Voorgevormde vijver, beste keuze en advies

Een water in de tuin brengt leven. Een voorgevormde vijver is ideaal om als startpunt te gebruiken om een prachtige vijver te vormen in jouw tuin. In deze blog nemen we je mee door de voor- en nadelen van het gebruik van een kant en klare vijverbak.

Voorgevormde vijverbak, ideaal als siervijver
Voorgevormde vijver, ideaal als siervijver

De keuze voor een voorgevormde vijver

Waarom kiezen voor een voorgevormde vijver in plaats van een zelf gemaakte vijver met vijverfolie?

  • Veel minder kans op lekkage, een voorgevormde vijver is van hard kunststof.
  • De vijver plaatsen is eenvoudig. Je hoeft alleen op maat uit te graven en te plaatsen.
  • Hoewel een kant en klare vijver prijzig lijkt, is het een fractie van alle kleine benodigdheden wanneer je zelf de vijver maakt uit folie. EPDM folie is overigens ook erg prijzig.
  • Plaatsen van

Een kant en klare vijver gebruiken is veel eenvoudiger

Door gebruik te maken van een voorgevormde vijver heb je in eens een complete vijver in je tuin. Je hoeft alleen de grond af te zetten waar je dient te graven en steeds voorzichtig te passen of de bak er al in past. Veel ingewikkelder dan dat is het eigenlijk niet.

Zorg wel altijd dat de voorgevormde vijver bak mooi waterpas ligt. Waterdruk is namelijk sterk, en zou ervoor zorgen dat bijvoorbeeld de bodem altijd onder spanning staat wanneer deze niet volledig waterpas ligt.

Juiste keuze van een voorgevormde vijver

Bij het kiezen van een voorgevormde vijver raden wij je aan om te letten op een aantal details. De twee belangrijkste vragen die je jezelf dient te stellen zijn:

  • Wil je vissen houden in de voorgevormde vijver? Zorg dan altijd voor een ruimere vijver.
  • Wil je verschillende soorten waterplanten houden? Houdt dan rekening met meerdere diepte plateaus.

Een voorgevormde vijver met vissen

Wanneer je leven in de tuin wilt, is het nog leuker om voor een vijver te kiezen waar je ook vissen in plaatst. Voorgevormde vijvers zijn niet ideaal voor Koi, daar zijn ze over het algemeen te klein en ondiep voor. Maar er zijn heel veel verschillende siervissen die prima in de vijver kunnen zwemmen. denk hierbij aan goudvissen, goudwinden, blauwwinden, shubunkins, sarasa, goudzeelt en goudelritsen.

Als je voor vissen kiest moet de voorgevormde vijver voldoende diepte hebben. Bij voorkeur 60 centimeter of dieper. Dit is voornamelijk voor de temperatuur. Hoe dieper de vijver, des te minder schommelingen in temperatuur.

Voor de inhoud kun je het beste kiezen voor een voorgevormde vijver met meer dan 1000 liter water. Dit zorgt voor voldoende zwemruimte en voldoende ruimte voor waterplanten. Waterplanten zijn essentieel om op natuurlijke wijze te filteren.

Een aantal goede vijverbakken in combinatie met vissen:

Een voorgevormde vijver met waterplanten

Voorgevormde vijver Ubbink Start 1000
Voorgevormde vijver Ubbink Start 1000

Wil je vijver vol met prachtige waterplanten, dan worden de criteria waaraan een voorgevormde vijver dient te voldoen een stuk eenvoudiger.

Diepte is onbelangrijk, zolang er maar voldoende diepte is om waterplanten te kunnen plaatsen. Bedenk wel dat hoe ondieper de vijver is, des te warmer het water in de zomer zal worden. Dit zorgt ervoor dat algen zich sneller kunnen ontwikkelen en je sneller een groene vijver krijgt.

Goede vijverbakken voor natuurlijke vijvers en waterplanten:

Verschillende diepteniveaus voor een voorgevormde vijver

Wil je verschillende soorten waterplanten in je vijver plaatsen? Kies dan voor een vijver met voldoende diepteniveaus.

De keuze in soorten waterplanten wordt hierdoor groter. Het zou ideaal zijn voor een breed scala aan waterplanten wanneer de voorgevormde vijver de volgende diepteniveaus heeft:

  • 10 tot 15 cm diepte: geschikt voor moerasplanten.
  • 25 tot 40 cm diepte: geschikt voor de meeste rietgewassen en normale waterplanten.
  • 60 cm diepte: geschikt voor zuurstofplanten en kleine waterlelies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *