testen, dan is het wellicht interessant om eens verder te lezen in dit overzicht, waar een aantal aanbevolen vijver testsets met elkaar worden vergeleken.

Observeren gedrag van Koi

Zo groen als gras, bij Maruju
Zo groen als gras, bij Maruju

Zoals je hebt kunnen lezen blijkt het dat Japanse kwekers veel meer waarde hechten aan het gedrag van de Koi en hoe deze zich verplaatsen door de vijver. Niet voor niets wil ik je dan ook zeggen dat het belangrijk is om op je Koi te letten, hoe bewegen ze zich voort en wat doen ze wanneer je afstand neemt van de vijver. Het gedrag van een Koi laat goed blijken in wat voor staat deze verkeert.

Het beste kun je Koi observeren vanaf een plek zodat ze niet door hebben dat jij in de buurt bent. Als jij in de buurt bent gedragen ze zich namelijk vaak toch wel anders, ze zijn uit op het voer wat jij normaal bij je hebt en komen dan ook gelijk een kijkje nemen. Misschien kun je ze wel vanuit een hoekje in de tuin of vanuit een dakraam bekijken, dan wordt het gedrag niet beïnvloed door jouw nabijheid. Als de Koi zich normaal gedragen zonder invloeden van jou of iets anders, kun je goed observeren in wat voor staat jouw Koi verkeren.

Het gedrag van gezonde Koi

Gezonde Koi zijn heel gemakkelijk te herkennen. Allereerst als jij in de buurt komt komen de vissen gelijk naar je toe, ze proberen je te verleiden zodat jij ze wat te eten te geeft. Gezonde Koi zijn dan ook altijd hongerig en willen het liefste heel de dag door blijven eten. Ook als jij jezelf niet laat zien en bijvoorbeeld vanuit het dakraam kijkt zijn de vissen aan het oppervlak te vinden of zoeken ze de bodem en de wanden af op zoek naar etenswaren. Op de groene wanden, vaak bedekt met een laagje alg, zit het vol met kleine beestjes waar Koi gek op zijn. Ze speuren dan ook de gehele dag door om ieder mogelijk stukje voeding te pakken te krijgen. Eigenlijk kun je dus stellen dat gezonde Koi actief zijn en constant bezig zijn om voeding te bemachtigen.

Wanneer zijn jouw Koi hoogstwaarschijnlijk gezond?

 • Jouw Koi zijn altijd op zoek naar voeding
 • De Koi hebben actief zwemgedrag en liggen vooral niet stil
 • De Koi komen op je af wanneer je in de buurt bent van de vijver

Mijn Koi lijken niet helemaal gezond

Vertrouw je het niet helemaal en heb je het idee dat iets niet helemaal in de haak is? Vaak komt het voor dat er dan problemen zijn met parasieten. De symptomen hiervan leg ik uit in dit artikel: Parasieten bij Koi, waaraan herkennen en welke symptomen?

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Mika

  Goeiedag
  Een vraagje
  Onze koi zwem horizontal n is veel op de oppervlakte van de bodem
  Is er mis met de koi ?
  Mvg Mika

  1. Aboutkoi

   Hoi Mika,
   Bedoel je verticaal in plaats van horizontaal? Blijft deze koi ook op de bodem als jullie in de buurt van de vijver zijn, of wanneer jullie voer geven. En komen de andere vissen in de vijver wel direct naar boven?
   En knijpt de vis zijn borstvinnen tegen het lijf aan?

   Minder eetlust, op de bodem blijven en vinnen tegen het lijf aan knijpen zijn vaak tekenen van parasieten. Het beste kun je je koi dealer raadplegen voor advies. Idealiter kan deze aan afstrijkje maken en heb je zekerheid over eventuele parasieten.

   Als dit pas recent is gebeurt, is het wellicht ook verstandig om nog een paar dagen aan te kijken om te zien wat er gebeurt. Het kan goed zijn dat de vis binnen twee dagen weer mee doet met de rest. Mocht je een tweede of derde vis die hetzelfde gedrag gaat vertonen zien, ga dan voor het afstrijkje om te kijken welke parasiet er eventueel op de vissen zit.

Geef een reactie