Trichodina parasiet herkennen en behandelen bij Koi

Je bekijkt nu Trichodina parasiet herkennen en behandelen bij Koi
Trichodina parasiet

Trichodina is misschien wel de meest voorkomende parasiet in onze vijver. De parasiet wordt vaak bestempeld als vuilwaterparasiet. Je kunt deze parasiet aantreffen bij Koi en andere vijvervissen.

Trichodina is de mooiste parasiet?

Trichodina is een van de makkelijkste parasieten om te herkennen onder de microscoop, na huid- en kieuwwormen. De parasiet ziet er uit als een soort ufo of vliegende schotel. Daarnaast draait ze ook nog eens in de rondte en regelmatig om haar as. Zelf vindt ik het de mooiste parasiet om te aanschouwen, maar een fijn beestje is het niet…

In het midden van deze parasiet zijn haakjes waar te nemen die in een rondje staan en allemaal één richting op kijken. Langs de zijkant van de schotel zijn korte haartjes waar te nemen met een goede microscoop.

Haakjes die langs de huid en kieuwen schrapen

De haakjes die Trichodina bezit, gebruikt deze parasiet om langs de huid en kieuwen te schrapen. Op deze manier voedt Trichodina zichzelf. Die kleine beschadigingen zijn gevaarlijk, bij teveel aantasting is de kans groot op een secundaire infectie vaak in de vorm van een schimmelinfectie.

Trichodina is een parasiet die bij kleine aantallen vrij onschadelijk is. Kun je op een afstrijkje niet meer vinden dan een 10 tal van deze parasiet, zou ik er zelf niet voor kiezen om te behandelen. Dat neemt overigens niet weg dat de parasiet wel fataal kan zijn voor Koi, het is dus wel noodzakelijk je Koi bij constateringen van Trichodina goed in de gaten te houden en op tijd in te grijpen wanneer benodigd.

Trichodina wordt gezien als een vuilwaterparasiet

Wanneer je last hebt van Trichodina, is daar vanzelfsprekend vaak een oorzaak voor. Bij deze parasiet heb je in dat geval vaak last van een slechte waterkwaliteit of ophoping van vuil. In vuil water kan deze parasiet zich sneller vermenigvuldigen, schrijft Maarten Lammens in zijn boek de Koi Dokter. Hoeveel sneller deze vermenigvuldiging plaatsvindt, is weinig informatie over te vinden.

Overigens moet je bij problemen met parasieten altijd goed nagaan waar het probleem precies vandaan komt. Problemen met parasieten ontstaan namelijk niet zomaar. Er is altijd wel een oorzaak voor te vinden, primair vaak gerelateerd aan een slechte waterkwaliteit en slechte voeding. Goede voeding is echt essentieel voor gezonde Koi, dat scheelt je zo een kuurtje tegen parasieten. Vraag je je af of je goed voer gebruikt? Kijk eens naar: Goed Koivoer, voer informatie en ingrediënten.

Bij welke temperatuur is Trichodina actief?

Deze parasiet kun je eigenlijk het gehele jaar rond krijgen. Vanaf een watertemperatuur van 4 graden, oplopend tot zeker 30 graden. Het is nadrukkelijk niet waar dat Trichodina niet in de winter kan voorkomen.

Wat zijn kenmerken en symptomen van Trichodina bij Koi?

Wanneer je last hebt van Trichodina, merk je dat normaliter aan het gedrag van je Koi. De basis symptomen van parasieten moeten te herkennen zijn, zoals stilliggen op de bodem, springen, geknepen vinnen, stil hangen aan het oppervlak, schuren en flitsen, minder eetlust of stress aderen die zichtbaar zijn op de rug. Voor alle symptomen, lees: Parasieten symptomen herkennen.

Verder zijn de volgende symptomen normaliter herkenbaar bij Trichodina:

  • Vissen liggen lusteloos in het water met geknepen vinnen, vaak op de bodem.
  • Verhoogde productie van slijm.
  • Bij een afstrijkje kun je merken dat het slijm dikker en gelig van kleur is. Terwijl goed slijm dun en helder wit van kleur is.

Bij een late constatering kunnen Koi er slechts aan toe zijn:

  • Lichte irritaties en aangetaste schubben.
  • Rode irritaties zichtbaar tussen de schubben in, vaak op geconcentreerde plekken.
  • Koi komen vaak naar de bovenste laag van het water, en happen daar versneld naar lucht.

Behandeling en medicatie tegen Trichodina

Behandeling van Trichodina is effectief door te toepassing van kaliumpermanganaat. Daarnaast zijn onder andere formaldehyde en malachietgroen effectief tegen deze parasiet.

Producten voor effectieve behandeling:

Trichodina onder de microscoop herkennen

De parasiet heeft een grootte van ongeveer 0,070 mm, en is dus niet met het blote oog te zien. Onder de microscoop kun je haar prima waarnemen met 50x of 100x vergroting.

Om de haartjes langs de zijkant van de schotel goed te kunnen zien heb je een microscoop nodig die minimaal 200x kan vergroten.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie