Hoewel karperpokken er schokkend uit kunnen zien, zijn ze niet gevaarlijk voor vissen. Koi karper pokken worden veroorzaakt door een virus dat aanwezig is in het water. Het gaat om het vrij onschadelijke virus HPV-1, wat geen impact heeft. Zie het als een koortslip waar je als mens ook last van kunt hebben wanneer je drager bent van het Herpes virus. Normaliter komen Koi er dan ook vanzelf weer vanaf wanneer de weerstand verbeterd, vaak wanneer de watertemperatuur stijgt.
De symptomen van karperpokken
- Witte wratjes of wasachtige bultjes.
- Troebele vlekjes op de huid.
- Gelei achtige dotten op vissen en vinnen, grijs of wit van kleur.
- Vaak beginnend op vinnen of staart.
- Soms één pok, maar dit kunnen er ook velen bijeen geclusterd zijn.
Waaraan kun je karperpokken herkennen
Je herkend de ziekte vooral aan troebele vlekjes op de huid. Het lijkt alsof er gelei achtige dotten op de vis zitten. Een soort kleine gel achtige bultjes of puistjes die zacht aanvoelen. Voornamelijk zijn dit grijs of wit gekleurde vlekjes, die lijken op een soort wratten of wasachtige bultjes. Typisch voor karperpokken is dat Koi er weinig last aan lijken te ondervinden. Ze blijven rustig doorzwemmen, hebben nog steeds trek in voeding en zijn net als de rest van de vissen gewoon actief.
Op welke plaatsen komen karperpokken voor
De meest voorkomende plaatsen waar karperpokken voorkomen zijn op de vinnen, rugvin en de staart. Ook de bek en op of rondom heeft hoofd zijn veelvoorkomende locaties. In het ergste geval kunnen de pokken over het gehele lichaam van de koi komen te zitten, maar dat is een grote uitzondering. In haast alle gevallen zijn de pokken ook volledig onschuldig. Het kan voorkomen dat de complete bek onder de pokken komt te zitten waardoor eten niet meer mogelijk, maar ook dat is een zeer grote uitzondering.
Ontstaan
Karperpokken ontstaan door een virus, het HPV-1 of herpesvirus 1 type. Het Herpes virus is niet alleen iets menselijks, maar komt ook bij vissen voor, voornamelijk bij karperachtigen (cyprinidae). Meestal ontstaan de pokken na een (lange) koude periode, vlak na de winter en in het vroege voorjaar. Juist op dat moment is de weerstand op zijn laagst waardoor het virus gemakkelijk kan toeslaan.
Behandeling
Er is niet veel wat je kunt doen aan het karperpokken virus. Het zal normaliter vanzelf weer herstellen, waardoor je het beste geduldig kunt zijn. Genezen verloopt het snelst wanneer de temperatuur verhoogt wordt. Toch is het niet verstandig om koi in quarantaine te plaatsen en de temperatuur te verhogen. Het is beter om te wachten tot de temperatuur gedurende het voorjaar of zomer vanzelf zal oplopen. Je kunt de weerstand van Koi vergroten door een boost te geven van vooral goede en vooral verse voeding te gebruiken.
Zijn karperpokken terugkerend?
Normaliter verdwijnen karperpokken vanzelf weer wanneer de temperatuur omhoog gaat, meestal verdwijnen ze volledig. Vaak zien we dat grotere volwassen Koi op een gegeven moment geen last meer hebben van het virus. Bij jongere Koi zien we dat het virus geregeld weer wil toeslaan, vaak eens per jaar in de koudste periode van het jaar. Karperpokken zijn daarnaast ook niet besmettelijk of overdraagbaar op andere Koi.
Beste preventie voor karperpokken
Hoge weerstand zorgt voor betere bescherming tegen het virus. Je kunt daardoor het beste zorgen voor het jaar rond hoogwaardige voeding, bestaande uit alle nodige voedingsstoffen en vitaminen. Verder helpt een goede waterkwaliteit, lage visbezetting en weinig stress.
Pokken handmatig verwijderen
Met je nagel of een scherp (maar niet al te scherp) object, kun je de pokken van het lichaam van een Koi wrijven. Ik raad dit af om te doen wanneer je onvoldoende kennis en ervaring hebt. Je kunt schade toebrengen aan de huid van de Koi. Wel moet je dit doen wanneer de bek van de Koi volledig is dichtgegroeid door pokken.
Zit met een vijver redelijk groot er zij er 2 met grote witte stippen, zitten kois in winden, weet eigelijk niet of het witte stip is of iets anders heb wel een filmpje