Zout in de vijver kan een effectief middel zijn om te gebruiken voor verschillende doeleinden, waaronder het behandelen tegen parasieten, schimmels, bacteriën, buikwaterzucht en andere vergelijkbare problemen. Daarnaast is het nuttig om zout in de vijver toe te voegen gedurende de winter bij lage watertemperaturen. Er zijn echter onduidelijkheden en misverstanden over de werking van zout en de benodigde dosering daarvan. We laten je zien in welke situaties zout effectief gebruikt kan worden en hoeveel zout er benodigd is.
Wanneer en hoeveel zout gebruiken in de Koivijver?
Zout in de vijver tijdens de winter
Gedurende de winter wordt zout veelvuldig gebruikt in Koivijvers. Vooral wanneer Koi gaan liggen op de bodem kan zout aan te beleven zijn. Zout kan zeer effectief zijn tegen parasieten, schimmels of bacteriële problemen en vooral het voorkomen daarvan. Daarnaast zijn veel commerciële producten niet geschikt om te gebruiken bij lage temperaturen, waardoor je wel moet overgaan op zout. Wanneer de vijver verwarmd is gedurende de winter is het af te raden om zout toe te passen.
Als dosering mag je 0,2% tot 0,3% zout toevoegen aan de vijver, wat neerkomt op 2 tot 3 kilo zout per 1.000 liter water.
Zout gebruiken tijdens quarantaine periode
Onafhankelijk van de periode van het jaar kun je zout gebruiken in quarantaine toepassing bijvoorbeeld bij de behandeling tegen parasieten, schimmels of bacteriën. Hoewel zout bijzonder effectief kan zijn in de behandeling tegen parasieten, is het raadzamer om te bepalen welke parasiet er in de slijmlaag zitten en gericht te behandelen met de juiste medicatie in plaats van zout. Je voorkomt daarmee dat je het zoutgehalte moet laten zakken door steeds water te verversen.
De dosering zout die je in dit geval gebruikt mag veel hoger liggen dan eerder genoemd. het is prima om de dosering te doen laten oplopen naar 0,5 tot zelfs 0,7% wat neerkomt op 5 tot 7 kilo zout per 1.000 liter vijverwater. Dit houdt je aan voor enkele weken alvorens je de concentratie zout gaat verlagen door water te verversen.
Een tijdelijk zoutbad geven tegen parasieten
Wanneer je slechts één Koi hebt die problemen vertoont, dan is het zonde om de gehele vijver te behandelen. In dat geval kun je ervoor kiezen om een zoutbad te geven aan je Koi. Een zoutbad kan ontzettend effectief zijn doordat je de concentratie zout zeer hoog kan maken omdat het mar van tijdelijke aard is en je de vis er daarna weer uithaalt. Daardoor kan het ook gebruikt worden bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe Koi aankoopt die je eerst voor alle zekerheid wilt dompelen in een zoutbad.
De concentratie zout bij een zoutbad mag zeker 0,5 tot 1,5% zijn. Dat komt neer op 5 tot 15 kilo zout per 1.000 liter water. Houdt er echter wel erkening mee dat een Koi kan gaan springen of platliggen door het hoge zoutgehalte. Blijf daardoor altijd bij de vis in de buurt en wanneer nodig plaats je de vis direct over naar de vijver. Een zoutbad hoeft niet langer te duren dan ongeveer 5 tot 15 minuten.
Zout gebruiken tegen buikwaterzucht
Zout kan een wondermiddel zijn wanneer een Koi last heeft van buikwaterzucht. Wanneer je behandeld tegen buikwaterzucht is het aan te raden om een concentratie te gebruiken van ongeveer 0,6% tot 0,8%. Dit komt neer op 6 tot 8 kilo zout per 1000 liter water. In dit artikel omschrijven we de complete aanpak hoe je buikwaterzucht effectief kunt behandelen.
Opvangen nieuwe Koi vanuit Japan
Veel Koi dealers gebruiken zout als middel om Koi die vanuit Japan binnenkomen te behandelen. De periode die zij hiervoor hanteren is minimaal 3 weken oplopend tot ongeveer 6 weken. De doseringen die hier gebruikt worden kunnen variëren tussen de 4 tot 8 kilo zout per 1.000 liter water. Iedere winkelier heeft zo zijn eigen voorkeur en mening over de beste concentratie zout die toegepast kan worden. Veel gebruiken eerst een hoge dosering van z’n 0,7% tot 0,8% om vervolgens na één of twee weken terug te zakken naar een zoutgehalte van ongeveer 0,4% tot 0,5%.
Welk type zout is veilig te gebruiken?
Bij het aankopen van zout om in de vijver te gebruiken is het belangrijk dat het geen toevoegingen en geen jodium bevat. Enkele goede soorten die je kunt gebruiken zijn deze grote voordeelverpakkingen:
- Vijverzout zonder jodium 25 kg bij bol.com of A2KOI.
- 10 liter (10 kg) vijverzout bij bol.com of A2KOI.
- SuperFish 10 liter (10kg) natuurzout voor de vijver bij bol.com.
Ook landbouwzout kan prima gebruikt worden in de vijver, mits er maar geen toevoegingen in zitten en vooral geen jodium. Ditzelfde geldt voor strooizout, wat bij sommige van bovenstaande verpakkingen wordt aangegeven in de omschrijving.
Hoe doseer je zout in de vijver?
Wanneer je preventief zout toevoegt in de winter is het verstandig om de dosering geleidelijk aan te verhogen. Stel je wilt de dosering laten oplopen tot 3 kilo per 1.000 liter, start dan eerst door op de eerste dag 1 kilo per 1.000 liter toe te voegen, op dag twee opnieuw en op de derde dag herhaal je opnieuw om tot de gewenste dosering te komen. Wanneer het om acute probleemgevallen gaat dan is het in orde om in één keer de dosering toe te voegen.
Wanneer gebruik je absoluut géén zout in de vijver?
- In combinatie met medicatie en kuren tegen parasieten dient geen zout gebruikt te worden. Lees altijd de bijsluiter van recent toegevoegde producten.
- Waterplanten kunnen slecht tegen hogere concentraties zout. Heb je een mooie siervijver met planten dan kun je beter een andere oplossing hanteren.
- Gebruik je zeoliet en nitraathars in je filter, verwijder deze dan tijdelijk bij een zoutbehandeling.
- Een lichte concentratie zout van grofweg tot 0,2% is bevorderlijk voor de parasiet costia. Het is beter om juist eerst een behandeling tegen costia uit te voeren, alvorens een lage concentratie zout toe te voegen.
Zout als stimulans voor osmoseregulatie bij Koi
Hoe lager de watertemperatuur wordt, hoe lastiger een Koi het krijgt om zijn lichaam te laten functioneren. Vooral de nierfunctie wordt steeds minder naarmate de temperatuur zakt. Een Koi krijgt hierdoor moeite met het reguleren van zijn zoutgehalte. Dit is overigens de reden waarom Koi in de winter wel eens willen kantelen. Ze kunnen dan plat op de bodem gaan liggen of schuin tegen de wand. De Koi valt als het ware om in het water en zijn evenwichtsgevoel is deels verdwenen.
Sommige zweren erbij dat dit voorkomen en opgelost kan worden door zout toe te voegen aan het water. Ongeveer 0,2 tot 0,3% zou hierbij voldoende moeten zijn. Dat komt neer op 2 tot 3 kg zout per 1.000 liter vijverwater. De reden waarom dit effect heeft is doordat het zout in de vijver mee helpt met het verminderen van de benodigde energie die een Koi moet stoppen in de osmosewerking. Des te kouder het water, hoe lastiger de organen en de osmoseregulatie bij een Koi werkt. Door zout toe te voegen verminder je de benodigde druk om het zoutgehalte op peil te brengen.
Hoe werkt die osmoseregulatie bij Koi?
Osmoseregulatie bij Koi is het interne balancerende proces wat vissen gebruiken om het niveau van water en mineralen, waaronder zout, te reguleren. Koi zijn constant omringend door water en moeten daardoor het juiste gehalte in het inwendige lichaam reguleren. Simpelweg zullen anders de mineralen, waaronder dus ook zout, te veel verdund worden en uit het lichaam spoelen. Het gaat dus om het reguleren van niet te heftige of juist te dunne concentraties mineralen. Het lichaam van een Koi functioneert als een membraan wat in staat is de juiste mineralen uit het water te filteren. Hieronder valt vanzelfsprekend ook zout om het aanwezige lichaamszout op peil te houden. Een goed voorbeeld wat verduidelijking biedt zijn de kieuwen waarmee zuurstof gefilterd kan worden uit water.
Zoetwatervissen bevatten meer zout dan water
Wellicht vreemd om te lezen maar het geeft wel een verduidelijking waarom zout zo belangrijkkan zijn. Koi en andere zoetwatervissen bevatten in het lichaam hogere concentraties zout dan in het omringende water van de vijver. Ik gaf al aan dat het lichaam van een Koi werkt als een membraan. Het lastige is echter dat het water wordt aangetrokken naar de zijde van het membraan waar zich het meeste zout bevind. oftewel het wordt aangetrokken en wil zichzelf door het membraan in de Koi duwen.
Er ontstaat daardoor van buitenaf een druk op het lichaam van de Koi. Dit is op zich geen probleem, maar betekent wel dat een Koi constant moet werken om het zoutgehalte in zijn lichaam op peil te houden. Hierdoor willen Koi in de winter wel eens plat gaan liggen op de bodem. Door zout toe te voegen in de vijver kun je de druk en de moeite benodigd voor de Koi verminderen. Gebruik het echter wel als een tijdelijk middel.
ik heb een vraag over de vijver hoeveel zout moet ik toevoegen aan een vijver van 6 meter lang,1,20 breed en 80 cm diep met schuine kanten
De inhoud berekenen en de berekening hierboven gebruiken. Als alle wanden van de vijver kaarsrecht zijn: 6,00 * 1,20 * 0,80 = 5,76 m³ water (5760 liter)