Overbevolking in de vijver: optimale Koi bezetting

Je bekijkt nu Overbevolking in de vijver: optimale Koi bezetting
Overbevolking in de vijver

Overbevolking in de vijver is een veelvoorkomend probleem dat vaak onderschat wordt. Je begint met enkele Koi, maar vaak is de verleiding niet te weerstaan wanneer je bij je volgende winkelbezoek opnieuw prachtige exemplaren ziet zwemmen. “Nog eentje dan, dit is echt de laatste“, totdat je opnieuw de volgende laatste tegenkomt, en nog één … Met als gevolg overbevolking.

Het risico van overbevolking

Voordat je het weet is je vijver overvol, zeker wanneer de vissen blijven groeien, wat ze ook ongetwijfeld blijven doen. Overbevolking brengt echter ook verschillende risico’s en nadelen met zich mee. Dat begint al met het belemmeren van groei en ontwikkeling van de Koi. En uiteindelijk zal de gezondheid en vitaliteit aangetast worden. Het is daarnaast moeilijker om je waterkwaliteit op orde te houden, vaak is de filterinstallatie niet berekend op een te grote visbezetting.

Iets teveel Koi van het goede...
Iets teveel Koi van het goede…

Vuistregel voor optimale bezetting Koi

De belangrijkste richtlijn om overbevolking te voorkomen, is rekening houden met de regel van één Koi per 1000 liter water. Door veel mensen wordt dit niet nagekomen, wat eigenlijk jammer is. Hierdoor kunnen de aangekochte Koi zich niet optimaal ontwikkelen en zullen ze nooit de maximale potentie qua groei waarmaken.

Is 1000 liter per Koi wel voldoende?

Overigens wanneer we het maximale uit onze Koi willen halen, is zelfs één Koi per kubieke meter nog aan te kleine kant. Natuurlijk is dat prima voor kleinere Koi, maar ook kleintjes zullen groot worden. Wil je het maximale uit je Koi halen, dan kun je beter uitgaan van één Koi per 2000 liter water, of zelfs een nog lagere bezetting. Je gaat dan meer richting het ideale plaatje om de beste ontwikkelingen naar boven te halen.

Waarom Koi minder groeien door overbevolking

Koi scheiden constant hormonen en feromonen af, die oplossen in het vijverwater. Hoe meer er hiervan aanwezig zijn, hoe harder de groei geremd zal worden. Je begrijpt dat hoe hoger de visbezetting is, hoe meer hormonen en feromonen er daardoor ook ontstaan. De enige manier om dit tegen te gaan is door veel water te verversen, waardoor je de stoffen zult verdunnen.

Overbevolking veroorzaakt stress

In een vijver die overbezet is met Koi, zal meer stress ervaren worden. Er moet namelijk gestreden worden om als eerste bij het voer te zijn. Stress zorgt in veel gevallen ervoor dat de weerstand verminderd, waardoor de Koi ook vatbaarder worden voor parasieten en ziekten.

Hoeveel Koi in een vijver?
Hoeveel Koi in een vijver?

Voorkom overbevolking

Het is essentieel om een evenwichtige visbezetting te handhaven. Zorg ervoor dat je vijver voldoende ruimte biedt voor elke Koi om vrijuit te groeien. Houd rekening met de vuistregel van één kubieke meter water per Koi als basis. Door overbevolking te voorkomen, kun je de groei en vitaliteit van je Koi verbeteren en zelf meer plezier beleven aan je hobby.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie