Voorgevormde vijvers: keuze, aanleggen en advies

Je bekijkt nu Voorgevormde vijvers: keuze, aanleggen en advies

Een voorgevormde vijver is een ideaal startpunt om een eigen vijverproject in je tuin te starten. Wanneer je droomt van een leven in de tuin is een voorgevormde vijver een gemakkelijke oplossing waarmee je foutieve aanleg, lekkages en allerlei andere problematiek voorkomt. Het plaatsen van een voorgevormde vijver is redelijk eenvoudig, waardoor het al snel mogelijk is van je eigen vijver te genieten. Maar, waar let je nu eigenlijk precies op bij de aanschaf en hoe gaat de plaatsing in zijn werk?

De keuze voor een voorgevormde vijver

Er zijn diverse soorten vormen en maten voorgevormde vijvers. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te kiezen voor de juiste afmetingen van de vijver. Ook is het belangrijk om te kiezen wat je van plan bent met de vijver. Wil je een natuurvijver creëren met alleen waterplanten of komen er vissen in de vijver? Voor waterplanten kan het voordelen bieden om meerdere diepteniveaus in de vijver te hebben, voor oeverplanten zijn ondiepe randen handig terwijl je voor vissen ook een dieper gedeelte nodig hebt. We laten je later verschillende opties zien van voorgevormde vijvers die je kunt toepassen, afhankelijk van jouw wensen en eisen.

Voordelen van een voorgevormde vijver

  • Minder kans op lekkages, doordat voorgevormde vijvers gemaakt zijn van hard kunststof.
  • Eenvoudige installatie en plaatsing, je hoeft alleen de maat uit te zetten en te graven.
  • Goedkoper, wanneer je vergelijkt met EPDM rubberfolie en de benodigde materialen.
  • Geen plooien en vouwen, zoals bij vijverfolie wel het geval is
  • Duurzaam, het materiaal gaat lang mee en is ongevoelig tegen scheuren of lekken.
  • Verplaatsbaar, de vijver kan uitgegraven en opnieuw gebruikt worden.

Buiten deze voordelen is er eigenlijk maar één nadeel om te vermelden. Je bent met namelijk minder flexibel doordat je altijd rekening dient te houden met standaard maten. Deze zijn er in grote aantallen, maar de exact juiste maat die jij zoekt is wellicht niet te vinden.

Een voorgevormde vijver aanleggen in 5 stappen

Stap 1: plaats de voorgevormde vijverbak op de gewenste locatie en markeer de omtrek van de vijverbak af. Gebruik hiervoor een touw, waardoor je de ronde vormen makkelijk kunt uitzetten of gebruik een spuitbus verf. Markeer vervolgens iedere dieper gelegen gedeelte van de vijver ook af op dezelfde manier.

vijver markeren
vijver markeren

Stap 2: Graaf de volledige vorm uit en zorg ervoor dat de vijver voor alle gedeeltes minimaal 5 cm dieper is uitgegraven dan de diepte van de vijver zelf. Zorg ervoor dat je dikke wortels en stenen verwijderd.

Stap 3: Breng op alle uitgegraven gedeeltes minimaal 5 cm zand aan en druk of stamp dit goed aan.

Stap 4: Plaats de vijverbak in het gat en zorg ervoor dat deze waterpas ligt. Vul de vijver vervolgens direct met water, zodat deze niet meer kan gaan drijven.

Stap 5: Spoel met de tuinslang water rondom de vijver, zodat het zand goed wordt ingespoeld en de vijver stabiel komt te liggen. Blijf goed aanvullen met zand en werk uiteindelijk de bovenlaag af met aarde.

vijver met zand aanvullen
vijver met zand aanvullen

Ideale voorgevormde vijver voor vissen

Wanneer je een vijver met vissen wilt is het belangrijk dat er voldoende diepte is en dient de inhoud groot genoeg te zijn. Wanneer je als diepte minimaal 60 centimeter hanteert en het liefste een inhoud van boven de 1000 liter, dan kun je hierin eigenlijk alle vissoorten in houden zoals goudvissen, goudwinden, blauwwinden, shubunkins, sarasa’s, gooudzeelt en goudelritsen. Voldoende diepte vangt schommelingen in watertemperatuur op en het zorgt voor voldoende zwemruimte. Ga je voor een kleinere vijver, kies dan ook voor kleiner blijvende vissoorten zoals de goudelrits. Ook is het verstandig om in ieder geval te kiezen voor een ondiepere rand waar waterplanten kunnen staan, deze zorgen voor natuurlijke zuivering van het water.

Een aantal goede vijverbakken in combinatie met vissen:

Voorgevormde vijvers met veel niveaus voor waterplanten

Hoe meer verschil in diepteniveaus er zijn, hoe gemakkelijker het is om een diverser scala aan waterplanten in de vijver te planten. Diepte is verder geen belangrijke factor, zolang er maar voldoende diepte is om waterplanten te kunnen plaatsen. Bedenk wel hoe ondieper de vijver is hoe warmer het water in de zomer kan worden, wat er over het algemeen voor zorgt dat algen zich sneller zullen ontwikkelen samen met een groene vijver.

Goede vijverbakken voor natuurlijke vijvers en waterplanten:

Voorgevormde vijver Ubbink Start 1000
Voorgevormde vijver Ubbink Start 1000

Belangrijke dieptes in de aankoop van een voorgevormde vijver

Ieder niveau kan afhankelijk van de diepte gebruikt worden voor andere doeleinden. Wanneer je voor een voorgevormde vijver kiest kun je rekening houden met de volgende dieptes:

  • 0 tot 15 cm diep: geschikt voor moerasplanten.
  • 15 tot 40 cm diep: geschikt voor de meest rietgewassen en normale waterplanten.
  • 40 tot 60 cm diep: geschikt voor zuurstofplanten.
  • 60 cm en dieper: geschikt voor zuurstofplanten en kleine waterlelies.
  • 80 cm en dieper: geschikt voor grote waterlelies.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie