Koi schimmel behandelen: oorzaak, symptomen en behandeling

Denk je last te hebben van schimmel bij je Koi? In dit artikel probeer ik je te helpen door de het ontstaan van een schimmelinfectie toe te lichten en de belangrijkste symptomen te geven waardoor jij kunt bepalen of je inderdaad last hebt van schimmel. Daarnaast geef ik je tips om de Koi schimmel effectief te behandelen.

Hoe ontstaat een schimmelinfectie?

Schimmels zijn zelf niet in staat om voedingsstoffen te produceren, ze zijn daardoor afhankelijk van andere bronnen. De belangrijkste bron hiervoor is dierlijk: vissen en hun eieren. Voor die reden willen schimmels zich hechten aan de huid van Koi of eieren.

Normaliter wanneer een Koi in een goede conditie is heeft deze voldoende afweer om een schimmelinfectie af te weren en weerstaan. De slijmlaag is dan in een goede conditie en biedt voldoende verweer.

Schimmelinfecties zijn vaak een secundaire aandoening. De achterliggende oorzaak heeft als boosdoener vaak een parasitaire aard. Parasieten beschadigen de slijmlaag en huid van Koi, waardoor schimmels een kans zien om toe te slaan.

Hoe kun je een schimmelinfectie bij Koi herkennen?

Ik gaf al aan dat schimmelinfecties vaak een gevolg zijn van parasieten. Daarom ook kun je de problemen zien aankomen door onder andere het knijpen met vinnen, stilliggen op de bodem, springen, schuren en flitsen langs de wanden van de vijver, minder eetlust, enzovoorts. Mocht je dat constateren, ben je eigenlijk in het stadium dat de schimmels zich nog niet tot nauwelijks ontwikkeld hebben.

Een echte schimmelinfectie bij Koi is met het blote oog te zien. Je ziet dan een soort witte of grijzige watten op de vissen, alsof er dotten geplakt zitten aan de Koi. Die zich in een erg stadium kunnen uiteten in de vorm van sliertjes aan het lichaam, vinnen of staart. Bij een ernstige schimmelinfectie, en het niet ingrijpen bij, kan de gehele huid van een Koi onder de schimmels en witte dotten komen te zitten.

Plekken met schimmels kunnen groen van kleur worden, doordat algen zich hierop afzetten. Het kan dan daadwerkelijk zo lijken alsof er alg op de Koi groeit, wat zich als groene dotten aan de Koi heeft verbonden.

Mocht je de Koi boven water uit tillen, dan ga je zien dat de schimmels zo goed als verdwijnen. De eerst zo rijkelijk aanwezige schimmels die als watten op de Koi zaten zakken in. Houdt je de Koi weer onder water, lijken ze watten zich weer te vormen en gaan ze weer uitstaan.

Wat zijn de meest voorkomende schimmelinfecties bij Koi?

Schimmelsoorten zijn er in overvloed, alle categorieën en soorten zijn lastig te onderscheiden. Het belangrijkste is vooral om te herkennen wanneer er sprake is van schimmel. Koi schimmel bestrijden is effectief voor ieder van de genoemde schimmelsoorten.

De belangrijkste groep schimmel is Saprolegnia, deze schimmelsoorten komt zowel op vissen als eieren (kuit) voor. De soort weet vooral toe te slaan bij lagere temperaturen, wanneer de weerstand van Koi verzwakt is. De schimmel kan zich vrij voortbewegen in het water en zal neerslaan op Koi en kan zich in korte tijd veelvuldig voortplanten. Het effect van deze schimmel is vooral groot wanneer ze zich over de kieuwen met kieuwaantasting als gevolg blijft ontwikkelen, het effect daarvan is fataal.

Achterliggende oorzaak van schimmel bestrijden

Ik gaf eerder al aan dat de oorzaak van schimmels bij Koi meestal secundair is. Bij de behandeling is het daarom cruciaal om de oorzaak aan te pakken. Vaak is dit gerelateerd aan parasieten of een slechte waterkwaliteit. Het liefst maak je daarom bij een schimmelinfectie ook een afstrijkje ter controle om er zeker van te zijn dat parasieten niet de daadwerkelijke boosdoener zijn.

Een voordeel is echter wel dat de behandeling tegen schimmels vaak de parasiet en dus de achterliggende oorzaak zal aanpakken. Colombo Alparex bijvoorbeeld is geschikt om schimmels te bestrijden en zal direct een groot deel van de mogelijke parasieten doden. Het gros van de parasieten wordt daarmee aangepakt, zoals Costia, Chilodonella, Trichodina en Witte stip.

Hoe kun je Koi schimmel behandelen?

Hierboven gaf ik al aan dat je Koi schimmel het beste kunt behandelen door gebruik te maken van een kuur wat ook de achterliggende oorzaak aanpakt. Vooral wanneer je meerdere Koi hebt die last hebben van schimmels is het verstandig om heel je vijver te behandelen, in plaats van alleen de vissen die last hebben.

Schimmel kun je vooral effectief behandelen met een product waarin malachiet groen in verwerkt wordt. Dit is onder andere Colombo Morenicol FMC-50, maar ook Colombo Morenicol Alparex is effectief tegen schimmel. Alparex is het meest effectief om ook de achterliggende oorzaak aan te pakken, aangezien de meest parasieten, inclusief alles wat FMC-50 doodt, zal doden.

Dosering van Colombo Morenicol FMC-50

Colombo Morenicol FMC-50
Colombo Morenicol FMC-50

Gebruik 1ml Colombo FMC-50 per 25 liter vijverwater. De dosering halveren bij een watertemperatuur boven de 15 graden of bij gevoelige vissen (winde, zeelt of steuren). Indien benodigd mag de behandeling na 7 dagen herhaald te worden. Laat de UV lamp en eventuele ozongenerator of eiwitafschuimer gedurende de behandeling uit voor 7 dagen.

Onderstaand de verkrijgbare verpakkingen en maximale inhoud van de vijver voor een schimmelbehandeling.

Dosering van Colombo Morenicol Alparex

Colombo Morenicol Alparex
Colombo Morenicol Alparex

Behandeling met Morenicol Alparex bestaat uit het toevoegen van 25 ml per 1000 liter vijverwater op de eerste dag. Op de tweede dag opnieuw 25 ml toevoegen per 1000 liter vijverwater. Op de derde dag ververs je 20 tot 25% vijverwater. Tijdens de behandeling schakel je UV lamp, ozon generator en eiwitafschuimer uit. De vijver moet je tijdens de behandeling goed beluchten.

Koi schimmel behandelen met zout

Een goede methode om Koi schimmel te behandelen is het gebruik maken van een zoutbad. Ik raad deze methode vooral aan wanneer er eigenlijk maar één Koi last heeft van schimmels. Zijn het er meerdere, kun je beter gebruik maken van de kuur die hierboven toegelicht stond.

Het voordeel van een zoutbad is dat je alleen de Koi kunt behandelen die schimmels heeft en problemen vertoont. De rest van de Koi en vijver worden dus verder niet belast.

Om schimmel te behandelen heb je een dosering nodig van 1 à 2% opgelost zout. Gebruik altijd een zout zonder toevoegingen en jodium! Veilig zout om te gebruiken is dit jodiumvrije vijverzout (hier te bestellen via bol.com of A2KOI).

Het beste kun je een bowl of bak met water klaarzetten waarin de Koi net onder water kan zwemmen. 1 à 2% zout komt neer op 100 tot 200 gram zout per 100 liter vijverwater.

Laat de Koi daar maximaal 15 minuten in zwemmen. Plaats de Koi vervolgens terug in de vijver. Blijf gedurende het zoutbad wel naast de bak staan. De kans is aanwezig dat de Koi wil springen, en het zou zonde zijn mocht deze naast de bak belanden.

Mocht deze behandeling nog niet voldoende resultaat geven, mag je in een tweede behandeling ophogen tot 5% zout, wat neer komt op 500 gram zout per 100 liter water.

Achterliggende oorzaak van schimmel bestrijden

Schimmels ontstaan vaak als secundaire aandoening. De achterliggende oorzaak heeft als boosdoener vaak een parasitaire aard. Parasieten beschadigen de slijmlaag en huid van Koi, waardoor schimmels een kans zien om toe te slaan.

Gebruik je een kuur tegen schimmels, pak je vaak ook direct de achterliggende oorzaak aan. Alparex bijvoorbeeld is geschikt om schimmels te bestrijden, en zal een groot deel van mogelijke parasieten direct mee doden. Het gros van de parasieten wordt daarmee aangepakt, zoals Costia, Chilodonella, Trichodina en Witte stip.

Naast Koi zijn ook kuit en eieren een doelwit voor schimmel

Kuit en eitjes vormen een voedingsbodem voor schimmels. Na de paai is het daarom belangrijk om alle eitjes die niet bevrucht zijn en je niet wilt bewaren om op te kweken zo snel mogelijk te verwijderen. Niet voor niets overigens worden vaak kleine doseringen malachiet groen gebruikt, zoals dat in GTC of FMC-50 om kuit te beschermen tegen schimmels. Zelfs bij kwekers in Japan wordt malachiet groen veelvuldig gebruikt om schimmelvorming tegen te gaan. Dat zou de kweek immers doen mislukken.

5 reacties op “Koi schimmel behandelen: oorzaak, symptomen en behandeling

  1. Hallo,
    Wij hebben een vijver met 6 koi’s en 2 goudwindes. De goudwindes hebben een groen aanslag. Ze zijn zeer levendig en eten goed. De koi’s vertonen geen aanslag. Kan iemand me zeggen of ik morenicol alparex Colombo toevoegen aan het water?
    Alvast bedankt voor jullie reactie.

    1. Hi, Koi en goudwindes kunnen daar beide gewoon tegen. Als je gewoon deze normale Alparex gebruikt is er niets aan de hand. Let wel op als je ook steuren in de vijver hebt. Colombo raad behandeling met Alparex dan af, ze raden zelfs aan de steuren uit de vijver te nemen.

      1. Je kunt de middeltjes gebruiken die in dit artikel omschreven staan. Voor de eerstgenoemde dien je de dosering te halveren, dat staat in het stukje vermeld in combinatie bij winde, zeelt of steur. Voor de tweede kun je de normale dosering aanhouden. Zorg er wel altijd voor dat je de vijver goed belucht en in de gaten blijft houden of er zich problemen lijken voor te doen, bijvoorbeeld door overdosering. Je kunt dan altijd tussentijds water verversen om zo de dosering weer te verdunnen.

    2. Bij mij was het precies hetzelfde, alleen de windes hadden die alg op hun kop en rug zitten. Ik heb twee derde van vijver leeg laten lopen en er vers water in gedaan. De volgende dag was het al minder en na een week zag je helemaal niets meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *