Sanke of Showa? Zo leer je de verschillen

Je bekijkt nu Sanke of Showa? Zo leer je de verschillen
Sanke of Showa?

Wat zijn de verschillen tussen een Sanke en een Showa? En hoe krijg je duidelijkheid over welke van de twee je mee te maken hebt. Het lijkt de afgelopen jaren wel of deze twee variëteiten steeds dichter naar elkaar toegroeien. En dat is niet vreemd, kwekers maken gebruik van kweekparen waarin bijvoorbeeld Sanke en Showa gekruist met elkaar worden. Hierdoor ontstaat een steeds vader wordende scheiding tussen de twee soorten.

Een perfect voorbeeld gebruiken

De foto die we hier gebruiken, is een perfect voorbeeld hiervan. Meningen blijken erg verdeeld over de variëteit van deze Koi. Gaat het hier om een Showa of toch een Sanke? Deze Koi werd overigens ingezet op de 47th All Japan Koi Show en heeft daar zelfs een award als Adult Champion weten te bemachtigen.

Sanke of Showa?
Sanke of Showa?

Sanke basiskleuren

De belangrijkste eigenschappen voor een Sanke zijn de hoeveelheid Sumi en de plaatsing daarvan. Een Sanke heeft een witte ondergrond met daarop een Kohaku patron (Hi vlekken) en daarnaast Sumi vlekken. Wil je meer weten over wat een Kohaku is, dan raad ik je aan om dit eerdere artikel eens te lezen: Kohaku eigenschappen en patronen.

Showa basiskleuren

In de basis heeft een Showa dezelfde kleurstellingen als een Sanke. De basiskleur van een Showa is echter zwart. Dat is in de eerste dagen al te zien, waar een Showa een zwart klein visje is. Op die zwarte basis ligt wit en rode vlekken om het patroon af te maken.

Waaraan kun je een Sanke herkennen

Nu we de basiskleuren duidelijk hebben, is het zaak om te bepalen wat de herkenningspunten zijn. Overigens is het goed om te weten dat de volledige naam Taisho Sanshoku is, kortweg noemen we dit Sanke. Dit zijn de belangrijkste zaken waaraan je een Sanke herkent.

 • Het Sumi van een Sanke ligt compact op elkaar, alsof door mensen kleine kloddertjes geen verf zijn aangebracht.
 • Op de kop hoort geen Sumi aanwezig te zijn. Hoewel daar ook uitzonderingen van zijn.
 • Je kunt zwarte strepen in de vinnen herkennen, dit noemen we Tejime. Dit is geen verplichting.
 • De bouw van een Sanke is over het algemeen smaller met een langgerekt lichaam in verhouding tot een Showa. Een Showa oogt boller.
 • Appelwangetjes zijn een typische herkenning voor een Sanke. Maar ook hier, geen zekerheid.
 • Het rood (Hi) van een Sanke oogt meestal “soft”, het ziet er fluweelzacht van kleur uit in vergelijking met een Showa.
Sakai Male Sanke 10
Sakai Male Sanke 10

Waaraan kun je een Showa herkennen?

Een Showa is net even anders, zoals benoemd heb je hier te maken met een zwarte basiskleur en over het algemeen meer zwart. Vaak gaat het om grotere vlakken met Sumi, die ook onder de zijlijn van de vis doorlopen tot aan de buik. De belangrijkste herkenningspunten zijn als volgt.

 • Basiskleur van een Showa is zwart.
 • Over het algemeen grotere zwarte vlekken, die onder de laterale lijn tot aan de buik doorlopen.
 • De kop van een Showa heeft zwart. Hier is vaak de “Menware” zichtbaar, een patroon van zwart wat zich vertoont op de kop. Idealiter loopt dit schuin over de kop en breekt deze als het ware in tweeën.
 • In de borstvinnen kunnen zwarte klodders aangetroffen worden. Dit noemen we Motoguro. Terwijl bij Sanke alleen kleine zwarte streepjes zichtbaar zijn.
 • De lichaamsbouw van Showa is forser, het lijf is wat boller en de neus is vaak spitser.
 • Hi rood (Hi) van een Showa oogt harder als dat van een Sanke.
Showa, 58 cm, MonaLisa
Showa, 58 cm, MonaLisa

Er zijn echter ook uitzonderingen. Een type wat steeds populairder wordt is de Kindai Showa, deze heeft veel minder zwart dan de traditionele variëteit. Wit heeft hier de overhand met kleinere zwarte en rode vlekken.

Terug naar de foto: gaat het om een Sanke of Showa?

Met bevestiging kunnen we hier melden dat dit om een Sanke gaat die afkomstig is van de Kataoka Koi Farm. Opvallend is dat deze Koi een zeer zwaar zwart patroon heeft. Wat overigens ook van fenomenale kwaliteit is, een zeer nette prestatie van deze kweker.

Oefening baart kunst

Het is en blijft oefenen om deze twee variëteiten goed van elkaar te onderscheiden. Iedereen kan dit leren, maar het kost tijd. Heb je de verschillende eenmaal door, dan is het niet moeilijk meer om deze twee van elkaar te onderscheiden. Hoewel er af en toe een uitzondering zal zijn, zoals onze gebruikte foto.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie