Als je vijver troebel bruin water heeft is dat niet helemaal zoals het zou moeten. Bruin vijverwater is een teken van een niet goed functionerende biologische werking van de vijver. Die bruine gloed in je vijverwater kan overigens heel wat verschillende oorzaken hebben. We proberen je op weg te helpen door je de oorzaken van bruin vijverwater te geven maar ook tips mee te geven om je bruinige vijverwater weer helder te krijgen.
Oorzaak bruin vijverwater
Je hebt bruinig vijverwater, wat zijn de meest voorkomende oorzaken van die bruine gloed? Aanpakken doe je natuurlijk het liefste direct bij de oorzaak. Je hebt dan de meeste kans dat het probleem zich ook echt gaat oplossen en niet steeds laat terugkomen. In de meeste gevallen heeft het te maken met deze oorzaken:
- Slechte voeding, wat verkleuring en afval veroorzaakt
- Waterwaarden zijn niet op orde
- Teveel organisch afval, wat verrotting en verkleuring naar bruin vijverwater tot gevolg heeft
- Zweefalgen of afstervende zweefalgen
De gebruikte voeding zorgt voor verkleuring en afvalstoffen
Probeer eens over te stappen naar een ander (Koi)voer. Wanneer je het idee hebt dat alles verder goed is met de waterwaarden en er geen afval in de vijver is, is dit 9 van de 10 keer het probleem. Misschien denk je nu wat verschilt het ene met het andere voer dan voor verkleuring in mijn vijver? Maar ik kan je zeggen dat ik al vaak genoeg van anderen heb gehoord dat ze voeding gebruikte waardoor het water verkleurde. Vaak zie je dan dat de vijver troebel bruin of een bruine gloed krijgt. Dat heeft voornamelijk met de gebruikte ingrediënten te maken, hoeveel procent van de voeding verbruikt het lichaam van een vis echt, welk deel komt er onverteerd weer uit, zijn de juiste lichaamseigen eiwitten gebruikt in plaats van dierlijke eiwitten? Goed dit gaat misschien wat ver, maar geloof ons maar dat voeding een groot effect heeft op de kleur van jouw vijver. Wil je hier meer over weten? Lees dan eens dit artikel waar we ingaan op voer, ingrediënten en het beste Koivoer.
De waterwaarden zijn niet op orde, vijverwater is te zacht
Een andere belangrijke reden van bruinig vijverwater die je niet direct met het oog ziet is de waterkwaliteit. Even meten is niet verkeerd om te doen. De meest voorkomende reden is een lage KH waarde, de carbonaathardheid. Voor vijvers met planten minimaal 10 aanhouden, liever 12 voor een stabiele vijver. In Koivijvers zonder planten mag het wel wat lager, maar kom niet onder de 5, dat gaat voor problemen zorgen en resulteert in een te lage zuurgraad (PH waarde) van de vijver. De carbonaathardheid verhogen is volledig veilig als je deze KH plus gebruikt. Voor mijn vijver voeg ik iedere zoveel weken een aantal scheppen toe, puur voor het plantenfilter.
De Duitse hardheid, ofwel GH waarde, is daarnaast essentieel voor vijvers met planten. Een te lage GH waarde zorgt ervoor dat planten slecht groeien. De bladeren worden sneller geel of sterven zelfs afval, de groei van sommige waterplanten stagneert volledig. Als GH waarde voor vijvers met planten kun je best boven de 10 blijven. Liever 12 of 13 aanhouden. Voor vijvers zonder planten met alleen Koi hanteren we minimaal 5. Planten die slecht groeien nemen geen voeding op, wat verkleuring naar bruin of troebel vijverwater tot gevolg kan hebben. De Duitse hardheid kun je veilig verhogen met deze GH plus, daar zit niets in wat schadelijk is voor vissen of waterplanten.
Waterkwaliteit en dan specifiek een lage carbonaathardheid en Duitse hardheid heeft overigens een effect op het gehele klimaat of milieu in de vijver. Waterplanten groeien slecht en krijgen geel blad. Maar daarnaast zullen bacteriën in filters onvoldoende voeding tot hun beschikking hebben. Bacteriën verbruiken namelijk carbonaat, die ze uit de KH waarde (carbonaathardheid) putten. Ze verbruiken dat om ammoniak en nitriet af te breken. Juist doordat bacteriën niet goed kunnen functioneren, kan vijverwater troebel verkleuren.
Er is veel organisch afval in de vijver, zoals afgestorven blad en waterplanten
Organisch afval gaat rotten op de bodem van je vijver, verkleuring en troebel bruin water als gevolg is geen uitzondering. De bodem goed reinigen is niet verkeerd om te doen. Dat zal sowieso voor verbetering zorgen van het vijverklimaat. Want wist je dat rottende bladeren op de bodem een voedingsbodem zijn voor slechte bacteriën en parasieten? Het gevolg is sowieso een mindere waterkwaliteit en rottingsproces in je vijver. De bodem van je vijver reinigen is een goede remedie tegen bruin vijverwater.
Bruin vijverwater door zweefalgen
Dit gaat een beetje mee op met een slechte waterkwaliteit. Dat kan algen en zweefalgen tot gevolg hebben, door een overschot aan afvalstoffen zoals nitraat en fosfaten. Als zweefalgen op natuurlijke wijze afsterven, zie je ook vaak dat er een bruinige gloed op de vijver komt. Vijverwater kan echt troebel bruin worden hierdoor. Beste remedie tegen zweefalgen is het gebruik van UV lamp. In deze blog leggen we je uit hoe je zweefalgen kan bestrijden, een groene vijver weer helder maken.
Last van bruine alg in je vijver?
Lijkt het alsof je een bruinige gloed in je vijver hebt, maar wanneer je een bekertje water eruit pakt blijkt het vijverwater zelf glashelder te zijn? Misschien heb je dan wel last van bruinalg op de wanden van je vijver. Daardoor lijkt het alleen maar alsof het water in je vijver bruin van kleur is. Bruine alg in je vijver kan verder geen kwaad voor je vissen. Het kan er wat verveld uitzien, doordat je vijver wat troebeler of bruinig van kleur lijkt te worden.
Eigenlijk zijn het gewoon algen die zich vasthechten aan de wanden of zelfs bodem. Het speciale van bruinalgen is dat ze bijna geen daglicht nodig hebben. Juist daardoor kunnen ze op redelijk donkere plekken en hoeken leven. Bruinalgen ontstaan wanneer er de nodige fosfaten in de vijver aanwezig zijn, die waterplanten niet opnemen. Bij slechte groei van je waterplanten (en dus vaak te zacht water) zien deze bruine algen hun kans. Ook bruinalgen zou je kunnen weghalen met een algenpoeder. Zie: De beste poeders voor algen bestrijding.
Bruin vijverwater helder maken, onze tips in een overzicht
Als je tot hier hebt gelezen besef je dat het eigenlijk niet zo moeilijk is om bruin vijverwater weer helder te maken. Je kunt snel genoeg van dat troebel bruine vijverwater af zijn. Samenvattend zijn dit onze tips:
- Gebruik goede voeding voor je vissen, dat voorkomt bruine verkleuring en onnodige afvalstoffen, zie ook: Beste Koivoer, informatie en ingrediënten.
- Zorg voor een voldoende hoge KH waarde. Voor vijvers met vissen, siervijvers, plantenvijvers en natuurvijvers raden wij een minimale waarde KH waarde aan van 10, liever nog 12. Verhogen kan veilig met deze KH plus.
- Een minimale GH waarde van 10, liever 12 of 13 voor vijvers met planten. Dat kun je veilig ophogen met deze GH plus, puur natuurlijke samenstelling.
- Afstervende zweefalgen kunnen voor een bruinige gloed in je vijverwater zorgen. Een UV lamp voorkomt zweefalgen. Zie blog: Zweefalgen bestrijden, groene vijver weer helder maken.
- Veel organisch afval zoals blad en afstervende waterplanten op de bodem kan voor verkleuring zorgen, reinig de bodem!