Af en toe vraag ik mij wel eens af waarom er niet meer mensen nadenken over een plantenfilter bij de vijver. Zelfs ben ik daar een jaar of 6 à 7 geleden mee begonnen, ondertussen weet ik dat het effect van een plantenfilter echt groot is op een vijver. Mijn UV lamp is bijvoorbeeld sinds die tijd niet meer aan geweest. En iedere zomer heb ik kunnen genieten van een glasheldere vijver, zelfs met een hoge Koi bezetting.
Een plantenfilter voor de vijver met Koi gebruiken?
Een plantenfilter raad ik je echte van harte aan. Ook met Koi vraag je jezelf wellicht af? Jazeker, al helemaal in combinatie met Koi. Ik was eerst nogal sceptisch over het gebruik van een plantenfilter en waterplanten in combinatie met Koi. Al die viezigheid en vuilophopingen, dat lijkt vragen om problemen.
Ik ben over gegaan, waarom? Geïnspireerd door iemand anders, die niets anders gebruikt dan planten om zijn gehele Koivijver te filteren. Met enorme Koi ertussen, tot ruim over de 80 cm. Voor de duidelijkheid: geen andere vorm van filtering buiten een gigantisch plantenfilter!
Plantenfilter als ondersteunend filter
Zo ver als deze kennis gaat, ga ik zelf niet. Bij mij is het plantenfilter een ondersteunend filter aan mijn voorfilter en bioloog. Waar ik wel zo goed als vanaf bent gestapt is mijn UV lamp. Heeft al die tijd nooit meer aan gestaan, maar beschik er nog wel over.
Ik zie het plantenfilter als een manier om het nitraat in de vijver af te breken en een perfecte manier om draadalgen en zweefalgen volledig te onderdrukken. Met een UV lamp straal je de algen alleen dood, de voedingsstoffen zoals fosfaten en nitraten blijven achter in de vijver. Alleen door verversing verdun je dat wat. Maar waterplanten nemen het volledig op!
Wil je een plantenfilter bij je vijver als hoofdfilter gebruiken, bedenk dan wel dat het van aardig formaat moet zijn. Vaak is dat geen optie in combinatie met een Koi vijver.
Een manier om je plantenfilter goed te kunnen spoelen
Belangrijk bij een plantenfilter is dat je een mogelijkheid hebt om het plantenfilter goed te spoelen. Dat om te voorkomen dat er teveel vuil zal ophopen op de bodem van het filter. En dat gebeurt vaak redelijk snel, puur doordat de stroming in de plantenbak meestal vrij kalm is.
Tussen het substraat, lavasteen of plantenmanden kan het vuil rustig neerdwarrelen. Wat op den duur nare gevolgen kan hebben. In een laag slib komt te weinig zuurstof, er kunnen bacteriën en ziekteverwekkers in nestelen die je liever niet in de vijver hebt.
Ook wordt gezegd dat Trichodina een vuilwaterparasiet is die opduikt bij teveel vuilophoping in de vijver. Zelfs heb ik er nog nooit last van gehad, volgens mij moet je wel een hele grote laag slib laten ontstaan wil dit de oorzaak van parasieten zijn. Af en toe doorspoelen dus, die plantenbak!
Je maakt het jezelf een stuk makkelijker wanneer het filter wat je aankoopt een vuilaflaat of aftappunt heeft om water af te tappen. Even de vijverpomp uit, kranen dicht en met de tuinslang er tussendoor spuiten, meer hoeft het echt niet te zijn.
Beste plantenfilter met waterval
Een goed plantenfilter heeft als belangrijkste criteria een vuilaflaat! Vuilophoping wil je te alle tijde voorkomen om ziekteverwekkers en bacteriedruk tegen te gaan. Verder kijken we ook naar de diepte van het plantenfilter, zodat er plantenmanden of kratten in passen met een hogere diepte. Daardoor waaien de manden met hoge waterplanten minder snel om.
1. Sansai plantenfilter met waterval – plug & play
Het Sansai plantenfilter met waterval is en strak vormgegeven kant en klaar plantenfilter geschikt voor 6 stuks 28 bij 28 cm plantenmanden. Een plug en play filter die je aan de rand van de vijver kunt plaatsen.
Wat maakt dit plantenfilter goed? Het is lastig om te zeggen wat nu echt het beste plantenfilter is, maar het Sansai plantenfilter voldoet in ieder geval aan de criteria waaraan het minimaal moet voldoen. De zwaarstwegende factor daarin is een vuilaflaat, bij dit filter 50mm. Ik gaf eerder al aan dat vuil aftappen echt belangrijk is. Te lang je plantenfilter bij de vijver niet doorspoelen en je krijgt kans op ziekteverwekkers, bacteriën en troebeler water. Gewoon een kogelkraan aan bevestigen en af en toe spoelen dus!
De andere reden waarom dit plantenfilter bovenaan staat, is doordat het is voorzien van plantenmanden van 28 bij 28 cm. Die plantenmanden heb iets meer diepte, gebruik je dan hogere waterplanten zoals Japanse holpijp en irissen, dan is de kans bijna uitgesloten dat de manden omwaaien.
Ik zou zelf met dit plantenfilter niet groter gaan dan een vijver van zo’n 10.000 liter water. Natuurlijk kan het altijd groter, maar de omvang van het filter wordt dan redelijk krap vergeleken met de inhoud van de vijver.
Belangrijkste specificaties Sansai plantenfilter met waterval:
- Afmetingen 187 x 32 x 30 cm (lengte x breedte x hoogte).
- Pompcapaciteit 4.500 tot 6.000 liter per uur (liever 6.000 tot 8.000 om vuilophoping te voorkomen).
- Waterval uitloop/overloop, breedte 30 cm.
- Ingang 32mm.
- Vuilaflaat 50 mm (zelf kogelkraan bevestigen).
- 6 vakken voor plantenmanden van 28 bij 28 cm.
Dit Sansai Plantenfilter met waterval is verkrijgbaar bij A2KOI en Toppy.nl.
2. K&D plantenfilters 75 tot 150 cm
Op de tweede plaats staan de K&D plantenfilters, die er in afmetingen zijn van 75, 100, 125 en 150 cm. Dit plantenfilter is een mooie gelaste pak uit HDPE kunststof. De filters hebben een breedte van 26 cm en hoogte van 26 cm. Dat maakt ze precies geschikt voor 23 x 23 plantenmandjes.
Het mooie van deze plantenfilters is dat je zelf kunt bepalen waar je de aan- en afvoer in de bak bevestigt. Dat betekent overigens wel dat je zelf een gat moet boren waar je de doorvoer in plaatst. Die doorvoeren zijn gewoon meegeleverd. Ideaal dat de doorvoer daardoor altijd op de juiste plek bevestigd zit. Plus je kunt zo ook het aftappunt aan de onderzijde bevestigen, waar het jou uit komt. Stukje PVC eraan, kogelkraan erop bevestigen en je kunt regelmatig en gemakkelijk spoelen.
- 75 x 26 x 26 cm K&D plantenfilter, voor 3 plantenmanden verkrijgbaar bij bol.com, Toppy, MajaKoi en A2KOI.
- 100 x 26 x 26 cm K&D plantenfilter, voor 4 plantenmanden verkrijgbaar bij bol.com, Toppy, MajaKoi en A2KOI.
- 125 x 26 x 26 cm K&D plantenfilter, voor 5 plantenmanden verkrijgbaar bij bol.com, Toppy, MajaKoi en A2KOI.
- 150 x 26 x 26 cm K&D plantenfilter, voor 6 plantenmanden verkrijgbaar bij bol.com, Toppy, MajaKoi en A2KOI.
Alle K&D plantenfilters zijn voorzien van een waterval met een lengte van 30 cm aan de bovenrand bevestigd. Mooi om vlak tegen de vijver of op de rand van de vijver te plaatsen.
3. Sansai plantenfilter junior
Op de derde plaats staat het kleine broertje van de nummer 1. Het Sansai plantenfilter junior met waterval van 100 cm lang, 25 cm breed en 25 cm hoog. Dit plantenfilter is geschikt voor 4 plantenmanden van 23 bij 23 cm. Ook een kant en klaar plantenfilter wat je zo kunt aansluiten.
Voldoet ook weer aan het belangrijkste criteria, de vuilaflaat van 50mm. Even een stukje PVC pijp eraan met een kogelkraan en met regelmaat een keer spoelen.
Er passen precies 4 plantenmanden in van 23 bij 23 cm. De plantenmanden zijn dus ook ietsje kleiner dan het andere Sansai plantenfilter. Kleiner dan dit wat betreft plantenmanden moet je niet gaan. 23 bij 23 cm is al krap als je een echt hoge waterplant wilt plaatsen zoals Japanse holpijp. Wordt al 80 cm hoog, oplopend tot ruim één meter. Met een beetje wind waait de mand gewoon mee op.
Qua formaat is dit plantenfilter vooral geschikt als ondersteund filter, of gewoon voor de sier natuurlijk voor kleinere Koi vijvers. Zonder UV lamp moet je niet groter gaan dan zo’n 5.000 tot 6.000 liter vijverwater als er verder geen waterplanten in de vijver staan. Anders is de kans groot dat je alsnog te weinig waterplanten hebt om de vijver mooi helder te krijgen.
Belangrijkste specificaties Sansai Junior plantenfilter met waterval:
- Afmetingen 100 x 25 x 25 cm (lengte x breedte x hoogte).
- Pompcapaciteit 3.000 tot 4.500 liter per uur (liever 4.000 tot 5.500 om vuilophoping te voorkomen).
- Waterval uitloop/overloop, breedte 30 cm.
- Ingang 32mm.
- Vuilaflaat 50 mm (zelf kogelkraan bevestigen).
- 4 vakken voor plantenmanden van 23 bij 23 cm.
Het Sansai junior plantenfilter is te koop bij A2KOI en bol.com.
Beste,
Ik heb een K&D plantenfilter aangekocht en vraag mij af waar ik best de aanvoer monteer.
Kan deze onderaan de bak gemonteerd worden of doe je dit best net onder het wateroppervlakte in de bak.
Ik vrees dat, als ik de toevoer onderaan de bak aansluit, de druk te hoog wordt om het water in de bak te pompen. De opvoerhoogte is ongeveer 50cm.
Ik beschik over een filterpomp met een capaciteit van 1700 liter/u waar een waterval partij aan kan worden aangesloten met een darm van 25mm. De diameter aansluiting aan de filterbak is iets groter maar ik vermoed dat met een overbruggingsstuk dit geen probleem geeft.
Hi, persoonlijk ben ik er groot voorstander van om de invoer redelijk onderaan te monteren. Het water komt dan namelijk direct op de plek waar het moet zijn: bij de wortels van de planten. Het water moet dan echt haar weg zoeken naar boven toe om terug te lopen naar de vijver. Als je het water bovenin inbrengt zoekt het gewoon de makkelijkste en kortste weg retour naar de vijver, ze komen dan wat minder langs de plantenwortels. Het klopt wat je zegt dat de opvoerhoogte net wat meer is wanneer deze ook nog de bak water ‘omhoog moet drukken’. Je kunt natuurlijk de doorvoer van het plantenfilter wat vernauwen, door een PVC verloopstuk te gebruiken zodat je bijvoorbeeld terug gaat naar 32mm. Maar idealiter laat je de doorvoer gewoon wat ruimer, mocht je dan later alsnog een net wat zwaardere pomp aanschaffen heb je de doorvoer in ieder geval niet de klein gemaakt.