Koi zwemblaas probleem symptomen en behandeling

Je bekijkt nu Koi zwemblaas probleem symptomen en behandeling
Koi zwemblaas probleem

Een probleem aan de zwemblaas bij Koi kan de beste overkomen. In dit artikel staan we stil bij de symptomen van een Koi zwemblaasprobleem. We leggen je uit hoe de aandoening kan ontstaan en hoe deze behandeld kan worden.

Hoe ontstaat een zwemblaas aandoening bij Koi?

In praktijk ontstaan de meeste problemen met een zwemblaas bij Koi vooral door inwendige ziektes of infecties. Een zwemblaas probleem van te voren zien ontwikkelen is daardoor lastig. Denk daarbij aan druk op de zwemblaas door ontwikkeling van een tumor of door buikwaterzucht. Of een algehele infectie door het lichaam van een Koi via de bloedwegen, waardoor meerdere organen simultaan aangetast kunnen worden.

Ook bacteriële infecties aan de zwemblaas kunnen een oorzaak zijn. Bijvoorbeeld door een infectie aan de zwemblaas zelf of de directe organen die daaromheen liggen. Of een infectie aan de verbinding waarmee een Koi tussen de zwemblaas en darm de luchtregulatie in de zwemblaas kan faciliteren.

Waarom is de zwemblaas zo belangrijk?

Met de zwemblaas kan een Koi of andere vis de zwemdiepte bepalen. Het fungeert als een soort evenwicht in het water. Meer lucht in de zwemblaas betekent dat de vis gemakkelijker kan stijgen. Terwijl met minder lucht vanzelfsprekend gemakkelijker dieper gezwommen kan worden. De zwemblaas is verbonden met de darm waarmee een Koi dit kan reguleren

Symptomen om zwemblaas problemen te herkennen

  • Koi blijft op de bodem liggen.
  • Continu afzakken naar de bodem, ook tijdens het zwemmen.
  • De Koi hangt scheef in het water met de kop naar onderen of boven.
  • De buik aan de onderzijde is aangetast met doorlegplekken of wonden.
  • De Koi kan moeilijk van het oppervlak eten en lijkt steeds terug de diepte in te zakken.

Koi blijft op de bodem liggen

Een vis met een zwemblaas aandoening wil nog wel eens stil gaan liggen op de bodem. Vaak zijn de borstvinnen in dat geval gespreid. Dat is in tegenstelling tot wanneer er parasitaire problemen zijn want dan zie je vaak dat de vinnen geknepen tegen het lichaam worden gehouden.

Blijft een Koi voor langere tijd op de bodem liggen dan wordt de kans steeds groter dat er plekken of ontstekingen op de buik ontstaan. Vaak ziet deze er rood geïrriteerd uit wat vanaf bovenaf niet zichtbaar is. Uiteindelijk kan het zelfs zo erg worden dat de graat door de huid van de vis gedrukt kan worden. In die situaties is het beter om de Koi in te laten slapen met een verdovingsmiddel.

Koi zwemblaas probleem
Koi zwemblaas probleem

Continu afzakken naar de bodem, ook tijdens het zwemmen

Een zwemblaas probleem is gemakkelijk te herkennen tijdens het voeren. Je ziet dat de Koi de grootste moeite heeft om omhoog te zwemmen en te happen aan het oppervlak. Je ziet ze inspannend zwemmen waarbij er heen en weer geschommeld wordt met het gehele lichaam. Ze wapperen krachtiger met de staart. Stopt de Koi met zwemmen, dan zie je dat deze direct weer afzakt naar de bodem. Vaak zie je de Koi hier tegenstribbelen om toch omhoog te willen zwemmen.

Met zekerheid een zwemblaas probleem vaststellen

Hoewel de eerder genoemde symptomen sterke indicatoren zijn, biedt het je niet de volledige zekerheid. Om die te krijgen dien je een diagnose te stellen door een Koidokter. Hij of zij zal een röntgenfoto maken of echografie toepassen ter bevestiging van de diagnose.

Zwemblaas aandoeningen behandelen

Behandelingen tegen een zwemblaas zijn lastig. Dit is niet zelf uit te voeren en kan alleen door een dierenarts of Koidokter worden uitgevoerd. Een direct medicatie of middel is er helaas niet om de zwemblaas te herstellen.

Vocht ontnemen uit de zwemblaas

Meest voorkomend is dat er zich teveel vocht in de zwemblaas bevind. Een Koidokter kan de zwemblaas leegzuigen door gebruik te maken van een injectienaald en spuit om het vocht te ontnemen. Vervolgens zal deze gevuld worden met lucht op dezelfde wijze, het inbrengen middels een spuit. Hierdoor is er kans dat de Koi weer goed zal herstellen en zich kan stabiliseren in het water. Doordat er zich weer lucht in de zwemblaas bevindt, zal de Koi in ieder geval niet meer afzakken naar de bodem.

Zwemblaas probleem behandelen in combinatie met bacteriële infecties

In combinatie met bovenstaande chirurgische ingreep is een behandeling tegen bacteriën vaak niet uitgesloten. Vooral wanneer de Koi al voor langere tijd op de bodem heeft gelegen is er vaak sprake van een aangetaste buik. Hiervoor zijn verschillende kuurtjes of de combinatie met de juiste doseringen in een zoutbad.

Hoge temperatuur voor sneller herstel bij zwemblaasproblemen

Hoe hoger de temperatuur is, hoe hoger de weerstand bij Koi. Het zal daardoor helpen om een Koi met een zwemblaasprobleem te behandelen in een quarantainebak waar de temperatuur naar 24 tot zelfs 28 graden gebracht wordt. Gedurende de behandeling is het belangrijk om door te voeren. Het beste kun je dit tijdelijk doen met zinkend voer zodat de Koi minder moeite hoeft te doen om te eten. Goede voeding werkt bevorderend voor herstel en een betere algehele conditie.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie