Parasieten behandelen bij Koi

Je bekijkt nu Parasieten behandelen bij Koi
Koi in vijver

Iedereen zal vroeg of laat een keer te maken krijgen met parasieten bij Koi. Wanneer je herkend hebt dat er symptomen zijn van parasieten is het belangrijk om te bepalen wat voor behandeling je het beste kunt ondernemen. Daardoor kun je het beste vaststellen wat voor parasiet er op de Koi zitten, waardoor je een gerichte behandeling kunt opstarten.

Vaststellen welke parasieten er op een Koi zitten

Om te bepalen van welke parasiet er sprake is dient er met een microscoop onderzocht te worden welke parasiet er in de slijmlaag zit. Microscopisch onderzoek start altijd met een huid- of kieuw afstrijk. Meestal dient hiervoor een deskundige geraadpleegd te worden. In veel Koizaken is voldoende kennis aanwezig om je hiermee te begeleiden of te helpen. In sommige gevallen mag je een afstrijkje meenemen naar de winkel en zal daar middels de microscoop onderzocht worden welke parasiet er op de Koi zitten.

Eén middel om alle parasieten te bestrijden

Er is niet één middel om daarmee alle varianten parasieten in de vijver te bestrijden. Dat ligt helaas compliceerder dat je verschillende werkzame stoffen nodig hebt voor de verschillende soorten parasieten. Toch kun je in veel gevallen af met een middel waarin verschillende werkzame stoffen zit, echter nooit in alle situaties. Colombo Alparex kan door de goed als alle parasieten behandelen met de toegevoegde werkzame stoffen. Denk daarbij aan Trichodina, Costia, Chilodinella, witte stip, alle eencellige parasieten en daarnaast ook schimmels. De enige parasieten die niet goed behandeld kunnen worden zijn huid- en kieuwwormen. Eigenlijk behandel je daardoor zeker 80% van de parasieten, waardoor de kans ontzettend groot is dat je raak behandeld. Volledige zekerheid heb je op deze manier echter niet.

Mogen er op Koi helemaal geen parasieten zitten?

Goed om te weten is dat eigenlijk iedere Koi parasieten bij zich draagt. Het is dan ook zo goed als onmogelijk om Koi te hebben die compleet vrij zijn van parasieten. Dat is ook niet erg, gezien wanneer de weerstand van een Koi op orde is ze prima in staat zijn om zelf parasieten te weren en in bedwang te houden. Wanneer je een zeer klein aantal parasieten onder de microscoop aantreft en het gedrag van de Koi lijkt niet af te wijken, dan is het heus niet nodig om direct in te grijpen met een behandeling. Wel is het verstandig om te noteren welke parasieten je hebt aangetroffen met een datum. Mocht je zien dat het erger lijkt te worden en er afwijkend gedrag ontstaat dan kun je direct ingrijpen met de juiste behandeling tegen de eerder gevonden parasiet.

Preventieve voorjaarsbehandeling gebruiken

Sommige mensen gebruiken preventief in het voorjaar een behandeling om te zorgen dat Koi zo schoon mogelijk het voorjaar beginnen of de winter in gaan. Er zijn Koi dealers die hierbij zweren en dit zelfs aanbevelen bij klanten. Laten we voorop stellen dat we hier geen voorstander van zijn, gezien dit meer schade toebrengt dan dat het voordelen te bieden heeft. Er sterft bijvoorbeeld onnodig een groot deel van de bacteriën en biologie af die zorgen voor biologisch evenwicht van de vijver.

Door preventief te behandelen tast je ook de slijmlaag en de gezondheid van je Koi aan. Juist terwijl je in het voorjaar gezonde Koi nodig hebt en een goed ingedraaid filter om problemen met bijvoorbeeld waterkwaliteit te voorkomen. Er bestaan daarnaast zo ontzettend veel verschillende soorten parasieten dat het onmogelijk is om preventief de juiste behandeling te geven. Want hoe weet je welke parasiet er potentieel op je Koi komt te zitten?

Tref je geen parasieten aan, gebruik dan al helemaal geen kuur tegen parasieten. Dit kan alleen maar nieuwe problemen veroorzaken door een zinloze behandeling.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Mart

    Mijn vijver temperatuur zit al onder de 10 graden. Hebben deze middelen dan nog voldoende effect tegen parasieten?

    1. Aboutkoi

      Dat hangt af van het middeltje wat je gebruikt. Sommige middelen inderdaad niet. Maar een middel met malachiet groen bijvoorbeeld, heeft ook onder de 10 graden effect.

Geef een reactie