Stress bij Koi herkennen, voorkomen en het effect

Je bekijkt nu Stress bij Koi herkennen, voorkomen en het effect
Vangen en verpakken: stressvol?

Hoogstwaarschijnlijk is de vlucht van Japan naar Nederland voor Koi de meest stressvolle periode van hun leven. Althans, mits natuurlijk wij hier de waterkwaliteit en vijver in een dermate conditie hebben dat Koi weer rustig kunnen vertoeven. Helaas blijkt dat overigens niet altijd het geval en zijn de condities, voeding en omstandigheden niet altijd in lijn met het minimale om Koi gezond te houden. Het gevolg is stress bij Koi. Stress is hoogstwaarschijnlijk doodsoorzaak nummer één, zowel voor mens als voor dier. Er zijn dan ook veel problemen met Koi die zijn ontstaan door stress.

Transport en nieuwe water als stressfactor

Een andere stressvolle periode voor Koi is het moment dat de vis verkocht wordt. Het vangen van de vis en natuurlijk eerst even in een bowl om de Koi nog goed te kunnen bekijken. Dan vervolgens verpakt worden in een plastic zak en dan vervolgens de hobbelige autorit niet te vergeten. Als laatste wordt de vis uitgepakt en mag de vis even acclimatiseren voordat deze losgelaten wordt in de nieuwe vijver. Ook hier is het voor een Koi aanpassen geblazen doordat de omgeving anders is en er andere Koi zijn tot slot is ook de waterkwaliteit anders waaraan aangepast dient te worden. Overigens is dit direct ook de reden waarom het nog wel eens wil gebeuren dat er problemen ontstaan bij de introductie van een nieuwe Koi in de vijver: stress kan voor allerlei problematiek zorgen.

Waterkwaliteit en stress bij Koi

Ik geef aan dat na verloop van tijd alles gewenning is. Maar waterkwaliteit is iets waar Koi niet zomaar aan wennen. Zeker niet wanneer de waterwaarden in een vijver niet stabiel blijven. Dat gebeurt vooral in kleinere vijvers of vijvers met een zeer hoge visbezetting. De hoeveelheid filtratie is vaak niet genoeg om de afvalstoffen te kunnen verwerken. Glashelder water heeft overigens niets te maken met biologisch gezond vijverwater. In glashelder water kan een enorme hoeveelheid ammonium en ammoniak begeven wat uitgescheden is door de aanwezige Koi.

Hoge visbezetting

Een hoge visbezetting is één van de andere redenen waarom stress ontstaat. De constante druk om zich heen van andere Koi, de constante concurrentie om als eerste bij het voer te komen, als eerste een larfje op de wand van de vijver, enzovoorts. We spreken dan ook niet voor niets van een visbezetting van maximaal 1 Koi per 1000 liter water. Hoe meer Koi op een klein oppervlak, hoe meer stress dit zal opleveren. Daarnaast zorgt het voor meer belasting van de waterkwaliteit. Meer Koi betekent immers meer afvalstoffen wat vraagt naar meer filtratie. Dat laatste is vaak wat we niet kunnen bieden bij een te hoge visbezetting.

Onnodig vangen, netten en bowlen van Koi

Het vangen van Koi om te fotograferen, opmeten en dergelijke. Eigenlijk is het voor een gezond visbestand helemaal niet nodig om deze acties uit te voeren. Ook dit zorgt onnodig voor stress alleen omdat we willen weten hoeveel centimeter een bepaalde vis gegroeid is.

Gezonde en verse voeding gebruiken

Slechte voeding en onvoldoende bouwstoffen, mineralen en vitaminen kunnen resulteren in stress. Overigens is gezonde voeding het gemakkelijkste onderdeel waar jij zelf invloed op kunt oefenen om Koi in een goede conditie te houden. probeer daarom altijd goede voeding te geven die voldoet aan de juiste samenstelling en ingrediënten of kies in ieder geval voor een kwalitatief budget Koivoer.

Toevoegingen voor helder water of tegen algen

Producten die je in de vijver toevoegt hebben een invloed op de waterkwaliteit. Bovendien gaat dat altijd om een zeer abrupte verandering, want binnen enkele minuten dat jij iets hebt toegevoegd is de verandering merkbaar in de vijver. Dat resulteert natuurlijk direct in stress. Precies ditzelfde effect ontstaat wanneer je medicatie gebruikt tegen parasieten, schimmels of andere Koi ziekten. Je merkt het ook direct aan de vissen, vaak zwemmen zij gelijk rondjes langs de randen van de vijver met zijn allen in één grote groep. Dat is direct een duidelijke indicatie van stress. Natuurlijk moet je wel behandelen wanneer er een ernstig probleem is, maar grijp vooral niet te snel in wanneer er parasieten zijn en de Koi er weinig last van lijken te hebben.

Hoe kun je stress herkennen bij Koi?

Stress kun je herkennen aan een aantal factoren, die je met het oog gewoon kunt zien.

  • Rode aderen die in het wit van de Koi duidelijk zichtbaar zijn. Je ziet ze vooral bovenop de rug.
  • Vinnen en staart die met rode aderen doorlopen zijn.
  • Schrikkerig gedrag bij kleine bewegingen. De Koi hebben weinig vertrouwen in de omgeving en schrikken bij iedere beweging.
  • Stilliggen afzonden, vaak in combinatie met rode aderen over het lichaam.
  • Koi zwemmen langs de rand van de vijver in een grote groep.

Wat is het effect van stress op Koi?

Langdurige blootstelling aan stress door bijvoorbeeld constant zwakke waterwaarden kan resulteren in vervelende problemen. De impact van stress op het lichaam is een verminderd afweersysteem en daardoor zwakkere vissen, waardoor bacteriën en parasieten makkelijker kunnen toeslaan. Overigens draagt iedere vis parasieten bij zich, maar die worden prima in bedwang gehouden door de slijmlaag. Pas op het moment dat de weerstand van een Koi zwakker is kunnen zij zich gemakkelijker uitbreiden.

Parasieten ontstaan dan ook vaak na een onderliggend probleem. In de meeste gevallen is dit gerelateerd aan stress, snelle temperatuurstijgingen of dalingen, schommelingen in waterkwaliteit, te hoog ammoniak of nitriet gehalte, ongezond dieet met onvoldoende bouwstoffen, vitaminen en mineralen, enzovoorts.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie