Hoe oud wordt een Koi karper?

Koi of Japanse Koi, die we in de volksmond vaak Koi karper genoemd worden, kunnen een hoge leeftijd behalen. Misschien wel ouder dan je zult denken! We geven in deze blog antwoord op de vragen hoe oud wordt een Koi karper en wat de oudste Koi karper ter wereld ooit voor leeftijd behaalde.

Hoe oud wordt een Koi karper
Hoe oud wordt een Koi karper

Hoe oud kan een koikarper worden?

Antwoord op de vraag hoe oud wordt een Koi? Is ongeveer 20 tot wel 40 jarige leeftijd.

Daar zit een flinke speling in. En dat blijkt in praktijk ook wel. Dat is deels te verklaren door de omstandigheden waarin Koi leven. In gevangenschap is het niet altijd mogelijk om permanent optimale omstandigheden te creëren. Toch wanneer je echt wil, is het mogelijk de omstandigheden sterk te verbeteren voor een optimale leeftijd.

Je moet dan vooral denken aan een ruime vijver, goede waterkwaliteit, weinig stress, goede gevarieerde voeding, enzovoorts.

Leeftijd Koi Karper

  • Japanse Koi of Koi karper worden zo’n 20 tot 30 jaar oud.
  • Onder heel goede omstandigheden kan een Koi een leeftijd van wel 40 jaar oud halen.
  • Koi in kleine vijvers blijven vaak kleiner en worden minder oud.
  • De oudste Japanse Koi werd 226 jaar oud, maar is die meting wel helemaal eerlijk gegaan?

De oudste Koi karper ter wereld

De oudste Koi karper was Hanako. Die Japanse Koi heeft de hoogste leeftijd ooit behaald, van maar liefst 226 jaar oud. Of het verhaal helemaal klopt is natuurlijk een tweede.

De Koi genaamd Hanako heeft meerdere eigenaren gehad, de laatste eigenaar was Dr. Komei Koshihara. De leeftijd is onderzocht door een aantal schubben te onderzoeken.

Frappant is dit verhaal echter wel, gezien er hedendaags geen voorbeelden zijn van oude Koi. Een Koi met een leeftijd van 40 jaar is al uiterst zeldzaam.

Leeftijd ouderdieren waarmee gekweekt wordt in Japan

De Oyagoi, de ouderdieren die de Japanse kwekers gebruiken voor nakomelingen. Eigenlijk dus het kapitaal van de kwekers, want daar draait het immers allemaal om. Kunnen een hoge leeftijd behalen.

De leeftijd verschilt enorm, er zijn kwekers die met jonge ouderdieren kweken. Soms zijn de mannetjes maar twee jaar oud en worden ze al gebruikt voor een kweek en nakomelingen.

De vrouwelijke Koi die gebruikt worden voor de kweek zijn vaak echter wat ouder. Taro Kataoka, één van de broers die de Kataoka Koi Farm runnen, gaf aan dat ze in het verleden een vrouwelijk ouderdier gebruikte met een leeftijd van 28 jaar. Dat is een aardige leeftijd! Maar ook hier zijn uitzonderingen met jongere exemplaren.

Voor kwekers zijn oudere Oyagoi interessant. Ze begrijpen de kweek door die jaren ervaring beter, weten beter welke mannelijke exemplaren ze moeten combineren in de kweek, enzovoorts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *