Steur in vijver: voordelen, nadelen en het beste steurvoer

Je hebt ze ongetwijfeld wel eens gezien in een vijverwinkel of tuincentrum: steuren. Een vis die in de vrije natuur machtig groot kunnen worden, met taaie grove punten op de rug. 6 meter lang en 400 kilo zou geen uitzondering moeten zijn. In de vijver blijft dat gelukkig allemaal wat kleiner, hoewel daar 150 cm ook geen uitzondering is. Steuren hebben wel een kleine gebruiksaanwijzing, goed opletten dus voordat je een steur voor je vijver aanschaft!

Steur in de vijver
Steur in de vijver

Wat voor omgeving vraagt een steur om?

Heel saai, maar het liefst gewoon een kale vijver, geen planten, weinig obstakels, en het liefste natuurlijk een flinke plons water! Het liefst moet een vijver wel zeker 10.000 liter zijn, met een zwemruimte van op zijn minst drie meter lengte in een zijde. Liever nog het dubbele van die maten. Besef dat je een vis aanschaft die kan uitgroeien tot ruim boven de meter in jouw vijver.

Voldoende beluchting is een randvoorwaarde voor steuren

Beluchting is voor een steur het belangrijkste. Als je jouw steuren in een goede conditie wil houden is voldoende zuurstof een belangrijke randvoorwaarden. En steuren vragen om meer zuurstof dan de meeste overige vijvervissen, zoals goudvissen of Koi. Zeker in de zomer heb je echt extra beluchting nodig. Wat extra stroming in je water is daarnaast ook niet verkeerd om te hebben, maar geen vereiste.

Wat voor steurvoer gebruik je voor je steur?

Steurvoer korrel
Steurvoer korrel

Steuren vragen om enorm vette en eiwitrijke voeding. Er zijn erg veel soorten steurvoer, echt verkeerd kun je het niet doen. Toch zit er wel wat verschil in, wij adviseren je om even op de achterkant te kijken en af te lezen hoeveel eiwit en vet erin de korrel zit. Heb je alleen Koi, dan kies je altijd voor de zwaarste verhouding vet en eiwitten! Zoals bijvoorbeeld dit steurvoer met 42% eiwit en 18% vet.

Let op dat je jonge steurtjes regelmatig voert. Ze hebben meermaals per dag voer nodig, anders raken al snel uitgeput. Als je een steur voor je vijver koopt, kies daarom altijd voor een steur van minimaal 30 centimeter. Daaronder is de kans erg klein dat je ze goed aan het eten krijgt in je vijver.

Steurvoer slecht voor Koi

Let op dat juist dat vette en eiwitrijke steurvoer niet goed is voor jouw Koi. Zeker buiten de zomerperiode is dat gewoon echt teveel van het goede. Een oplossing die je kan gebruiken is door een pvc buis in het water te laten zakken en daar het steurvoer in te gooien. Dat wil echter ook niet altijd perfect werken. De Koi zitten vaak al onderaan bij de PVC te wachten…

Het beste is om een steur gewoon uit de hand te voeren. Consistent volhouden om de steur zo te voeren en steeds op dezelfde plek gaan staan. Je zal merken dat jouw steur ook al snel in de smiezen heeft waar hij moet zijn om wat lekkers te krijgen.

En soms heb je gewoon steuren die ‘knettergek’ zijn en lekker meedoen met je steuren. Die echt gewoon aan het oppervlak mee happen met de Koi. Jammer dat ieder steur niet zo makkelijk is…

Welk voer gebruiken bij steuren samen met Koi?

Het beste alternatief voor steurvoer is een zinkend zeer eiwitrijk en net wat vetter Koivoer. Het liefst een echt zomervoertje en nog liever een groeivoertje. Iets als Saki Hikari Growth Sinking, daar zit minimaal 40% eiwit en 9% vet in. Voor je Koi een topvoertje, en voor steuren toch nog veel eiwitten, wel net wat minder vet.

Als je een ander Koivoer voor je steuren wil gebruiken, zorg dan in ieder geval dat het eiwitgehalte op minimaal 40% zit. Vet het liefst zo rond de 10%.

Wil je toch steurvoer gebruiken in combinatie met Koi, kies dan voor steurvoer met zo min mogelijk vet. Je moet dan wel even zoeken, onderstaand drie suggesties met een lager percentage eiwit en vet. In onze ogen zijn de eerste twee het beste, met de laagste percentages eiwit en vet.

Steurvoer Eiwit Vet
TKF steurvoer 6mm korrel (5 kg)34%15%
Coppens premium select 6mm (25 kg)34%15%
Excellent steurvoer (1,7 kg)42%17%

Hoe weet je of een steur eet?

Als je lukt om een steur uit de hand te laten eten heb je natuurlijk alle zekerheid. Maar zo simpel is dat helaas niet altijd. Als suggestie zou je een wit vlak op de bodem kunnen leggen. Dat kan bijvoorbeeld een kunststof plaat zijn of gewoon een wit bord. Je kunt dan goed in de gaten houden of jouw steuren wel eten.

Steur in de vijver
Steur in de vijver

Steur in vijver, welke voordelen heeft het?

Steuren kunnen wel handig zijn om de bodem en wanden wat aan te vegen. Ze zwemmen de gehele dag voortdurend rondjes langs de wanden en over de bodem. Al het vuil wordt lekker opgewaaid zodat je pomp of de bodemdrain al die vuilstukjes en algdeeltjes kan opslurpen. Ook zijn steuren bijna resistent voor ziektes. Parasieten op een steur is bijvoorbeeld onmogelijk! Daar blijft het eigenlijk wel bij. Echte voordelen aan een steur zijn er verder niet: je moet het vooral leuk vinden!

Steuren zijn bijna niet vatbaar voor ziektes

Eigenlijk zijn steuren best sterke vissen. Ze kunnen heel wat hebben, zolang de condities van het water maar in orde zijn. En dan bedoel ik met name zuurstof, daar zijn ze erg afhankelijk van. Een groot voordeel is de resistentie van ziektes. Steuren zijn compleet ongevoelig voor parasieten. Als je Koi parasieten hebben, zal je steur er nooit last van hebben. Wel is het wat lastiger om een vijver met steur te behandelen mocht je toch parasieten op je Koi hebben.

Welke nadelen brengt een steur met zich mee?

Echt grote nadelen zijn het niet, maar er zijn er wel een paar. De eerste hebben we al besproken, dat is steurvoeding in combinatie met Koi. Steurvoer is eigenlijk te vet voor Koi. Je moet de voeding daardoor aanpassen voor je steur.

Verder kan een steur zich gemakkelijk vast zwemmen in beplanting of algen, en is het gebruik van medicatie in combinatie met een steur wat lastig.

Een steur kan zich vast zwemmen in beplanting

Een steur in een vijver met planten is vaak geen combinatie. Ze zwemmen zich gemakkelijk vast en kunnen vervolgens niet meer loskomen. Datzelfde gaat overigens op wanneer je lange draadalgen in je vijver hebt. Als de sterk al wat groter en krachtiger is zal hij hier wel doorheen zwemmen. Alleen, je moet het wel goed in de gaten houden. De vinnen van een steur kunnen beschadigen doordat ze zichzelf blijven klemzwemen door de draadalgen heen. Tijdig die draadalgen behandelen dus!

Medicatie gebruiken met een steur in je vijver

Hebben jouw Koi een behandeling nodig tegen parasieten? Dan tref je het niet echt als je ook een steur hebt. Steuren kunnen erg slecht tegen de meeste kuurtjes. Wat je kunt doen is een iets mindere dosering gebruiken, en vooral extra beluchten. Je kunt ook even zoeken naar een alternatief, er zijn merken die alsnog geschikte medicatie met een andere werkzame stof hebben wat samen gaat met steuren.

In het ergste geval mocht dat nodig zijn moet je je steur uit de vijver halen en ergens opvangen. Een quarantaine bak bijvoorbeeld, als je steur tenminste niet te groot is. Vergeet niet om vooral extra te beluchten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *