Mooiste waterval voor vijver uit RVS inspiratie en tips

Je bekijkt nu Mooiste waterval voor vijver uit RVS inspiratie en tips
Waterval vijver van RVS

Met een waterval van RVS vervaardigd heb je echt een mooie blikvanger in je tuin. Niet alleen prachtig om naar te kijken, maar ook functioneel. Vallend water brengt immers zuurstof in het water doordat het oppervlaktewater in beweging wordt gebracht. Dat is zelfs de meest effectieve vorm om zuurstof in het water te brengen. Watervallen zijn er in allerlei soorten en maten, van kunststof tot aan RVS modellen. Je kunt hier lezen welke berekening benodigd is om de pompcapaciteit en doorstroomsnelheid voor een waterval te bepalen.

Waarom kiezen voor een RVS waterval?

Met een RVS waterval geef je de vijver een luxe en moderne uitstraling, dat staat vooral mooi bij strakke vijvers in een strak vormgegeven tuin. RVS heeft al eigenschap dat het degelijk materiaal is wat niet zal roesten en daardoor erg geschikt voor de toepassing in combinatie met water. Het is dan ook geheel veilig om te gebruiken in combinatie met vissen of bij zwemvijvers.

Waterval vijver van RVS
Waterval vijver van RVS

RVS waterval met waterschaal voor gelijke verdeling

Om een mooie verdeling van het water te krijgen, wat daardoor ook bijna geruisloos is, kun je het beste gebruik maken van een waterval voorzien van een waterschaal. Het water wat naar de waterval stroomt zal eerst in een stijgkamer omhoog moeten, waardoor het geleidelijk in de volledige breedte van de waterval terug de vijver in stroomt. De beste watervallen die je hierbij kunt gebruiken zijn van Inox. Ze zijn ontzettend netjes afgewerkt en volledig uit RVS van 1 mm plaatmateriaal vervaardigd. Aan de achterzijde zitten aansluiten gemaakt van 32mm waarop de pomp direct gekoppeld kan worden. Duurder in aanschaf, maar de kwaliteit is subliem..

Waterval Victoria
Waterval Victoria

Goedkope RVS waterval

Wanneer bovenstaande waterval boven budget ligt, is dit goedkopere RVS waterval model een goede keuze. Vanaf € 50,- kun je namelijk al goede RVS watervallen kopen voorzien van een stijgkamer voor een mooie gelijke verdeling. Deze modellen zijn voorzien van een 32mm aansluiting aan de onderzijde van de stijgkamer, waardoor de waterval zich mooi geleidelijk zal zullen.

Goedkope vijver waterval RVS
Goedkope vijver waterval RVS

Waterval vijver uit RVS overloop model

Heb je een overloop vanaf bijvoorbeeld een plantenfilter of plantenvijver? Dan kun je heel makkelijk een overloop waterval gebruiken die het water de vijver in laat stromen. Erg elegant, kies wel altijd voor RVS. RVS is veilig voor je vissen doordat het niet roest, plus je hebt er zelf gewoon jaren langer plezier van.

 • Overloop model 60 cm RVS waterval, te koop bij bol.com.
 • Overloop model 30 cm RVS waterval, te koop bij bol.com.
Waterval vijver RVS overloop
Waterval vijver RVS overloop

Luxe waterval vervaardigd uit RVS

Wanneer je op zoek bent naar een blikvanger van de tuin dan ontkom je er niet aan om een stijlvol object te kiezen. De Mamba waterval is volledig vervaardigd uit RVS en is 54 cm hoog en 30 cm breed. Het water loopt geleidelijk en mooi uit, waardoor je nauwelijks kletterend geluid hebt. Over deze waterval kun je 6.000 tot 12.000 liter per uur verpompen. Optioneel kun je kiezen voor 20 ingebouwde LED’s.

Er is ook een Mamba Mini waterval volledig uit RVS, deze is kwalitatief gezien hetzelfde maar met 24 cm hoogte een flinke stap kleiner. Dit model is standaard uitgerust met warm wit LED licht. Je kunt hier maximaal 6.000 liter water over verpompen, waarbij het water er met een nette volle straal uit komt die niet klettert. Ook wat minder water is overigens mogelijk zonder dat de waterval gaat brokkelen en daardoor veel geluid zal produceren.

Moderne Mamba waterval
Moderne Mamba waterval

Pompcapaciteit voor een waterval berekenen

De pomp benodigd om een waterval met een mooie volle straal te voeden hangt af van de breedte van de waterval. Wanneer we uitgaan van een strakke water, zoals de modellen hier omschreven, heb je ongeveer 80 tot 120 liter water per minuut benodigd voor iedere centimeter waterval. Dat betekent dat een waterval van 50 cm breed minimaal 4.000 tot 6.000 liter water per uur benodigd heeft voor een mooie volle straal. Voordelen van een mooie straal zijn dat ze minder geluid maken. Uit onderstaande tabel kun je aflezen welke minimale en maximale pompcapaciteit benodigd is bij verschillende breedte watervallen.

Breedte watervalMinimale pompcapaciteitMaximale pompcapaciteit
40 cm waterval3.200 liter/uur4.800 liter/uur
50 cm waterval4.000 liter/uur6.000 liter/uur
60 cm waterval4.800 liter/uur7.200 liter/uur
70 cm waterval5.600 liter/uur8.400 liter/uur
80 cm waterval6.400 liter/uur9.600 liter/uur
90 cm waterval7.200 liter/uur10.800 liter/uur
100 cm waterval8.000 liter/uur12.000 liter/uur

Bedenk dat de lengte van de slang of PVC leiding samen met de opvoerhoogte van de waterval PVC leiding en waterslang die gebruikt worden weerstand opleveren waardoor er pompcapaciteit verloren gaat. Bij de meeste vijverpompen wordt een pompcurve op de verpakking weergegeven die een goede indicatie geeft. Gezien een vijverpomp benodigd is met redelijk wat stroomverbruik, is het raadzaam om na te denken over een energiezuinige vijverpomp. Dat kan in korte tijd namelijk ontzettend in de kosten schelen.

Welke vijverpomp voor een waterval kiezen?

Het is slim om voor een regelbare watervalpomp te kiezen die meer capaciteit hebt dan je nodig hebt. De aanschafprijs van een net iets zwaarder model is vaak enkele tientallen euro’s meer, maar je hebt dan wel de zekerheid dat de vijverpomp precies goed af te stemmen is en je geen tekort hebt. Je kunt de vijverpomp per stapje lager zetten, net zolang tot je de optimale snelheid bepaald hebt. Dat is veel lastiger om te bepalen wanneer je gebruik maakt van eens tandaard vijverpomp.

Effect van te weinig water over een waterval

Hoe meer geleidelijk een waterval stroomt en hoe voller de straal met water is, hoe minder geluid er ontstaat. Het is daardoor raadzaam om de pomp capaciteit zo goed mogelijk af te stemmen op de waterval. Wanneer de straal onvoldoende hard loopt zal deze gaat rafelen en stralen naar onderen toe, dat zie je vaak gebeuren aan de zijkanten van de straal. En juist dat zorgt voor meer geluid.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. h.hoekstra

  mijn heren,
  Ik wil een Waterval vijver RVS overloop
  Heb je een overloop vanaf bijvoorbeeld een plantenfilter of plantenvijver? Dan kun je heel makkelijk een overloop waterval gebruiken die het water de vijver in laat stromen. Erg elegant, kies wel altijd voor RVS. RVS is veilig voor je vissen doordat het niet roest, plus je hebt er zelf gewoon jaren langer plezier van.

  mijn vraag: welke soort lijm moet ik gebruiken en hoe wordt het pvc vijverplastic aangebracht worden bij de overloop
  Hebben jullie daarvan voorbeelden of een filmpje

  1. Aboutkoi

   Hallo, wij zelf hebben goede ervaring met deze kit van Innotec. Normaal kun je hier alle soorten vijverfolie mee verlijmen/vastkitten, van EPDM rubberfolie tot PVC vijverfolie. Als je een overloop gebruikt kun je het water natuurlijk ook gewoon in de vijver laten stromen, de plantenvijver moet dan wel net een stukje hoger liggen dan de vijver zelf, zodat het water mooi overloopt. Helpt dat je op weg?

Geef een reactie