Koi zwemblaas probleem symptomen en behandeling

Je bekijkt nu Koi zwemblaas probleem symptomen en behandeling
Koi zwemblaas probleem

Een probleem aan de zwemblaas bij Koi kan de beste overkomen. In dit artikel staan we stil bij de symptomen van een Koi zwemblaasprobleem. We leggen je uit hoe de aandoening kan ontstaan en hoe deze behandeld kan worden.

Hoe ontstaat een zwemblaas aandoening bij Koi?

In praktijk ontstaan de meeste problemen met een zwemblaas bij Koi vooral door inwendige ziektes of infecties. Een zwemblaas probleem van te voren zien ontwikkelen is daardoor lastig te constateren. Denk daarbij aan druk op de zwemblaas door ontwikkeling van een tumor of door buikwaterzucht. Een algehele infectie door het lichaam van een Koi via de bloedwegen, waardoor meerdere organen simultaan aangetast kunnen worden.

Bacteriële infecties aan de zwemblaas kunnen daarnaast een oorzaak zijn, ontstaan door omstandigheden. Denk daarbij een infectie aan zwemblaas zelf of de directe organen daaromheen liggend. Of een infectie aan de verbinding waarmee een Koi tussen de zwemblaas en de darm de luchtregulatie in de zwemblaas kan faciliteren.

Waarom is de zwemblaas bij Koi zo belangrijk?

Een zwemblaas van een Koi of andere vis is zo belangrijk omdat daarmee de zwemdiepte bepaald kan worden. Het fungeert als een soort van evenwicht in het water. Meer lucht in de zwemblaas, betekent gemakkelijker stijgen. En minder lucht vanzelfsprekend gemakkelijker dieper zwemmen. De zwemblaas is verbonden met de darm waarmee de Koi dit kan reguleren.

Waaraan herken je een zwemblaas probleem bij Koi?

De belangrijkste symptomen waaraan je een zwemblaasprobleem kunt herkennen zijn de volgende:

  • Koi blijft op de bodem liggen
  • Afzakken naar de bodem
  • Koi hangt scheef in het water, met de kop naar onderen of boven
  • Aangetaste buik aan de onderzijde (doorlegplekken en wonden)
  • Moeite om te eten van het oppervlak, en vooral snel afzakken naar de bodem

Koi blijft op de bodem liggen

Een vis met een zwemblaas probleem kan stil gaan liggen op de bodem. De borstvinnen blijven dan vaak gespreid op liggen, in tegenstelling tot wanneer er parasitaire problemen zijn. Bij parasieten zie je juist dat de vinnen geknepen worden tegen het lichaam.

Blijft een Koi voor langere tijd op de bodem liggen, wordt de kans steeds groter op doorlegplekken en wonden aan de onderzijde. De buik kan er rood geïrriteerd uit gaan zien, dit is van bovenaf niet zichtbaar. Ontstekingen zijn niet uit te sluiten. Uiteindelijk zal zelfs de graat door de vis gedrukt worden.

Koi zwemblaas probleem
Koi zwemblaas probleem

Koi zakt af naar de bodem

Een zwemblaas probleem bij Koi is vooral ook te herkennen tijdens het voeren. Je ziet vaak dat de Koi de grootste moeite heeft om omhoog te zwemmen en te happen van het oppervlak. Je ziet ze als het ware schudden met de kop en veel inspanning leveren om niet af te zakken naar de bodem. Ze wapperen wilder dan normaal met de staart om kracht bij te zetten. Stopt de Koi met zwemmen, dan zie je dat deze als een baksteen afzakt naar de bodem.

Koi hangt met de kop naar beneden of boven

Koi die niet meer stabiel in het water zwemmen, maar stil blijven hangen met de kop naar boven of beneden zijn indicaties voor zwemblaas problemen. Vooral wanneer dit samengaat met minder activiteit en vooral het stil blijven liggen op bepaalde locaties, meestal uit de stroming.

Met zekerheid een zwemblaas probleem vaststellen

De genoemde symptomen hierboven zijn sterke indicatoren, vooral het afzakken naar de bodem en het stilliggen op de bodem met gespreide vinnen. Om een grote zekerheid te hebben kun je een diagnose laten maken door een Koidokter. Hij of zij zal een röntgenfoto maken of echografie toepassen ter bevestiging van de diagnose.

Koi met zwemblaas probleem behandelen

Behandelingen tegen een zwemblaas zijn lastig. Dit is eigenlijk niet zelf uit te voeren, en kan alleen door een dierenarts of Koidokter worden uitgevoerd. Een direct medicatie of middel is er helaas niet om de zwemblaas te herstellen.

Vocht ontnemen uit de zwemblaas

Meest voorkomend is dat er zich teveel vocht in de zwemblaas bevind. Een Koidokter kan de zwemblaas leegzuigen door gebruik te maken van een injectienaald en spuit om het vocht te ontnemen. Vervolgens zal deze gevuld worden met lucht op dezelfde wijze, het inbrengen middels een spuit. Hierdoor is er kans dat de Koi weer goed zal herstellen en zich kan stabiliseren in het water. Doordat er zich weer lucht in de zwemblaas bevindt, zal de Koi in ieder geval niet meer afzakken naar de bodem.

Zwemblaas probleem behandelen in combinatie met bacteriële infecties

In combinatie met bovenstaande chirurgische ingreep is een behandeling tegen bacteriën vaak niet uitgesloten. Vooral wanneer de Koi al voor langere tijd op de bodem heeft gelegen is er vaak sprake van een aangetaste buik. Hiervoor zijn verschillende kuurtjes of de combinatie met de juiste doseringen in een zoutbad.

Hoge temperatuur voor sneller herstel bij zwemblaasproblemen

Hoe hoger de temperatuur is, hoe hoger de weerstand bij Koi. Het zal daardoor helpen om een Koi met een zwemblaasprobleem te behandelen in een quarantainebak waar de temperatuur naar de 24 tot 28 graden Celsius gebracht kan worden.

Gedurende de periode van behandeling is het belangrijk om door te voeren. Het beste kun je dit tijdelijk doen met zinkend voer, zodat de Koi minder moeite hoeft te doen om te eten. Goede voeding werkt bevorderend voor herstel en een betere algehele conditie.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie