Een drukfilter is misschien wel het meest gebruikte filter voor vijvers. Het zijn heel simpele vijverfilters, en ze werken prima! Oké, ze zijn misschien niet geschikt voor de grootste vijvers, maar ook niet iedere vijver heeft een joekel van een filter nodig. Drukfilters zijn er in allerlei soorten, van groot tot klein, drukfilters die lastig te spoelen zijn tot zelfreinigingssystemen. In deze blog geven we je antwoord op vragen als wat voor drukfilter is geschikt voor jouw vijver, welke voor- en nadelen hebben drukfilters, en wat is het beste drukfilter voor de vijver.
Wat is een drukfilter?
Drukfilters zijn niet beter te beschrijven dan simpelweg ‘een vat onder druk’ met filtermateriaal erin. Water wordt in het filter geperst door een vijverpomp, moet langs het filtermateriaal en eventueel een UV lamp tegen groen water en zweefalgen, en verlaat vervolgens het filter weer.
Hoe werkt een drukfilter
We omschrijven de basis werking van een drukfilter in een aantal stappen. Zie daarnaast ook de afbeelding hieronder, waar de werking duidelijk te zien is.
- Vijverwater wordt in het drukfilter geperst.
- Water wordt door het filtermateriaal geperst (vaak grotendeels filtermatten).
- Het water stroomt langs een UV lamp (tegengaan van groen water).
- Het water verlaat het drukfilter, met druk! En kans dus ergens naartoe gevoed worden.

Een drukfilter schoonmaken gaat heel eenvoudig, tenminste, als je er een hebt waarop een spoelsysteem of backwash stand op zit. Vaak is dat in de vorm van een draaiknop, waarmee je het water via een tweede uitloop kan laten weglopen. Tegelijkertijd is het handig om een drukfilter met een hendel te hebben, daarmee kun je de inhoud op elkaar drukken en schoonpersen. Met die hendel pomp je een aantal keren, en Voilà! Het water loos je met een extra slang tussen de planten, dat bevat ook nog eens goede voeding waar je het planten het goed op doen.
Waar let je op bij het kopen van een drukfilter?
Let vooral op de ingebouwde UV lamp in het drukfilter. Zeker als je vijver veel zon vangt is dit belangrijk. Voor siervijvers moet je zeker 2 á 3 Watt per 1000 liter water hebben. Vangt de vijver veel zon liever 4 Watt per 1000 liter.
Eerlijk gezegd vind ik het aantal liters wat een drukfilter kan filteren, wat op de doos aangegeven staat, vaak sterk overdreven. Staar je daar dan ook vooral niet op blind! Op sommige kleine vijver drukfilters staat dat ze wel 10.000 of 15.000 liter kunnen filteren, en soms zit er dan maar een UV lamp in van 7 Watt. Rara hoe gaat dat ooit goed werken? Voor 10.000 liter water met visbezetting raden wij zeker 30 Watt UV licht aan.
Koop een drukfilter wat je eenvoudig kunt spoelen! Het liefste een met een draaiknop waardoor je hem op de spoelstand kan zetten. Een hendel om de filtermatten in elkaar te persen is ook ideaal, daarmee heb je het filter in een paar minuten schoongespoeld.
Voor welke type vijver zijn drukfilters geschikt?
Drukfilters zijn vooral geschikt voor kleinere vijvers, natuurvijvers, vijvers met beplanting en vijvers met siervissen. Drukfilters zijn niet de meest krachtige vijverfilters, in termen van schoonmaken van je vijver. Ze hebben wel als grote voordeel dat je ze makkelijk kunt spoelen. Daarnaast zijn ze ontzettend goed te gebruiken wanneer je water verder wil verpompen na het filteren, bijvoorbeeld naar een beekloop of waterval. Dat komt doordat water in het vat wordt geperst, en doordat hier geen lucht in kan komen, wordt het water ook weer met druk naar buiten geperst.
Voor vijvers met Koi raden wij drukfilters af. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik ook situaties ken waarbij een vijver al jaren met een complete Koi bezetting draait om een enkel drukfilter. Toch raad ik het af. En waarom dan wel denk je? Heel simpel, een drukfilter heeft onvoldoende biologisch aanhechtingsoppervlak om een vijver met Koi goed te filteren. En die biologie heb je echt nodig om afvalstoffen (ammoniak, nitriet, nitraat) af te breken in Koivijvers, want Koi produceren nu eenmaal veel afval.
Voordelen en nadelen van drukfilters
Voordelen van drukfilters zijn vooral te vinden in het gebruiksgemak. Dit type is gewoon het eenvoudigst te spoelen en dat maakt ze interessant. Het grootste nadeel is dat ze minder geschikt zijn voor grotere vijvers of een grote visbezetting.
Voordelen drukfilter
- Met drukfilters heb je weinig onderhoud, spoelen gaat eenvoudig.
- Drukfilters zijn aan te raden wanneer je met één vijverpomp naast het filter ook nog een fontein, waterval of beekloop wil aansturen.
- Drukfilters zijn compact en kun je makkelijk wegwerken of zelfs deels ingraven.
Nadelen drukfilter
- Drukfilters zijn minder geschikt voor grote vijvers of een grote visbezetting.
- Een drukfilter is niet erg geschikt voor vijvers met een Koi bezetting.
- Filtercapaciteit is beperkt, vooral bedoelt om vuil om te vangen in plaats van biologische filtering.
- Je kunt het filtermateriaal lastig wisselen, aangezien niet alles in een drukfilter past.
- Ingebouwde UV lampen hebben vaak maar een zwakke capaciteit. Je kunt eventueel een losse UV lamp gebruiken mocht de vijver alsnog groen worden.
Beste drukfilter kiezen voor je vijver
1: Hozelock Bioforce Revolution drukfilters

Als je écht een goed drukfilter wilt, zijn de Bioforce drukfilters van Hozelock een hele goede keuze. Om nu te zeggen dat ze Revolutionair zijn gaat wat ver, maar deze drukfilters zijn super degelijk. De UV lamp is krachtig en hebben voldoende straling om ook echt een beetje vijver te kunnen filteren. Het spoelsysteem is sterk en makkelijk in gebruik. Met een grote draaihendel kun je het materiaal persen en spoelen, dat werkt gewoon een stuk beter dan die kleine trekhendels die veel filters hebben (en die ook nog wel eens willen afbreken na een aantal jaren in de buitenlucht).
- Bioforce Revolution 12.000 (visvijver tot 6.000 liter), 18 Watt UV.
- Bioforce Revolution 18.000 (visvijver tot 9.000 liter), 24 Watt UV.
- BioForce Revolution 28.000 (visvijver tot 14.000 liter), 36 Watt UV.
De leverancier is ook best realistisch, want 14.000 liter visvijver voor bijvoorbeeld het 28.000 model met 36 Watt UV komt redelijk in de buurt. Dat moet nog wel haalbaar zijn. Ons advies is nog met een buffer te rekenen van ongeveer 1/3 van de inhoud. Het zwaarste model is dan voor ongeveer 10.000 liter. De UV lamp is dan wat beter geschikt.
2: Drukfilters Velda Clear Control
Velda heeft mooi en degelijke drukfilters met de Clear Control serie. De drukfilters zijn fors en hebben een grote inhoud, en die benutten ze goed met goed filtermedium. Niet van die slappe filtersponzen maar degelijke Japanse matten die echt jaren meegaan. Ook gebruiken ze actief carbon, wat goed helpt om je vijver helder te maken, iets wat ook veel gebruikt wordt voor aquariums. De UV lampen zijn krachtig genoeg, mits je vijver natuurlijk niet te groot is.

Deze drukfilters hebben een aantal verschillende standen, zoals een stand om medicatie aan het water toe te voegen waardoor het niet langs het filtermateriaal komt. Niet echt interessant vinden wij. Waar het ons om gaat is de filterspoelstand/backwash en leegloopstand zodat je het filter makkelijk spoelen, een must! En die hendel is ook weer lekker degelijk, geen gedoe dat hij na een paar keer draaien het al begeeft.
Wij vinden wel dat Velda wat overdreven is het opgeven van een maximale inhoud van de vijver. Daarom hebben we er ons advies voor maximale vijvergrootte er los bijgeschreven. We bedoelen daarbij een vijver met siervissen, en geen Koi. In ons lijstje staan alleen sets, compleet met vijverpomp en UV lamp.
- Velda Clear Control 25 set (vijver tot 10.000 liter), 9 Watt UV, incl. 4500 liter pomp. Ons advies max. 4.000 liter met vis.
- Velda Clear Control 50 set (vijver tot 20:000 liter), 18 Watt UV, incl. 6000 liter pomp. Ons advies max. 8.000 liter met vis.
- Velda Clear Control 75 set (vijver tot 30.000 liter), 36 Watt UV, incl. 8000 liter pomp. Ons advies max. 12.000 liter met vis.
3: Beste budget drukfilter, SuperFish Topclear drukfilters
We beseffen dat de hierboven genoemde drukfilters wel wat prijzig zijn. Maar je krijgt dan wel goede kwaliteit waar je lang mee vooruit kan en het belangrijkste een heldere en gezonde vijver. Wil je wat besparen op goed materiaal, maar wel gewoon genieten van een heldere vijver? Dan hebben wij als advies deze budget drukfilter modellen. Scheelt in de kosten en toch zijn het goede drukfilters. Ze zijn misschien wel wat kleiner en compacter, maar ze zijn ook gewoon voorzien van een backwash optie. Vrij eenvoudig te spoelen zijn ze wel, maar af en toe moet je wel even het deksel eraf halen en hem van binnen spoelen. Dat kan op zich best eenvoudig, via een kliksysteem.

Let wel dat je net wat minder kunt filteren met deze drukfilters. De UV lampen zijn wat minder krachtig. Daarom onderstaand ook weer gelijk ons advies opgenomen voor een vijver met siervissen, geen Koi!
- SuperFish Topclear 5.000 kit, 7 Watt UV, 2000 liter/uur vijverpomp. Ons advies max. 3.000 liter vijver met vis.
- SuperFish Topclear 10.000 kit, 9 Watt UV, 3000 liter/uur vijverpomp. Ons advies max. 4.000 liter vijver met vis.
- SuperFish Topclear 18.000 kit, 18 Watt UV, 5300 liter/uur vijverpomp. Ons advies max. 6.000 liter vijver met vis.
Niet zeker of een drukfilter het meest geschikt is?
Lees ook eens deze blog waarin we omschrijven welk vijverfilter je het beste kunt kiezen afhankelijk van de grootte van je vijver: Beste vijverfilter overzicht voor iedere afmeting vijver.