Ijsvrijhouders voor de vijver: beste keuze en zelfbouw

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Winter
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Laatste wijziging in bericht:27 maart 2024
Je bekijkt nu Ijsvrijhouders voor de vijver: beste keuze en zelfbouw
Ijsvrijhouders vijver

In de winter is het belangrijk om altijd een wak in de vijver te houden. Dit is nodig zodat schadelijke dampen uit de vijver kunnen ontsnappen. Wanneer er een dikke laag ijs op de vijver ligt is er namelijk geen mogelijkheid voor ontluchting en er ontstaat een kans op verstikking voor vissen. Een effectieve manier om een wak te houden is door gebruik te maken van een ijsvrijhouder in de vijver. Er zijn standaard modellen verkrijgbaar met verwarmingselementen of met beluchting, maar je kunt er ook voor kiezen om een eigen model te maken.

Een ijsvrijhouder met luchtpomp gebruiken

De meeste ijsvrijhouders werken op basis van een luchtpomp. Dat geeft twee voordelen, allereerst zorgt dit voor een wak in de vijver doordat opstijgende belletjes die langs de drijver omhoog gedrukt worden beweging creëren in het water. Daarnaast zorgt het ook voor directe verse zuurstof in de vijver en zorgen de stijgende luchtbellen ervoor dat schadelijke gassen mee naar boven gebracht worden.

De beste keuze ijsvrijhouder met luchtpomp is wat ons betreft deze van Velda. Een prima alternatief hiervoor is deze ijsvrijhouder. Houdt er wel rekening mee dat de luchtpompen van ijsvrijhouders vrij klein zijn. Ze zijn alleen bedoelt voor wat opstijgende belletjes rondom de drijfring om een wak te houden, daarvoor is niet veel capaciteit benodigd.

Ijsvrijhouder met beluchting
Ijsvrijhouder met beluchting

Ijsvrijhouder zonder beluchting of verwarming

In de meest basis vorm bestaat een ijsvrijhouder alleen uit een drijfring van een isolerend materiaal. Deze zijn meestal gemaakt van tempex. Bij lichte vorst kunnen deze het prima een tijdje volhouden, echter wanneer het meerdere dagen ver onder nul is ontstaat een steeds grotere kans dat de ring volledig zal invriezen. Een voorbeeld is deze basis ijsvrijhouder, maar gezien de prijs is het interessanter om voor een ijsvrijhouder inclusief beluchting of verwarming te kiezen.

Basis ijsvrijhouder
Basis ijsvrijhouder

Ijsvrijhouder met ingebouwde verwarming

De beste ijsvrijhouders zijn diegene die ook voorzien zijn van een verwarmingselement. Zelfs bij de meest strenge vorst en koudste winters zijn deze ijsvrijhouders in staat om een wak open te houden. Zelfs wanneer de vijver al is dichtgevroren kun je hiermee snel een wak smelten. Dit model van SuperFish is een betrouwbare keuze met een ingebouwde RVS heater. Het model blijft natuurlijk drijven, is prijstechnisch interessant en vraagt alleen maar om een stekker. De heater is 150 Watt en de verwarmer hoef je natuurlijk alleen in te schakelen wanneer het ook echt onder nul graden is, dat scheelt weer direct in de stroomkosten.

Je eigen ijsvrijhouder maken

Hoewel ze niet prijzig zijn, is het prima mogelijk om je eigen ijsvrijhouder te maken. Dat is niet ingewikkeld en het vereist alleen dat je een luchtpomp bezit. Dit systeem is opgebouwd rondom een vierkante kubus van tempex of piepschuim die door de constante stroom van luchtbelletjes in beweging zal blijven en daardoor een wak onderhoud.

Benodigdheden

  • Een luchtpomp of zuurstofpomp (minimaal 10 liter per minuut)
  • Luchtbal, luchtsteen of luchtcilinder
  • Enkele meters Luchtslang
  • Piepschuim of tempex, het makkelijkste is een kubus zoals deze het middengedeelte kun je uitsnijden voor een perfecte drijver

Heb je geen blok piepschuim wat blijft drijven? Dan kun je ook twee of drie platen aan elkaar vast maken met een dikte van 5 cm. Dat heeft meer dan genoeg drijfvermogen. Het makkelijkste is echter een blok wat reeds al wanden heeft, zoals een oude verpakking van een elektrisch product.

Instructies

  1. Snijd het middengedeelte van de kubus open met een scherp mes. Ga niet dieper dan de helft van de kubus (zie groene lijn in afbeelding).
  2. Maak een gaatje aan de bovenzijde van de kubus (groene stip).
  3. Breng de luchtslang vanaf de luchtpomp door het gat van de kubus naar onderen.
  4. Bevestig de luchtbal, ongeveer 15 tot 20 cm onder het wateroppervlak. Enkele centimeters onder de kubus uit.
  5. Bevestig het slangetje met een klemmetje of touw (vislijn) aan de kubus, zodat de luchtbal niet verder kan zakken.
  6. Laat de kubus drijven in de vijver en schakel de luchtpomp in.
Ijsvrijhouder vijver zelf maken
Een zelfbouw ijsvrijhouder

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie