Koi schimmel behandelen: oorzaak, symptomen en behandeling

Je bekijkt nu Koi schimmel behandelen: oorzaak, symptomen en behandeling
Koi schimmel behandelen

Schimmel bij Koi komt vaak voor als secundaire aandoening bijvoorbeeld na of tijdens een probleem met parasieten. Dat komt omdat de slijmlaag en de huid van Koi beschadigd is geraakt. Wanneer je last denkt te hebben van schimmel is het belangrijk om goed te kunnen herkennen of er inderdaad sprake is van schimmels en hoe dit veilig behandeld kan worden. In dit artikel lees omtrent het ontstaan van een schimmelinfectie, hoe je deze kunt herkennen en ook goed kunt behandelen.

Hoe ontstaat een schimmelinfectie?

Schimmelinfecties zijn meestal een secundaire aandoeining die ontstaat als gevolg door een andere oorzaak. De meest voorkomende oorzaak is een parasitaire infectie die voor beschadigingen van de slijmlaag en de huid hebben gezorgd. Normaliter wanneer een Koi een goede conditie heeft is deze voldoende in staat om een schimmelinfectie af te weren en zich te weerstaan. De slijmlaag is dan in een goede conditie en biedt voldoende verweer. Schimmels zijn overigens zelf niet in staat om voedingsstoffen te produceren en zijn altijd afhankelijk van andere bronen. De belangrijkste bron hiervoor is dierlijk, namelijk vissen en hun eieren. Voor die reden willen schimmels zich maar al te grag hechten aan de huid van een Koi.

Hoe kun je een schimmelinfectie bij Koi herkennen?

Een echte schimmelinfectie bij Koi is gemakkelijk met het blote oog te zien. Je ziet dan een soort witte of grijzige watten op de vissen, alsof er dotten geplakt zitten op de Koi. In een erg stadium kunnen deze zich uiten als sliertjes die aan het lichaam, de vinnen of staart geplakt zitten. Plekken met schimmels kunnen ook groen van kleur worden doordat algen zich hierop afzetten. Het kan dan daadwerkelijk zo lijken alsof er alg op de Koi groeit wat zich als groene dotten aan de Koi heeft verbonden.

Onder water kan het er uitzien alsof er watten op de Koi geplakt zitten, terwijl wanneer je de Koi boven water uit neemt de schimmels inzakken en zo goed als verdwenen lijken. In een ver gevorderd stadium kan de volledige huid van een Koi onder de schimmels en witte dotten zitten.

Parasieten zijn vaak een gevolg van een probleem met parasieten. Ook dat probleem kun je van tevoren zien aankomen door de symptomen te herkennen die Koi vertonen wanneer zij last hebben van parasieten. Denk daarbij een stilliggen op de bodem, schuren, flitsen, springen en een verminderde eetlust.

Wat is de meest voorkomende schimmelinfectie bij Koi?

De belangrijkste groep schimmels die voorkomen bij Koi zijn de Saprolegnia. Deze schimmelsoorten komen zowel voor op vissen als de eieren (kuit). Meestal slaat deze schimmel toe wanneer de temperaturen lager zijn en de weerstand van Koi verzwakt is. De schimmel is in staat zich voort te bewegen in water en zal neerslaan op een Koi om zich in korte tijd voort te planten. Het effect van de schimmel is vooral groot wanneer deze zich over de kieuwen heeft begeven, waardoor kieuwaantasting kan ontstaan met fatale gevolgen.

Achterliggende oorzaak van schimmel bestrijden

Omdat schimmels meestal een secundaire aandoening zijn, is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken. In de meeste gevallen is dit gerelateerd aan parasieten of een slechte waterkwaliteit. Het liefst maak je bij een schimmelinfectie daardoor ook een afstrijk met microscopisch onderzoek om zo te bepalen of een parasiet de oorzaak is. Je kunt daardoor ook gericht op de parasiet behandelen.

Hoe kun je Koi schimmel behandelen?

Een voordeel is dat schimmels eencellig zijn, waardoor ze goed behandeld kunnen worden met middelen die ook parasieten doden. Colombo Alparex is geschikt om schimmels te bestrijden en zal direct een groot deel van de mogelijke parasieten doden. Het gros van de parasieten wordt daarmee aangepakt, zoals Costia, Chilodonella, Trichodina en Witte stip.

Een product waarin malachiet groen verwerkt is zal het meest effectief zijn tegen schimmels. Dit zit onder andere in Colombo Morenicol FMC-50, maar ook Colombo Morenicol Alparex is effectief tegen schimmel. Alparex is het meest effectief om ook de achterliggende oorzaak aan te pakken doordat het haast alle parasieten zal doden op huid- en kieuwwormen na. Dus inclusief alles wat FMC-50 zal bestrijden.

Dosering van Colombo Morenicol FMC-50

Gebruik 1ml Colombo FMC-50 per 25 liter vijverwater. De dosering halveren bij een watertemperatuur boven de 15 graden of bij gevoelige vissen (winde, zeelt of steuren). Indien benodigd mag de behandeling na 7 dagen herhaald worden. Laat de UV lamp en eventuele ozongenerator of eiwitafschuimer gedurende de behandeling uit voor 7 dagen. Onderstaand de verkrijgbare verpakkingen en maximale inhoud van de vijver voor een schimmelbehandeling.

Colombo FMC 50
Colombo FMC 50

Dosering van Colombo Morenicol Alparex

Voeg 25 ml per 1000 liter vijverwater op de eerste dag toe. Op de tweede dag opnieuw 25 ml toevoegen per 1000 liter vijverwater. Na een week ververs je 20 tot 25% vijverwater en vul je aan met vers leidingwater. Tijdens de behandeling schakel je UV lamp, ozon generator en eiwitafschuimer uit. De vijver moet je tijdens de behandeling goed belucht worden met een luchtpomp.

Colombo Morenicol Alparex
Colombo Morenicol Alparex

Schimmel behandelen met zout

Een methode om schimmel te behandelen is door gebruik te maken van een zoutbad. Deze methode is vooral aan te bevelen wanneer slechts één Koi last heeft van schimmels. Wanneer het er meerdere zijn, kun je beter een volledige behandeling van de vijver toepassen met de eerder genoemde middelen. Het voordeel van een zoutbad is echter dat je effectief kunt behandelen op de vis die last heeft van schimmels en op dit moment problemen vertoont. De rest van de vijver laat je daarmee onbelast.

Om schimmel te behandelen heb je een dosering nodig van 1 à 2,5% opgelost zout. Gebruik altijd een zout zonder toevoegingen en jodium. Veilig zout om te gebruiken is dit jodiumvrije vijverzout (hier te bestellen via bol.com of A2KOI). Je kunt het beste een bowl of bak vullen met vijverwater en daarin de Koi laten zwemmen. Voeg vervolgens 1 tot maximaal 2,5% zout toe wat neerkomt op 1 tot 2,5 kilo per 100 liter vijverwater. Let op dat dit een zeer hoge dosering is waarop de Koi direct kan reageren.

In deze bak laat je de Koi maximaal 15 minuten zwemmen en plaats de Koi daarna weer terug in de vijver. Gedurende dat de Koi in het zoutbad zwemt blijf je hier wel bij staan. Er is een grotere kans dat de Koi zal springen en daardoor mogelijk naast de bak kan belanden.

Naast Koi zijn ook kuit en eieren een doelwit voor schimmel

Kuit en eitjes vormen een voedingsbodem voor schimmels. Na de paai is het daarom belangrijk om alle eitjes die niet bevrucht zijn en je niet wilt bewaren om op te kweken zo snel mogelijk te verwijderen. Niet voor niets overigens worden vaak kleine doseringen malachiet groen gebruikt, zoals dat in GTC of FMC-50 om kuit te beschermen tegen schimmels. Zelfs bij kwekers in Japan wordt malachiet groen veelvuldig gebruikt om schimmelvorming tegen te gaan, dat zou de kweek immers doen mislukken.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Annick

  Hallo,
  Wij hebben een vijver met 6 koi’s en 2 goudwindes. De goudwindes hebben een groen aanslag. Ze zijn zeer levendig en eten goed. De koi’s vertonen geen aanslag. Kan iemand me zeggen of ik morenicol alparex Colombo toevoegen aan het water?
  Alvast bedankt voor jullie reactie.

  1. Aboutkoi

   Hi, Koi en goudwindes kunnen daar beide gewoon tegen. Als je gewoon deze normale Alparex gebruikt is er niets aan de hand. Let wel op als je ook steuren in de vijver hebt. Colombo raad behandeling met Alparex dan af, ze raden zelfs aan de steuren uit de vijver te nemen.

  2. Miny

   Wat kan ik gebruiken tegen schimmels en parasieten als er ook een steur in de vijver zwemt ?

   1. Aboutkoi

    Je kunt de middeltjes gebruiken die in dit artikel omschreven staan. Voor de eerstgenoemde dien je de dosering te halveren, dat staat in het stukje vermeld in combinatie bij winde, zeelt of steur. Voor de tweede kun je de normale dosering aanhouden. Zorg er wel altijd voor dat je de vijver goed belucht en in de gaten blijft houden of er zich problemen lijken voor te doen, bijvoorbeeld door overdosering. Je kunt dan altijd tussentijds water verversen om zo de dosering weer te verdunnen.

  3. Jan

   Bij mij was het precies hetzelfde, alleen de windes hadden die alg op hun kop en rug zitten. Ik heb twee derde van vijver leeg laten lopen en er vers water in gedaan. De volgende dag was het al minder en na een week zag je helemaal niets meer.

Geef een reactie