Reiger verjagen bij de vijver: reigerverjager zin en onzin

Je bekijkt nu Reiger verjagen bij de vijver: reigerverjager zin en onzin
Reiger verjagen

Wanneer een reiger eenmaal doorheeft wat er te halen valt in jouw vijver zal hij terug blijven keren totdat alles is leeggevist. Tijd dus om maatregelen te nemen en de reiger te verjagen. Er zijn diverse manieren die effectief werken om een reiger weg te houden. Maar, niet alle methoden zijn even goed. We geven jou tips en methoden hoe je de reiger weg krijgt.

De meest effectieve methoden om de reiger te verjagen

Van geluidseffecten, bewegingssensoren, waterstralen en imitatie reigers. Er is echt van alles te vinden om de reiger het leven zuur te maken. Op basis van onze ervaring en expertise geven we jou de meest effectieve methoden om de reiger bij jou uit de tuin weg te verjagen. Per oplossing geven we aan hoe effectief de methode is. We geven je daardoor een overzicht van oplossingen dei wel of juist niet werken.

  1. Imitatie reigers
  2. Schrikdraad tegen de reiger
  3. Bewegingssensoren met slimmigheden
  4. Drijvende rasters
  5. Objecten met spiegelingen en lichtschitteringen
  6. Netten en afdeknette
  7. Voldoende beschutting voor natuurvijvers
  8. Visdraden of vislijnen spannen
Reiger verjagen
Reiger verjagen

1. Imitatie reiger om de echte reiger te verjagen

Dit is niet het antwoord waar jij op hoopte, imitatie reigers zijn niet effectief. Ik ken genoeg verhalen van dat een echte reiger gewoon naast een imitatiereiger gaat zitten om zijn maaltje bij elkaar te vissen. Dit is zeker niet aan te beleven, maar mocht je toch een poging willen wagen kan dat natuurlijk

Er lijken genoeg mensen te zijn die over deze Ubbink imitatie reiger 87 cm aangeven dat het werkt. Ruud Helleman schrijft bijvoorbeeld “Van alles geprobeerd om van de reiger af te komen, zelfs schrikdraad. Deze nep reiger werkt wel degelijk, ik zie hem nu niet meer“.

Ubbink imitatie reiger
Ubbink imitatie reiger

2. Schrikdraad spannen

Een effectieve methode die echt werkt is schrikdraad. Niet het meest fraaie voor het oog, maar je hebt in ieder geval geen last meer van de reiger. Gebruik altijd minimaal een dubbele lijn wanneer je met schrikdraad gaat werken. Anders zal de reiger gewoon over het lijntje heen stappen. De schrikdraadset Velda Pond Protector is veilig voor zowel de reiger, huisdieren als jijzelf. Met 40 meter schrikdraad moet je redelijk ver komen. Is dat niet genoeg is er de Velda Garden Protector met 80 meter schrikdraad.

Wij zijn niet de enige die aangeven dat schrikdraad effectief werkt. Bijkomend voordeel is dat je ook katten bij de vijver weg kunt houden of zelfs verjaagd. Effectief is het zeker, “Katten en reigers blijven weg van de vijver. Zorg er wel voor dat je niet zelf aan het draadje hangt, je schrikt je een bult!” geeft Maurice A aan.

Velda Pond Protector
Velda Pond Protector

3. Reigerverjager met bewegingssensor, waterstralen, lichtflitsen en geluiden

Je hebt ze in overvloed, maar even goed zijn ze allemaal niet. Er zijn helaas maar weinig van dit soort apparaten die doen wat ze beloven. Controleer goed wat anderen van de verschillende type reiger verjager vinden die op soortgelijke manier werken. Dit kan een doeltreffende methode zijn om van de reiger af te komen, mits je voor een goede optie gaat. De vijver mag daarbij niet te groot zijn. Anders zoekt de reiger gewoon een ander veilig plekje. Je zou eens kunnen kijken naar de Velda Laser Guard. Hoewel deze negatieve recensies heeft staan er ook genoeg positieve tussen waarbij het probleem met de reiger is verholpen.

Met een bereik van 12 meter is het geen onaardig apparaat. Springt direct aan bij beweging, waarbij een lamp aangaat met afwisselende lichtsterkte, groene laserstralen en harde geluiden van blaffende honden. Zo lezen we onder andere “Niet alleen reigers blijven op afstand, ook de kraaien en eksters blijven weg. Je moet wel MET het geluid werken. Ik zou er ook van weglopen…” schrijft één van de recensenten.

Velda Laser Guard bij vijver
Velda Laser Guard bij vijver

4. Drijvende rasters tegen reigers

De beste methoden zijn vaak fysieke objecten zoals een net, hek of rooster. Deze drijvende rasters kun je met clipjes aan elkaar verbinden om zo het volledige wateroppervlak te bedekken. Ook hier zijn heel wat positieve geluiden over te vinden. “Goede oplossing om de vijver reigervrij te houden, na plaatsen zijn er geen reigers meer geweest” schrijft Madeleine Vos. Ook Annemieke Gloudemans is positief over het effect van de rasters “Eindelijk iest wat echt werkt en ook mooi is om te zien. De reiger is langs geweest, maar heeft geen vissen kunnen meenemen. Prima product”.

Drijvende rasters
Drijvende rasters

5. Reiger verjagen met spiegelingen en lichtschitteringen

Lichtschitteringen en spiegelingen horen de reiger weg te jagen. Op dezelfde manier zie je dat boeren op akkers vogels proberen te verjagen. Voor de vijver hebben we glanzende ballen zoals deze Heron stop Reflector van Velda. Lezen we in de recensies dan blijken er genoeg positieve geluiden te komen. “Geen reiger meer gezien !” door Julian van V, terwijl Robbie Schouten minder succes had “Op de gok geprobeerd of dit werkt tegen de reigers, maar geen succes“.

6. Afdeknet over de vijver spannen

Een betrouwbare oplossing is het toepassen van een net. Zorg er wel altijd voor dat ze strak over het water gespannen worden op een hoogte van zeker 20, liever nog 30 centimeter. Dit afdeknet van Velda is 10 bij 6 meter en is van nylon gemaakt waardoor het stevig is en lang zal meegaan. Redelijk fijnmazig waardoor ook blad wordt tegengehouden. Juist doordat het zo fijnmazig gespannen is zie je het ook veel minder goed over de vijver liggen.

7. Voldoende beplanting als schuilplaatsen voor vissen

Vooral bij grotere natuurvijvers is het moeilijk om een goede oplossing tegen de vijver te vinden zoals schrikdraad of een afdeknet. De enige oplossing die je hier kunt gebruiken is veel beplanting in en rondom de vijver. Kleine vissen krijgen zo voldoende schuilplaatsen. Bedenk dat het bij grotere natuurvijvers vaak niet lukt om volledig te voorkomen dat er af en toe een visje wordt weggekaapt.

8. Visdraden of vislijnen spannen tegen de reiger

Visdraden kunnen zeer effectief zijn tegen de reiger. Span ze niet over alleen de vijver, maar juist de gehele tuin. Bijvoorbeeld tussen je huis en de schuttingen. Span de lijnen met 30 centimeter tussenruimte. Ik raad zelf aan om voor zwaar visdraad te kiezen, zoals vislijn voor zee van 50/100 (0,50 mm) zoals deze Spyder Sealine. Twijfel je over die lijn? Bert Hoogland schrijft als recensie hierop “Had een stevig visdraad nodig ter bescherming van mijn Koi’s. Stevig en goed doorzichtige visdraad. Goede prijs kwaliteit verhouding“, wellicht helpt dat je weer verder.

Conclusie

Niet alle producten en oplossingen zijn even goed om de reiger te verjagen. De beste manieren zijn het gebruiken van schrikdraad, een afdeknet of het spannen van vislijnen tegen de reiger. Niet de meest fraaie opties, maar wel bijzonder effectief.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 6 reacties

  1. Free Westerhoff

    Hallo,

    Zeer zinvolle, eerlijke, informatie.
    Ook ik ken het probleem. Twee grote vijvers bij mijn huis, één voor één achter.
    Van alles geprobeerd, behalve netten, niet mooi en te onhandig in mijn geval.
    Bewegingssencor met geluid en lichtflitsen, cd’s, nepreiger, dik nylon draad enz enz.
    Rest nog schrikdraad, maar ik ben bang dat de reiger daarover heen springt, hij kan immers ook zwemmen, dus ook over de vijver spannen?

    1. Aboutkoi

      Het schrikdraad kun je het beste langs de randen spannen, en dan meerdere lijnen boven elkaar. Minimaal 2, liever nog 3. Op die manier kan de reiger er onmogelijk langsheen komen. Bijvoorbeeld eerste lijn op 20 cm hoogte, 35 cm hoogte en 60 cm hoogte.

  2. Jeroen

    om mijn vijver heb ik het schrikdraad van velda, helaas is mijn aarding niet voldoende. dus heb ik de draden zonder stroom laten staan. ik had laatst een reiger die toch probeerde de vijver in te komen (ik heb een camera op de vijver gericht) en ze zijn verdomde slim. toch werd hij zo gehinderd dat hij kopje onderging in de vijver, door de schrikreactie probeerde hij eruit te komen, wat gelukkig lukte met moeite en vloog meteen weg.
    ik heb dezelfde reiger nooit meer gezien. als ze maar genoeg schrik hebben, zoeken ze wel een ander plekje.

    1. Aboutkoi

      Ze zijn inderdaad geduldig en echte volhouders. Ze blijven proberen. Die reiger zal ongetwijfeld voor de komende periode flink afgeschrikt zijn!

  3. Willem

    Bedankt voor de info. Je kunt hier zeker iets mee.
    Wij hebben een rechthoekige vijver met marmer randen, en een vijverdiepte van 1.00 meter. Sinds enkele dagen bezoek van een reiger en ook de nodige vissen eruit. Nu hebben we in de vijver ook planten op drijfplateau’s. Kunnen reigers daar makkelijk op staan? Wij gaan waarschijnlijk over op schrikdraad boven het marmer, maar het is wel zonde van het uitzicht. We zijn echter wel benieuwd hoe het met de drijfplateau’s moet. Deze liggen in de hoeken van de vijver en een grote met 4 bakjes in het midden.

    1. Aboutkoi

      Normaal gesproken moet het met de drijfplateau’s wel meevallen. Zijn het een soort van drijvende plantenmanden, van bijvoorbeeld 30 x 30 cm? Daar zal een reiger zijn evenwicht niet op kunnen bewaren, het plateau zal kantelen. Als het een groter plateau is, bijvoorbeeld 1 bij 1 meter, dan heb je er inderdaad een risco bij.

Geef een reactie