Aquaforte DM Vario vijverpomp ervaring en mogelijkheden

Regelbare vijverpompen met een laag energieverbruik, een mirakel of werkelijkheid? De AquaForte DM Vario vijverpompen zijn pompen die precies dat beloven. Tijd dus om deze vijverpompen eens flink onder de loep te nemen. We gaan in op alle mogelijkheden die de AquaForte DM Vario pompen te bieden hebben, de controller, het energieverbruik, de kwaliteit en degelijkheid, alle modellen, en willen vooral ook de ervaringen die we kennen met jou delen.

Regelbare vijverpomp van AquaForte

De belangrijkste reden waarom je de AquaForte DM Vario vijverpompen in overweging neemt is waarschijnlijk de controller, waarmee ze precies af te stellen zijn zoals jij dat wilt. En eerlijk gezegd is dat wel een van de goede punten van deze pompen, de controller werkt gewoon heel goed. Dat je de pomp kan aan- en uitzetten direct me de controller geloof ik wel, het regelen van het percentage waarin hij water verplaatst is belangrijker. Dat gaat heel simpel, gewoon met een knop omhoog om op te toeren, en een knop omlaag om af te toeren.

Klein dingetje, een nadeel wil ik het niet noemen, is dat er een ondergrens is waarop je de pomp kan laten draaien. Grofweg op ongeveer 10 tot 20% verbruik.

DM Vario controller
DM Vario controller

Verder zijn de pompen voorzien van een droogloopbeveiliging. Slaat de rotor vast door een takje of steentje (nog nooit gehad trouwens), of komt er geen water meer in de pomp, dan zal deze vanzelf afslaan. Beschermt zowel de rotor als de motor van de pomp.

Is de controller en vijverpomp traploos instelbaar?

Het ligt eraan wat je onder traploos verstaat. De AquaForte DM Vario serie werkt in stapjes van 1% per klik. Je gaat dus van 50% naar 51% naar 52%, enzovoorts. Dat is wel redelijk traploos te noemen. Het Wattage gaat geleidelijk mee omhoog. Houdt er wel rekening mee dat je een DM Vario niet op bijvoorbeeld 1% kan laten functioneren. Alle modellen hebben een minimum ondergrens met een Wattage van 15, 34 of 52 Watt, afhankelijk van het model.

Toe te passen in droogopstelling of direct in de vijver

De pompenkunnen zowel in droogopstelling als in natopstelling in de vijver gebruikt worden. En dat werkt goed! Ik moet wel zeggen dat ik de DM Vario zelf niet echt geweldig vindt om direct in de vijver te plaatsen. De DM serie is echt voor droogopstelling als je het mij vraagt, je haalt dan de korf eraf en kan met een 2” (63mm) pvc (eventueel 3/3) koppeling met binnendraad aansluiten.

Maar gelukkig zit AquaForte niet stil, en is er recent een nieuwe serie uitgekomen, de AquaForte O-plus Vario serie, die speciaal zijn bedoelt voor natopstelling direct in de vijver. Met vijverslang aansluiten en pompen maar. Identiek dezelfde pomp als de Vario, maar dan ingebouwd in een grote filterkorf.

Energieverbruik DM Vario

Dat is wel een vraag die je je afvraagt alvorens je voor een bepaalde pomp kiest, toch? De meest zuinige vijverpompen zijn het niet, maar ik wil daarmee zeker niet zeggen dat ze niet energiezuinig zijn! Het ligt er een beetje aan hoe je het bekijkt. De pomp is regelbaar, waardoor je in de herfst, winter en het voorjaar toch wat extra energie kan besparen. In voorjaar en herfst draai je bijvoorbeeld op 60% en in de winter op slechts 40%. Met een andere vijverpomp gaat je dat niet lukken, en loopt je maximale Wattage dag in dag uit door. En geloof me, als je in de zomer ongeveer 20.000 liter per uur draait, en in de winter kunt halveren, ga je dat verschil snel merken. Je wattage gaat dan grofweg terug van 200 Watt naar nog geen 100 Watt. Iedere maand levert dat verschil je een besparing van ongeveer € 20,- op, niet verkeerd toch?

AquaForte DM Vario modellen

Van de DM Vario vijverpompen zijn drie modellen, de 10.000, 20.000 en 30.000. In de basis zijn ze gewoon identiek, het enige verschil is de motor en omvang van de pomp. Nu zijn het eigenlijk allemaal wel redelijk compacte pompen, maar de DM 30.000 is wel echt een stukje groter dan het 10.000 model. Verder hebben ze identiek dezelfde kenmerken. Ze slaan vanzelf af wanneer de rotor vastloopt, ze zijn allemaal regelbaar, kunnen allemaal in droogopstelling, allemaal dezelfde 2”(63mm) aansluiting en 2 jaar garantie.

AquaForte DM Vario
AquaForte DM Vario

Zelf ben ik er voorstander van om één model zwaarder te kiezen dan dat je eigenlijk nodig hebt. Waarom? Omdat het energieverbruik dan fors omlaag gaat! Vergelijk de DM Vario 10.000 op maximaal vermogen (85 Watt, 9.000 liter) maar eens met de minimale opbrengst van een DM Vario 20.000 (34 Watt, 9.000 liter). Ditzelfde verschil zie je tussen de DM Vario 20.000 en 30.000, iets duurder in aanschaf, maar dat verdien je binnen een jaar weer terug.

Model Verbruik Waterflow Opvoerhoogte In-/uitgang
DM-10.000 Vario 15-85 Watt 4.000-9.000 liter/uur 5 meter 2” (63mm)
DM-20.000 Vario 34-187 Watt 9.000-20.000 liter/uur 7 meter 2” (63mm)
DM-30.000 Vario 45-385 Watt 12.000-29.000 liter/uur 8 meter 2” (63mm)

AquaForte O-Plus Vario, om direct in de vijver te plaatsen

Deze serie komt met dezelfde eigenschappen en voordelen van de DM Vario serie. Het enige verschil is dat de AquaForte O-Plus Vario in een ronde (vandaar de O?) korf komt, de pomp is bedoelt om direct in de vijver te plaatsen. Ben je van plan om de pomp zo in de vijver te plaatsen? Dan raad ik echt aan om voor een O-Plus te kiezen.

AquaForte O-Plus Vario
AquaForte O-Plus Vario

Met de DM Vario serie valt het niet mee om de pomp vlak op de bodem te zetten, hij wil nog wel eens omvallen. Plus de filterkorf van een DM Vario zit veel sneller dicht met stukjes alg en vuil. Daar heb je allemaal wat minder last van met de O-plus vijverpompen. De korf is er makkelijk af te halen met een klik systeem, door met de tuinslang direct in de rotor te spuiten spuit je dat gedeelte zo schoon, kost weinig moeite.

Model Verbruik Waterflow Opvoerhoogte In-/uitgang
O-plus Vario 10.000 15-85 Watt 4.000-9.000 liter/uur 5 meter 1,5” of 2”
O-Plus Vario 20.000 34-187 Watt 9.000-20.000 liter/uur 7 meter 1,5” of 2”

AquaForte DM Vario vijverpomp ervaring

Als je het aankoopbedrag van een DM Vario ziet, beginnend bij grofweg € 150,-, mogen je verwachten wellicht niet al te hoog zijn. Andere merken bieden pompen met dezelfde opties voor over het algemeen fors hogere prijzen. Maar in die verwachtingen mag je naar mijn idee best veeleisend zijn, want die vijverpompen zijn helemaal zo gek niet. Ze voelen degelijk aan, de stroomkabels zijn goed en netjes bevestigd, en algeheel zijn ze gewoon goed afgewerkt. De controller zelf ook, de knopjes voelen goed aan en reageren goed. Ook na een jaar gebruik en geregeld verstellen van de pomp merk je er niets aan. Eigenlijk dus alleen maar goede punten. Is er dan niets te melden wat minder goed is?

Zelf heb ik nog nooit een probleem gehad met een AquaForte DM Vario, gelukkig maar. Alleen ik weet dat de normale niet regelbare AquaForte DM vijverpompen best wat problemen hebben gehad in het verleden. Ik heb begrepen dat van bepaalde modellen een heel groot gedeelte na een aantal maanden problemen kreeg. Maar alle gevallen die ik ken, zijn netjes opgelost door AquaForte. Die reeks is ondertussen ook vernieuwd, de ingang en uitgang zijn groter geworden. Alleen maar goed natuurlijk, scheelt weerstand en dus energie. Dat is al jaren geleden, ergens in 2015 of 2016 denk ik. Waarschijnlijk heeft AquaForte ondertussen al wel wat ervaring en kennis opgebouwd, waardoor de AquaForte DM Vario serie veel minder problemen heeft. Ik weet het niet precies, maar ik ken weinig probleemgevallen. Buiten een paar pompen waarbij de controller niet meer reageerde, en gewoon netjes vervangen is door de leverancier. AquaForte heeft overigens een mooie kwaliteit standaarden en de service is goed te noemen, met 2 jaar garantie zit dat wel snor.

De opvoerhoogte van een DM Vario is op papier wel hoog, maar in praktijk is deze minder. De opbrengst is bij bijvoorbeeld twee meter opvoer aanzienlijk een stuk lager. Je merkt dat zelfs wanneer je een stuk vijverslang pakt wat je een heel eind omhoog tilt. Maar, de flow die deze pompen geven met minimale tegendruk en opvoer is gewoon enorm goed! Ze komen vooral tot hun recht in droogopstelling, waarbij ze water terug verplaatsen naar de vijver. Achter een doorstroom, meerkamer, bewegend bed of trommelfilter bijvoorbeeld.

Overigens vind ik de filterkorf die meegeleverd wordt bij een DM Vario niet praktisch werken. Te klein, te snel dicht met vuil en gewoon onhandig. Gelukkig heb je daar in ieder geval geen last van in droogopstelling.

Werkt een AquaForte DM Vario samen met een beadfilter?

Pompcurve Aquaforte Vario serie
Pompcurve Aquaforte Vario serie

De DM Vario zijn geen echte krachtpatsers, daar moet je ze niet voor kopen. Je koopt ze puur voor het energieverbruik en de controller waarmee je de waterstroom kan regelen. Daar zijn ze gewoon top in, maar echte druk leveren ze wat minder. Geen probleem voor doorstroomfilters, trommelfilters, bewegend bed filters, meerkamerfilters, en noem maar op wat voor filters zonder druk. Een beadfilter is eigenlijk een drukvat, er gaat best wat capaciteit verloren van een vijverpomp doordat er redelijk wat tegendruk is. Maar is een AquaForte DM Vario dan geschikt daarvoor?

Als je het ons vraagt gaat het prima. Ik ken best wat mensen met vijvers waar een DM Vario op het beadfilter draait. Dat zijn voornamelijk vijvers met Econobeads en een enkele Ultrabead filter. Je merkt wel dat de opbrengst minder is, maar zeker niet te weinig. Mijn keuze zou zijn om wel altijd voor een DM Vario 30.000 te gaan in combinatie met een beadfilter. Je draait dan op een wat lager Wattage, en tijdens het spoelen kun je hem lekker fors laten pompen. De beads spoel je dan alsnog goed schoon in combinatie met de blower.

AquaForte DM Vario kopen

AquaForte DM Vario vijverpompen kun je online kopen. De prijzen zijn netjes en concurrerend. Je hebt de garantie van levering via bol.com, en de meeste modellen worden morgen geleverd wanneer je voor 23:59 besteld. Direct doorklikken naar alle Vario modellen:

AquaForte DM Vario aanbieding

Op een Koishow heb je kans de pompen net nog ietsje goedkoper te vinden dan online. Want ja, al die winkels willen de goedkoopste zijn op een beurs. Met een beetje geluk heb je dan een mooie aanbieding te pakken, maar verwacht er niet teveel van. Ik kan me herinneren de AquaForte DM Vario 10.000 voor € 135,- gezien te hebben. Maar goed, dat scheelt je grofweg 20 euro. En daar moet je dan nog voor rijden en entreetickets halen… Laat staan waar je naartoe moet rijden mocht je een defect hebben.

2 reacties op “Aquaforte DM Vario vijverpomp ervaring en mogelijkheden

  1. In 6 mnd twee aqua forte niet regelbare pompen die het begeven. Plots stopt de pomp en komt niet meer in gang. Eerste een 12v 6500 en de tweede een 220 V 5500 als tijdelijke oplossing omdat er niet direct een nieuwe 12v versie beschikbaar was.

    1. Hallo Hans,

      Met de 12v pompen hebben wij zelf geen ervaring. Het is wel jammer om te lezen dat jij die ervaring met de 12V pomp hebt. Normaliter is de DM Vario een betrouwbare pomp, zeker wanneer je deze in droogopstelling achter bijvoorbeeld een pomp of meerkamerfilter gebruikt.

      Wat ik lees is dat je een normale DM pomp had, de niet regelbare serie. Ik weet dat de eerste modellen van de niet regelbare pompen die uitgebracht werden nog al eens problemen vertoonde. Dat wordt normaal gewoon netjes met garantie opgelost. Heb je daar al navraag voor gedaan? Als de pomp pas 6 maanden oud is valt deze natuurlijk in de garantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *