Oogproblemen bij Koi zijn lastige aandoeningen die om aandacht vragen. Heeft een Koi last van een troebel oog, wazig oog of een vlies dat over het oog ligt? Daaraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. In dit artikel bespreken we een aantal van de mogelijke redenen.
In praktijk heb je echter vaak een specialist of dierenarts nodig om de diagnose te stellen. Een Koidokter raadplegen is dan ook geen overbodige luxe wil je het zekere voor het onzekere nemen.
Oogproblemen zoals een troebel oog of wazig ook kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Denk onder andere aan bacteriedruk, parasieten, een slechte waterkwaliteit, maar ook fysieke beschadigingen. Zelfs bij het overplaatsen van Koi kan tijdelijk een vlies over het oog ontstaan.
Een wit vlies, troebel of wazig oog ontstaat vaak door waterkwaliteit
Een troebel oog bij Koi ontstaat vaak doordat er een laagje slijm over het oog van een Koi groeit. In veel gevallen ontstaat dit door waterkwaliteit, Koi die hier gevoelig voor zijn kunnen dit snel uiten via een vlies of vertroebeling van het oog. Vooral door giftige en chemische stoffen zoals ammoniak, nitriet, maar ook na een medicijnbehandeling kan een wazig oog ontstaan. Controleer daarom direct de waterkwaliteit bij het constateren van een waas over het oog. Idealiter zijn de ammoniak en nitrietwaarden 0, heb je hogere waarden? Voeg dan voor de zekerheid goede bacteriën toe en ververs met regelmaat wat extra water.
Fysieke beschadiging of een gestoten oog
Hoewel het raar klinkt kan een Koi zijn oog ook gestoten hebben. Dat komt overigens veel vaker voor dan je denkt. Is het wat harder gestoten, dan kan het oog tijdelijk een wit vlies aanmaken. Het hoornvlies is beschadigd, door het vlies heen zie je het oog nog gewoon bewegen.
Jouw Koi is ergens langsheen geschuurd of heeft zich gestoten aan objecten. Langs de vijverwand, pomp, skimmer, enzovoorts. Fysieke beschadigingen zoals deze herstellen over het algemeen snel. Je hoeft je hier als eigenaar weinig zorgen over te maken. Wat je het beste kunt doen is het oog inwrijven met een oogzalf geschikt voor dieren.
Welke oogzalf is geschikt?
Het beste kun je gebruik maken van een oogzalf in crème vorm, dus geen druppels. Druppels spoel immers direct weer weg onder water. Een geschikte oogzalf is deze Beaphar oogzalf crème, wat vooral rijk is aan vitamine A.
Hoe vaak moet oogzalf aangebracht worden?
Het lastige van het toepassen van een oogzalf is dat je met grote regelmaat moet herhalen. Idealiter minimaal 1 keer per dag. Dat betekent steeds de Koi weer opnieuw vangen. Blijf dit herhalen gedurende 5 dagen. Normaliter is herstel snel zichtbaar.
Koi in quarantaine plaatsen bij een oog probleem?
Het is niet speciaal nodig om een Koi in quarantaine te plaatsen. Wel kan dit het proces om dagelijks zalf aan te brengen vergemakkelijken. Het vangen gaat gemakkelijker en er is minder stress voor de overige Koi.
Lage temperatuur in het voorjaar of mogelijke karperpokken
Een troebel oog kan zich voordoen in het voorjaar. De temperaturen van het water beginnen dan weer langzaam op te lopen. Een troebel oog of een vlies over het oog kan ontstaan door karperpokken. Een pok kan zich namelijk op het vlies van het oog vastbinden of vlak langs het oog en daarna doorgroeien over de oogbal. Normaliter komen deze pokken vooral voor bij de vinnen, rugvin, staart en bek van de Koi. Ze verdwijnen vaak vanzelf wanneer de temperatuur hoger wordt. Je kunt hier meer lezen over karperpokken herkennen, behandelen en voorkomen.
Wat kun je doen tegen een wazig of troebel oog bij Koi?
Er zijn een aantal stappen die je kunt uitvoeren.
Controleer de waterkwaliteit. Bij hogere ammoniak en nitriet waarden, voeg direct Nitrifix toe bij een nitrietwaarde boven de 0. Voeg direct Bacter Pro toe bij een ammoniakwaarde boven de 0. Of gebruik goede opstartbacteriën.
Bij een fysieke beschadiging aan het oog, gebruik een oogzalf zoals Beaphar oogzalf crème. Smeer dagelijks licht in, herstel en verbetering dient binnen 7 dagen zichtbaar te zijn.
Wacht vooral niet te lang met handelen
Een probleem met het oog is serieus en vraagt om aandacht. Wacht vooral niet te lang voordat je actie gaat uitvoeren. Het liefste raadpleeg je een specialist die kan vaststellen wat er werkelijk gaande is. Je wilt niet dat wanneer het om een bacteriële infectie gaat, dat je Koi mogelijk permanente schade (of verlies) van het oog opdoet.