Vijversubstraat als bodembedekker van de vijver

Zie vijversubstraat als een bodembedekker van je vijver. Je kunt het gebruiken in bijna alle type vijvers, niet alleen sierlijk maar met nuttige eigenschappen!

Vijversubstraat
Vijversubstraat

Het nut van vijversubstraat

Wist je dat vijversubstraat eigenlijk best wel nuttig is? Het substraat is poreus, wat ervoor zorgt dat goede bacteriën kunnen hechten aan het materiaal. Zie het als een soort van natuurlijk filtersysteem vol met goedaardige bacteriën en micro organismen. Het vormt dus eigenlijk een basis voor een biologische werking van voornamelijk natuurvijvers.

Dat zorgt er weer voor dat je vijver zichzelf kan zuiveren. Tenminste, als je een mooi evenwicht weet te creëren met voldoende planten.

Maar heet het dan nut om vijversubstraat op de bodem van je vijver te plaatsen? Jazeker! Wij raden dat ook eigenlijk aan voor alle type vijvers. Behalve dan specifiek Koivijvers, waarbij het wat minder goed samen gaat. We raden vijversubstraat in een Koivijver dan ook af. Of je moet in ieder geval geen bodemdrain in je vijver hebben.

Vijversubstraat in vijvers met vissen

Voor Koivijvers raad ik vijversubstraat in de vijver af. Er blijft gewoon meer vuil tussen zitten, en het is lastig schoon te houden. En een vervuilde vijver is in de basis een bron voor slechte bacteriën en parasieten (zoals Trichodina). Daarnaast heb je bij een Koivijver vaak een bodemdrain in je vijver, het substraat zou daar ingaan en in je filter uit komen, dat gaat nooit goed werken.

Voor vijvers met siervissen is substraat zeker aan te bevelen. Het zorgt voor een beetje extra filtering, ziet er mooier uit en in combinatie met planten werkt het erg goed.

Grof vijversubstraat
Grof vijversubstraat

Hoeveel vijversubstraat is nodig per m2

Dan rust de vraag hoeveel vijversubstraat nodig is per vierkante meter. Voor natuurvijvers raden wij een laagje aan van niet meer dan 2 tot 3 centimeter. Je ziet zo de bodem niet meer, plus de laag wordt niet te dik. Daardoor kan er nog steeds water tussen het substraat komen met vers zuurstof. Een te dikke laag resulteert vaak in problemen. Het gedeelte waar geen zuurstof meer in komt, gaat liggen rotten.

Voor een vierkante meter van 2 tot 3 centimeter heb je ongeveer een zak van 30 tot 40 liter substraat nodig.

Vijverplanten direct in substraat planten

Zelf ben ik een grote voorstander van vijverplanten, ook in combinatie met Koi. Maar dan wel in een gedeelte waarde de Koi niet bij kunnen komen. Zelf doe ik dat in een beekloopgedeelte en plantenfilter. Al mijn planten daarin staan in de pure substraat, zonder vijveraarde. Waarom ik dat zo doe? Zo weet ik zeker dat ik de vijverplanten goed kan spoelen, met vijveraarde zou dat een heel gedoe zijn. En mijn planten doen het gewoon ontzettend goed, de voeding halen ze met de wortels gewoon uit het water.

Mocht je een natuurvijver hebben, of een vijver met siervissen, dan kun je het beste het vijverplantje omzetten in een grotere vijvermand. Je kunt eventueel een klein beetje vijveraarde toevoegen. En de rest vul je gewoon aan met substraat.

Lava substraat gebruiken als alternatief

Buiten vijversubstraat zie je ook vaak lava substraat. Lavasubstraat is donkerder van kleur en bestaat uit veel grovere brokken. Op zich is dit een prima alternatief, maar het is over het algemeen een stuk duurder. Lava is vooral goed om als extra filterende substantie te gebruiken in stukjes beekloop of een watervalletje. Of gewoon direct in het filter. Mocht je dat laatste doen, stop het dan wel in een grove zak zodat je het nog gemakkelijk kan schoonspoelen.

Grind in de vijver gebruiken

Grind kan dan wel goedkoper zijn, maar het heeft een veel mindere filterende werking dan substraat. Grind is bijvoorbeeld niet poreus, en juist van die poreuze vlakken moet je het hebben. Daar hechten micro organismen zich aan vast die het water zuiveren.

Natuurlijk kun je wel gewoon grind gebruiken, dat zal verder geen problemen opleveren. Mocht je het mooi vinden, vooral doen! Maar wat betreft filterende werking is het effect een stuk minder goed.

Wat je kunt doen tegen drijvend vijversubstraat

Vijversubstraat
Vijversubstraat

Soms kun je er best wat last van hebben dat vijversubstraat blijft drijven. Heb je net al die manden met waterplanten geplaatst, of heel je bodem vol gelegd, kom je er achter dat een deel gewoon boven komt drijven. Wees gerust dat je niet de enige bent, dat horen we wel vaker!

Substraat kan soms wel 2 tot 3 dagen blijven drijven, voordat het bezinkt. Dat komt doordat het zo poreus is, het weegt weinig en zit vol met lucht. Het zal langzaam moeten bezinken en alle lucht zal eruit verdwenen moeten zijn, voordat het echt blijft liggen op de bodem. Wat ik zelf doe wanneer ik substraat in plantenmanden wil bijvoegen, is het van te voren gewoon alvast in een flinke bak met water leggen. Dat heeft dan twee voordelen, het fijne stof is gelijk uit het substraat gespoeld plus het zinkt direct.

Vijversubstraat op de bodem schoonhouden

Heb je weinig beweging of stroming in de vijver en geen grotere vissen die het substraat een beetje doorroeren? Dan is het wel goed om eens in de zoveel tijd met een bijvoorbeeld een bezem langzaam over de bodem te bewegen. Je woelt het substraat dan een beetje op. Dat zorgt er dan wel voor dat je vijver eventjes wat troebeler is, maar is wel goed om een paar keer per jaar te doen. Wat ook helpt is Colombo BiOx toevoegen, een soort zuurstofbom voor je vijver. Is gewoon volledig veilig voor je vissen en zorgt ervoor dat slib sneller wordt afgebroken.

Als je vijver echt flink bevuild is en je wilt het substraat een keer goed schoonmaken, dan kun je een vijverstofzuiger gebruiken. Bij sommige vijverstofzuigers wordt een speciaal substraat zuigvoetje bijgeleverd, dan blijft je substraat gewoon op de bodem liggen en het slib wordt meegezogen. Kijk voor een aantal goede modellen eens naar deze blog: Beste vijverstofzuigers voor een brandschone vijver.

Online vijversubstraat bestellen?

Bij Bol.com kun je gewoon direct je vijversubstraat bestellen. Er zijn mooie combinatiedeals als je meerdere zakken gelijktijdig besteld, zoals hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *