Je herkent buikwaterzucht direct, de buik van de vis gaat bol staan en ziet er opgeblazen uit. In een verder stadium zie je dat de schubben van de vis gaan uitstaan. Wanneer de vis er zeer slecht aan toe is, staan de schubben zoals een dennenappel. Vaak zie je uitpuilende ogen, die dik opgezwollen zijn, inactiviteit, evenwichtsproblemen en vaak lelijke open plekken. De oorzaken zijn divers, vaak gerelateerd aan inwendige problematiek, zoals nierfalen. Daarnaast spelen externe factoren zoals slechte waterkwaliteit een rol.
Hoe ontstaat buikwaterzucht bij vissen
Buikwaterzucht ontstaat vaak door bacteriële infecties. Echter kan dit net zo zijn door niet goed functionerende organen. Een slechte of falende nier is misschien wel de meest voorkomende oorzaak, vaak door giftige stoffen in de nier. Slechte waterkwaliteit is een tweede factor, waardoor de vissen geleidelijk toegetakeld worden. Denk aan hoge ammoniak en nitriet waarden in het water. Hoe minder de waterkwaliteit, hoe groter de kans dat bacteriële infecties en parasieten optreden. Verzwakte koi of andere vijvervissen, zeker in koudere perioden van het jaar, zijn gevoeliger voor buikwaterzucht. Vaak zie je dat buikwaterzucht dan ook optreed in de winter of vroeg in het voorjaar.
Kenmerken van buikwaterzucht
De belangrijkste kenmerken van buikwaterzucht zijn een opzwelling van de complete vis, vaak het ergst vlak achter de kop, nabij de kieuwen. De herkenningspunten zijn als volgt:
- De vis is erg opgezwollen, beginnende bij de buik maar trekt door over het gehele lichaam
- Uitpuilende ogen
- Openstaande schubben, in het ergste stadium lijkende op een dennenappel
- De vis wordt inactiever en kan stilliggen op de bodem
Buikwaterzucht bij Koi behandelen
Het is belangrijk zo snel mogelijk tot actie over te gaan. Wacht niet totdat de vis stil blijft liggen, sterk opgezwollen ogen heeft en een buik heeft die op klappen lijkt te staan. Behandelen is goed mogelijk, geen actie ondernemen betekent in de meeste situaties sterfte. Pas de volgende behandelmethoden toe.
Methode 1: Buikwaterzucht met medicatie behandelen
De gemakkelijkste behandelmethode is door Colombo Cytofex toe te passen. Je gebruikt Cytofex 3 dagen opvolgend. Dagelijks doseer je 35 ml per 1.000 liter water. Je hebt in totaal 500 ml Cytofex nodig per 5.000 liter vijverwater.
Dit zal niet altijd het probleem oplossen, maar de kosten van een kuur zijn het in mijn ogen de moeite waard om te proberen. het is één van je vissen waar je alles voor uit de kast wilt halen om hem weer gezond te krijgen, nietwaar?
Methode 2: Buikwaterzucht met zout behandelen
Je kunt buikwaterzucht behandelen door ongeveer 6 tot 8 kilo zout te gebruiken per 1000 liter water. Let wel op dat dit jodium vrij zout moet zijn. Dit dierenzout van Esco is geschikt, daarnaast ook zeer fijn waardoor het goed oplost. Dit zout is daarnaast ook stukken voordeliger.
Methode 3: De watertemperatuur verhogen
De behandeling kun je beter laten slagen, wanneer je de vis in quarantaine plaatst. Het grootste voordeel daarbij is dat je controle hebt over de temperatuur en deze geleidelijk omhoog kunt brengen. De vis komt daardoor meer tot leven, en de stoffen die je in het water toevoegt (bijvoorbeeld Colombo Cytofex) hebben meer effect. Als het meezit zal de vis na enige tijd ook gaan eten, waardoor weerstand opgebouwd kan worden.
De temperatuur mag omhoog naar 25 of 26 graden Celsius. Iets hoger mag, maar bij voorkeur niet. Neem even de tijd voor het verwarmen, ik zou zelf niet meer dan 4 uiterlijk 5 graden per dag verwarmen. Na behandeling de vis niet direct terug plaatsen in de vijver. Laat de temperatuur met maximaal 2 graden per dag afkoelen, alvorens de vis terug naar de vijver te plaatsen.
Methode 4: Gezonde waterkwaliteit waarborgen
Buiten interne factoren, is waterkwaliteit is vaak de belangrijkste externe oorzaak waardoor buikwaterzucht kan ontstaan. Controleer je water in deze situatie altijd zorgvuldig, gebruik bijvoorbeeld teststrips of nog beter een exactere druppel testsetje. Belangrijk om bij waterbuikzucht te testen zijn ammoniak, nitriet, nitraat en de pH waarde.
Is buikwaterzucht besmettelijk?
Buikwaterzucht is bijna in alle gevallen niet besmettelijk voor je andere vijvervissen. Zie je dat meerdere vissen last lijken te hebben van buikwaterzucht? Dan kun je er haast wel zeker van zijn dat het wat anders is. Grote kans dat het in die situatie om parasieten gaat, in dit artikel omschrijven wij hoe je parasieten kunt herkennen aan 10 symptomen.
Let op: hoewel wij expertise en eigen ervaring hebben over dit onderwerp. Zijn de behandelmethoden die wij aanreiken geen garantie voor succes. Wij zijn dan ook niet verantwoordelijk mochten er zaken mis gaan.
dag,
ik kan me vinden in het probleem buikwaterzucht denk ik, ik heb afgelopen zomer een nieuwe vijver aangelegd met een inhoud van 10.000 ltr. water en een overwinterplaats van 120 cm. diepte, we hebben daar goudvissen in die het allemaal geweldig deden, misschien iets te veel, ongeveer 80 vissen de meesten met een lengte van 10 / 12 cm. en een 15 tal van het formaat van ongeveer 20 cm.
voor 4 weken terug begon de ellende dat de vissen het patroon kregen van buikwaterzucht, kropen in hoekjes aan de oppervlakte of bewogen bijna niet op de bodem, de één na de ander liet het leven en nu staat bijna wel vast dat ik binnen 2 weken geen vis meer over hebt.
De vraag, want veel leverenciers prijzen spullen aan om e.e.a. te voorkomen, maar niet bv als je geen vissen meer overgehouden hebt,wat doe je met de vijver, het water zal nog steeds besmet zijn? vijver leegpompen? heeft de vorst nog invloed op de het geinfecteerde water? etc. dat mis ik bij veel aanbieders en deskundigen op dit gebied, ik hoop een bevredigend antwoord van jullie zijde, ben benieuwd,
voor alsnog wens ik jullie fijne kerstdagen en een heel gelukkig nieuwjaar, met vriendelijke groet Heinze de Vries.
Beste Heinze de Vries, erg naar om te lezen dat het complete visbestand is overleden. Ik vermoed dat je hier niet te maken hebt gehad met buikwaterzucht maar een ander probleem. Misschien zelfs wel een probleem met de waterkwaliteit, bij zachte winters hebben veel mensen last van een pH crash. Het kan ook nog parasitair of een bacterieel probleem zijn, maar dat zie je vaak aan de vissen. Ze hebben dan vaak open plekjes, wondjes en openstaande schubben. Buikwaterzucht is niet overdraagbaar op andere vissen, er is daardoor geen kans dat de een het doorgeeft aan de volgende vis. Dat ze alle 80 buikwaterzucht hebben gehad durf ik daardoor wel uit te sluiten. Wat ik zou aanraden is om de waterwaarden te meten en deze goed te controleren. Op onze site kun je voldoende informatie terugvinden over waterkwaliteit, water testen en normale waterwaarden voor goudvissen of Koi. Wanneer dat in orde is, is het veilig om er in het voorjaar nieuwe vissen in uit te zetten. Parasieten hebben een gastheer nodig, geen slijm van vissen betekent dan ook dat de parasiet zal verdwijnen. Wellicht is het ook goed om bij een gerenommeerde/betrouwbare Koi of vijverwinkel langs te gaan in het voorjaar om daar een potje met water te laten testen. In de basis geldt overigens dat onze (kleine) tuinvijvers een gesloten systeem zijn, waardoor we zelf de waterkwaliteit een klein beetje moeten helpen. De kH waarde raakt bijvoorbeeld uitgeput door micro-organismen, water verversen (mits je geen ontharder tussen de leiding hebt) eens per week of twee weken 5-10% is vaak al voldoende om de waterkwaliteit op peil te brengen en houden.
Geachte redactie, goedemorgen,
Bij het zoeken naar informatie kwam ik toevallig op deze site terecht.
Een tiental jaar geleden heb ik een vijver aangelegd met afmetingen van 7m x 3m en een diepte van +- 1.60m.
Er wordt wel ’s vertoefd in het water bij mooie weer.
Er zitten een 25-tal vissen in, voornamelijk windes, goudvissen, 1 koi en 1 Syberische steur.
De filter meet ongeveer 6.5 m³ en is samengesteld met lavasteen en bovenaan beplant met grote gele lis.
Deze filter wordt aangestuurd door een oase-pomp van 30.000l/u, die in de winter wel afstaat ( verbruik 750W ).
Als deze pomp wordt afgezet wordt na een twee à drie weken het water donkerder.
Ik heb echter ontdekt dat wanneer ik de oppervlakteskimmer actief laat het water glashelder blijft, ondanks dat het niet van onder door de filter wordt gestuurd maar gewoon boven in de filter wordt geloosd.
Ik kan alleen maar veronderstellen dat de gele lis hier flink zijn werk doet ( ze hebben de tijd om te filteren omdat ze in het water staan.
Dus dàt is allemaal in orde … maar wat is nu mijn probleem.
Ik heb 1 winde ( oranje ) die al 3 jaar (!!) regelmatig met de buik naar boven zwemt/drijft.
Wanneer de hoofdpomp opstaat gaat hij er tegenaanliggen, onder elektriciteitskabel.
Ik weet ondertussen dat hij dit deed om hem zo op de grond te houden.
Daardoor zijn zijn schubben een beetje beschadigd op zijn rug ( door wrijving).
Zijn staartstuk staat ook wat scheef zoals bij vele windes.
Met de pomp op inactief te zetten is er geen aanzuiging meer en stijgt hij (vrij snel) naar de oppervlakte.
Hij zwemt op regelmatig ritme rond en duikt dan ook omlaag maar vanaf hij stopt met zwemmen komt hij direct naar de oppervlakte. Ik kan hem zelfs op zijn/haar buik strelen en laat dit ook toe.
Je ziet hem dan ook kijken ( de ogen klikken naar boven ).
En dan draait hij zich weer om zwemt hij verder, maar je ziet dat hij bij het duiken veel moeite moet doen dus zal hij wel wat energie verbruiken.
Iedereen zegt me dat hij aan “buikwaterzucht” zou lijden.
Ik heb hem ondertussen in quarantaine gezet in een grote plastic kuip, speciaal zout toegevoegd en een zuurstofpompje.
Ik deed dit vooral omdat het buiten stevig ging vriezen en wou voorkomen dat hij bovenaan zou vastvriezen.
Hij heeft dus een week doorgebracht in de (verwarmde) garage met een gemiddelde temperatuur van 13°.
Hij zwemt op regelmatige basis rond en houdt zich meestal mooi recht (aan de oppervlakte weliswaar.
Soms hangt hij nog ondersteboven.
Omdat hij dit nu al 3 jaar volhoudt en zelfs al 3 keer in de skimmer is terechtgekomen ( die ik nu beveiligd heb met een roostertje ) vind ik het mijn verantwoordelijkheid hem zo goed mogelijk te helpen.
Het is dus een sterke beer en heb ermee te doen.
Ik ben nu zinnens hem nog enkele dagen in quarantaine te houden met een waterverversing om de halve week, rekening houdend met de temperatuur, toevoeging van het zout, en gebruik van zuurstofpompje.
Is er nog iets dat ik zou kunnen doen, betreft toevoeging van medicatie?
Ben ik goed bezig?
Dank voor reactie
Beste Lluc,
Leuk dat je op onze website terecht met gekomen. Ik vermoed dat het probleem wat je omschrijft met één winde niet te maken zal hebben met je waterkwaliteit, filtering, vijverpomp of bijvoorbeeld bacteriedruk. Het lijkt eerder op een inwendig probleem met wellicht de zwemblaas van die (goud)winde. Ik denk daardoor niet dat het zin zal hebben om dure middeltjes te gebruiken in dit geval, dat werkt eigenlijk alleen tegen bacteriedruk of parasitaire problemen. Een inwendig probleem is helaas moeilijk en haast niet te verhelpen.
Veel succes met de vis, hopelijk mag je er nog een aantal jaren van genieten zonder dat de vis er teveel last van heeft.
Een vis die op zijn rug zwemt
Mijn ervaring is om de vis in een kom water te zetten en dan met de hand voorzichtig het buikje masseren er komt dan regelmatig een luchtbel uit zijn mondje
Probleem opgelost