Stierengevechten in Ojiya

Stierengevechten zijn een traditie welke in Japan al vele jaren worden gehouden. Waaronder in de Niigata Prefecture, waar een groot deel van de kwekers van Koi gevestigd zijn. Veel kwekersfamilies hebben een eigen bull waarmee ze deelnemen aan de stierengevechten.

Stierengevechten in Ojiya
Stierengevechten in Ojiya

De Japanse stierengevechten zijn al honderden jaren oud en is een traditie voor veel Japanse boeren. De populariteit is in de laatste tientallen jaren wel wat teruggezakt. Hedendaags zijn er zo rond de drie tot vijfduizend toeschouwers bij de belangrijkste wedstrijden, terwijl halverwege de 20e eeuw er zeker 10.000 toeschouwers waren bij diezelfde evenementen.

Geen Spaanse praktijken

Stierengevechten, als je dat hoort moet je waarschijnlijk direct denken aan Spanje. De stieren worden bevochten net zolang tot deze er letterlijk bij neervalt, de stieren in Spanje overleven het gevecht dan ook niet. In Japan is dat gelukkig wel anders, de gevechten daar zijn totaal niet te vergelijken met de Europese manier. Nee, de Japanse manier is vredig en heeft meer wat weg van een potje worstelen of sumo tussen twee stieren.

Spaanse stier keer twee

In Japan weegt een gemiddelde bull meer dan één ton, gemiddeld zo ongeveer 1100 kilogram. Daarmee zijn de stieren een heel stuk massiever als de Spaanse stieren, die vaak niet eens de 500 kilo aantikken.

Om ervoor te zorgen dat de wedstrijden eerlijk verlopen, worden de stieren ingedeeld in categorieën. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat stieren welke gelijk aan elkaar staan in dezelfde categorie vallen. Hetzelfde principe is eigenlijk van toepassing op een Koi Show, daar strijden Koi met een lengte van 65 centimeter ook niet tegen Koi die een lengte van 75 centimeter hebben.

Wel gebeurt het, laten Ryu Mano (Izumiya Koi Farm) en Masahito Kataoka (Oya Koi Farm) mij weten tijdens het aanzien van een stierengevecht, dat grotere stieren tegen een jong en klein stiertje worden neergezet. Wat puur wordt gedaan om de jonge stieren te laten kennismaken met stierenvechten. Je kunt daarbij goed zien dat de grotere stieren zich inhouden, geeft Masahito aan.

Schoppende achterpoten

Eén van de jongste uit de Kataoka familie
Eén van de jongste uit de Kataoka familie

Voor het gevecht begint worden de stieren de arena ingelaten, dit gebeurt onder begeleiding door één van de begeleiders. En dat is soms maar op slechts één meter afstand van het publiek, wat best dichtbij is kan ik je vertellen. Voordat het gevecht begint wordt er eerst een rondje gelopen met beide stieren, wat gepaard gaat met schoppende achterpoten door het zand en luid gesnuif. In de afbeelding is te zien hoe één van de jongste uit de Kataoka familie de stier in de ring brengt.

Na het rondje worden de stieren tegenover elkaar geplaatst en worden de koppen tegen elkaar gedrukt, waarbij de hoorns als het waren gelockt worden. De stieren dienen elkaar weg te duwen en te vermoeien, wat gemiddeld een minuut of 5 duurt, soms zelfs wat langer. Tijdens dit gevecht worden de stieren met luide kreten aangemoedigd door de begeleiders, welke om de stieren heen lopen. Het gevecht wordt constant goed begeleidt om ervoor te zorgen dat de koppen van de stieren tegen elkaar blijven. Hiermee wordt er zorg gedragen dat de hoorns geen schade kunnen aanrichten bij de andere stier.

De wedstrijd wordt bepaald wanneer één van de stieren meer energie over heeft als de andere en hierdoor de andere stier kan wegduwen. Degene die opgeeft en weggeduwd wordt is vanzelfsprekend de verliezer. Direct op het moment dat dit duidelijk is wordt er actie ondernomen om de stieren uit elkaar te houden. De begeleiders pakken de stieren bij de hoorns en zorgen ervoor dat de koppen van elkaar weggedraaid worden. Ook wordt er een touw bevestigd aan één van de achterpoten waaraan een aantal man hangen om de stieren uit elkaar te houden, wat soms best wat kracht kan kosten zoals goed te zien is.

Ook in stierengevechten wordt doping toegepast…

De Japanse cultuur laat duidelijk alles toe. De eigenaren van de stieren doen er alles aan om een gevecht te kunnen winnen. Zo zijn er begeleiders welke voor het gevecht wat thee geven aan de stieren wat voor een positieve boost zou moeten zorgen. De cafeïne die in thee zit zou moeten dienen als stimuleermiddel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *