Als je eenmaal last hebt van een blauwe reiger zal deze ongetwijfeld nog een aantal keren terugkomen, zeker wanneer deze in de gaten heeft dat er wat te vinden is. Reigers zijn slim genoeg om allerlei maniertjes te bedenken om onopgemerkt in jouw tuin aan de slag te gaan. Ze komen vaak al vroeg voordat jij je bed uit bent, of ze weten precies wanneer de auto weg is en de kust veilig is. Meestal merk je het dan ook pas te laat wanneer je vissen mist. We helpen je met een aantal slimme methoden zodat je maatregelen kunt nemen tegen de reiger.
Jouw vijver is de ideale aangelegenheid voor reigers
In de natuur moet een reiger veel meer moeite doen om zijn honger te stillen dan bij een vijver. Jouw vijver heeft glashelder water, is niet al te diep en niets staat de vijver in de weg om vrolijk zijn maaltje bij elkaar te prikken. Vooral in de herfst en winter heb je grote kans om een reiger op bezoek te krijgen, ze hebben dan meer moeite in de natuur. En als ze komen, zijn ze vaak in de schemering al aanwezig, zo vroeg dat jij ze nog niet in de gaten hebt. Waarom zou hij moeilijk doen in een groen gekleurd of modderig slootje wanneer de goudvissen en Koi bij jou voor het oprapen zijn?
Slimme jongen, die blauwe reiger
Ze zijn in staat om urenlang geduld op te brengen, maar gelijktijdig ook slim genoeg om dit te voorkomen. Ze proberen jouw vissen te lokken door wat braaksel op het wateroppervlak te laten vallen. In dat braaksel zit de geur en smaak van vis. Een ingrediënt waar vissen ook wel op af willen komen als lekker hapje.
Jouw vijver opgenomen op de route
Wanneer een reiger jouw vijver eenmaal in de smiezen heeft, dan weet je ook dat de reiger meermaals zal terugkeren. De route van een reiger staat in het geheugen gegrift en regelmatig zal deze reiger een rondje vliegen over de voor hem belangrijke stekjes. Als je een reiger hebt gezien, weet je dat je maatregelen moet gaan treffen om te voorkomen dat het je vissen gaat kosten.
Maatregelen treffen tegen reigers
Heb je last van een reiger, of ben je bang dat je vroeg of laat de dupe zult zijn? Hier een aantal manieren die je kunt gebruiken om te voorkomen dat jouw vissen worden weggevangen. Vergeet ook niet dat je zeker niet de eerste zult zijn die aangeeft nog nooit een reiger gezien te hebben, waarna binnen een korte tijdsperiode de eerste zich meldt.
- Een imitatie reiger om andere reigers af te schrikken is meestal geen succes. Reigers deinzen er niet voor terug om in de buurt van een andere reiger te vissen. Daarnaast trekt het in bepaalde jaargetijden juist reigers aan!
- Een bewegingssensor (motion sensor) met sproeisysteem is een prima manier om reigers te verjagen. Maar bedenk wel, de afstand die deze sproeiers halen is meestal niet ver. Zorg er dus wel voor dat ze het gehele oppervlak van de vijver kunnen bereiken. Wat je wel vaak hoort over deze sensoren is dat reigers er na een tijdje niet meer op letten en alsnog terugkomen. Vergeet natuurlijk ook niet de sensor aan te zetten en controleren op batterijen.
- Een schaduwdoek boven de vijver hangen voorkomt dat de reiger tijdens zijn vlucht jouw vijver in de smiezen krijgt. Maar daar blijft het ook bij, als de reiger eenmaal weet doet het schaduwdoek er verder weinig aan om te voorkomen dat jouw Koi worden weggekaapt.
- Een net over de vijver is waarschijnlijk de beste manier om een reiger te voorkomen. Zorg er wel voor dat het net strak gespannen is en minimaal 25 centimeter boven het vijveroppervlak zweeft. Anders prikt de reiger door het afdeknet heen en blijft hierna bezig totdat hij de vis erdoorheen krijgt.
- Schrikdraad als preventie is ook een van de betere methoden. Houdt er wel rekening mee dat één enkel schrikdraadje in praktijk niet voldoende blijkt te zijn. Minimaal 2, liever nog 3 draadjes boven elkaar gespannen langs de randen van je vijver volstaat beter.
- Wil je geen last hebben van een net of een ander obstakel wat je zelf ziet? Dan is een reigerverjager op basis van geluid een goede optie. De verjager geeft felle lichtflitsen en een onhoorbaar ultrasoon geluid welke reigers en katten afschrikken.
Lees ook eens: Reiger verjagen bij de vijver: reigerverjagen zin en onzin.