De Oya Koi Farm staat vooral bekend om haar Sanke en Asagi. Met de Asagi die ze kweken zijn al heel wat prijzen op shows binnengehaald, waaronder op de All Japan Show! De Asagi van deze farm zijn echte toppers en laten heel wat monden openvallen. De Sanke hebben diep Sumi (zwart) en hebben vaak ook een redelijk groot aantal Sumi spots.

De Oya Koi Farm wordt beheerd door de familie Kataoka. Taro Kataoka, de oudste van de drie broers, staat aan het roer. Taro lijkt zelf erg veel plezier te hebben in het beheren van de farm, dat is dan ook constant te zien. Al lachend gaat hij de dag door, ongeacht wat voor werkzaamheden er uitgevoerd worden. Zijn vader, Tetsutaro Kataoka, steekt nog steeds de handen uit de mouwen, waaronder tijdens de Senbetsu (selecties). Verder werken ook zijn twee broers mee op de farm.
Faciliteiten van de Oya Koi Farm

Ondanks de aardbeving in 2004 heeft de Oya Koi Farm grote stappen weten te zetten in de Koi wereld. Voor veel mensen is de familie Kataoka dan ook geen onbekende, dit komt onder andere doordat Taro actief is als veilingmeester en zijn broer Masahito dealers begeleidt in Japan. Maar natuurlijk ook door de goede kwaliteit Koi die ze weten te kweken.
De Koihuizen en mudponds van de farm zijn tezamen tegen de 50.000 vierkante meter groot en daarmee dus een farm van aardige omvang. De farm bestaat uit meerdere Koihuizen, de hoofdlocatie is op de afbeelding weergegeven. Daarnaast onder andere een Koihuis waarin de Oyagoi (ouderdieren) verblijven niet ver hier vandaan. De vijvers en mudponds van de farm zijn allen volledig natuurlijk. Masahito Kataoka laat mij ook weten dat ze veel vertrouwen hebben in de klei en daarnaast het zelf ook fijn vinden om in de bergen aan het werk te zijn.
Ouderdieren van de Oya Koi Farm

Er wordt gebruik gemaakt van Oyagoi die afkomstig zijn van verschillende andere kwekers. Voornamelijk zijn dit Oyagoi welke zijn gekweekt door Torazo, maar daarnaast ook Koi uit de Sadazo bloedlijn van Dainichi. De grootste en tevens één van de belangrijkste Oyagoi van de farm tikt net de één meter grens niet aan. Het merendeel van de belangrijkere ouderdieren op de farm zijn al aardig op leeftijd, meerdere zijn de grens van 20 jaar dan ook al gepasseerd.
Naast de genoemde Oyagoi wordt er ook gebruik gemaakt van een aantal mannelijke Koi van de Isa Koi Farm en mannelijke Koi van de Marudo Koi Farm. Eén van de belangrijkste kweekparen voor de Sanke nakomelingen zijn één vrouwelijke Koromo in combinatie met mannelijke Sanke.
Hoogwaardig Sumi en een krachtige bouw

Op de Koi farm ligt de focus niet op een goed patroon. Dit komt omdat het patroon voor veel mensen verschillend wordt gezien, ieder heeft zo zijn eigen voorkeuren. Daarentegen wordt er veel aandacht besteed aan het kweken van Koi met een sterke en krachtige bouw. Body wordt dan ook gezien als één van de belangrijkste aspecten, tezamen met hoogwaardig Sumi. Ook hecht de familie Kataoka veel waarde aan een diep zwart kleur op de Sanke die ze kweken. Volgens Taro is de ontwikkeling van het Sumi op zijn Koi dan ook erg mooi om te volgen. Wat betreft de body of postuur van de vis is vooral een gestroomlijnde bouw erg belangrijk, niet speciaal een brede bouw.
Volgens Masahito en Taro Kataoka is de bloedlijn niet het belangrijkste eigenschap voor een goede kweek, maar juist het gevoel wat de kweker erbij heeft. Wanneer je precies hetzelfde kuit aan twee verschillende kwekers zou geven, zullen er twee verschillende type Koi ontstaan.
Iedere kweker heeft zijn eigen voorkeuren, ofwel een andere manier van selecteren en houden van Koi.
De bull van de farm

Taro Kataoka en zijn broers zijn actief in de Japanse stierengevechten. Net als een groot aantal andere kwekers uit Ojiya en omstreken beschikt de familie over een eigen bull waarmee wordt meegedaan aan de stierengevechten. De stierengevechten zijn wel net een slag anders als zoals wij ze kennen in Spanje, het gaat gelukkig allemaal op een vredige manier.