De Marusaka Koi Farm is een kweker gevestigd in Ojiya, waar we ook veel andere kwekers kunnen vinden zoals Kataoka en Hirasawa. Marusaka is een echt familiebedrijf, net zoals we zien bij de meeste Japanse kwekers. Iedere generatie steeds de handen uit de mouwen. Op deze kwekerij worden een tal van unieke variëteiten geproduceerd, waaronder Kikusui, Kin Ki Utsuri, Kujaku, Midorigoi, Kikokuryu, Sanke en vele andere soorten.
Overzicht Marusaka Koi Farm
Marusaka is geen onbekende en heeft een historie van 3 generaties en is gevestigd in 1948, waardoor er ruim 75 jaar kweekervaring in de genen zit. De eigenaar van de kwekerij is Teruyuki Hiroi, die de kwekerij heeft overgenomen van zijn vader Teruo Hiroi. Teruyuki spreekt een klein woordje Engels. Waardoor er met gebrekkig Japans en wat Engelse woorden toch een kleine conversatie gevoerd kan worden. Zo verteld Teruyuki dat de kwekerij bestaat uit z’n 45 tot 50 kweekvijvers. Over het totale oppervlak daarvan durft hij geen uitspraak te doen. Marusaka is een bekende kweker uit deze regio, als Koiliefhebber heb je deze naam ongetwijfeld al eens horen vallen. Ook beschikt hij over meerdere Koihuizen, waaronder één klein Koihuis waarin de twee jarige en oudere Koi verblijven en daarnaast een veel groter Koihuis gericht op zijn kleinere Tosai. Van dit laatste moet Marusaka het overigens hebben in de verkoop. Hij verkoopt zeer grote aantallen kleinere Koi, waaronder sublieme kwaliteit.
Kweek van Sanke
Op jonge leeftijd heeft Teruo Hiroi, de vader van de huidige eigenaar, ervoor gekozen om een Jinbei Sanke aan te kopen van de Izumiya Koi Farm. Het doel hiervan was om betere kwaliteit te gaan produceren. In die tijd stond Izumiya bekend als één van de betere kwekers uit het Niigata gebied. Helaas bracht het kweken van Sanke in de eerste jaren weinig succes voor de familie. Hierdoor was Teruo genoodzaakt om op een andere manier te gaan kweken. Hij koos ervoor om Sanke te kruisen met een Kohaku. Verrassend genoeg resulteerde dit in een zeer succesvolle Sanke kweek, waarmee de kweker als gevolg zelfs een prijs heeft weten te winnen op de All Japan Koi Show. Zijn populariteit groeide aanzienlijk en dit was de start van een succesvolle kwekerij, die vandaag de dag nog steeds operationeel is.
Sinds 1990 ook Kujaku kweek
Na het jarenlang bedrijven van Sanke kweek, heeft Teruo in 1990 besloten om te starten met een nieuwe variëteit. Hij kocht daarvoor een Kujaku aan bij Obuchi, een kweker gevestigd in Ohkuzure. In die tijd een zeer goede kweker voor deze variëteit, bekend om haar goede huidkwaliteit en zeer sterke glans. De kweek die daarmee is opgezet was opnieuw succesvol, waardoor Marusaka met Kujaku regelmatig prijzen op Koi shows wist te winnen. Hedendaags zien we nog steeds dat hier mooie Kujaku en Doitsu Kujaku gekweekt worden in grote aantallen.
Marusaka was de eerste kweker met geschubde Midorigoi
Hoewel Doitsu (schubloze) Midorigoi door meerdere kwekers werden geproduceerd, was Marusaka de eerste die erin slaagde om een volledig geschubde variant te kweken. Dit kwam voort uit de kruising van Shusui tesamen met Yamabuki Ogon. Een stukje historie waar de familie erg trots op is. In de tijd dat zijn Midorigoi zeer populair waren, kweekte hij er tot 200.000 per jaar waarvan hij er z’n 8 tot 10.000 opgroeide in zijn buitenvijvers. Deze Koi variëteit is volledig groen, waardoor het selectieproces niet op patron kan plaatsvinden. Marusaka selecteert daardoor puur op intensiteit van de groene kleur. Hedendaags kun je deze variëteit nog steeds aantreffen op zijn kwekerij, maar de aantallen zijn verminderd.