Een mini vijver maken als terras of balkonvijver met vissen

Je bekijkt nu Een mini vijver maken als terras of balkonvijver met vissen
Mini vijver met vissen

Met een mini vijver breng je leven in je tuin of op je balkon. Wat is er mooier dan in de zomer genieten van een door jouzelf ingerichte minivijver met waterplanten en vissen? Hoe groot je tuin of balkon ook is, er is altijd wel plaatst voor een mini vijver.

Waarvan kun je een mini vijver maken?

Een mini vijver kun je eigen overal wel van maken. Een oude schaal, houten vat, kunststof bak, waterschaal of oude ton, laat je fantasie maar de vrije geest werken. Want werkelijk iedere bak waar water in blijft staan is potentieel een mini vijver! Voor binnenhuis kun je ook denken aan grote schalen of een grote glazen vaas, een zinken teil, houten regenton of kunststof vaten. Je kunt zelfs twee bakken combineren als minivijver. De ene bak moet net iets hoger zijn dan de andere bak. Via een pompje pomp je het water uit de laagste bak op naar de hoogst gelegen bak. Met een kleine overloop loopt het water terug van de hoogste naar de laagste ton.

Het materiaal van de bak die je gebruikt dient echter geen schadelijke stoffen af te geven in het water. Kunststof met weekmakers erin is bijvoorbeeld minder geschikt wanneer je ook vissen in de minivijver wilt houden. Eventueel kun je gebruik maken vane en stuk vijverfolie of een coating in de bak aanbrengen. Metalen bakken kunnen juist weer oxideren, wat giftig is voor micro-organismen, vissen en waterplanten. Ook niet alle houten bakken of vaten zijn even geschikt zonder verdere behandeling. Geïmpregneerd hout geeft chemische stoffen af en ook hardhout is niet goed voor de waterkwaliteit.

Een paar voorbeelden van mooie bakken die je om kunt toveren in een minivijver of terrasvijver:

Mini vijver in wording
Mini vijver in wording

Mini vijver met vissen

In een minivijver is het heel goed mogelijk om vissen te houden, maar het is wel belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Het spreekt natuurlijk voor zich dat in een kleine vijver niet heel veel vissen gehouden kunnen worden, anders krijg je een overschot aan afvalstoffen die de vissen vergiftigen. Ons advies is om in combinatie met vissen een minimale diepte aan te houden van 40 cm. Dit zorgt voor meer inhoud en daardoor minder temperatuurschommelingen.

In de zomer is het belangrijk dat de vijver niet constant in de volle zon staat waardoor de temperatuur te snel kan oplopen. Dit kan voor zuurstofproblemen zorgen. Een plaatst in de schaduw zorgt er ook voor dat de temperatuurschommelingen tussen dag en nacht niet al te groot zijn. Wanneer je ook vissen in de vijver wilt houden is het belangrijk om een klein vijverpompje te gebruiken met bijvoorbeeld een kleine fontein zodat er constant beweging en verse zuurstof is. Een alternatief is gebruik maken van een kleine luchtpomp.

In de winter is het belangrijk om maatregelen te treffen, aangezien een mini vijver gevoeliger is voor vorst. Je moet de vijver in de winter beschut opstellen of eventueel inpakken om bevriezing te voorkomen. Wanneer mogelijk kun je de vijver naar de schuur of een andere locatie waar het niet vriest verplaatsen. Een andere optie is gebruik maken van een klein verwarmingselement die je alleen aanzet wanneer het vriest.

Welke vissen zijn geschikt voor een mini vijver?

De meest geschikte vissen voor een mini vijver zijn vissen die van formaat blijven en beter tegen temperatuurschommelingen kunnen. Houdt er rekening mee dat je liever wat te weinig vissen hebt in plaats van problemen met de waterkwaliteit.

  • Japanse rijstvis (Medaka) worden niet groter dan ongeveer 3,5 cm en zijn er in veel verschillende kleuren en variëteiten. Dit zijn ideale minivijver visjes die heel gemakkelijk te houden zijn.
  • Goudelritsen blijven klein en kunnen in ondieper water prima vertoeven. Het zijn leuke nieuwsgierige oranje/goudgekleurde visjes.
  • Bittervoorntjes blijven klein en worden niet groter dan ongeveer 4 tot 5 cm. Het zijn leuke zilverkleurige visjes met een blauwe gloed langs de staart.
  • Driedoornige stekelbaarsjes blijven klein en zijn erg leuk om in een waterschaal te houden. Op de bodem bouwen ze kleine nestjes van plantmateriaal. Voer je drijvende vlokjes dan ga je zien dat ze als kleine jagers onder de vlokken gaan hangen voordat ze eten.
  • Goudvissen worden groter dan alle bovenstaande vissen, maar zijn ook geschikt. Het nadeel van goudvissen is dat ze wat meer wroeten en planten kunnen eten.

De inrichting voor een minivijver met natuurlijk evenwicht

Het hoeft niet nodig te zijn om een los filter te gebruiken om het water te zuiveren wanneer je de vijver goed inricht. Wanneer je de basis met waterplanten goed inricht kan een stabiel en natuurlijk evenwicht ontstaan. Het is daarbij vooral belangrijk om niet teveel vissen in de vijver te houden, gezien zij het water vervuilen. Bedenk wel dat het in combinatie met vissen is het altijd beter om te zorgen voor beweging in het water door een kleine vijverpomp te gebruiken.

Bodem van een mini vijver inrichten

Het is aan te beleven om gebruik te maken van een dunne laag met vijversubstraat, ongeveer 2 à 3 cm is bedekken is voldoende. Vijversubstraat is poreus en zorgt voor aanhechtingsoppervlak voor goede bacteriën. Deze zijn nodig om afvalstoffen om te zetten en het water helder te houden. Het restproduct wat hieruit ontstaat is nitraat wat waterplanten gebruiken om op te groeien. De cirkel is op die manier rond wanneer er vissen aanwezig zijn en dat zorgt voor natuurlijk evenwicht.

Waterplanten zijn de basis voor goede waterkwaliteit

Hoewel waterplanten vaak ook de reden zijn om een minivijver te maken zorgen ze ook voor de basis van een goede waterkwaliteit. Ze concurreren met zweef- en draadalgen en zorgen ervoor dat het vijverwater mooi helder blijft. plaats de waterplanten in manden en gebruik vijvergrond en vijversubstraat. Houdt er hierbij rekening bij dat iedere waterplant een eigen optimale diepte nodig heeft. Gebruik eventueel bakstenen of tegels om verschillende diepteniveaus te creëren, wanneer de waterplanten gaan groeien zie je hier niets meer van.

Geschikte waterplanten voor een minivijver

Waterplanten die minder hard woekeren zijn beter geschikt voor een mini vijver, anders ben je haast wekelijks aan het snoeien om nog water te zien in de vijver. Om je een idee te geven van goede waterplanten voor een minivijver geven we je voorbeelden van zuurstofplanten, moerasplanten, waterlelies en drijfplanten.

Geschikte zuurstofplanten voor een kleine vijver

Zuurstofplanten mogen dieper in de mini vijver staan. Zelf ben ik vooral voorstander van de lidsteng gezien deze erg goed groeit in ondiep water. Het maakt niet uit als je wat zijtakken wegknipt ze groeit namelijk gewoon door.

  • Lidsteng (Hippuris vulgaris) is een erg makkelijke waterplant die bij uitstek in ondiep water goed kan groeien. In iedere waterschaal weet hij zijn weg wel te vinden. Te gebruiken vanaf 15 cm diepte. Niet dieper planten dan 40 cm.
  • Aarvederkruid (Myriophyllum spicatum) groeit zeer goed in Nederlands water en heeft sierlijke rode steeltjes met groene zijsprieten.
  • Hoornblad (Ceratophylum) is een kei in het zuiveren van water en verrijken van zuurstof. Minder speciaal qua uiterlijk, maar zeer goed voor de kwaliteit van je water.
Aarvederkruid
Aarvederkruid

Geschikte moerasplanten voor een kleine vijver

Moerasplanten zijn geschikt voor de bovenste lagen van je mini vijver. Je zult ze eventueel op moeten hogen met bijvoorbeeld een aantal stenen onder de plantenmanden.

  • Beekpunge (Veronica beccabunga) groeit erg goed in ondiep water. Heeft fijne blauwe bloemetjes vanaf voorjaar tot einde zomer. Plant haar op maximaal 30 cm diepte.
  • Dwerg lisdodde (Typha Minima) is een kleine variant van de lisdodde die kleine sigaartjes aanmaakt. Je kunt haar planten op ongeveer 10 tot 30 cm diepte.
  • Gele lis (Iris pseudacorus) is en inheemse waterplant die gemakkelijk groeit in Nederlands water. Plant haar op ongeveer 10 tot maximaal 30 cm diepte.
  • Moerashyacint (Pontederia Cordata) ook wel snoekkruid genaamd, is een erg mooi blauw tot donkerpaars bloeiende waterplant. Erg geschikt voor Nederlands water met gegarandeerd bloei.
  • Watermunt (Menta Aquatica) een heerlijk naar munt geurende waterplant. De bloem is mooi lichtpaars van kleur en de plant zelf wordt niet groter dan 40 cm. Je kunt haar planten op ongeveer 10 tot 30 cm diepte.
Watermunt
Watermunt

Geschikte waterlelies voor een kleine vijver

Waterlies zijn geschikt voor kleine vijvers, mits je kiest voor lelies die tegen ondiep water kunnen en kleine bladeren aanmaken. Het voordeel van waterlelies is dat ze zonlicht tegenhouden wat goed is tegen overmatige algengroei. Ze hebben prachtige bloemen en zijn een waar sieraad voor je vijver. Houdt er wel rekening mee dat ze vaak in het eerste jaar nog geen of hooguit enkele bloemen aanmaken. Wanneer je van plan bent om een waterlelie te plaatsen, lees dan hier verder hoe je een waterlelie op de juiste manier kunt planten.

  • Gele dwergwaterlelie Nymphaea Pygmaea Helvola is zeer geschikt voor ondiep water. 20 cm is al voldoende, plant haar vooral niet dieper dan 40 cm.
  • Oranje dwergwaterlelie Nymphaea Aurora, is een zalmkleurige waterlelie die bij uitstek geschikt is voor waterschalen of kleinere waterbakken. De leliebladeren hebben een diameter van ongeveer 5 cm. Plant haar niet dieper dan 50 cm.
  • Donkerroze dwergwaterlelie Nymphaea Pygmaea Rubra kan geplant worden in water met een diepte van 30 tot 70 cm. De bladeren hebben een diameter van ongeveer 5 cm.
Waterlelie voor mini vijver
Waterlelie voor mini vijver

Geschikte drijfplanten voor een mini vijver

Drijvende waterplanten groeien vooral erg goed in lente en zomer en zijn ideaal om de open gedeeltes op te vullen. Drijfplanten zullen snel vermeerderen, waardoor je er ook niet veel hoeft te kopen. Het enige nadeel is drijfplanten niet winterhard zijn waardoor je jaarlijks nieuwe plantjes moet kopen.

  • Mosselplantje (Pistia Stratiotes) ook wel watersla genoemd, is een waterplantje wat steeds nieuwe plantjes aanmaakt via zijtakken.
  • Vlotvarentje (Salvinia Natans) heeft mooi gevormd blad en kan goed in een waterschaal of mini vijver gebruikt worden
  • Waterhyacinth (Eichornia crassipes) heeft in ieder blad een deel wat verdikt is en eruit ziet als een sponsachtige bol, dit is ook de reden waardoor de plant blijft drijven.
Mosselplantjes
Mosselplantjes

Dieren de minivijver laten betreden

Wanneer je het leuk vind dat kikkers of salamanders in je minivijver komen, dan moet je een mogelijkheid voor ze maken zodat ze gemakkelijk kunnen betreden. Gebruik langs de rand een stukje hout of stenen die net boven het wateroppervlak uitkomen. Ook vogels komen maar al te graag wat drinken en je maakt de vijver extra aantrekkelijk om een watervalletje of beekloopje te gebruiken waar constant vers water stroomt. Gegarandeerd dat vooral mussen en merels hier komen wassen en drinken. Als ze dat eenmaal doorhebben komen ze dagelijks terug.

Mini vijver
Mini vijver

Geschikte vijverpomp voor een minivijver

In ons overzicht gaan wij er vanuit dat een minivijver niet groter is dan ongeveer 250 liter water. De vijverpompen die we adviseren zijn dan ook niet geschikt voor vijvers die een grotere inhoud hebben.

Fontein pompen voor mini vijver

Ubbink Xtra 400 geeft 380 liter per uur met 5 Watt. In de pomp zit een filterspons verwerkt die je eruit kan nemen om te spoelen onder de kraan. De pomp is voorzien van drie verschillende fonteinopzetstukken. Geschikt tot 250 liter mini vijver.

Hozelock Cascade geeft 450 liter per uur, maximale opvoerhoogte van 0,63 meter. Wordt geleverd met een ‘bel’ fontein sproeikop en een spuitende vulkaan sproeikop. Geschikt tot 250 liter vijver.

Ubbink fonteinpompje
Ubbink fonteinpompje

Losse vijverpompen voor mini vijvers

AquaKing pomp BT-400B geeft 380 liter per uur met 7 Watt. Een fijn klein pompje zonder extra accessoires. Geschikt tot 250 liter vijver.

Sicce Easy Line Micra geeft 400 liter per uur met 6 Watt. Ik gebruik pompjes van Sicce zelf al jarenlang voor aquariums en tot heden nog nooit een defecte pomp gehad. Wellicht nadelig dat de stroomkabel slechts 1,5 meter lang is. Geschikt tot 250 liter vijver.

AquaKing pomp BT-200B geeft 180 liter per uur uur met 3 Watt. Betaalbaar doordat er geen extra onderdelen in de doos zitten. Geschikt voor waterschalen en kleinere watervaten tot 150 liter.

Aquaking losse pomp
Aquaking losse pomp

Onderhouden van een mini vijver

Iedere vijver vraagt om onderhoud, waarbij het belangrijkste is om de waterplanten tijdig te snoeien. Al het gele en verdorde blad mag weggenomen worden en ook uitgebloeide bloemen kun je het beste afknippen. Het voordeel van regelmatig snoeien is dat het zorgt voor nieuwe plantengroei en zelfs nieuwe bloei. Wanneer het herfst is mag je alle planten volledig terugsnoeien tot 10 cm boven het waterniveau. Lelies mag je tot net boven de wortel afknippen en zuurstofplanten tot net boven de plantenmand. Alles wat je weg snoeit kan niet meer gaan verrotten op de bodem van de vijver, waardoor je de waterkwaliteit helpt.

Wanneer er vissen in de minivijver zitten is het belangrijk om wekelijks een klein laagje water te verversen. We raden je aan om minimaal 10% en niet meer dan 20% water per week te vervangen voor leidingwater.

Mocht je een vijverpomp gebruiken kun je vaak merken wanneer er schoongemaakt dient te worden dat de hoeveelheid water die het pompje geeft verminderd. Eerder schoonmaken is niet aan te beleven, gezien dit de vijver alleen maar verstoord.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie