Koi een zoutbad geven: behandeling Koi ziektes met zout

Je bekijkt nu Koi een zoutbad geven: behandeling Koi ziektes met zout
Koi zoutbad

Zout kan als een wondermiddel fungeren in de vorm van een tijdelijk zoutbad voor Koi. Het kan effectief zijn om koi ziektes met zout te behandelen, dan moet je denken aan parasieten en schimmels.

In dit artikel hebben we het puur over een Koi een zoutbad geven, voor een aantal minuten tot maximaal grofweg een kwartier. De complete koivijver behandelen met zout is een ander verhaal.

Wil je meer weten over waarvoor je de complete vijver met zout kunt behandelen? Lees dan: Zout in de koi vijver.

Wanneer kan zout effectief zijn?

Je hele vijver en alle vissen doen het goed. Maar je hebt één vis die problemen toont of vol met parasieten zit. Dan is zout een goede oplossing.

Of je wilt een vis introduceren vanuit een andere vijver, maar je vertrouwt het niet geheel, of er zitten parasieten op de Koi. Het is dan zonde om de gehele vijver te behandelen. Je kunt er beter voor kiezen om specifiek die Koi een tijdelijk zoutbad te geven, vlak voordat je hem in je eigen vijver plaatst. Het hoge zoutgehalte dood de parasieten, en het voorkomt (deels) dat je eigen Koi ziek worden.

Ik raad aan om maximaal een dosering te gebruiken van 0,5 tot 1% zout. Dat komt neer op 5 tot 10 kilo zout per 1.000 liter water. Tijdens een behandeling moet je altijd beluchten.

Blijf bij een zoutbad ook altijd in de buurt van de bak. De Koi kan gaan springen of zelfs plat vallen. Mocht het laatste gebeuren, plaats hem dan direct terug in de vijver.

Tegen welke ziektes en parasieten kan een zout behandeling werken?

Zout kan een effectief middel zijn tegen diverse ziektes en schimmels. Eigenlijk alle parasieten kunnen behandeld worden door een zoutbad te gebruiken. Zolang de concentratie zout maar hoog genoeg is.

Witte stip en trichodina behandelen met zout

Witte stip behandelen met zout werkt goed, zowel in de vijver als door een zoutbad te gebruiken. Ook trichodina behandelen met zout is een optie. Voor beide parasieten hanteer je in de vijver 6 kilo zout per 1.000 liter water. In een zoutbad 1 kilo per 100 liter water.

Costia behandelen met zout

Een lage dosering zout in de vijver kan overigens ook juist averechts werken tegen parasieten. Costia bijvoorbeeld zal bij een lage dosering zout juist ‘exploderen’ doordat je een voedingsbodem voor ze aanlegt. Costia behandelen met zout kan alleen in een zoutbad, hanteer een zeer tijdelijk zoutbad tot maximaal 2 kilo zout per 100 liter water. En blijf zeer alert, want deze dosering is erg hoog. Costia behandel je daarom liever met een juiste kuur.

Chilodonella behandelen met zout

Wil je chilodonella behandelen met zout, gebruik dan evenals bij voorkeur alleen een zoutbad in plaats van de gehele vijver. Hanteer 2 kilo zout per 100 liter water.

Koi schimmel behandelen met zout

Schimmels op Koi zijn erg goed te behandelen met een zoutbad. Vaak komt het voor dat maar één of twee Koi last hebben van schimmel. In dat geval kun je die Koi vangen en tijdelijk in een zoutbad plaatsen als effectieve behandeling. Gebruik 1 tot 2% opgelost zout. Dat komt neer op 100 tot 200 gram zout per 100 liter water.

Buikwaterzucht en waterzucht behandelen met zout

Buikwaterzucht is goed te behandelen met een zoutbad. Echter moet je er wel vroeg stadium bij zijn, anders komt de behandeling vaak te laat zonder het gewenste effect. Lees meer over de behandeling van buikwaterzucht.

Vinrot behandelen met zout

Voor behandeling vinrot met zout kun je de standaard dosering tot 1% zout gebruiken in een zoutbad. 1 kilo zout op 100 liter water.

Koi een zoutbad geven: hoe ga je te werk?

Gebruik een bak die voldoende ruimte bied aan een Koi. Dit hoeft zeker geen overdreven grote bak te zijn, het is maar voor een aantal minuten, maximaal 15. Het is niet verkeerd om over meettank of een Koi bowl te beschikken, ideaal voor dit soort situaties (nu je de Koi toch moet vangen, kun je gelijk even meten…).

De Koi moet met zijn rug net onder water. Let er bij het vullen met water op dat je weet hoeveel liter water er in de bak zit! Gebruik bijvoorbeeld emmers van 10 liter per stuk en tel ze. Het liefste gebruik je vijverwater.

Voeg altijd een luchtsteen of luchtbal toe in de bak met water. Dat heeft twee voordelen. Je hebt altijd voldoende zuurstof aanwezig, plus het zout lost gemakkelijker op en mengt zich vanzelf door het water.

De juiste verhouding: zoutbad Koi dosering

Als dosering minimaal 0,5% zout gebruiken, wat neerkomt op 500 gram zout op 100 liter water. Maximale dosering die ik aanbeveel is 1%, dat is 1 kilo zout op 100 liter water. Eventueel mag je ophogen, maar let op dat de concentratie dan erg hoog wordt. Ik zelf heb ervaring met 2% dosering (2 kilo per 100 liter water) zoutbehandeling. De Koi gaat het dan wel moeilijk krijgen door de hoeveelheid zout, plaats hem direct terug mocht bij plat gaan liggen of omvallen.

Gebruik natuurlijk wel zout zonder toevoegingen en jodium!

Veilig zout om te gebruiken zijn de volgende soorten:

Zout in de vijver
Zout in de vijver

Plaats de Koi in zijn zoutbad

Doe de Koi voorzichtig in de bak met water en zoutoplossing. Blijf te allen tijden naast de bak staan en let goed op de Koi. De Koi kan bijvoorbeeld gaan springen, dus houdt je handen op het begin boven de Koi.

Laat de Koi 10 minuten in zijn zoutbad

Probeer 10 minuten te wachten voordat je de Koi terug plaats in de vijver. Mocht de Koi platvallen of kantelen voordat de 10 minuten verstreken zijn, plaats hem dan direct terug in de vijver. Het hoge zoutgehalte is in dat geval teveel voor de Koi. Echter door die straffe dosering heb je hoogstwaarschijnlijk de meeste parasieten al gedood.

Samenvattend werkwijze Koi een zoutbad geven:

  • Gebruik een meettank of Koi bowl.
  • Vul met water, de Koi moet volledig onder water komen
  • Tel het aantal liters (bijv. met 10 liter emmers).
  • Belucht de bak met water.
  • Doseer 0,5 tot 1% zout (500 tot 1000 gram zout op 100 liter water).
  • Hoog eventueel op tot 2% zout (2000 gram per 100 liter). Let op: erg hoge dosering!
  • Doe de Koi in de water en zoutoplossing.
  • Blijf alert en plaats desnoods de Koi terug in de vijver.
  • Laat de Koi 10 minuten in zijn zoutbad en plaats terug in de vijver.

Wanneer behandelen je Koi niet in een zoutbad?

Een zoutbad geven is overigens geen basisbehoefte. Zonder goede reden een zoutbad aan Koi geven raad ik dan ook ten zeerste af.

Koi een zoutbad geven is vooral een alternatief wanneer bijvoorbeeld één Koi in de vijver problemen toont. Terwijl je het idee hebt dat de andere Koi in de vijver geen problemen vertonen. Het liefste controleer je dit in combinatie met een afstrijkje van de slijmlaag onder een microscoop. Want wat als al je vissen last hebben van parasieten?

Open schubben of wondjes behandelen je beter niet met een zoutbad. Dit zal enorm bijten en het herstel van een Koi niet bevorderen. Sterker nog, door het hoge zoutgehalte verdwijnt een groot deel van de slijmlaag wat een eerste beschermlaag biedt voor de wond.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie