Beste drukfilter als vijverfilter kiezen

Je bekijkt nu Beste drukfilter als vijverfilter kiezen
Drukfilter werking

Als vijverfilter zijn drukfilters ontzettend populair. Niet voor niets ook, want ze zijn prima als vijverfilter en vooral geschikt voor kleinere vijvers. Drukfilters zijn in er allerlei soorten en maten van groot tot klein met allerlei verschillende soorten mechanismen om het drukfilter gemakkelijk te spoelen. We leggen de werking uit van drukfilters, alle voor- en nadelen en gaan in op het kiezen van een drukfilter met daarbij een opsomming van de meest handige en kwalitatieve drukfilters.

Wat is een drukfilter?

Drukfilters kunnen niet beter omschreven worden dan een gesloten vat waarin filtermateriaal is aangebracht met het doel vijverwater te zuiveren. Water wordt door het filter geperst door een vijverpomp die in de vijver ligt. Al het water moet langs het filtermateriaal en vaak een ingebouwde UV lamp stromen met als doel het vijverwater te zuiveren. De UV lamp gaat hierbij groen water en zweefalgen tegen. Vervolgens stroomt het vijverwater onder druk het drukfilter weer uit.

De basiswerking van een drukfilter

De werking van een drukfilter is eenvoudig. Door de pijlen van onderstaande afbeelding te volgen is de waterstroom ook goed te volgen.

 1. Vijverwater wordt in het drukfilter geperst (groene pijl)
 2. Het vijverwater moet door het filtermateriaal naar onderen toe (groene pijlen omlaag)
 3. Het water stroomt langs de UV lamp, om groen water en zweefalgen te doden (blauwe pijlen omhoog)
 4. Water verlaat het drukfilter, waarna het teruggevoed kan worden naar de vijver (blauwe pijl naar buiten)
Werking drukfilter
Drukfilter werking

Gemakkelijk schoonmaken, spoelen en onderhoud plegen

Vaak wordt er gekozen voor een drukfilter omdat het schoonmaken relatief eenvoudig is, zeker wanneer je voor een filter kiest met spoelsysteem of backwash stand. Vaak is dat in vorm van een draaiknop of hendel, waarmee het vuile water uit het filter geperst kan worden. Middels een hendel kan het sponsachtige filtermateriaal in elkaar gedrukt worden en daarmee het vuil eruit geperst worden. Het water kan gemakkelijk geloost worden met een extra slang bijvoorbeeld in de tuin tussen de planten, wat ook direct goede voeding voor planten is.

Waar let je op bij het kopen van een drukfilter?

Het is belangrijk om rekening te houden met de ingebouwde UV lamp. Zeker wanneer een vijver veel zon vangt is dit belangrijk om de vijver mooi helder te kunnen houden. Voor siervijvers dient rekening gehouden te worden met 2 à 3 Watt per 1000 liter aan UV licht. Voor vijvers met veel zon liever nog 4 Watt per 1000 liter water.

Houdt er rekening mee dat het aantal liters wat een drukfilter kan filteren vaak wat overdreven wordt door de fabrikant. Bij kleine drukfilters waarop aangegeven staat dat ze wel 10.000 liter water kunnen filteren zit soms maar een UV lamp van slechts 7 Watt. Dat terwijl 7 Watt UV licht slechts genoeg is voor een vijver van hooguit 3.000 liter water. De rekensom van de UV lamp is een goede indicatie voor de hoeveelheid water die het drukfilter aankan.

Het is daarnaast handig om te kiezen voor een filter wat onderhoudsgemak bied en eenvoudig gespoeld kan worden. Het liefst een filter met een draaiknop waarmee de stand om te spoelen geactiveerd kan worden. Daarbij is een hendel om de filtermatten te persen en daarmee te spoelen ideaal om in enkele minuten tijd te kunnen spoelen. Filters die hier niet aan voldoen moeten steeds geopend worden waarbij het filtermateriaal met de hand schoongemaakt dient te worden.

Voor welke type vijver zijn drukfilters geschikt?

Dit type vijverfilter is vooral geschikt voor kleinere vijvers, natuurvijvers, vijvers met beplanting en vijvers met (kleine) siervissen. Het zijn niet de meest krachtige vijverfilters, maar ze bieden vooral gebruiksgemak. Voor een vijver met Koi is een drukfilter niet aan te raden doordat het onvoldoende aanhechtingsoppervlak biedt voor bacteriën om de vijver goed te kunnen filteren. Dat oppervlak is benodigd voor de een goede laag biofilm die in staat is om de afvalstoffen ammoniak, nitriet en nitraat om af te breken, Koi produceren immers veel ontlasting en verontreiniging van het water.

Voordelen van een drukfilter

 • Onderhoudsgemak: gemakkelijk schoonmaken en spoelen van het filtermateriaal.
 • Opvoerhoogte: de mogelijkheid om water met druk door het filteren te laten stromen waardoor een hoger gelegen waterval, beekloop of zelfs fontein aangestuurd kan worden.
 • Compact: op kleine ruimte relatief veel filtercapaciteit.
 • Deels in te graven: gemakkelijk om weg te werken en kan deels ingegraven worden tot het deksel.
 • Ingebouwde UV lamp: waardoor groen water en zweefalgen verwijderd kunnen worden uit de vijver.

Nadelen in het gebruik van een drukfilter

 • Beperkte filtercapaciteit: waardoor ze minder geschikt zijn voor grote vijvers of vijvers met Koi.
 • UV lampen met beperkte capaciteit: vaak is de capaciteit van ingebouwde UV lampen laag waardoor de inhoud van de vijver niet te groot mag zijn om deze vrij te houden van zweefalgen.
 • Kosten: drukfilters zijn duurder in aanschaf dan eenvoudige doorstroomfilters en kunnen in verhouding minder water filteren.
 • Uitwisselbaarheid van filtermateriaal: je hebt geen mogelijkheden om het filtermateriaal te vervangen voor andere vaak betere opties.

1: Hozelock Bioforce Revolution drukfilter

Als je een goed drukfilter wilt zijn de Bioforce drukfilters van Hozelock een goede keuze. Om nu te zeggen dat ze Revolutionair zijn gaat wat ver, maar deze drukfilters zijn ontzettend degelijk. De UV lamp heeft een hoog Wattage, waardoor ze ook in staat zijn om de aangegeven inhoud van de vijver te kunnen ontdoen van zweefalgen. Daarmee voorkom je groen water. Dankzij de grote draaihendel kun je het filtermateriaal persen en spoelen, wat degelijk is en voorkomt zoals bij goedkopere drukfilters dat de hendel kan afbreken. Ook voorkomt dit dat je heel veel kracht in je handen moet hebben om het drukfilter te reinigen.

De leverancier is realistisch over de hoeveelheid filtercapaciteit die deze drukfilters hebben. Het 28.000 model is volgens de leverancier in staat om visvijvers te filteren tot 14.000 liter met een UV lamp van 36 Watt. Dat is haalbaar echter voor vijvers in de zon is het verstandig om iets aan overcapaciteit in te calculeren en uit te gaan van 4 Watt per 1.000 liter vijverwater, waardoor 9.000 liter vijverinhoud volledig realistisch is.

Hozelock Bioforce Revolution
Hozelock Bioforce Revolution

2: Velda Clear Control drukfilter

De Clear Control drukfilters zijn een goed product met filters die een grote inhoud hebben waarbij ook zeer goed filtermedium gebruikt is. Geen filtersponzen maar degelijke Japanse matten die jarenlang meegaan. Daarnaast actief carbon wat in staat is om afvalstoffen te absorberen en daarmee de vijver kristalhelder te maken, dat wordt ook vaak toepast in aquariums. Ook de UV lampen zijn krachtig in deze drukfilters.

De vijverfilters zijn voorzien van handige standen om het filter te spoelen en volledig leeg te laten lopen. De draaiknop die bovenop zit is robuust en zal zeer lang meegaan zonder dat deze breekt. Het enige minpunt is dat er wat ruim wordt gerekend met de maximale inhoud die de filters aankunnen volgens de fabrikant. Wij stellen ons advies voor de maximale vijverinhoud wat verder bij, waar wij uit gaan voor een vijver met vissen en geen Koi. Onderstaande drukfilters zijn compleet inclusief de UV lamp en vijverpomp.

 • Velda Clear Control 25 set: vijver tot 10.000 liter, inclusief 9 Watt UV en 4500 liter pomp. Ons advies max. 4.000 liter met vissen.
 • Velda Clear Control 50 set: vijver tot 20:000 liter, inclusief 18 Watt UV en 6000 liter pomp. Ons advies max. 8.000 liter met vissen.
 • Velda Clear Control 75 set: vijver tot 30.000 liter, inclusief 36 Watt UV en 8000 liter pomp. Ons advies max. 12.000 liter met vissen.
Velda Clear Control drukfilter
Velda Clear Control drukfilter

3: SuperFish Topclear drukfilter

De eerdergenoemde drukfilters zijn prijziger maar wel van zeer hoge kwaliteit waar je jarenlang zonder problemen kunt genieten van een heldere en gezonde vijver. De SuperFish Topclear drukfilters zijn voordeliger in aanschaf maar wel degelijke filters die in staat zijn om de vijver helder te maken. Ook deze vijverfilters zijn voorzien van een backwash optie waardoor ze eenvoudig te spoelen en reinigen zijn. Af en toe zul je wel het deksel er af moeten halen en met de tuinslang het filtermateriaal door moeten spuiten om het in zijn geheel goed te reinigen. Het deksel kan via een eenvoudig kliksysteem losgemaakt worden.

Het is wel belangrijk om te beseffen dat deze drukfilters kleiner zijn waardoor ze ook een minder grote vijver kunnen filteren. Daarbij zijn ze voorzien van kleinere UV lampen met een lager Wattage, waardoor ook automatisch de vijver niet al te groot mag zijn. In onderstaande lijst geven wij ons advies op voor de maximale grootte van de vijver in combinatie met siervissen.

SuperFish TopClear
SuperFish TopClear

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie