Steuren zijn fascinerende vissen die in de vrije natuur machtig groot kunnen worden met taaie grove punten de rug. 6 meter lang en 400 kilo zou geen uitzondering moeten zijn voor dit prehistorisch uitziende dier. In de vijver blijven steuren dan wel kleiner, maar 150 cm is een realistische lengte die een gemiddelde steur zal bereiken. Het is daardoor goed opletten en rekening houden met een aantal belangrijke punten voordat je tot het aankopen van een steur overgaat.
Minimale omvang vijver voor een steur in de vijver
Voor een steur kun je het beste een kale vijver hebben zonder planten en weinig obstakels. Ook dient de vijver minimaal 10.000 liter groot te zijn. Met als absolute minimum lengte van de langste zijde 3 meter, liever nog het dubbele van deze maten.
Steuren houden in combinatie met waterplanten
Steuren kunnen zich gemakkelijk vast zwemmen en vervolgens niet meer loskomen, ze kunnen namelijk niet achteruit zwemmen. Dat kan zelfs al problemen opleveren wanneer je lange draadalgen in de vijver hebt en de steur nog niet zo groot is. Een grotere steur zal daar minder moeite mee hebben. Waterplanten zijn daarbij geen handige combinatie. Grove soorten op stelen zijn daar een uitzondering bij. Denk aan rietsoorten, Japanse holpijp, lisdodde of (gele) lissen. Zuurstofplanten of andere fijne waterplanten die zich onder water bevinden zijn geen goede combinatie met een steur.
Voldoende zuurstof en beluchting
Steuren hebben een zeer grote hoeveelheid opgelost zuurstof in de vijver nodig. Vooral in de zomer heb je extra beluchting nodig, hoe warmer het water namelijk is, hoe slechter het zuurstof kan vasthouden. Ook wat extra stroming in de vijver helpt om meer zuurstof te creëren.
Steuren zijn niet vatbaar voor ziektes
Eigenlijk zijn steuren de sterkste vissen van je vijver, mits de waterwaarden, zuurstofgehalte van de vijver en conditie van je steur goed is. Ze zijn zo goed als resistent tegen ziektes en zijn ook compleet ongevoelig voor parasieten.
Een steur kan niet tegen medicatie
Mocht je ook Koi in de vijver houden, dan is het goed om te beseffen dat de meeste behandelingen tegen parasieten of schimmels niet verdragen kunnen worden door een steur. Je kunt eventueel de dosering verminderen en extra beluchten, maar dat brengt het risico dat de behandeling niet slaagt. Het beste is om de steur uit de vijver te halen en deze elders op te vangen.
Zorg voor voldoende voeding
Dat klinkt logisch, maar steuren voeren is zo gemakkelijk nog niet wanneer er andere vissen in de vijver huishouden. Koi bijvoorbeeld zijn ontzettend snel wanneer je zinkend voer gebruikt, ze zakken direct af naar de bodem en zullen het merendeel van het voer voor de steur opeten. Niet alleen zal een steur slecht groeien, ondervoeding is ook de belangrijkste doodsoorzaak.
Let daardoor goed op of een steur wel goed eet. Het gemakkelijkst is om uit te hand te voeren als dat wordt toegelaten. Je kunt een PVC buis gebruiken waar je het voer doorheen laat vallen en precies wanneer de steur langs zwemt til je deze op. Je kunt ook een platte steen of wit vlak gebruiken wat je op de bodem legt, waardoor je goed zicht hebt op het voer en de steur wanneer deze eet.
Wat eet een steur?
Steuren hebben eiwitrijk voedsel nodig met voldoende vetten. In de natuur leven steuren van kleien zoetwaterorganismen zoals watervlooien, vlokkreeftjes, gammarus, aasgarnaaltjes, wormen en slakken. In de vijver kun je gebruik maken van een steurvoer wat een hoog eiwitpercentage bevat. Bijvoorbeeld dit steurvoer met 32% eiwit en 18% vet.
Vooral jonge steurtjes hebben regelmatig voer nodig. In het eerste jaar voer je ze minimaal 4 tot 8 keer per dag, anders raken de steuren uitgeput. Zoek je een steur voor de vijver, kies dan voor een wat grotere steur van minimaal 30 centimeter.
Steurvoer is te vet voor Koi
Bedenk dat wanneer je Koi en steuren samen houdt je één van de twee altijd benadeelt. Steurvoer is te vet voor Koi terwijl Koivoer weer te weinig vetten bevat voor steuren. Het beste alternatief voor steurvoer is daardoor om te kiezen voor een zinkend eiwitrijk en wat vetter Koivoer. In Saki Hikari Growth Sinking zit minimaal 40% eiwit en 9% vet.
Als je toch steurvoer wilt gebruiken in combinatie met Koi, kies dan voor steurvoer met zo min mogelijk vet. Onderstaand drie suggesties voor steurvoer met lager percentage vetten, maar wel een vrij hoog eiwitpercentage.
Steurvoer | Eiwit | Vet |
TKF steurvoer 6mm korrel (5 kg) | 34% | 15% |
Coppens premium select 6mm (25 kg) | 34% | 15% |
Excellent steurvoer (1,7 kg) | 42% | 17% |
De opruimers van je vijver
Het zijn zeer actieve vissen die de gehele dag rondjes blijven zwemmen langs de wanden en bodem. Al het vuil wordt daardoor opgewaaid zodat het naar de pomp of bodemdrain afgevoerd kan worden. Het is onwaar dat steuren algen eten of zelfs ontlasting van andere vissen wat wordt beweerd. Wat dat betreft ruimen ze de vijver niet heel erg op.