Parasieten bij Koi herkennen aan deze 10 symptomen

Je bekijkt nu Parasieten bij Koi herkennen aan deze 10 symptomen
Japanse Koi bij kweker in Japan

Met parasieten bij Koi krijgt iedere vijverbezitter vroeg of laat een keer mee te maken. Koi die vreemd gedrag vertonen, springende Koi, flitsende en schurende vissen, draaibewegingen langs de wanden, stilhangen en lusteloos dobberen in het water, geen trek in voedsel, geknepen vinnen, enzovoorts. Het zijn allemaal tekenen van parasieten bij Koi. We laten je in dit artikel 10 symptomen zien waaraan je parasieten kunt herkennen.

Belangrijkste symptomen van parasieten bij Koi

Een combinatie van meerdere symptomen uit deze lijst, is een zeer duidelijke indicatie dat er hoogstwaarschijnlijk problemen zijn opgetreden met parasieten.

  1. Koi die springen
  2. Stil blijven liggen op de bodem
  3. Weinig eetlust of niet eten
  4. Stilhangen aan het oppervlak
  5. Schuren en flitsen
  6. Stress en zichtbare rode aderen op de rug
  7. Rode lijnen en aders zichtbaar in de vinnen
  8. Vinnen geknepen tegen het lichaam
  9. Schimmel, witte dotten en watten
  10. Dik en gelig slijm bij het maken van een afstrijkje

1. Koi die springen

Springende Koi is een eerste indicatie dat niet alles in orde is. Koi springen namelijk niet zonder reden, hoewel een enkele keer springen niet direct problemen betekent. Vooral wanneer Koi meerdere keren achter elkaar springen is dat een sterke indicatie dat er iets aan de hand is. Vaak wanneer Koi dit gedrag vertonen gaat het om huidwormen.

Koi springen niet zonder een reden. Nu kan één keer springen niet direct kwaad. Vooral wanneer Koi meerdere keren achter elkaar springen, is dat een indicatie van parasieten. Vaak wanneer Koi springen gaat het om huidwormen.

2. Stil blijven liggen op de bodem

Wanneer Koi stil blijven liggen op de bodem, vaak ook samen met geknepen vinnen, is dat een duidelijke indicatie voor parasieten. Is het begonnen met één Koi en liggen er ondertussen al meerdere stil op de bodem van de vijver? Dan is de kans zeer groot dat er parasieten in het spel zijn.

3. Koi hebben weinig eetlust of eten niet

Weinig eetlust is een duidelijk signaal dat er iets mankeer met de Koi. De indicatie is overigens niet te gebruiken wanneer de temperatuur van het water onder de 10 graden daalt. koi hebben dan van nature een vermidnerde eetlust en een tragere vertering. Let op bij dit symptoom gezien er alleen maar verdere verzwakken zal plaatsvinden wanneer er geen voeding binnenkomt om weerstand op te bouwen.

4. Stilhangen aan het oppervlak

Stil kunnen gaan stilhangen en nauwelijks bewegen aan het oppervlakte van de vijver, vooral wanneer ze ook verminderd op jou reageren en er weinig eetlust is duidt dit op parasieten. Vaak zie je ook dat Koi die last hebben in dit geval in de stroming gaan liggen bij een waterval of uitloop van het filter.

5. Schuren en flitsen

Door irritaties en jeuk door parasieten kunnen Koi gaan schuren langs de wanden of zelfs obstakels die in de vijver liggen zoals de vijverpomp of plantenmanden. Je ziet een Koi als het ware draaien met zijn volledig zijlaan langs het object. We noemen dat ook wel flitsen of schuren.

6. Stress en zichtbare rode aderen over de rug

Rode aderen zijn vaak goed zichtbaar bij koi die een witte huid hebben. Stress kan duiden op een slechte waterkwaliteit of op parasieten. Houdt er rekening mee dat er ook andere factoren zijn die dit beïnvloeden, waardoor deze indicatie op zichzelf niet een directe aanleiding hoeft te zijn dat er parasieten aanwezig zijn.

7. Rode lijnen en aders zichtbaar in de vinnen

Identiek zoals bij rode aderen over het lichaam, kun je ditzelfde waarnemen in vooral de borstvinnen van een koi. Ditzelfde is het geval voor de staart en rugvin, maar daar valt het vaak minder snel op.

8. Vinnen geknepen tegen het lichaam

Koi die last hebben van parasieten kunnen één of beide borstvinnen tegen het lichaam gaan knijpen. Dit is namelijk geen normaal gedrag wat ze horen te vertonen wanneer ze niets onder de leden hebben.

9. Schimmel, witte dotten of watten zichtbaar op Koi

Schimmels zijn vaak een secundaire infectie die ontstaat nadat Koi last hebben gekregen van parasieten. Parasieten tasten de slijmlaag en uiteindelijk de huid van Koi aan waardoor dit soort infecties kunnen optreden. In de meeste gevallen volgen er dan schimmels. Het kan lijken alsof er watten of witte dotten op de Koi geplakt zitten. Als dat het geval is heb je het onderliggende parasitaire probleem te laat opgemerkt. Overigens wanneer je de parasiet behandeld met de juiste medicatie, zal in de meeste gevallen de schimmelinfectie ook snel weer verdwijnen.

10. Dik en gelig slijm bij het maken van een afstrijkje

Hoewel deze indicatie meer geschikt is voor de ervaren Koihobbyist, is het een heel sterk symptoom waarbij je vaak direct weet dat er iets niet goed is. Wanneer de slijmlaag namelijk dik, roomkleurig of lichtgelig is dan betekent dit dat de Koi al aan het werk is om zijn afweer te verbeteren. Gezond slijm hoort namelijk zuiver wit en haast doorzichtig te zijn. Je merkt dit echter alleen wanneer je een afstrijkje maakt van de Koi met een glasplaatje, waardoor je dit niet met het blote oog kunt observeren.

De eerste afweer van Koi is de slijmlaag

Wanneer een Koi af en toe springt of schuurt kan dit zeker niet direct kwaad. Wanneer je meerdere van bovenstaande symptomen gelijktijdig kunt herkennen dan is het wel verstandig om maatregelen te nemen. Jouw Koi zal zelf overigens ook maatregelen nemen om zichzelf te beschermen. De toplaag van de huid waarop het slijm zich bevind is de eerste beschermlaag om te weren tegen parasieten. Het eerste wat een Koi zal doen om zich te verdedigen is meer slijm aanmaken. Hierdoor ontstaat dat dikkere en meer gelige slijm waaraan je direct kunt zien dat er een parasitair probleem is. Vaak genoeg gebeurt het dat een Koi zichzelf op deze manier kan weren.

Wat moet je doen wanneer je vermoed dat de Koi parasieten hebben?

Om alle zekerheid te hebben wat er aan de hand dient er een afstrijk gemaakt te worden die beoordeeld wordt onder de microscoop. Dat is de enige manier om vast te stellen welke parasiet er in het spel is. Voor verschillende parasieten is namelijk een andere behandeling benodigd om effectief te zijn. Wellicht kun je dit zelf, maar wanneer je dit niet kunt is het verstandig om een specialist in te schakelen. Vaak kan iemand in een Koi of vijverwinkel je direct helpen en soms zijn zij ook in staat om een afstrijkje voor je te maken. Zeker wanneer je jouw Koi bij hem of haar hebt aangekocht zijn zij vaak bereid om te helpen en je te adviseren over een gerichte behandeling.

Welk medicijn gebruiken tegen parasieten bij Koi?

Mocht je liever zelf een behandeling willen starten dan is dat natuurlijk ook een optie, het is dan belangrijk om een middel te kiezen wat zo universeel mogelijk parasieten zal doden. Colombo Morenicol Alparex is middel waarin verschillende werkzame stoffen zitten die haast alle parasieten en ook secundaire infecties wegnemen. Zeker bij grofweg 80% van de gevallen zal dit middel doeltreffend zijn. Denk aan parasieten zoals Costia, Chilodinella, Trichodina, witte stip en ook schimmels en alle eencellige parasieten worden ook aangepakt. De voornaamste uitzondering zijn huidwormen en kieuwwormen die Alparex niet zal bestrijden. Deze twee laatstgenoemde parasieten zijn vaak te herkennen aan springende Koi, hoewel dit nooit een 100% zekerheid geeft.

Colombo Alparex is zeer doeltreffend, het is geen middel wat je zomaar moet gebruiken wanneer daar geen goede aanleiding voor is. Door het middel zal de vijver tijdelijk haast gifgroen kleuren, wat na enkele dagen weer wat zal verminderen. Houdt er ook rekening mee dat de biologie en het evenwicht van de vijver wat aangetast zal worden. Daardoor is het aan te raden om de week na de behandeling beperkter te voeren.

Gebruiksaanwijzingen en dosering

Tijdens de behandeling met Morenicol Alparex schakel je altijd de UV lamp, eventuele ozon generator en eiwitafschuimer uit. Alle vijverpompen en filters laat je doordraaien. Zorg tijdens de behandeling dat er goed wordt belucht. Je voegt tijdens de eerste dag van de behandeling 25 ml Alparex toe per 1000 liter vijverwater. Op dag 2 herhaal je en voeg je opnieuw 25 ml per 1000 liter vijverwater toe. Na één week is het verstandig om 20 tot 25% van het vijverwater te verversen. Je verdunt daarmee de behandeling en zorgt ervoor dat de vijver sneller kan hersnellen.

  • Dag 1: 25 ml Alparex per 1000 liter vijverwater toevoegen.
  • Dag 2: 25 ml Alparex per 1000 liter vijverwater toevoegen.
  • Dag 8: ververs 20 tot 25% vijverwater.
Colombo Morenicol Alparex
Colombo Morenicol Alparex

Juiste verpakking Alparex voor je vijver afmeting

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie