Overbevolking in de vijver

Je bekijkt nu Overbevolking in de vijver
Overbevolking in de vijver

Iedereen kan zich het wel inbeelden, misschien heb je er in de tussentijd zelfs al van geleerd. Je bent in de winkel en daar zwemt weer precies die koi die je graag wilt hebben. “Nog eentje dan, dit is echt de laatste”, totdat je opnieuw de volgende laatste tegenkomt, en nog één … Met als gevolg overbevolking!

Voor je het weet is je vijver overvol, zeker wanneer de vissen blijven groeien – wat ze ook zeker zullen doen onder de juiste omstandigheden. Er is een bekende vuistregel die je zeker moet proberen na te streven, hoe moeilijk dit soms ook kan zijn. We willen toch allemaal dat onze Koi zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen?

Vuistregel visbezetting

Eén koi per 1000 liter water wordt als vuistregel genoemd, maar door veel mensen niet nagekomen. Dat is eigenlijk jammer, want hierdoor is de kans groot dat de aangekochte koi die in jouw vijver zwemmen niet optimaal kunnen groeien en ontwikkelen.

Eén kuub per koi te weinig?

Overigens, wanneer we reëel zijn, is één kubieke meter water zelfs nog vrij weinig. Natuurlijk is dit prima voor kleinere koi, maar ook kleintjes worden groot. En dat gaat meestal maar al te snel, met de juiste hoeveelheid en verhouding voeding zijn ze binnen 2 seizoenen uitgegroeid tot koi van formaat. En dan, als we eerlijk zijn, is die ene kubieke meter water simpelweg te weinig. Dit mag best één per 2000 liter water zijn, liever nog meer! Alhoewel dit voor de meeste mensen niet zal gaan lukken, gaat dat al meer richting het ideale plaatje.

Minder groei door overbevolking

In iedere vijver scheiden de vissen constant hormonen en feromonen af, hoe meer hiervan is opgelost in het vijverwater, hoe harder de groei wordt geremd. Hoe hoger de visbezetting, hoe meer hormonen en feromonen er constant worden afgescheiden, hoe hoger dus ook de groeirem wordt aangetrokken. De enige manier om dit tegen te gaan is door water te verversen, waardoor je deze stoffen kunt verdunnen.

Overbevolking veroorzaakt stress

Door de grote hoeveelheid vissen in de vijver, wordt de hoeveelheid stress die ervaren wordt sterk verhoogd. De vissen hebben niet genoeg water voor zichzelf beschikbaar, en er moest constant gestreden worden om als eerste bij het voer te zijn. Stress is in veel gevallen de oorzaak voor een mindere weerstand, en dus verhoogde vatbaarheid voor parasieten of ziekten.

Voorkom overbevolking

Het mag duidelijk zijn, overbevolking verminderd de groei en verhoogt de hoeveelheid stress. Stress zorgt ervoor dat de vissen vatbaarder worden. Zorg ervoor dat je minimaal één kubieke meter water beschikbaar hebt voor iedere Koi.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie