Mooiste waterval voor vijver uit RVS inspiratie en tips

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Koivijvers
 • Bericht reacties:2 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:14 oktober 2023
 • Leestijd:12 minuten gelezen
Je bekijkt nu Mooiste waterval voor vijver uit RVS inspiratie en tips
Waterval vijver van RVS

Met een waterval voor de vijver uit RVS vervaardigd heb je echt een mooie blikvanger in je tuin. Niet alleen zijn watervallen voor de vijver prachtig om te zien, maar daarnaast ook functioneel. Vallend water neemt tijdens de val zuurstof op en brengt het oppervlaktewater in beweging. Dat is de beste vorm om zuurstof in je water te brengen.

Watervallen voor de vijver zijn er in allerlei soorten en maten, van kunststof tot RVS. In deze blog gaan we vooral in op RVS watervallen. Maar de berekeningen en adviezen voor pompcapaciteit en het aansluiten van een waterval zijn voor ieder type waterval van toepassing.

Waarom kiezen voor een RVS waterval?

Een waterval van RVS bij de vijver heeft een luxe en moderne uitstraling. Het staat vooral erg mooi bij strakke vijvers in strak vormgegeven tuinen, die we vandaag de dag steeds vaker zien.

RVS heeft als eigenschap dat het erg degelijk materiaal is wat niet roest, daardoor erg geschikt voor de toepassing met water. Het is dan ook geheel veilig om te gebruiken in combinatie met vissen of bij zwemvijvers.

RVS waterval met waterschaal voor gelijke verdeling

Wanneer je een waterval in de vijver wilt maken die direct is aangesloten op een vijverpomp, dan kun je het beste gebruik maken van een waterval met waterschaal. De verdeling is dan het beste, doordat het water eerst in een stijgkamer omhoog moet. Vervolgens loopt het geleidelijk in de breedte van de waterval terug de vijver in.

Waterval Victoria
Waterval Victoria

De beste vijver watervallen die je daarvoor kunt gebruiken zijn in onze ogen de watervallen van Inox. Echte blikvangers die ontzettend netjes afgewerkt zijn. Volledig uit RVS van 1mm dikte. Aan de achterkant zitten aansluitingen van 32mm waarop je een pomp kan aansluiten. Ze zijn iets duurder in aanschaf, maar de kwaliteit is subliem.

 • Victoria RVS waterval met long lip 30 cm, te koop bij bol.com.
 • Victoria RVS waterval met long lip 45 cm, te koop bij bol.com.
 • Victoria RVS waterval met long lip 60 cm, te koop bij bol.com.
 • Victoria RVS waterval met long lip 75 cm, te koop bij bol.com.

Goedkope RVS waterval voor vijver of zwembad

Goedkope vijver waterval RVS
Goedkope vijver waterval RVS

Bovengenoemde waterval met waterschaal zijn echt topklasse, daar ga je jaren en jaren van genieten. Vind je dat net iets te gortig kun je wellicht eerst eens proberen om voor een goedkopere RVS waterval te kiezen. Want vanaf ongeveer € 40,- kun je ook al een goede waterval krijgen met stijgkamer, zodat het water geleidelijk en netjes verdeeld wordt over de gehele breedte. Onderstaande watervallen zijn goede opties. Je kunt ze aansluiten met een 32mm aansluiting vanaf de onderkant van de waterval.

 • 30 cm waterval vijver uit RVS, te koop bij bol.com.
 • 45 cm waterval vijver uit RVS, te koop bij bol.com.

Waterval vijver uit RVS overloop model

Waterval vijver van RVS
Waterval vijver van RVS
Waterval vijver RVS overloop
Waterval vijver RVS overloop

Heb je een overloop vanaf bijvoorbeeld een plantenfilter of plantenvijver? Dan kun je heel makkelijk een overloop waterval gebruiken die het water de vijver in laat stromen. Erg elegant, kies wel altijd voor RVS. RVS is veilig voor je vissen doordat het niet roest, plus je hebt er zelf gewoon jaren langer plezier van.

 • Overloop model 60 cm RVS waterval, te koop bij bol.com.
 • Overloop model 30 cm RVS waterval, te koop bij bol.com.

Luxe waterval vijver volledig uit RVS

Als je waterval een blikvanger van de tuin moet worden, dan ontkom je er niet aan om voor een stijl object te kiezen. Dan moet je eens kijken naar de Mamba waterval voor de vijver volledig uit RVS. Mamba is 54 cm hoog en 30 cm breed, echt een erg gaaf design. Het water loopt heel geleidelijk en mooi af, geluid valt daardoor mee. De waterval van RVS kan 6.000 tot 12.000 liter per uur aan. Identiek hetzelfde model is ook verkrijgbaar met 20 blauwe LED’s. In de video onderstaand kun je zien hoe netjes het water over deze waterval loopt.

Moderne Mamba waterval
Moderne Mamba waterval

Daarnaast is er ook de Mamba Mini waterval uit RVS. Precies hetzelfde model maar dan een stapje kleiner met 24 cm hoogte. Op de Mamba Mini is uitgerust met warm wit LED licht. Erg mooi sfeertje voor mooie zomeravonden. Door het mini model kun je maximaal 6.000 liter water pompen, er komt dan een nette volle straal uit. Iets minder water kan nog steeds prima zonder dat de waterval gaat brokkelen.

 • Mamba RVS, 54 cm hoog, verkrijgbaar bij bol.com.
 • Mamba RVS met LED verlichting, 54 cm hoog, verkrijgbaar bij bol.com.
 • Mamba Mini RVS met LED verlichting, 24 cm hoog, verkrijgbaar bij bol.com.

Pompcapaciteit voor waterval berekenen

De pomp die je voor een waterval nodig hebt hangt volledig af van de breedte van de waterval. Als we uitgaan van een strakke waterval, dan heb je ongeveer 80 tot 120 liter water per uur nodig voor iedere centimeter waterval.

In onderstaande tabel kun je aflezen welke minimale en maximale pompcapaciteit je moet aanhouden voor een watervalpomp.

Breedte waterval Minimaal Maximaal
40 cm waterval 3.200 liter/uur 4.800 liter/uur
50 cm waterval 4.000 liter/uur 6.000 liter/uur
60 cm waterval 4.800 liter/uur 7.200 liter/uur
70 cm waterval 5.600 liter/uur 8.400 liter/uur
80 cm waterval 6.400 liter/uur 9.600 liter/uur
90 cm waterval 7.200 liter/uur 10.800 liter/uur
100 cm waterval 8.000 liter/uur 12.000 liter/uur

Natuurlijk is dat ook afhankelijk van de weerstand in het leidingsysteem. Hoe meer weerstand, des te meer water per uur je zal moeten verpompen.

Let wel een beetje op het energieverbruik

Je hebt dus best een pomp nodig met redelijk wat capaciteit, dat betekent automatisch ook stroomverbruik. Als je een losse watervalpomp gebruikt om een waterval te voeden, zorg dan voor zo min mogelijk weerstand en het liefst zo min mogelijk opvoerhoogte. Als je dat doet, kun je heel goed af met een zuinige vijverpomp. Dat scheelt je fors aan stroomkosten. In ons artikel Top 10 meest energiezuinige vijverpomp geven we voor alle categorieën vijverpompen steeds de top 10 aan meest zuinige pompen.

Nadeel van te weinig water over een waterval

Als een waterval mooi geleidelijk en met een volle straal stroomt, heb je weinig geluid. Het water valt dan in een rechte lijn de vijver in. Maar als je pompcapaciteit onvoldoende is voor de afmeting van de waterval, dan ga je zien dat het water gaat brokkelen. Het rafelt als het ware in stralen naar onder toe, dat gebeurt dan vaak het eerst bij de zijkanten van de straal. En dan wordt het geluid ineens veel beter hoorbaar!

Welke vijverpomp voor een waterval kiezen?

Het is slim om een regelbare watervalpomp te kopen, die meer capaciteit geeft dan je nodig hebt. Waarom dat dan? Omdat de aanschafprijs van een net iets zwaarder model vaak maar tientallen euro’s meer is. Maar je weet dan wel met zekerheid dat je de vijverpomp precies goed kunt afstemmen, en vooral ook geen tekort in capaciteit hebt. En dan is er nog een groot voordeel.

Een zwaardere vijverpomp die je kunt regelen gebruikt minder energie wanneer deze minder hard hoeft te werken. Een te zware vijverpomp op bijvoorbeeld 60% laten draaien levert je vaak een leuke winst op in Wattage als je een vergelijking maakt met een andere pomp die je op 100% moet laten draaien. En dat betaald zich zo weer terug.

Goede keuze regelbare vijverpomp maken? Lees eens: De beste regelbare vijverpompen.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. h.hoekstra

  mijn heren,
  Ik wil een Waterval vijver RVS overloop
  Heb je een overloop vanaf bijvoorbeeld een plantenfilter of plantenvijver? Dan kun je heel makkelijk een overloop waterval gebruiken die het water de vijver in laat stromen. Erg elegant, kies wel altijd voor RVS. RVS is veilig voor je vissen doordat het niet roest, plus je hebt er zelf gewoon jaren langer plezier van.

  mijn vraag: welke soort lijm moet ik gebruiken en hoe wordt het pvc vijverplastic aangebracht worden bij de overloop
  Hebben jullie daarvan voorbeelden of een filmpje

  1. Aboutkoi

   Hallo, wij zelf hebben goede ervaring met deze kit van Innotec. Normaal kun je hier alle soorten vijverfolie mee verlijmen/vastkitten, van EPDM rubberfolie tot PVC vijverfolie. Als je een overloop gebruikt kun je het water natuurlijk ook gewoon in de vijver laten stromen, de plantenvijver moet dan wel net een stukje hoger liggen dan de vijver zelf, zodat het water mooi overloopt. Helpt dat je op weg?

Geef een reactie