Buikwaterzucht behandelen, kenmerken en genezen

Buikwaterzucht is echt een ontzettend verveld verschijnsel wat bij Koi, goudvissen en andere vijvervissen kan voorkomen. Je herkent buikwaterzucht direct, de buik van de Koi of andere vis gaat bol staan en ziet er opgeblazen uit. In een verder stadium ga je zien dat de schubben van de vis gaan uitstaan. Als de vis er op zijn slechts aan toe is lijkt het net een dennenappel.

Buikwaterzucht
Buikwaterzucht

Hoe ontstaat buikwaterzucht bij vissen

Buikwaterzucht kan door een aantal oorzaken ontstaat. Vaak wordt het veroorzaakt door bacteriële infecties. Maar dit kan net zo goed zijn door niet goed werkende organen. Een slechte nier of falende nier is misschien wel de meest voorkomende oorzaak, vaak door giftige stoffen in de nier.

Een slechte waterkwaliteit is vaak de oorzaak, waardoor de vissen geleidelijk aan worden toegetakeld. Denk aan hoge waardes ammoniak en nitriet in het water. Daarnaast zorgt een slechtere waterkwaliteit ervoor dat de vissen verzwakt zijn en vatbaarder worden voor bacterie infecties en parasieten. Verzwakte vissen, zeker in de koudere periode van het jaar, zijn veel gevoeliger voor buikwaterzucht. Vaak zie je dan ook dat buikwaterzucht in de winter of al vroeg in het voorjaar optreed.

Kenmerken buikwaterzucht

Belangrijkste kenmerken van buikwaterzucht zijn een opzwelling van de complete vis, vaak het ergst vlak achter de kop en kieuwen. Let vooral op de volgende kenmerken:

 • De vis is erg opgezwollen, beginnende bij de buik maar trekt door over het gehele lichaam
 • De ogen puilen uit
 • Schubben gaan open staan, in het ergste stadium lijkt het wel een dennenappel
 • De vis wordt steeds inactiever, en kan gaan stilliggen op de bodem

Buikwaterzucht bij Koi behandelen

Als je buikwaterzucht wilt behandelen, zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk tot actie overgaat. Wacht niet totdat de vis stil blijft liggen, sterk opgezwollen ogen heeft en een buik heeft die op klappen staat. Kom bij de eerste verschijnselen al in actie. Wanneer je een paar schubben open ziet staan, vaak net achter de kop of kieuwen.

Buikwaterzucht met medicatie of medicijn behandelen

Je kunt medicijnen gebruiken om buikwaterzucht te behandelen. Colombo Cytofex is een medicijn wat je kunt gebruiken. Je gebruikt Cytofex 3 dagen opvolgend. Dagelijks doseer je 35 ml per 1.000 liter water. Je hebt in totaal 500 ml Cytofex nodig per 5.000 liter vijverwater.

Ik moet er wel bij zeggen dat dit niet altijd het probleem oplost, maar als je kijkt naar de kosten van een kuurtje is het in mijn ogen wel de moeite waard om te proberen. Het is één van je vissen waar je alles voor uit de kast wilt halen om hem weer gezond te krijgen, toch?

Buikwaterzucht met zout behandelen

Je kunt buikwaterzucht behandelen door ongeveer 6 tot 8 kilo zout te gebruiken per 1000 liter water. Let wel op dat dit jodium vrij zout moet zijn. Zoals dit dierenzout van Esco, wat ook lekker fijn is en goed oplost. Dat is overigens ook een heel stuk goedkoper.

Esco dierenzout
Esco dierenzout

De watertemperatuur omhoog brengen

Om je behandeling meer kans te geven kun je de vis in quarantaine plaatsen. Het grote voordeel wat je daarmee hebt is dat je de temperatuur langzaamaan omhoog kan brengen. Dat heeft weer als voordeel dat de vis wat meer tot leven komt, de stoffen die je aan het water toevoegt meer effect hebben, en als het een beetje meezit de vis na enige tijd ook weer zal gaan eten. Dat laatste is natuurlijk heel belangrijk, verse voeding betekent dat hij zijn weerstand weer kan opbouwen.

De temperatuur mag je best opstoken tot wel 25 of 26 graden Celsius. Iets meer zou zelfs mogen. Let er wel op dat je dit niet al te snel doet. Neem even de tijd voor het verwarmen, ik zou zelf niet meer dan 4 uiterlijk 5 graden per dag verwarmen. En dat laatste is echt al fors.

Plaats de vis ook niet direct vanuit die temperatuur terug naar de vijver! Laat de quarantainebak na herstel weer geleidelijk met maximaal 2 graden per dag afkoelen. Alvorens je de vis terug in de vijver plaatst.

De waterkwaliteit op orde brengen

We zeggen het nog maar eens, waterkwaliteit is vaak de oorzaak waarom buikwaterzucht ontstaat. Controleer je water in deze situatie altijd zorgvuldig. Dat kun je zelf heel eenvoudig doen met een pakje teststrips. Binnen een minuut ben je daarmee klaar. Wil je het iets exacter doen kun je beter een druppel testsetje gebruiken, dat is een stuk nauwkeurig en doe je veel langer mee. Belangrijk om bij buikwaterzucht te testen zijn de ammoniak, nitriet, nitraat en pH waarde

Is buikwaterzucht besmettelijk?

Buikwaterzucht is bijna in alle gevallen niet besmettelijk voor je andere vijvervissen. Zie je dat meerdere vissen last lijken te hebben van buikwaterzucht? Dan kun je er haast wel zeker van zijn dat het wat anders is. Het is dan misschien wel wijs om iemand met kennis te raadplegen!

5 reacties op “Buikwaterzucht behandelen, kenmerken en genezen

 1. dag,
  ik kan me vinden in het probleem buikwaterzucht denk ik, ik heb afgelopen zomer een nieuwe vijver aangelegd met een inhoud van 10.000 ltr. water en een overwinterplaats van 120 cm. diepte, we hebben daar goudvissen in die het allemaal geweldig deden, misschien iets te veel, ongeveer 80 vissen de meesten met een lengte van 10 / 12 cm. en een 15 tal van het formaat van ongeveer 20 cm.
  voor 4 weken terug begon de ellende dat de vissen het patroon kregen van buikwaterzucht, kropen in hoekjes aan de oppervlakte of bewogen bijna niet op de bodem, de één na de ander liet het leven en nu staat bijna wel vast dat ik binnen 2 weken geen vis meer over hebt.
  De vraag, want veel leverenciers prijzen spullen aan om e.e.a. te voorkomen, maar niet bv als je geen vissen meer overgehouden hebt,wat doe je met de vijver, het water zal nog steeds besmet zijn? vijver leegpompen? heeft de vorst nog invloed op de het geinfecteerde water? etc. dat mis ik bij veel aanbieders en deskundigen op dit gebied, ik hoop een bevredigend antwoord van jullie zijde, ben benieuwd,
  voor alsnog wens ik jullie fijne kerstdagen en een heel gelukkig nieuwjaar, met vriendelijke groet Heinze de Vries.

  1. Beste Heinze de Vries, erg naar om te lezen dat het complete visbestand is overleden. Ik vermoed dat je hier niet te maken hebt gehad met buikwaterzucht maar een ander probleem. Misschien zelfs wel een probleem met de waterkwaliteit, bij zachte winters hebben veel mensen last van een pH crash. Het kan ook nog parasitair of een bacterieel probleem zijn, maar dat zie je vaak aan de vissen. Ze hebben dan vaak open plekjes, wondjes en openstaande schubben. Buikwaterzucht is niet overdraagbaar op andere vissen, er is daardoor geen kans dat de een het doorgeeft aan de volgende vis. Dat ze alle 80 buikwaterzucht hebben gehad durf ik daardoor wel uit te sluiten. Wat ik zou aanraden is om de waterwaarden te meten en deze goed te controleren. Op onze site kun je voldoende informatie terugvinden over waterkwaliteit, water testen en normale waterwaarden voor goudvissen of Koi. Wanneer dat in orde is, is het veilig om er in het voorjaar nieuwe vissen in uit te zetten. Parasieten hebben een gastheer nodig, geen slijm van vissen betekent dan ook dat de parasiet zal verdwijnen. Wellicht is het ook goed om bij een gerenommeerde/betrouwbare Koi of vijverwinkel langs te gaan in het voorjaar om daar een potje met water te laten testen. In de basis geldt overigens dat onze (kleine) tuinvijvers een gesloten systeem zijn, waardoor we zelf de waterkwaliteit een klein beetje moeten helpen. De kH waarde raakt bijvoorbeeld uitgeput door micro-organismen, water verversen (mits je geen ontharder tussen de leiding hebt) eens per week of twee weken 5-10% is vaak al voldoende om de waterkwaliteit op peil te brengen en houden.

 2. Geachte redactie, goedemorgen,

  Bij het zoeken naar informatie kwam ik toevallig op deze site terecht.
  Een tiental jaar geleden heb ik een vijver aangelegd met afmetingen van 7m x 3m en een diepte van +- 1.60m.
  Er wordt wel ’s vertoefd in het water bij mooie weer.
  Er zitten een 25-tal vissen in, voornamelijk windes, goudvissen, 1 koi en 1 Syberische steur.
  De filter meet ongeveer 6.5 m³ en is samengesteld met lavasteen en bovenaan beplant met grote gele lis.
  Deze filter wordt aangestuurd door een oase-pomp van 30.000l/u, die in de winter wel afstaat ( verbruik 750W ).
  Als deze pomp wordt afgezet wordt na een twee à drie weken het water donkerder.
  Ik heb echter ontdekt dat wanneer ik de oppervlakteskimmer actief laat het water glashelder blijft, ondanks dat het niet van onder door de filter wordt gestuurd maar gewoon boven in de filter wordt geloosd.
  Ik kan alleen maar veronderstellen dat de gele lis hier flink zijn werk doet ( ze hebben de tijd om te filteren omdat ze in het water staan.

  Dus dàt is allemaal in orde … maar wat is nu mijn probleem.
  Ik heb 1 winde ( oranje ) die al 3 jaar (!!) regelmatig met de buik naar boven zwemt/drijft.
  Wanneer de hoofdpomp opstaat gaat hij er tegenaanliggen, onder elektriciteitskabel.
  Ik weet ondertussen dat hij dit deed om hem zo op de grond te houden.
  Daardoor zijn zijn schubben een beetje beschadigd op zijn rug ( door wrijving).
  Zijn staartstuk staat ook wat scheef zoals bij vele windes.
  Met de pomp op inactief te zetten is er geen aanzuiging meer en stijgt hij (vrij snel) naar de oppervlakte.
  Hij zwemt op regelmatig ritme rond en duikt dan ook omlaag maar vanaf hij stopt met zwemmen komt hij direct naar de oppervlakte. Ik kan hem zelfs op zijn/haar buik strelen en laat dit ook toe.
  Je ziet hem dan ook kijken ( de ogen klikken naar boven ).
  En dan draait hij zich weer om zwemt hij verder, maar je ziet dat hij bij het duiken veel moeite moet doen dus zal hij wel wat energie verbruiken.
  Iedereen zegt me dat hij aan “buikwaterzucht” zou lijden.

  Ik heb hem ondertussen in quarantaine gezet in een grote plastic kuip, speciaal zout toegevoegd en een zuurstofpompje.
  Ik deed dit vooral omdat het buiten stevig ging vriezen en wou voorkomen dat hij bovenaan zou vastvriezen.
  Hij heeft dus een week doorgebracht in de (verwarmde) garage met een gemiddelde temperatuur van 13°.
  Hij zwemt op regelmatige basis rond en houdt zich meestal mooi recht (aan de oppervlakte weliswaar.
  Soms hangt hij nog ondersteboven.
  Omdat hij dit nu al 3 jaar volhoudt en zelfs al 3 keer in de skimmer is terechtgekomen ( die ik nu beveiligd heb met een roostertje ) vind ik het mijn verantwoordelijkheid hem zo goed mogelijk te helpen.
  Het is dus een sterke beer en heb ermee te doen.
  Ik ben nu zinnens hem nog enkele dagen in quarantaine te houden met een waterverversing om de halve week, rekening houdend met de temperatuur, toevoeging van het zout, en gebruik van zuurstofpompje.
  Is er nog iets dat ik zou kunnen doen, betreft toevoeging van medicatie?
  Ben ik goed bezig?
  Dank voor reactie

  1. Beste Lluc,

   Leuk dat je op onze website terecht met gekomen. Ik vermoed dat het probleem wat je omschrijft met één winde niet te maken zal hebben met je waterkwaliteit, filtering, vijverpomp of bijvoorbeeld bacteriedruk. Het lijkt eerder op een inwendig probleem met wellicht de zwemblaas van die (goud)winde. Ik denk daardoor niet dat het zin zal hebben om dure middeltjes te gebruiken in dit geval, dat werkt eigenlijk alleen tegen bacteriedruk of parasitaire problemen. Een inwendig probleem is helaas moeilijk en haast niet te verhelpen.

   Veel succes met de vis, hopelijk mag je er nog een aantal jaren van genieten zonder dat de vis er teveel last van heeft.

  2. Een vis die op zijn rug zwemt
   Mijn ervaring is om de vis in een kom water te zetten en dan met de hand voorzichtig het buikje masseren er komt dan regelmatig een luchtbel uit zijn mondje
   Probleem opgelost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *