De Kataoka Koi Farm staat vooral bekend om haar magnifieke Asagi en Sanke kweek. Er kunnen heel wat vijvers gevuld worden met alleen al de prijswinnaars die deze kwekerij behaald heeft op de All Japan Koi Show. Ieder jaar opnieuw is het prijs, vooral met de sublieme Asagi die hier gekweekt worden. Om dan nog maar niet te spreken over de diep zwarte Sanke die hier gekweekt worden. Het Sumi spat hier van de vissen af. We nemen je mee op een rondkijk over de Kataoka Koi Farm, die ook wel bekend staat als de Oya Koi Farm.
Deze Koi kwekerij wordt beheerd door de familie Kataoka. Taro Kataoka is de oudste van drie broers, die aan het roer staat. Een typische kweker die ontzettend veel voldoening haalt uit zijn werk. Een constante lach op zijn gezicht en altijd vol met grappen terwijl de werkzaamheden verricht worden. Ongeacht wat er gebeurt staat hij klaar. Zijn vader, Tesutaro Kataoka steekt ook de handen geregeld nog uit de mouwen, waaronder tijdens de selecties van jonge Koi. Verder is Masahito Kataoka ook actief op de kwekerij, hoewel hij daarnaast ook actief is als agent om Koi dealers over de wereld te helpen tijdens de missie voor inkoop van prachtige Koi en de transshipping daarvan.
Faciliteiten van de Kataoka Koi Farm
Voor veel mensen is de familie Kataoka geen onbekende, dat komt niet alleen doordat de farm prachtige Koi weet te kweken, maar ook omdat de pannen aardig goed zijn in eigen promotie. Masahito begeleid winkels over de gehele wereld in Japan en rijdt deze rond langs kwekers, om ze zo te helpen met inkopen en het versturen van de Koi. Masahito weet overigens als geen ander snel kwaliteit te herkennen bij kwekers op locatie. Taro zelf is bijvoorbeeld actief als veilingmeester.
Deze kwekerij heeft een flinke omvang van ruim 50.000 vierkante meter. De kweker heeft meerdere Koihuizen waarvan de hoofdlocatie op de afbeelding is weergegeven. Daarnaast onder andere een Koihuis waarin de Oyagoi (ouderdieren) verblijven. Dat is niet ver van de hoofdlocatie vandaan. De meeste vijvers voor opgroei liggen allen in de bergen. Masahito gaf mij duidelijk aan dat ze vooral veel vertrouwen hebben in de klei en mineralen die in de bergen te vinden zijn. Plus hij geeft aan dat het veel fijner is om daar aan het werk te zijn, ook voor jezelf.
Ouderdieren van de Kataoka Koi Farm
Iets waar je als kweker tegenaan loopt, is inteelt. Het is daarom belangrijk om geregeld nieuw bloed in de eigen lijnen te introduceren. Voor de ouderdieren bij de Kataoka Koi Farm wordt gebruik gemaakt van meerdere kwekers. De meeste Oyagoi die hier zwemmen zijn gekweekt door Torazo, maar daarnaast zijn er ook Koi aanwezig uit de Sadazo bloedlijn van Dainichi. De grootste en tevens een van de belangrijkste Oyagoi hier op de kwekerij tikt net niet de één meter grens aan. Het merendeel van de belangrijkere ouderdieren op de kwekerij zijn overigens al aardig op leeftijd, meerdere zijn de grens van 20 of zelfs 25 jaar al gepasseerd.
Er wordt vaak gebruik en gevarieerd met mannelijke ouderdieren. Vaak zelfs in porties, doordat er kunstmatig gekweekt wordt. Zo kan bijvoorbeeld 60% van het kuit gemengd worden met het eerste mannelijke ouderdier, en vervolgens 20% en 20% met twee andere lijnen. Op die manier kan een kweker ook wat experimenteren en zich richting op de toekomst. Kataoka gebruikt onder andere een aantal mannen van de Isa Koi Farm, maar heeft ook Koi van Marudo zwemmen, waaronder Kohaku. Opvallend is dat hij jaren als één van zijn belangrijkste kweekparen voor Sanke gebruik maakte van een vrouwelijke Koromo in combinatie met een mannelijke Sanke.
Hoogwaardig zwart en een krachtige bouw
Masahito Kataoka verteld mij dat de voornaamste focus niet ligt op een goed patroon. Hij verteld dat het patroon voor veel mensen verschillend kan worden gezien, iedereen heeft eigen voorkeuren. Voor hem is het lastig inschatten welk patroon het belangrijkste is om te kweken, hij richt zich daarom meer op de standaarden hiervoor. Daarentegen wordt er wel ontzettend veel aandacht besteed aan het kweken van Koi met een sterke en krachtige bouw. Body dus, wat gezien wordt als het belangrijkste aspect samen met hoogwaardig zwart. Dat zwart, sumi genaamd, is ook écht een karakteristiek die deze kweker siert. het Sumi op zijn Koi is ontzettend diep van kleur alsof het op de vissen gespoten is. Vaak ook wat grotere vlakken, waardoor je soms zelf twijfelt of het wel gaat om een Sanke en je niet met een Showa te maken hebt. Taro voegt toe dat zijn Sanke één van de mooiste zijn om te volgen in ontwikkeling, juist door die ontwikkeling die zijn Koi doormaken met zwart.
Volgens Masahito en Taro Kataoka is de bloedlijn niet het belangrijkste eigenschap voor een goede kweek. Maar juist het gevoel wat de kweker erbij heeft. Wanneer je precies hetzelfde kuit aan twee verschillende kwekers zou geven zullen er twee verschillende type Koi ontstaan. De kweker zorgt zo voor een bepaalde stijl van zijn Koi. Typisch voorbeeld daarbij is bijvoorbeeld Maruta, die altijd bijzondere Kohaku patronen weet te introduceren.
De stier van de kwekerij
Bij de familie Kataoka gaat veel op traditionele wijze, zoals het vroeger ook werd gedaan. Een mooi voorbeeld hiervan is afvangen van de vijvers al voordat het ontbijt wordt genuttigd in de zomermaanden. Typisch traditioneel Japans voor de Niigata regio zijn ook de Japanse stierengevechten. Net als een groot aantal andere kwekers uit Ojiya en omstreken beschikt de familie over een eigen stier waarmee op traditionele wijze meegedaan wordt aan de stierengevechten. En die gevechten gaan trouwens op een hele andere wijze dan waar je wellicht direct aan denkt. Het gaat hier allemaal op een vredige manier en om een fysieke krachtmeting.