Vijver en vijverfilter schoonmaken: wanneer en welke regelmaat

Je wilt je vijver schoonmaken, maar hoe pak je dat het beste aan? En is het verstandig om de gehele vijver schoon te maken? Wanneer moet je je vijverfilter schoonmaken en hoe regelmatig moet je dat doen? In dit artikel geven we je antwoord op dat soort vragen en voldoende inzicht om te bepalen wanneer en hoe je dat schoonmaken van je vijver of vijverfilter het beste kunt aanpakken.

Moet je de gehele vijver schoonmaken?

De hele vijver in één keer schoonmaken? Dan bedoel ik echt alle wanden schoonmaken, de bodem reinigen en zorgen dat alles weer brandschoon en als nieuw eruit ziet. Dat is eigenlijk iets wat je helemaal nooit moet doen! Ook niet als je heel veel last hebt van algen of groen water. Je gaat zien dat je binnen enkele weken opnieuw een groene vijver hebt.

Vijver schoonmaken alleen bij bacteriële problemen

De vijver schoonmaken heeft wat dat betreft dus eigenlijk geen nut. Doet dit alleen mocht je last hebben van een bacterieel probleem door de vijver te behandelen met halamid en de vijver erna compleet droog te laten staan. Maar tussentijds reinigen van de vijver door alles schoon te spuiten is geen goed plan.

Biologisch evenwicht verdwijnt bij het schoonmaken van de vijver

Wanneer het heerlijk weer is in het voorjaar denk je misschien een goede zet te doen door de vijver schoon te maken. De vijver leeghalen en schoonmaken is helemaal geen goed idee. Je verstoort het biologisch evenwicht ermee, het gevolg daarvan is dat de vijver na het opnieuw bijvullen met kraanwater snel kan omslaan naar een groene vijver.

En dat is wel het laatste wat je wilt. Het biologisch evenwicht van je vijver verdwijnt. Ontlasting van vissen, waarvan de voornaamste afvalstof ammonium en ammoniak wordt door de biologie niet meer omgezet in nitriet en vervolgens nitraat. Wat weer door waterplanten opgenomen kan worden. En dat kan weer als gevolg hebben dat je vissen of Koi het zwaar te verduren krijgen. Met in het ergste geval vissterfte als gevolg.

Wanneer kun je het beste de vijver schoonmaken?

Het deels reinigen van de vijver kun je het beste aanpakken net na de winter. In de herfst en winter komt er veel blad en afval in het water terecht, dat kun je dan mooi uit het water nemen. In de winter zelf is het geen ramp wanneer er overtollig blad op de bodem van de vijver ligt. De temperatuur is dan te koud om het blad te laten rotten. Dat proces start pas op in het voorjaar.

Het is wel verstandig om in de herfst zo geregeld mogelijk blad uit de vijver te vissen met een schepnetje. Alles wat niet de kans krijgt om te bezinken naar de bodem is mooi meegenomen. Dat scheelt je in het voorjaar weer schoonmaken. En trouwens, als het nog drijft is het veel gemakkelijker om het op te vissen.

Hoe pak je het schoonmaken van de vijver aan?

Als je tot nu toe hebt gelezen, begrijp je dat je de vijver niet geheel moet reinigen en schoonmaken. Dat heeft een negatief effect op je vijver. Dus hoe kun je het schoonmaken van de vijver het beste aanpakken? Welke stappen kun je het beste volgen voor het beste effect? En hoe kun je zonder de vijver leeg te halen toch goed schoonmaken?

Reinig de bodem van de vijver

In de herfst en winter krijgt blad de kans om naar de bodem af te zinken. Pas vanaf het voorjaar gaat dit blad rotten, je kunt het daardoor het beste zo vroeg mogelijk in het voorjaar opvissen. De beste manier om de bodem van de vijver te reinigen is door een waterstofzuiger of vijverstofzuiger te gebruiken. Vijverstofzuigers hoeven helemaal niet duur te zijn, kijk maar eens in onze blog: Beste vijverstofzuigers.

Vijverstofzuiger AquaForte
Vijverstofzuiger AquaForte

Een andere optie is om een zeer fijnmazig schepnetje te gebruiken. Zelf gebruik ik vaak een fijnmazig bamboe schepnetje, zo’n simpel netje van een paar euro. Zeer fijnmazig en prima om te gebruiken. Na enige tijd raken ze wel kapot, maar ze kosten dan ook vrijwel niets.

Snoeien van waterplanten in de herfst

In het najaar kun je het beste waterplanten terugsnoeien. Als je ziet dat waterplanten geel worden en gaan afsterven kun je hiermee starten. Eerder mag natuurlijk ook, maar start niet te vroeg. Waarom waterplanten snoeien? Heel simpel, afstervende waterplanten zorgen alleen maar voor afval in je vijver. Dat kun je dus prima voor zijn door te snoeien.

Waterlelies
Waterlelies

De regels voor het snoeien van waterplanten zijn eenvoudig. Alle waterplanten die boven het water uitgroeien mag je terugsnoeien tot het wateroppervlak. Waterlelies mag je afknippen net boven de wortel. Trek ze niet los van de wortel, maar knip ze af. Dat voorkomt beschadiging van de wortel wat in het nieuwe jaar averechts kan werken op de groei van je waterlelie. Zuurstofplanten kun je afsnoeien tot vlak boven de plantenmand.

Tussentijds snoeien van waterplanten in lente en zomer

Tussendoor snoeien van waterplanten is helemaal niet verkeerd om te doen. Eigenlijk moet je waterplanten gedurende de gehele zomer bijhouden. Geel blad of dode stelen knip je weg. Dat zorgt voor ruimte voor nieuwe stengels om uit te schieten en te groeien. Bovendien voorkom je ermee dat dode plantenresten naar de bodem van de vijver afzinken en verrotten.

Haal niet meer dan 20% water uit de vijver

Zorg ervoor dat je tijdens het reinigen van de vijver nooit meer dan 20% vijverwater uit de vijver haalt wat je aanvult met vers leidingwater. Leidingwater is overigens prima voor je vijver en vissen, sterker nog het is zelfs goed om wekelijks 10% water te verversen. Maar wanneer je teveel water in één keer ververst zorgt dit voor verandering van de waterwaarden en schommeling in temperatuur wat averechts werkt voor biologie en schadelijk is voor vissen.

Water verversen
Water verversen

Vijverfilter schoonmaken gedurende het jaar

Je filter heeft een belangrijke biologische werking om de vijver in goede conditie te houden. Het is daarom belangrijk tijdig onderhoud uit te voeren aan je vijverfilter. Dat betekent overigens niet dat je voor het minste geringste het vijverfilter moet schoonmaken. Sterker nog, hoe minder snel je schoonmaakt, hoe beter een vijverfilter gaat functioneren. Dat heeft alles te maken met de laag biofilm die aanwezig is op het filtermedium. Die laag zet ammoniak om in nitriet, en nitriet om in nitraat. Nitraat is de reststof die vervolgens door waterplanten of algen wordt opgenomen.

Hoe vaak vijverfilter schoonmaken?

Als vuistregel dien je te hanteren dat je nooit je vijverfilter schoonmaakt zolang deze nog niet vervuild is. Pas wanneer er echt vuil aanwezig is, uitwerpselen, modder, drab, derrie of algen en plantenresten, dan pas ga je schoonmaken. Stel je hebt filtermatten, dan merk je het vanzelf wanneer deze vervuild worden doordat ze minder water doorlaten. Plus je ziet op de bovenzijde een laag vuil liggen. Je merkt direct bij het uithalen van de filtermatten dat deze een stuk zwaarder zijn. Een mooi moment om het filter te reinigen.

Idealiter heeft je filter meerdere kamers. Waardoor je niet het gehele filter in één keer hoeft schoon te maken. In een meerkamerfilter zie je dat de eerste kamer het snelst vervuild is, deze vangt het meeste vuil op. Vaak zie je dat hier filterborstels in worden gestopt, die zijn gemakkelijk te spoelen. De overige kamers maak je niet gelijktijdig schoon. Zo zorg je ervoor dat er altijd filterkamers zijn met een goede laag biofilm en bacteriën.

Vijverpomp schoonmaken

Als je merkt dat de waterstroom in je vijver verminderd, is het hoog tijd om de vijverpomp schoon te maken. Als er één ding belangrijk is om de vijver in goede conditie te houden, is het wel zorgen voor continue toevoer van vijverwater naar je filter.

Het schoonmaken van een vijverpomp is niet heel ingewikkeld. Wat je het beste kunt doen is vijverpomp uitschakelen, de pomp uit de vijver nemen en de kappen eraf halen. Het ergste vuil en algen neem je weg met de hand, ook uit de rotor. Wat ik daarna zelf doe is de tuinslang gebruiken met een volle straal en goed in het pomphuis spuiten, dan spuit je de rotor goed schoon.

Wat moet je in ieder geval niet doen bij het schoonmaken van je vijver

De vijver in zijn geheel leegpompen: Dat zorgt voor problemen, het biologisch evenwicht in de vijver verdwijnt. De waterwaarden schommelen er te snel door plus de watertemperatuur zal te snel veranderen.

Het vijverfilter te regelmatig schoonmaken: Bacteriën krijgen de kans niet om goed te hechten in je filter en een nuttige biofilm laag op te bouwen om afvalstoffen af te breken. Je maakt pas schoon als het vijverfilter echt vervuild is.

Schoonmaakmiddelen gebruiken om te reinigen: Je wil je vijver spik- en span krijgen, alle algen van de wanden afhalen, enzovoorts. Dat is iets wat niet moet doen. Schoonmaakmiddelen hebben een negatief effect op de bacteriën in je vijver. Daarnaast kan het zorgen voor vissterfte.

De vissen uit de vijver halen: Je haalt liever de vissen niet uit de vijver. Dat zorgt alleen maar voor onnodige stress en kans op beschadigingen. Het reinigen van de bodem met een vijverstofzuiger bijvoorbeeld kan prima met de vissen in de vijver. Gewoon rustig aan de vijverstofzuiger bewegen over de bodem. Ditzelfde gaat op voor het reinigen van de bodem met een fijn schepnet. Je gaat zien dat vissen (vooral Koi) zelfs gewend raken aan het schepnetje en er achteraan gaan zwemmen.

Heb jij zelf handige tips die je wilt delen?

Maak jij je vijver al jaren op dezelfde manier schoon met goede resultaten? Laat het weten in een reactie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *