Best filterende waterplanten voor een plantenfilter

Je bekijkt nu Best filterende waterplanten voor een plantenfilter
Beste waterplanten voor een plantenfilter

Wanneer je een plantenfilter bezit heb je het liefst waterplanten die ontzettend goed in staat zijn om afvalstoffen te zuiveren en goed zijn voor de waterkwaliteit. Alle waterplanten waarover je hier leest zijn uitstekend toe te passen in combinatie met een koivijver en zijn als geen ander in staat om nitraat en fosfaten af te breken en op te nemen.

Goede waterplanten voorkomen algengroei

De sterk zuiverende functie van waterplanten is in staat om onder andere fosfaten en nitraten af te breken en op te nemen. Een plantenfilter is daardoor ook de enige vorm van filtering die een vijver kan helpen om volledig vrij te blijven van enige vorm van algen. Je kunt zelfs een vijver helder houden zonder hierbij een UV lamp toe te passen. Daarbij spreek ik uit eigen ervaring, waarbij het lukt om met een plantenfilter dat een diepte heeft van 25 cm volledig vrij te blijven van zweefalgen en draadalgen zonder dat ik gebruik maak van een UV lamp in combinatie met een hoge visbezetting.

Waar voldoet een goed zuiverende waterplant aan?

hoe sneller een waterplant in staat is om nieuw blad aan te maken en te groeien, hoe meer voedingsstoffen er uit het water onttrokken zullen worden. Vergelijk het met groenteplanten, neem een komkommerplant die je de gehele zomer moet blijven bijmesten om ervoor te zorgen dat er nieuwe komkommers aangemaakt worden en de ranken blijven groeien. Stop je met het geven van voeding, dan zie je dat het resultaat is dat de bladeren van de plant snel geel worden en de groei stagneert. We zijn juist op zoek naar planten die zo snel groeien dat er regelmatig gesnoeid moet worden, waardoor er weer vers nieuw blad aangemaakt kan worden.

Overzicht best filterende en snelst groeiende waterplanten

In het verleden hebben we heel wat verschillende waterplanten toegepast die achteraf geen goed groeiende planten waren, of planten die slechts tegen de stroming in een plantenfilter konden. Denk dan bijvoorbeeld aan snoekkruid (Pontederia Cordata) of de moerasgladiool (Schizostylis Coccinea). In ons overzicht hanteren we alleen waterplanten die in staat zijn om snel te groeien en goed te zuiveren.

1. Beekpunge (Veronica Beccabunga)

Beekpunge is een een van de snelst groeiende waterplanten die je veilig kunt planten. Je kunt de wortels van deze plant zelfs volledig schoon spoelen en planten in een ondiep gedeelte van een plantenfilter zonder grond en substraat. De wortels kun je ergens klem tussen zetten, neem bijvoorbeeld wat grotere keien. Beekpunge groeit het beste wanneer het niet te diep staat in een moeras achtige omgeving, maximaal 20 tot 25 cm diepte. De plant zal continue nieuwe zijscheuten aanmaken en aan die scheuten ontstaan nieuwe wortels die opnieuw zorgen voor nieuwe scheuten. Binnen korte tijd zal er een compleet bed ontstaan van groen blad met fijne paarsblauwe bloemetjes. Met slechts één plant vorm je zo een plantenbed van 1 bij 1 meter.

Beekpunge
Beekpunge

2. Dwerglisdodde (Typha Minima) of kleine lisdodde (Typha Angustifolia)

De dwerglisdodde (Typha Minima) of de kleine lisdodde (Typha Angustifolia) zijn beide zeer goede zuiverende waterplanten die veilig geplant kunnen worden. In tegenstelling tot de grote lisdodde die in staat zal zijn om een compleet plantenfilter te overwoekeren, deze grote variant zie je overigens ook terug langs de waterkant in de natuur. Veelal wordt gesuggereert dat de kleien en zelfs de dwerglisdodde door vijverfolie heen kan groeien. Dit is echter niet het geval, de wortels zijn zeer zijn en het is ondenkbaar dat deze wortels door EPDM vijverfolie kunnen groeien. Enig nadeel van deze vijverplant is dat het niet de mooiste is, maar vrij saai met voornamelijk stelen echter nitraten en fosfaten opnemen kan deze plant als de beste.

Dwerglisdodde
Dwerglisdodde

3. Lidsteng (Hippuris Vulgaris)

Lidsteng is naast Beekpunge een van de sneller groeiende waterplanten die een groot deel van een plantenfilter kunnen bedekken. Ook lidsteng kan zonder substraat of vijvaarde geplant worden op een diepte van maximaal 20 tot 25 cm. Onder water zal deze plant witte scheutel vormen die horizontaal als een wortegestel verspreiden, daaruit komen nieuwe sprieten naar het oppervlak toe die zeker 40 tot 50 cm hoog kunnen groeien. Deze snelgroeiende zuurstofplant is in staat om snel nitraat af te breken.

Lidsteng
Lidsteng

4. Gele lis (Iris Pseudacorus)

De gele lis is voor velen de favoriet van het plantenfilter. Deze plant kun je ook in de natuur langs de waterkant vinden, waarschijnlijk de reden dat de plant het ook zo goed doet in een plantenfilter. Wanneer je lissen in het plantenfilter wilt, kies dan altijd voor de gele lis. De gele lis doet het namelijk vele malen beter dan alle overige verkrijgbare kleuren en varianten. Er zal een groot wortelgestel gevormd worden waarbij rondom de kluit steeds nieuwe scheuten gevormd worden. Je merkt met deze plant dan ook dat er in korte tijd een brede en steeds grotere bos ontwikkeld wordt. Het zal dan ook geen uitzondering zijn dat ze na slechts één jaar tijd al het vijvermandje doen ontgroeien en deze zelfs doen openbarsten of scheuren.

Gele iris
Gele iris

5. Kalmoes (Acorus Calamus)

Kalmoes is niet de snelste groeier uit deze lijst, wel is het een plant die zeer vaak wordt toegepast bij zwemvijvers. Dat komt door de bacteriedruk remmende werking van deze plant. De stengels van deze plant zullen ongeveer 60 tot 80 cm hoog worden, hebben een goede groei en zijn zeer goed bestand tegen veel zonuren. Kalmoes groeit overigens wel wat minder snel dan de gele lis en de kleine lisdodde, maar is evenals een goede zuiveraar met als toevoeging de bacteriedruk remmende werking.

Drijfplanten voor extra filtering

Naast normale waterplanten kunnen drijfplanten goed toegepast worden als extra vorm van filtering. In combinatie met vissen zijn er twee zeer goede drijfplanten die je kunt gebruiken, dat zijn de mosselplant en de waterhyacint. Wanneer je enkele van deze drijfplantjes hebt is het effect niet groots. Echter zal ieder plantje al snel nieuwe zijscheuten aanmaken waar weer de volgende planten uit groeien. Hoe meer je er na een tijdje hebt, hoe sneller ook de generatie nieuwe planten die gelijktijdig aangemaakt worden verloopt.

Mosselplantjes
Mosselplantjes

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie