Vijververlichting: de beste LED verlichting voor jouw vijver

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Verlichting
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Laatste wijziging in bericht:14 oktober 2023
  • Leestijd:13 minuten gelezen
Je bekijkt nu Vijververlichting: de beste LED verlichting voor jouw vijver
Beste vijververlichting

Je hebt een mooie vijver, misschien wel een hele strakke met een vlonder die deels over de vijver loopt. Mooi! Helemaal als je op een zomeravond tot laat buiten kunt zitten en kunt genieten van een prachtig mooi verlichte vijver. Bijvoorbeeld door een wand mooi aan te kleden met vijververlichting led lampen. Alleen al voor de sfeer is het ontzettend mooi om verlichting in je vijver te hebben, of zelfs drijvende lampjes te gebruiken. Ook kun je de vissen in de avond nog goed zien zwemmen, en zelfs wanneer je vanaf binnen de tuin in kijkt kan het ontzettend mooi zijn! Je vijver is immers een beetje je pronkstuk van de tuin, dus dat mag mooi aangekleed worden met mooie vijververlichting!

Beste LED vijverlichting op een rij

In dit artikel leggen we je verder uit waar je rekening mee dient te houden bij de aanschaf van LED vijververlichting. Onderstaand de 5 beste soorten LED vijververlichting van dit moment. Verderop in dit artikel geven wij verdere toelichting.

  1. Pontec PondoStar LED vijververlichting set van 6 lampjes
  2. AquaForte Garden Led Lamp 3x 1,6 Watt
  3. AquaKing Vijververlichting LED-120
  4. SuperFish Vijver LED Lights set van 3
  5. Ubbink MultiBright Float 3 LED

Is vijververlichting slecht voor vissen

Als vissen gewend zijn aan verlichting, kijken ze er eigenlijk niet meer naar om. Het maakt dan niet uit of de vissen aan of uit staan. Waarom zou verlichting slecht of schadelijk zijn voor vissen? Kijken we naar een aquarium, zien we dat vissen er ook geen hinder aan ondervinden. Er zijn geen gevallen bekent dat vissen bijvoorbeeld verblind kunnen raken door verlichting. Wel kan het zijn dat vissen, wanneer je de verlichting pas in het donker inschakelt, een kleine schrikreactie vertonen.

Als je het mooi vind om in de avond de lampjes aan te hebben, kun je er ook voor kiezen om middels een timer de verlichting automatisch in en uit te schakelen. Je kunt dan de verlichting dan al net inschakelen nog net voordat de zon onder gaat, de vissen hebben dan geen schrikreacties. Je zult zien dat de vissen veel sneller wennen wanneer je met een constant regelmaat de verlichting aan hebt, in plaats van een sporadische avond.

Is verlichting in de vijver veilig voor jou?

Als er één ding geen combinatie is, is het wel water en stroom. Is verlichting onder water dan wel veilig, en is dat dan wel een goed idee? In principe is er geen probleem. Vijververlichting en vijverlampen zijn er voor bedoelt om onder water te staan.

Bij de meeste sets vijververlichting zit een transformator van 230 volt naar 12 volt. Dat maakt de lampen een stuk veiliger. Stel het is toch zo dat een lampje door een bepaalde reden gaat lekken, of een stroomkabel bijvoorbeeld beschadigd raakt, dan is 12 volt veilig. Raak je dan het water aan, dan kan dit in principe geen kwaad.

Controleer voor de zekerheid altijd even of de IP-waarde van de lampen, wat je op de verpakking kunt aflezen, minimaal IP67 is. Vijververlichting IP67 is ook echt 100% waterdicht.

Hoeveel Watt moet vijververlichting hebben?

Een hoog Wattage heb je helemaal niet nodig! Zelfs led vijververlichting met een zeer laag Wattage, bijvoorbeeld 1,5 Watt per lampje, is al prima om te gebruiken. In het donker zijn deze lampen ontzettend goed zichtbaar. Sterker nog, vaak als je een zwaarder Wattage neemt per lamp wordt de lichtbundel vaak wat te sterk. We raden je overigens altijd aan om voor led vijver verlichting te kiezen. Iedere Watt die je kunt besparen is er weer één.

Beste verlichting voor je vijver

1. Pontec PondoStar LED vijververlichting set van 6 lampjes

Pontec PondoStar LED
Pontec PondoStar LED

De Pontec PondoStar set van 6 LED lampjes is prijstechnisch en kwalitatief gezien de meest interessante set voor in je vijver. De lampjes zijn gewoon goed, slechts 0,5 Watt, voldoende licht, een mooie witte neutrale kleur en de beschermingsklasse is IP68. Dat is gewoon écht waterdicht, net een slag beter dan het minimale benodigde IP67! Tussen de lampjes zit steeds 1,2 meter kabel. Vanaf de transformator is er nog 3 meter kabel voor naar het stopcontact.

2. AquaForte Garden Led lamp 3x 1,6 Watt

AquaForte Garden LED 3x
AquaForte Garden LED 3x

3 aan elkaar geschakelde LED vijververlichting lampen van ieder 1,6 Watt. 1,6 Watt lijkt niet heel veel, maar is ruim voldoende als sfeerverlichting in of rondom je vijver. Deze complete set van AquaForte met 3 lapjes heeft een meegeleverde trafo van 230 naar 12 Volt. Het aansluiten van de lampjes kan een kind, werkelijk enkel de stekker inpluggen en klaar!

3. AquaKing Vijververlichting LED-120

AquaKing LED 120
AquaKing LED 120

Wil je het net iets serieuzer aanpakken? Dan is de AquaKing vijververlichting LED-120 een hele goede lamp. De lamp kan zowel onder- als bovenwater worden opgesteld. Het licht wat de lamp geeft is helder wit van kleur. Deze lamp is voorzien van een eigen sensor waarmee aan- en uitschakeling geregeld wordt.

Doorsnede van 150mm met 120 losse leds. Totaal van 8,4 Watt. Vergelijkbaar met een 100 Watt peer lampje. 12 Volt via meegeleverde trafo. Een plug-en-play set.

Voor de helft van het geld heb je zijn net wat kleinere broertje met 60 LEDs. Die overigens ook echt ruim voldoende licht geeft.

4. SuperFish Vijver Led Lights set van 3

SuperFish Vijver LED Lights 3
SuperFish Vijver LED Lights 3

Complete set van 3 LED lampjes van SuperFish. Tussen ieder van de lampen zit 1,5 meter kabel, waardoor je deze mooi kan verdelen over de vijver. Ook deze set is voorzien van een eigen trafo met 12V. De lampjes zelf zitten op een verstelbare voet vast, waardoor de schijnrichting ingesteld kan worden. De lampjes zijn vrij klein en compact, met een output van één Watt per lampje.

5. Vijververlichting bollen voor in de vijver, Ubbink MultiBright Float 3 LED

Ubbink MultiBright Float 3 LED
Ubbink MultiBright Float 3 LED

Ontzettend mooi en sfeervol, drijvende verlichting in de vorm van bollen voor in je vijver! Maar geloof ons, de meeste goedkope setjes die je gaat vinden lekken in een mum van tijd. Vaak zijn ze niet eens IP67 of IP68. Niet echt betrouwbaar en veilig. Gelukkig zijn er merken die wél iets goeds en betrouwbaars leveren. Helaas betaal je dan wel net wat meer.

De MultiBright Float 3 LED vijververlichting van het merk Ubbink is wel een goed alternatief. Dit zijn drie losse kunststof bollen die aan elkaar verbonden zitten. Je mag ze ook op de vijver zelf laten drijven. De bollen hebben een 0,5 Watt ledlamp en hebben een warme witte kleur. Heel mooi als sfeerverlichting én betrouwbaar!

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie