Mocht je een Koiliefhebber zijn en ooit naar Japan afreizen, dan kun je niet om het dorpje Ojiya heen. Dit is het stadje waar een deel van de economie draait om Koi. Je kunt hier putdeksels in de starten vinden die zelfs bedrukt zijn met Koi erop. En zowaar ook een heus Koi museum, genaamd Nishikigoi No Sato. Wat je ongeveer kunt vertalen naar Nishikigoi dorp.
Hoewel dit een klein museum is, een een bezoekje aan Nishikigoi No Sato het zeker waard. De entreekosten zijn minder dan wat een drankje op een terras in Nederland kost. En er is hier genoeg te vinden voor liefhebbers van Koi. Direct bij binnenkomst hangen uitgebreide stukken aan de muren met informatie over de historie achter Nishikigoi, het kweekproces en allerlei informatie over variëteiten en het ontstaan daarvan. Alles is ook in het Engels weergegeven, naast natuurlijk ook de Japanse taal.
Er zijn hier een talrijke hoeveelheid aquariums te vinden in bijzondere vormen. Daarna loop je een kleine hal door, waar allerlei foto’s te bewonderen zijn, rechtdoor richting de grote binnenvijver met gigantische Koi er in.
Die binnenvijver heeft een flink formaat, van zeker 15 meter doorsnede. Dat is wel nodig ook, direct wanneer je hier aankomt zwemt een flinke partij van gulzige Koi op je af. Het zijn hier dan geen vissen van topkwaliteit, maar ze mogen er zeker wezen! De gemiddelde kwaliteit ligt hier een stuk hoger als wat de gemiddelde hobbyist dagelijks in zijn eigen vijver mag aanschouwen. Veel van deze Koi zijn geschonken door kwekers, of er zijn donateurs die een Koi hebben geadopteerd. Je kunt hier bij de kassa ook voer aankopen, waarmee je zelf in het museum mag voeren.
Binnentuin met watervallen, rotsen en veel mooie Koi
Nemen we de eerstvolgende deur naar buiten toe, dan val je met je neus in het volgende paradijs. Een zeer netjes onderhouden Japanese tuin met prachtige waterpartijen en watervallen. Volledig ingericht volgens Japanese stijl. Vormbomen, bonsai, prachtige rotsen, bruggen, watervallen en waterpartijen. Niet te vergeten ook een heel groot aantal Koi. De tuin is niet groot, maar wel zeer netjes onderhouden en prachtig om een kijkje in te nemen.
Je eigen Koi in het Ojiya Koi Museum
Mocht je tijdens je bezoek een band opgebouwd hebben met één van de aanwezige Koi, dan is het hier mogelijk om je eigen Koi aan te schaffen en daarvoor te sponsoren. Naar horen zeggen kun je hier voor voor 50.000 yen een Koi adopteren en deze een eigen naam geven. Er zal hiervan een bord gemaakt worden met daarop jouw naam en deze zal bij de ingang opgehangen worden. Zo hangen er hier al flinke aantallen, blijkbaar zijn er genoeg die dit een mooi gebaar vinden.
Locatie Nishikigoi No Sato
Mocht je ooit in Japan zijn, misschien wel om je eigen Koi uit te zoeken, bezoek dan zeker dit museum. Je kunt het museum vinden in hartje Ojiya. In de zomermaanden is het geopend tussen 09:00 en 18:00 uur. In de wintermaanden kun je terecht tot 17:00 uur. En dat voor slechts 500 Yen, omgerekend nog geen 5 euro.