Trichodina parasiet herkennen en behandelen bij Koi

Je bekijkt nu Trichodina parasiet herkennen en behandelen bij Koi
Trichodina parasiet

Trichodina is wellicht de meest voorkomende parasiet in vijvers met Koi en andere vissen, vaak wordt deze bestempeld als vuilwaterparasiet. Het is een van de makkelijkste parasieten om te herkennen onder de microscoop na huid- en kieuwwormen door het formaat ervan. De parasiet ziet eruit als een ufo of een vliegende schotel, ze draait in de rondte en regelmatig om haar as. Het is eigenlijk een van de mooiste parasieten om te aanschouwen, maar een fijn beestje is het natuurlijk niet.

Scherpe haken die langs de huid en slijmlaag schrapen

In het midden van deze parasiet zijn een aantal haakjes waar te nemen die allen in een rondje staan en één richting op kijken. Daarnaast zitten er langs de zijkant van de schotel korte haakjes die waar te nemen zijn met een goede microscoop. De haken worden gebruikt om langs de huid en kieuwen te schrapen, op die manier voedt Trichodina zichzelf. Alle kleine beschadigingen die aangericht worden leveren vaak secundaire infecties op in de vorm van bijvoorbeeld een schimmelinfectie.

Voorkomend in kleine aantallen is Trichodina vrij onschadelijk. Wanneer je op een afstrijk niet meer dan een tiental van deze parasiet kunt vinden, dan hoef je zeker nog niet te gaan behandelen. Dat neemt overigens niet weg dat de parasiet wel fataal kan zijn voor Koi. Het is daardoor wel noodzakelijk om bij constateringen de Koi de komende periode goed in de gaten te houden en in te grijpen wanneer benodigd.

Een vuilwaterparasiet

Wanneer je last hebt van Trichodina is de oorzaak daarvan vaak gerelateerd aan de waterkwaliteit of door ophoping van vuil. Hoe vuiler het water is, hoe gemakkelijker Trichodina in staat is om te vermenigvuldigen, schrijft Maarten Lammens in zijn boek de Koi Dokter. Hoeveel sneller deze vermenigvuldiging plaatsvindt, is weinig informatie over te vinden.

Overigens dien je bij problemen met parasieten altijd goed na te gaan waardoor het probleem meest waarschijnlijk ontstaan is. Er is altijd een oorzaak te vinden, primair vaak gerelateerd aan een slechte waterkwaliteit, slechte voeding of stress. Goede voeding is echt essentieel voor gezonde Koi en dat scheelt je zo een behandeling tegen parasieten.

Temperatuur waarbij Trichodina actief is

Vanaf een watertemperatuur van 4 graden, oplopend tot zeker 30 graden kun je last hebben van trichodina. Het is nadrukkelijk niet waar dat Trichodina niet in de winter kan voorkomen.

Kenmerken en symptomen van Trichodina bij Koi

Normaliter merk je verschil in gedrag wanneer Koi last hebben van parasieten. De basis symptomen van parasieten moet je kunnen herkennen, zoals stilliggen op de bodem, geknepen vinnen, schuren en flitsen. Ook zullen ze veelal minder zin lijken te hebben in eten. De belangrijkste symptomen die je kunt herkennen bij Trichodina zijn als volgt:

  • Vissen liggen lusteloos in het water met geknepen vinnen, vaak op de bodem.
  • Er is minder tot geen eetlust.
  • Verhoogde productie van slijm.
  • Bij een afstrijkje kun je merken dat het slijm dikker en gelig van kleur is. Terwijl goed slijm dun en helder wit van kleur is.

Bij een late constatering kunnen Koi er slechts aan toe zijn:

  • Irritaties en aangetaste schubben.
  • Rode irritaties zichtbaar tussen de schubben in, vaak op geconcentreerde plekken.
  • Koi komen vaak naar de bovenste laag van het water, en happen daar versneld naar lucht.
  • De Koi hebben geen behoefte meer aan voedsel.

Behandeling tegen Trichodina

Voor een effectieve behandeling kan kaliumpermanganaat gebruikt worden. Daarnaast zijn onder andere formaldehyde en malachietgroen effectief tegen deze parasiet. Producten die efectief tegen deze parasiet werken zijn de volgende:

Trichodina onder de microscoop herkennen

De parasiet heeft een grootte van ongeveer 0,070 mm en is daardoor niet met het blote oog te zien. Onder de microscoop is deze wel waar te nemen met een vergroting van 50 of 100 keer. Om de haartjes langs de zijkanten van de schotel goed te kunnen zien heb je een microscoop nodig die minimaal 200 keer kan vergroten.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie