Parasieten bij Koi, waaraan te herkennen en welke symptomen?

Iedereen met een vijver en Koi krijgt er vroeg of laat wel een keer mee te maken. Koi die vreemd gedrag tonen, springende Koi, schurende vissen, draaiende bewegingen langs de wanden, stilhangen in het water, lusteloos in het water dobberen, geen trek in voedsel, enzovoorts. Allemaal tekenen van parasieten bij Koi. In deze blog geven we je absoluut duidelijke indicaties van parasieten bij Koi.

Japanse Koi bij kweker in Japan
Japanse Koi bij kweker in Japan

Belangrijkste symptomen van parasieten bij Koi

Onderstaand een lijst met de belangrijkste indicaties en symptomen om parasieten bij Koi te herkennen. Een combinatie van meerdere symptomen uit onderstaande lijst is een duidelijke indicatie dat je Koi hoogstwaarschijnlijk last hebben van parasieten.

Koi springen regelmatig boven het water uit

Springende Koi is een eerste indicatie dat niet alles in orde is. Je leest dat goed, Koi springen niet zomaar zonder daarvoor een reden te hebben. Nu kan één keertje springen niet direct kwaad. Vooral wanneer Koi meerdere keren achter elkaar springen is dat een indicatie van parasieten. Vaak wanneer Koi springen gaat het om huidwormen. Om de een of andere manier jeuken die blijkbaar nogal.

Koi blijft op de bodem liggen

Wanneer Koi stil blijven liggen op de bodem, vaak ook samen met geknepen vinnen, is dat een duidelijke indicatie dat iets niet goed zit. Is het begonnen met één Koi en liggen er ondertussen al meerdere Koi stil in een rustige plek van de vijver? Stilliggen is een duidelijke indicatie van parasieten.

Eten niet meer of de Koi hebben weinig eetlust

Weinig eetlust is een heel duidelijk teken dat er iets mankeert aan je Koi. Deze indicatie is overigens lastig te gebruiken bij temperaturen onder de 10 graden, Koi hebben dan sowieso van nature een verminderde eetlust (trage vertering bij koude temperatuur).

Let op met dit symptoom, Koi die weinig tot geen voeding binnen krijgen zullen alleen maar verder afzwakken en krijgen geen voeding binnen om de weerstand verder op te bouwen.

Koi gaan stilhangen aan het oppervlak

Wanneer Koi stil hangen en nauwelijks bewegen aan het oppervlak van de vijver, kan dat duiden op parasieten. Vooral wanneer ze verminderd op jou reageren en weinig eetlust tonen. Vaak zie je dat Koi met parasieten in de stroming gaan liggen, bij een waterval of uitloop of stil hangend in het bellenspoor van een luchtschijf.

Schuren en flitsende Koi

Door irritaties en jeuk door parasieten zullen Koi gaan schuren langs de wanden van de vijver, de vijverpomp, plantenmanden, enzovoorts. Je ziet een Koi als het ware draaien met zijn volledig zijlaan langs het object. We noemen dat ook wel flitsen of schuren bij Koi.

Stress en zichtbare rode aderen over de rug

Vooral bij Koi die wit op het lichaam hebben kun je de aderen goed waarnemen wanneer de vissen gestrest zijn. Stress kan duiden op parasieten of een slechte waterkwaliteit. Houdt er rekening mee dat er meerdere factoren zijn waardoor stress kan ontstaan. Je ziet de rode stress aderen vooral op de rug van jouw Koi lopen in witte gedeelten.

Rode lijnen en adres zichtbaar in de vinnen

Net als rode aderen op de rug van een Koi kun je ditzelfde waarnemen in vooral de borstvinnen van Koi. Ditzelfde is overigens te zien in de staart en rugvin, maar valt vaak wat minder snel op.

Vinnen geknepen tegen het lichaam

Knijpen een aantal van je Koi constant één of beide borstvinnen tegen het lichaam? Grote kans dat er dan parasieten op je Koi zitten. Vinnen tegen het lichaam aan drukken is geen normaal gedrag en is vooral zichtbaar bij parasieten op Koi.

Schimmel, dotten of watten zichtbaar op Koi

Wanneer schimmels op Koi zitten, gaat het vaak om een secundaire infectie. Parasieten kunnen de slijmlaag en huid van Koi aantasten waardoor secundaire infecties kunnen optreden. In veel gevallen gaat het dan om schimmelvorming. Het kan lijken alsof er watten op de Koi geplakt zitten. In veel gevallen heb je dus eigenlijk het parasitaire probleem vrij laat opgemerkt wanneer er schimmels aanwezig zijn.

Dik en gelig slijm bij het maken van een afstrijkje

Een hele sterke indicatie dat iets niet helemaal in de haak zit is wanneer je bij het maken van een afstrijkje dik vaak room of gelig van kleur slijm van de Koi af schraapt. Slijm hoort mooi wit van kleur te zijn, en al helemaal geen dikke klodders. Het is een teken dat Koi zich probeert af te weren door meer slijm aan te maken als bescherming.

De eerste afweer van Koi: slijm als beschermlaag tegen parasieten

Af een toe een Koi zien springen of schuren kan niet direct kwaad. Echter wanneer je meerdere van bovenstaande symptomen van parasieten kunt herkennen, is het wel verstandig om maatregelen te nemen. Jou Koi zal zelf overigens ook maatregelen nemen om zichzelf te beschermen.

De toplaag van de huid, waarop zich slijm bevindt, is een eerste beschermlaag tegen parasieten. Vandaar ook dat een Koi als eerste maatregel zelf meer slijm zal aanmaken. Daardoor ontstaat dat dikkere en meer gelige slijm wat ik al eerder aangaf als indicatie voor parasitaire problemen.

Wat kun je het beste doen wanneer je vermoed dat je Koi parasieten hebben?

Allereerst is het al goed dat je actief op zoek bent naar informatie omtrent parasieten. Het vaststellen van vreemd gedrag en symptomen van parasieten is een goede start. Vooral wanneer je een combinatie van bovenstaande symptomen aanschouwt is het zaak om snel te handelen.

Het lastige is echter dat je parasieten niet met het blote oog kunt herkennen. Om alle zekerheid te hebben waartegen je moet behadelen is het verstandig om een afstrijkje van de slijmlaag te maken en deze te analyseren onder een microscoop. Nu snap ik dat je dat wellicht geen microscoop hebt of geen idee hebt waar je naar moet kijken; ook al is het in praktijk heel simpel.

Misschien heb je een kennis met iets meer ervaring die je kunt helpen? Anders raad ik je aan om langs je Koi dealer te gaan, een goede dealer met kennis van zaken helpt je uit de brand en weet parasieten te herkennen n onderscheiden.

Waarom langs je dealer gaan? Puur doordat je dan zekerheid helpt welke parasieten er op je Koi zitten. Je kunt dan gericht behandelen. Niet alle parasieten bij Koi kun je bestrijden met dezelfde werkzame stoffen. Al moet ik zeggen dat er ook middelen zijn die het gros van de parasieten doden.

Welk medicijn gebruiken tegen parasieten bij Koi?

Als je dit alles teveel gedoe vindt kun je ervoor kiezen om een middelen tegen parasieten te gebruiken wat vrij universeel is. Dan bedoel ik universeel in de zin dat de werkzame stoffen een groot deel van gangbare parasieten zal doden.

Colombo Morenicol Alparex is zo’n middel. In grofweg 80% van de gevallen zal het middel doeltreffend zijn, als je inderdaad last hebt van parasieten. Het werkt eigenlijk tegen haast alle parasieten, zoals Costia, Chilodinella, Trichodina en witte stip. Schimmels en alle eencellige parasieten worden ook aangepakt. De voornaamste uitzondering zijn huidwormen en kieuwwormen die Alparex niet mee pakt.

Colombo Alparex is overigens straf spul dat zeker effectief werkt. Het is geen middel wat je zomaar moet gebruiken zonder dat daar een aanleiding voor is. Door het middel zal je vijver tijdelijk haast gifgroen kleuren, wat na enkele dagen weer zal wegtrekken. Houdt er rekenen mee dat ook je biologie en evenwicht in de vijver wel wat wordt aangetast, de week erna beperkt voeren is aan te raden.

Colombo Morenicol Alparex gebruiksaanwijzing en dosering

De gebruiksaanwijzing van Morenicol Alparex spreekt voor zich. Schakel altijd eerst je UV lamp, eventuele ozon generator en eiwitafschuimer uit. Je vijverpompen en filter blijven doordraaien. Zorg dat je de vijver goed blijft beluchten tijdens de behandeling met Alparex!

Colombo Morenicol Alparex
Colombo Morenicol Alparex
  • Dag 1: 25 ml Alparex per 1000 liter vijverwater toevoegen
  • Dag 2: 25 ml Alparex per 1000 liter vijverwater toevoegen
  • Dag 3: ververs 20 tot 25% vijverwater

Juiste verpakking Alparex voor je vijver afmeting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *