Observeren en gedrag van gezonde Koi

Gezonde Koi is wat eenieder wil in zijn vijver. Voor een vijverliefhebber gaat er niets boven gezonde Koi welke rustige slagen maken met de staart en kalm door de vijver bewegen. Wist je ook dat het gedrag van Koi veel laat weten over in wat voor staat ze verkeren?

Gezonde Koi zijn hongerige Koi
Gezonde Koi zijn hongerige Koi

Japanse kwekers weten vaak niet eens wat voor waterwaarden ze hebben…

Veel Japanse kwekers zijn hele niet bezig met waterkwaliteit, voor japanners zijn dit “moderne snufjes” waar ze niet heel veel waarde aan hechten, sommige kwekers zelfs helemaal geen. De meeste kwekers bepalen de waterkwaliteit. puur aan de hand van het gedrag en het uiterlijk van de Koi. Hisashi Hirasawa (Marudo Koi Farm) bijvoorbeeld controleert op zijn gemakje de mudponds door de Koi die erin zwemmen te observeren en aan de hand hiervan te bepalen in wat voor staat de Koi verkeren. Daarnaast worden beestjes in het onderwaterleven bekeken en natuurlijk de kleur van het water zelf. Marudo proeft daarnaast zelfs aan het water om te bepalen of het in goede staat verkeerd. Proeven ja, je leest het goed. Maar weinig hobbyisten die laatstgenoemde toepassen om vast te stellen of het vijverwater in een goede conditie is.

Is het dan ook écht nodig om je waterkwaliteit zo goed te controleren? Natuurlijk is het prima als je goed in de gaten houdt wat voor waterkwaliteit je hebt. Maar laten we eerlijk zijn, bezitters van een stabiele vijver met een goed filtersysteem, een juiste visbezetting en een gecontroleerd voerregime zullen weinig afwijkingen constateren.

Observeren van het gedrag

Zo groen als gras, bij Maruju
Zo groen als gras, bij Maruju

Zoals je hebt kunnen lezen blijkt het dat Japanse kwekers veel meer waarde hechten aan het gedrag van de Koi en hoe deze zich verplaatsen door de vijver. Niet voor niets wil ik je dan ook zeggen dat het belangrijk is om op je Koi te letten, hoe bewegen ze zich voort en wat doen ze wanneer je afstand neemt van de vijver. Het gedrag van een Koi laat goed blijken in wat voor staat deze verkeert.

Het beste kun je Koi observeren vanaf een plek zodat ze niet door hebben dat jij in de buurt bent. Als jij in de buurt bent gedragen ze zich namelijk vaak toch wel anders, ze zijn uit op het voer wat jij normaal bij je hebt en komen dan ook gelijk een kijkje nemen. Misschien kun je ze wel vanuit een hoekje in de tuin of vanuit een dakraam bekijken, dan wordt het gedrag niet beïnvloed door jouw nabijheid. Als de Koi zich normaal gedragen zonder invloeden van jou of iets anders, kun je goed observeren in wat voor staat jouw Koi verkeren.

Het gedrag van gezonde Koi

Gezonde Koi zijn heel gemakkelijk te herkennen. Allereerst als jij in de buurt komt komen de vissen gelijk naar je toe, ze proberen je te verleiden zodat jij ze wat te eten te geeft. Gezonde Koi zijn dan ook altijd hongerig en willen het liefste heel de dag door blijven eten. Ook als jij jezelf niet laat zien en bijvoorbeeld vanuit het dakraam kijkt zijn de vissen aan het oppervlak te vinden of zoeken ze de bodem en de wanden af op zoek naar etenswaren. Op de groene wanden, vaak bedekt met een laagje alg, zit het vol met kleine beestjes waar Koi gek op zijn. Ze speuren dan ook de gehele dag door om ieder mogelijk stukje voeding te pakken te krijgen. Eigenlijk kun je dus stellen dat gezonde Koi actief zijn en constant bezig zijn om voeding te bemachtigen.

2 reacties op “Observeren en gedrag van gezonde Koi

  1. Hoi Mika,
   Bedoel je verticaal in plaats van horizontaal? Blijft deze koi ook op de bodem als jullie in de buurt van de vijver zijn, of wanneer jullie voer geven. En komen de andere vissen in de vijver wel direct naar boven?
   En knijpt de vis zijn borstvinnen tegen het lijf aan?

   Minder eetlust, op de bodem blijven en vinnen tegen het lijf aan knijpen zijn vaak tekenen van parasieten. Het beste kun je je koi dealer raadplegen voor advies. Idealiter kan deze aan afstrijkje maken en heb je zekerheid over eventuele parasieten.

   Als dit pas recent is gebeurt, is het wellicht ook verstandig om nog een paar dagen aan te kijken om te zien wat er gebeurt. Het kan goed zijn dat de vis binnen twee dagen weer mee doet met de rest. Mocht je een tweede of derde vis die hetzelfde gedrag gaat vertonen zien, ga dan voor het afstrijkje om te kijken welke parasiet er eventueel op de vissen zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *