Sanke of Showa? Zo leer je de verschillen

Niet altijd is het even duidelijk of het om een Sanke of Showa gaat. Het lijkt wel of de variëteiten steeds dichter naar elkaar toe groeien, wat ook klopt. De scheiding tussen de twee is in de afgelopen tijd vager geworden. Logisch ook, aangezien kwekers gebruik maken van kweekparen waarin bijvoorbeeld Sanke en Showa gekruist worden. Hierdoor ontstaat een steeds vager wordende scheiding tussen de twee soorten.

Sanke of Showa?
Sanke of Showa? Foto met dank aan Johan Leurs en Dominika Walus

Deze foto is een perfect voorbeeld, meningen blijken namelijk erg verdeeld te zijn over de variëteit van deze Koi. Gaat het nu om een Showa, of juist om een Sanke? Deze Koi is overigens ingezet op de 47th All Japan Koi Show en heeft daar zelfs de award Adult Champion in de wacht weten te slepen, wat geen verkeerde prestatie is.

Sanke basiskleuren

Het belangrijkste herkenningspunt voor een Sanke, welke in veel gevallen opgaat, is de hoeveelheid Sumi en de plaatsing daarvan. Een Sanke heeft een witte ondergrond, met daarop een Kohaku patroon (Hi vlekken) en daarnaast Sumi vlekken. Nog niet helemaal duidelijk wat een Kohaku is? Lees dit eerdere artikel eens Kohaku eigenschappen en patronen.

Showa basiskleuren

Een Showa is wat betreft kleurstelling hetzelfde als een Sanke, echter is het wit en zwart omgedraaid. Hoewel een Sanke dus een witte basis heeft, heeft een Showa juist een zwarte basiskleur – wat vaak zorgt voor een krachtigere uitstraling. Als jong visje van een aantal dagen oud is dit zwart dan ook al te zien. Dit is ook te zien aan de binnenzijde van de bek, die bij een Showa zwart is. Verder heeft een Showa witte en rode vlekken om het patroon af te maken.

Waaraan kun je een Sanke herkennen

De echte naam is eigenlijk Taisho Sanshoku, alhoewel dit weinig wordt gebruikt. Zelfs de Japanners zeggen simpelweg Sanke. Nu de basiskleuren duidelijk zijn, is het zaak om wat verdere herkenningspunten in kaart te brengen.

De eerste en belangrijkste herkenningspunten zijn te vinden in het Sumi. Het Sumi zit compact op elkaar, het lijkt net of er door mensen kleine kloddertjes verf zijn aangebracht. Er hoort geen Sumi op de kop aanwezig te zijn, alhoewel er genoeg uitzonderingen zijn waarbij dit wél het geval is. In de vinnen is vaak Tejima waar te nemen, dit zijn duidelijk zichtbare zwarte streepjes. Overigens is Tejima geen verplichting, het is dan ook niet zo dat dit aanwezig moet zijn.

Ook verraad de bouw van de Koi enigszins met welke variëteit we te maken hebben. Er is over het algemeen sprake van een langgerekte lichaam en een smallere body in verhouding met een Showa, die wat boller oogt. Ook is een herkenningspunt de typische appelwangetjes die zich kunnen vertonen.

Als laatste is het Hi noemenswaardig. Het Hi van een Sanke is meestal “soft”, het ziet er fluweelzacht van kleur uit.

Wat maakt een Showa anders?

Een Showa is net even anders, zoals benoemd is de basiskleur zwart. Meestal zijn er veel grotere vlakken Sumi aanwezig, die vaak ook onder de zijlijn van de vis kunnen doorlopen tot de buik. Het hoeft niet per definitie te zijn dat een Showa meer Sumi heeft als een Sanke. Denk maar eens aan de steeds populairder wordende Kindai Showa, die maar over minimale hoeveelheden Sumi beschikken.

Op de kop van een Showa is vaak een “Menware” zichtbaar, een patroon van Sumi wat zich vertoont op de kop. Het Sumi van een Menware loopt idealiter schuin over de kop en breekt deze als het ware in tweeën. Verder zijn er vaak Sumi klodders waar te nemen vanaf de aanzet van de borstvin tot in de borstvin zelf, wat Motoguro wordt genoemd.

De lichaamsbouw van een Showa is forser als de gemiddelde Sanke. Het lijf is wat boller van vorm terwijl een Sanke een meer torpedo achtige vorm heeft.

Het Hi op een Showa oogt harder als dat van een Sanke, waar het Hi juist meestal erg zacht en soft oogt.

Terug naar de foto: Sanke of Showa?

Er kan bevestigd worden dat het om een Sanke gaat welke afkomstig is van de Oya Koi Farm. Wat opvalt aan de Sanke van deze farm, is dat ze vaker beschikken over een zwaar Sumi patroon. Overigens is het Sumi wat op deze Sanke aanwezig is van fenomenale kwaliteit, knappe prestatie van de familie Kataoka!

Het is en blijft oefenen om Sanke en Showa te onderscheiden. Neemt niet weg dat iedereen dit kan leren, hoewel het tijd kost zal het steeds eenvoudiger worden. Regelmatig een Koidealer binnenstappen of een show bezoeken is dan ook een ideaal moment om zelf herkenningspunten te vinden. Natuurlijk blijven er uitzonderingen en gaan niet alle herkenningspunten voor iedere Koi op, er wordt slechts een goede indicatie gegeven waarop gelet dient te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *