Koi zijn kwetsbaar, zeker wanneer we een vergelijking maken met karpers in de natuur. Karpers kunnen heel wat verdragen, in de natuur dienen ze al te overleven als klein visje en alleen de sterkste zullen overblijven. Bij Koi is dit wel anders. Om de omstandigheden te verbeteren in de winter kun je gebruik maken van een winterkap om de temperatuur aangenaam te houden, of er kan licht verwarmd worden om zelfs groei te realiseren.
Kwetsbaarheid van Koi
Karpers in de natuur kun je niet vergelijken met Koi. Hoewel het gedrag gelijk is, zit er in de mate van weerstand een groot verschil. Kijk je naar het kweekproces, dan is die kwetsbaarheid goed te begrijpen. Koi worden in Japan puur gekweekt op uiterlijk, zelfs de zwakke vissen met een goed uiterlijk komen door de selectierondes heen. Er zal alles aan gedaan worden om deze Koi in leven te houden en goed te laten groeien. Terwijl in de natuur juist alleen de sterkste jonge karpertjes zullen overleven. Natuurlijk is dit alles geen probleem, het betekent wel dat we de omstandigheden in de vijver goed moeten houden.
Winterse omstandigheden onder de 6 graden watertemperatuur
Maar wanneer wordt het nu echt té koud voor Koi? Wat zijn die momenten dat een Koi het moeilijk krijgt om te overleven? Allereerst is het belangrijk om te weten dat een Koi veel kan verdragen. Een lage watertemperatuur is in principe geen probleem. Mits het zo laag wordt, dan het kritiek wordt. Vanaf ongeveer 6 graden watertemperatuur zal een Koi niet veel meer doen buiten stilliggen op de bodem en af en toe rustig rondzwemmen. Dat wil niet zeggen dat die temperatuur niet uit te houden is.
Vaak zien we pas onder de 4 graden watertemperatuur dat kritieke problemen kunnen ontstaan. Koi die plat gaan liggen op de bodem en niet meer bewegen. Als dat zich te lang zal aanhouden, dan zal de situatie kritiek worden. De Koi raakt uitgeput met het gevolg dat ze in het vroege voorjaar niet opgewassen zijn om de snel ontwikkelende parasieten en aeromonasbacteriën de baas te kunnen zijn. Reden genoeg om te voorkomen dat Koi niet in de overlevingsstand hoeven te verkeren.
Vijver afdekken en overkappen in de winter
De vijver overkappen in de winter is de makkelijkste oplossing om de temperatuur een paar graden hoger te houden. Steeds meer hobbyisten maken een winterkap welke ervoor zorgt dat de wind van het water afblijft en de meeste vrieskou uitgesloten wordt. Temperaturen onder een goed gemaakte winterkap komen vaak niet eens onder de 8 graden Celsius, wat een prima temperatuur is. Wanneer je zelf handig bent, is dit een aan te bevelen investering die je zelf zo in elkaar hebt staan. Er zijn daarnaast ook bedrijven die speciale winterkappen maken voor vijvers.
Vijver verwarmen
Wanneer je het maximale uit je Koi wilt halen en er zeker van wilt zijn dat ze gezond de winter doorkomen, dan kun je de vijver verwarmen naar betere temperaturen. Voor de Koi natuurlijk een geweldige situatie, zeker wanneer je de volledige potentie in je Koi wilt benutten. En wat denk je van het gemak hoe de vijver de winter zal doorkomen. Geen last van bevriezingen, leidingen die op klappen staan en je filtersystemen komen met een dikke laag biofilm vol met bacteriën de winter door. Verwarmen van de vijver kan heel makkelijker met een heater.
Al heeft dit natuurlijk een grote keerzijde in de vorm van energie die verbruikt wordt om dit voor elkaar te krijgen. Wil je alles weten over verwarmen? Lees dan verder in: Koi vijver verwarmen, stabiel en zonder problemen de winter door.