Vijververlichting: de beste LED verlichting voor jouw vijver

Je bekijkt nu Vijververlichting: de beste LED verlichting voor jouw vijver
Beste vijververlichting

Wat is er mooier dan op een zomeravond tot laat toe buiten te kunnen zitten en te kunnen genieten van een prachtig verlichte vijver. Een wand mooi aangekleed met LED vijververlichting om je vijver en tuin nog een stap mooier te maken. Er zijn talloze verschillende soorten vijververlichting verkrijgbaar, van drijvende lampjes, inbouwspots tot aan plug-en-play onderwater verlichting.

Beste LED vijverlichting op een rij

In dit artikel leggen we je uit waar je rekening mee dient te houden bij de aanschaf van LED vijververlichting. Dit zijn de 5 beste soorten LED vijververlichting van dit moment. Verderop in dit artikel geven wij verdere toelichting.

  1. Pontec PondoStar LED vijververlichting set van 6 lampjes
  2. AquaForte Garden Led Lamp 3x 1,6 Watt
  3. AquaKing Vijververlichting LED-120
  4. SuperFish Vijver LED Lights set van 3
  5. Ubbink MultiBright Float 3 LED

Is vijververlichting slecht voor vissen?

Vissen zullen snel aan verlichting wennen en kunnen het licht ook prima verdragen. Vergelijk met een aquarium waar we ook zien dat vissen geen hinder ondervinden van verlichting. Er zijn bijvoorbeeld geen gevallen bekent dat vissen verblind kunnen raken door licht. Wel kan het zo zijn dat vissen schrikken wanneer de verlichting ingeschakeld wordt. Ook hieraan zullen ze snel wennen, naarmate je een vast ritme toepast zullen de vissen er ook niet meer van onder de indruk raken.

De fijnste oplossing voor je vissen is door een automatisch timer te hanteren waardoor de verlichting al aangaat wanneer het nog licht is, zodat de vissen ook geen schrikreactie vertonen. Bij het uitzetten van verlichting hebben de vissen overigens geen last. Je zult ook zien dat wanneer je automatisch inschakelt dat de vissen veel sneller gewend raken aan de lampen.

Is verlichting in de vijver veilig?

Water en stroom is natuurlijk geen ideale combinatie. Vijververlichting en vijverlampen zijn natuurlijk bedoet om onder water te bestaan en zullen daardoor geen problemen opleveren voor veiligheid. Bij de meeste verlichting sets zit ook een transformator van 230 volt naar 12 volt, wat de lampen een stuk veiliger maakt. Mocht een lampje door een bepaalde reden gaan lekken of mocht een kabel beschadigd raken dan is 12 volt veilig. Raak je het water aan dan kan dat geen kwaad.

Controleer voor de zekerheid altijd even de IP-waarde van de lampen, deze dient minimaal IP67 te zijn. Vijververlichting IP67 is dan ook echt 100% waterdicht.

Hoeveel Watt moet vijververlichting hebben?

Een hoog Wattage is niet nodig. Vijververlichting met een zeer laag Wattage, bijvoorbeeld 1,5 Watt per lamp, is al meer dan voldoende om te gebruiken. In het donker zijn deze lampen onder water zeer goed zichtbaar. Vaak zie je dat wanneer je zwaardere lampen gebruikt de lichtbundel ook te sterk wordt. We raden je overigens altijd aan om te kiezen voor LED vijververlichting, veel zuiniger en krachtig.

1. Pontec PondoStar LED vijververlichting set van 6 lampjes

De Pontec PondoStar set van 6 LED lampjes is prijstechnisch en kwalitatief gezien de meest interessante set voor in je vijver. De lampjes zijn goed en verbruiken slechts 0,5 Watt per stuk. Meer dan voldoende licht in vorm van een mooie witte neutrale kleur. Ook is de beschermingsklasse IP68 in plaats van het minimaal benodigde IP67. Tussen de lampen zit steeds 1,2 meter kabel en vanaf de transformator is er nog eens 3 meter kabel tot aan het stopcontact.

Pontec PondoStar LED
Pontec PondoStar LED

2. AquaForte Garden Led lamp 3x 1,6 Watt

Deze drie aan elkaar geschakelde LED vijverlampen zijn ieder 1,6 Watt. Nu lijkt dat niet veel, maar dit meer dan voldoende om als sfeerverlichting in of rondom de vijver te gebruiken. Deze complete set van AquaForte met 3 lapjes heeft een meegeleverde trafo van 230 naar 12 Volt. Het aansluiten van de lampjes kan een kind, werkelijk enkel de stekker inpluggen en ze kunnen aan.

AquaForte Garden LED 3x
AquaForte Garden LED 3x

3. AquaKing Vijververlichting LED-120

Wanneer je het water serieuzer wilt aanmaken zijn de AquaKing vijververlichting LED-120 of zijn kleinere broertje met 60 LEDs goede keuzes. De lamp kan zowel onder- als bovenwater worden opgesteld en het licht is helder wit van kleur. De lamp is voorzien van een eigen sensor waarmee de aan- en uitschakeling geregeld wordt. Het LED-120 model is 150 mm doorsnede en heeft 120 losse leds van in totaal 8.4 Watt. Dat is vergelijkbaar met een 100 Watt peer lampje. De totale kabellengte is 8 meter waardoor je voldoende ruimte hebt de verlichting op gewenste locatie te plaatsen.

AquaKing LED vijververlichting

4. SuperFish Vijver Led Lights set van 3

Deze complete set van 3 LED lampjes van SuperFish kun je zien als een plug-en-play set. De lampjes hebben ieder een output van 1 Watt en zijn met elkaar verbonden met steeds 1,5 meter kabel tussenruimte. Je kunt de lampjes daarmee prima verdelen over de bodem van de vijver en je kunt de schijnrichting zelf bepalen dankzij de verstelbare voet. In de set zitten ook 4 gekleurde plaatjes om op de lamp te bevestigen, waardoor je eventueel gekleurd licht kunt gebruiken. Gebruik je deze niet dan heb je een neutrale witte LED kleur.

Superfish Led Light 3

5. Vijververlichting bollen voor in de vijver, Ubbink MultiBright Float 3 LED

De mooiste en meest sfeervolle verlichting die je kunt vinden zijn deze MultiBright Float 3 LED lampen van het merk Ubbink. Dit is verlichting die in bolvorm op het vijveroppervlak blijft drijven. Dit is betrouwbare LED verlichting in klasse IP68, iedere bol is voorzien van een 0,5 Watt ledlamp met een warme witte kleur. De enige beperking is dat ze weinig licht afgeven onderwater, waardoor je het puur moet zien als sfeerverlichting voor in de tuin.

Ubbink MultiBright Float 3 LED
Ubbink MultiBright Float 3 LED

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie