Parasieten behandelen bij Koi

Je bekijkt nu Parasieten behandelen bij Koi
Koi in vijver

Vroeg of laat gebeurt het de beste. Parasieten bij Koi komen veelvuldig voor. Om gericht te kunnen behandelen is het belangrijk om vast te stellen welke parasieten er op een Koi verblijven. Doe je dat niet, dan is het lastiger gericht behandelen. Hoewel er wel mogelijkheden zijn om een vrij universele kuur te gebruiken wat in staat is om het grootste deel van de parasieten te bestrijden.

Vaststellen welke parasieten er op een Koi zitten

Om gericht te kunnen behandelen, is het in de meeste gevallen noodzakelijk om een microscoop te gebruiken en de juiste parasiet te herkennen alvorens te behandelen. Microscopisch onderzoek start met een huid- of kieuwafstrijkje. Een normale manier van handelen is om eerst de symptomen van parasieten te herkennen voordat je een afstrijkje maakt.

Alle symptomen waaraan je kunt constateren of je Koi last hebben van parasieten kun je hier lezen: Parasieten bij Koi: herkennen aan deze 10 symptomen.

Eén middel om alle parasieten te bestrijden

Een vraag die ik vaak krijg, is of er één middel is om alle parasieten in de vijver te bestrijden. Dat ligt wat gecompliceerd, de ene parasiet is namelijk niet de andere. Je hebt vaak verschillende middeltjes nodig voor een effectieve behandeling. Toch moet ik zeggen dat in een groot deel van de gevallen je gewoon af kunt met één middel, doordat ze een breed scala aan parasieten behandelen. voor alle duidelijkheid, dus nooit alle parasieten.

Colombo Alparex kan zo goed als alle parasieten behandelen. Denk aan Trichodina, Costia, Chilodinella, Witte stip, daarnaast ook eencellige parasieten en schimmels. Eigenlijk komt het er op neer dat alleen huidwormen en kieuwwormen niet worden behandeld door dit middel.

Om écht het juiste middel te gebruiken, heb je een afstrijkje nodig. Je kunt dan gericht behandelen met het juiste middel.

Mogen er op Koi helemaal geen parasieten zitten?

Een grappig feit, is dat zo goed als alle Koi parasieten met zich meedragen. Het is dan ook bijna zo goed als onmogelijk om Koi compleet parasietenvrij te houden. En dat is helemaal niet erg. De weerstand van Koi is wanneer zij gezond zijn meer dan voldoende met een gezonde slijmlaag om die paar parasieten af te weren.

Tref je een klein aantal parasieten aan onder de microscoop en is het gedrag van de Koi verder prima in orde. Is er geen noodzaak om te behandelen. Wel is het verstandig even te noteren welke parasieten je hebt aangetroffen en op welke datum. Mocht je zien dat dit erger lijkt te worden en je afwijkend gedrag aan gaat constateren, dan kun je direct ingrijpen met de juiste medicatie of behandeling.

Een preventieve voorjaarsbehandeling gebruiken in een Koi vijver

Sommige mensen gebruiken een preventie voorjaars en soms zelfs een najaar behandeling om te zorgen dat de Koi zo schoon mogelijk het jaar beginnen of de winter ingaan. Er zijn Koi dealers die hier zelfs bij zweren en dit aanbevelen aan klanten.

Ik ben hier zelf geen voorstander van. Een preventieve kuur of medicatie toepassen vormt meer schade dan dat dit voordeel brengt voor jouw Koi, vissen en algehele biologische evenwicht in de vijver.

Door preventief te behandelen tast je de slijmlaag en gezondheid van je Koi aan. Ook het biologisch evenwicht wordt onnodig deels teniet gedaan. Juist in het voorjaar zijn biologie en bacteriën uiterst belangrijk om de waterkwaliteit op orde te houden.

Er bestaan zoveel verschillende parasieten dat je nooit gericht een preventieve behandeling kunt geven, waarom zou je dit dan willen toepassen? Daarnaast mag je combinaties medicatie niet combineren. Heb je preventief een voorjaarskuur gegeven en twee weken later blijk je last te hebben van parasieten? Dan kan het dus zijn dat de kuur die je écht nodig hebt om te behandelen nog niet toegepast kan worden doordat de werkzame stof reageert op de stof die je reeds gebruikt hebt.

Tref je geen parasieten aan, gebruik dan al helemaal geen kuur tegen parasieten. Dit kan alleen maar nieuwe problemen veroorzaken door een zinloze behandeling.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Mart

    Mijn vijver temperatuur zit al onder de 10 graden. Hebben deze middelen dan nog voldoende effect tegen parasieten?

    1. Aboutkoi

      Dat hangt af van het middeltje wat je gebruikt. Sommige middelen inderdaad niet. Maar een middel met malachiet groen bijvoorbeeld, heeft ook onder de 10 graden effect.

Geef een reactie