Vijverfilter overzicht: Passend filter kiezen voor iedere vijver

Je bekijkt nu Vijverfilter overzicht: Passend filter kiezen voor iedere vijver
Beste vijverfilters

Een vijverfilter is geen overbodige luxe wanneer je een heldere vijver wilt met glashelder water. In dit artikel leggen we je uit waarom een goed vijverfilter belangrijk is en waarop je dient te letten bij de aankoop. We geven je uitleg over de verschillende soorten vijverfilters, met onder andere het drukfilter en het meerkamerfilter. Daarnaast geven we advies over het beste vijverfilter per afmeting en type vijver.

Het belang van een vijverfilter

Om een gezond ecosysteem te creëren in je vijver, is het belangrijk om een vijverfilter toe te passen. Vijvervissen zijn levende wezens die afvalstoffen produceren die het vijverwater vervuilen, waarvan ammoniak de belangrijkste is. Het vijverfilter is in staat om zowel mechanisch als biologisch het vijverwater te filteren. Mechanisch filteren wil zeggen dat zichtbare afvalstoffen afgevangen worden zoals ontlasting van vissen, algen en blad. Biologisch filteren is het verwijderen van niet zichtbare afvalstoffen waaronder het omzettingsproces van ammoniak, de directe afscheiding van vissen, in nitriet wat vervolgens door het filter omgezet zal worden in nitraat. Nitraat is een stuk veiliger en vormt een voedingsstof voor planten. Daarmee is de stikstofkringloop rond, waardoor vijverwater gezuiverd wordt.

De verschillende soorten vijverfilters

Voor vijvers zijn er twee veelgebruikte soorten vijverfilters die ieder eigen voordelen en nadelen hebben. We maken hierbij een onderscheid tussen drukfilters en doorstroomfilters of meerkamerfilters.

Drukfilters

Dit type vijverfilter is een gesloten systeem waardoor water wat wordt ingebracht met een vijverpomp ook met druk het vijverfilter verlaat. Dit heeft direct als voordeel dat je het water naar een gewenste locatie kan verpompen. Zo kun je bijvoorbeeld een waterval, fontein of beekloop voeden nadat het water gefilterd is. Ook bied dit als voordeel dat je een drukfilter op haast iedere locatie kunt plaatsen, zowel hoger als lager dan het waterniveau in de vijver.

Drukfilters zijn meestal voorzien van een spoelmethode middels een hendel, knop of draaisysteem. Dit zorgt ervoor dat het regelmatig schoonmaken minder moeite kost en vuil water via een daarvoor bedoelde uitgang uit het filter wordt geperst. Bij de aankoop van een drukfilter is het belangrijk om te letten op een handig spoelsysteem. Zijn drukfilters hier namelijk niet van voorzien, dan is de enige optie om het deksel van het vijverfilter af te halen en alles met de hand te spoelen. Dat is veel werk, onhandig en niet bovendien niet gewenst.

In dit overzicht laten wij zien wat de beste drukfilters van dit moment zijn.

Doorstroomfilter of meerkamerfilter

Dit type vijverfilter is meestal voorzien van meerdere kamers, waardoor het verontreinigde vijverwater door diverse lagen aan filtermateriaal dient te stromen. Dit gebeurt meestal van grof naar fijn, waarbij de eerste laag wordt gebruikt om het grove vuil op te vangen zodat de overige filtermaterialen minder vervuild raken. Het minder regelmatig reinigen van de fijnere filtermaterialen heeft als grote voordeel dat de aanwezige bacteriën in het biologische filter minder vaak aangetast worden en daardoor een betere continue werking hebben. Ook kan er gemakkelijk gewisseld worden tussen filtermaterialen, bijvoorbeeld door bioballen later te vervallen voor originele Japanse filtermatten die een groter aanhechtingsoppervlak hebben voor bacteriën.

Minder gemakkelijk ten opzichte van een drukfilter is dat het gefilterde water altijd zonder druk het doorstroomfilter uitstroomt , waardoor het filter altijd hoger opgesteld dient te worden dan de vijver zelf. Het water kan zo vanuit het filter met verval de vijver in stromen.

Een goed vijverfilter kiezen

Bij de aankoop van een vijverfilter is het belangrijk op een aantal factoren te letten. Deze factoren zijn bepalend in de grootte van het vijverfilter en hoeveel Watt de ingebouwde UVC lamp dient te zijn. Met een vijverfilter wat niet voldoet aan de minimale benodigde criteria voor de betreffende vijver loop je het risico dat het vijverwater niet mooi helder en gezond zal blijven. Bovendien is het verstandig om te kiezen voor een vijverfilter met iets aan overcapaciteit, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en ook eventueel extra vissen kunt onderbrengen zonder problemen.

Inhoud van de vijver

Bij ieder type vijverfilter wordt aangegeven hoeveel inhoud het betreffende filter ongeveer kan filteren. Zorg dat je daardoor een goede inschatting kunt maken van de inhoud van je vijver, zodat het volume van het filter groot genoeg is. Het liefst zit je met de keuze van je vijverfilter wat ruimer.

Visbezetting

Hoe meer vissen in de vijver, hoe meer vervuiling en daardoor hoe meer filtering benodigd is. Halveer de aangegeven filtercapaciteit van een vijverfilter wanneer er Koi in de vijver zitten, Koi leveren namelijk meer ontlasting en verontreinigen het water sneller. Een vijver zonder vissen kan gefilterd worden met een kleiner filter in verhouding.

Zonlicht en inhoud

Zonlicht kan versneld zorgen voor een groene vijver. Hoe meer zonlicht de vijver per dag vangt, hoe krachtiger de UVC lamp dient te zijn. Voor een vijver met siervissen, zonder Koi, is een UV lamp benodigd van ongeveer 2 tot 3 Watt per 1000 liter water. Voor een vijver met Koi en zonder waterplanten is 4 tot 5 Watt benodigd per 1000 liter water.

Locatie en aansturing van het vijverfilter

De locatie van het vijverfilter kan bepalend zijn voor het type vijverfilter wat je kiest. Een drukfilter kan op ieder hoogteniveau geplaatst worden, doordat het water met druk het vijverfilter in en uit gepompt wordt. Je kunt daardoor bijvoorbeeld ook een fontein aansturen nadat het water gefilterd is. Bij een doorstroom of meerkamerfilter is dat niet mogelijk doordat het water drukloos het vijverfilter verlaat.

Kleine vijver filterset tot 1.500 liter water

Voor de kleinste vijvers zijn drukfilters prima geschikt. Ons advies is voor dit type vijver het niet moeilijker te maken dan het is en voor een drukfilter te kiezen. We hebben twee geschikte filters. Zelf kiezen we voor de eerste, een drukfilter.

Drukfilter: Ubbink BioPressure 3.000

  • 5 Watt UV lamp (tegen groen water)
  • Meegeleverde 2.200 liter/uur vijverpomp
  • Filterbak is eenvoudig te spoelen met afvoerkraan
Ubbink BioPressure 3.000
Ubbink BioPressure 3.000

Onderwaterfilter met fontein: Hozelock EasyClear 3.000

  • Direct in de vijver te plaatsen, geen gedoe met vijverslang
  • 5 Watt UV lamp (tegen groen water)
  • Ingebouwde vijverpomp, verpompt maximaal 1260 liter/uur
Hozelock EasyClear 3.000
Hozelock EasyClear 3.000

Beste vijverfilter set vijvers 1.500 tot 3.000 liter water

Meerkamerfilter: Ubbink FiltraPure 7.000 filterset

  • Meegeleverde 1.600 liter/uur vijverpomp
  • 11 Watt UV lamp lamp (tegen groen water)
  • Filterbak met filtersponzen en bio medium.
Ubbink FiltraPure 7000
Ubbink FiltraPure 7000

Drukfilter: SuperFish TopClear Kit 5.000

  • Meegeleverde 2.000 liter/uur vijverpomp
  • 7 Watt UV lamp (tegen groen water)
  • Makkelijk te spoelen drukfilter met terugspoelsysteem
  • Minder geschikt wanneer je ook een aantal Koi hebt. Capaciteit is daarvoor te weinig, en het vermogen van de UV lamp te laag.
Superfish Topclear Kit 5.000
Superfish Topclear Kit 5.000

Beste vijverfilter set vijvers tot 6.000 liter water

Meerkamerfilter: Pontec MultiClear 15.000 set

  • Meegeleverde 3.500 liter/uur vijverpomp
  • 11 Watt UV lamp (tegen groen water)
  • Filterbak met filtersponzen en filtermedium
Pontec MultiClear set 15.000
Pontec MultiClear set 15.000

Drukfilter: Pontec PondoPress 15.000 set

  • Meegeleverde 2.500 liter/uur vijverpomp
  • 11 Watt UV lamp (tegen groen water)
  • Handig schoonmaak systeem, eenvoudig spoelen
  • De meegeleverde vijverslangen zijn niet van super kwaliteit, maar die kun je later altijd nog vervangen
Pontec PondoPress 15.000 set
Pontec PondoPress 15.000 set

Drukfilter hoge kwaliteit: Hozelock Bioforce 12.000 Revolution

  • Geschikt voor hoge visbezetting, grote inhoud van filter.
  • Zeer goed filtermedium: Kaldnes K3 en dikke filtermatten
  • 18 Watt UV lamp (tegen groen water)
  • Let op: zonder vijverpomp!
  • Maximale doorstroom 4.000 liter/uur
Hozelock BioForce 12.000 Revolution
Hozelock BioForce 12.000 Revolution

Beste keuze filtersysteem vijvers tot 10.000 liter water

Drukfilter hoge kwaliteit: Hozelock Bioforce 18.000 Revolution

  • Geschikt voor hoge visbezetting, grote inhoud van filter.
  • Zeer goed filtermedium: Kaldnes K3 en dikke filtermatten
  • 24 Watt UV lamp (tegen groen water)
  • Let op: zonder vijverpomp! (voor set met vijverpomp, zie deze link)
  • Maximale doorstroom 6.000 liter/uur
Hozelock Bioforce 18.000 Revolution
Hozelock Bioforce 18.000 Revolution

Meerkamerfilter: Hozelock EcoPower+ 20.000

  • Goed filtermedium: Kaldnes K3 en filtermatten
  • 16 Watt UV lamp (tegen groen water)
  • Let op: zonder vijverpomp!
  • Maximale doorstroom 5.000 liter/uur
Hozelock Ecopower 20.000
Hozelock Ecopower 20.000

Niet geschikt voor echte Koivijvers

Zoals we al aangaven, zijn deze filters niet geschikt voor vijvers met een grote hoeveelheid Koi. Maar juist voor tuinvijvers met siervissen of mooie natuurvijvers.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie