Vaak in het voorjaar kun je paaigedrag bij Koi herkennen wanneer de watertemperatuur op begint te lopen. We geven je in deze blog antwoord op vragen als wanneer paaien koi en waaraan je paaigedrag gemakkelijk kunt herkennen, maar ook hoe je paaien kunt stimuleren. Tot slot sluiten we af met een overzicht paaiborstels en afzetborstels om dit seizoen ook bij jou de paai te laten slagen.
Wanneer paaien koi?
Koi gaan pas paaien onder bepaalde omstandigheden. De watertemperatuur speelt hier een belangrijke rol in, stimulansen spelen een rol. En vanzelfsprekend moet het Koibestand zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtsrijpe Koi bevatten.
De watertemperatuur moet voldoende zijn
Over het algemeen zien we vooral dat Koi in het voorjaar gaan paaien. De watertemperatuur moet minimaal 16 graden Celsius zijn, maar liever nog hoger. Zo rond de 19 á 20 graden Celsius.
Vaak paaien Koi laat in de avond of in de vroege ochtend
Er is niet altijd iets van te zeggen, maar over het algemeen is het wel zo dat de paai of kweek start in de late avond of de vroege ochtend. Dat wil overigens niet zeggen dat Koi niet gedurende de dag kunnen paaien. Soms start de kweek al in de ochtend en loopt deze door tot einde van de dag.
Koi moeten geslachtsrijp zijn
Natuurlijk moeten Koi wel geslachtsrijp zijn om te kunnen paaien. Mannetjes hebben een leeftijd nodig van twee jaar oud. Vrouwtjes zijn geslachtsrijp op een leeftijd van ongeveer drie jaar oud.
Veranderingen in omgeving
Het klinkt raar, maar een kleine verandering of lichte stress kan ineens zorgen dat de kweek bij Koi geactiveerd wordt. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een onweersbui in de lucht, waardoor veranderingen optreden in luchtdruk. Juist bij dit soort veranderingen kan de paai in combinatie met hoge watertemperaturen plotseling starten.
Paaitijd voor Koi
De paaitijd begint over het algemeen zo rond april tot en met midden zomer. Maar belangrijk om te weten is dat dit geheel afhankelijk is van de watertemperatuur. Is het mei en komt de watertempratuur nog niet uit boven een graad of 13 á 14? Dan zal de paaitijd ook verder doorschuiven.
Paaien bij Koi en paaigedrag herkennen
Paaigedrag bij Koi kun je heel gemakkelijk herkennen. De eerste indicatie is normaliter dat mannetjes sneller achter de vrouwtjes aan gaan zwemmen. Ze jagen de vrouwtjes als het waren een beetje op. Vrouwtjes kunnen zich daardoor wat opgejaagd voelen, en zullen dan zelf ook wat sneller rondzwemmen. Soms zie je zo meerdere mannetjes als een groepje jagen achter de vrouwelijke Koi aan. In een iets gevorderd stadium van paai ga je zien dat mannetjes ook echt tegen het vrouwtje aanzwemmen. Als je dit ziet, weet je haast zeker dat de paai nabij is.
Koi paai stimuleren
Ik gaf al aan dat veranderingen in de omgeving van Koi plots het een en ander kan veranderen waardoor Koi over gaan tot paai of kweek. Je kunt dat zelf een klein beetje stimuleren. Je zult niet de eerste zijn die bijvoorbeeld een waterverbeteringsproductie, vijverklei of medicatie toevoegt tegen parasieten, waardoor Koi ineens over willen gaan tot paaien. Overigens kan dat ook gebeuren wanneer een nieuwe Koi geïntroduceerd wordt in de vijver. Zeker als je nogal wat mannetjes in de vijver hebt en je een volwassen vrouwelijk Koi toevoegt aan je visbestand.
Maar er zijn andere manieren die goed kunnen werken om Koi tot kweken over te krijgen.
Gras als stimulans in je vijver gebruiken?
Ja, je leest het helemaal goed. Gras kun je gebruiken om Koi te stimuleren tot paaien. Vooral in vijvers zonder natuurlijke omgeving en waterplanten is gras een enorm goede stimulans. Hoe ga je te werk? Heel simpel, je gebruikt stukken gras met flinke sprieten, het liefste minimaal 30 centimeter. Je probeert ze uit de grond te halen met wortels en al. Spoelt ze vervolgens goed af in een bak met water en probeert ze te vlechten aan een stuk touw. Na de paai moet je wel met een net door de vijver gaan, als je dat niet doet zullen alle losse grassprieten na enige tijd afzinken naar de bodem. En dat is alleen maar onnodige belasting van je filter.
Paaiborstels en afzetborstels als stimulans gebruiken
Vind je dat allemaal teveel gedoe, dat is het ook wel…, dan raad ik je al om gewoon gebruik te maken van paaiborstels of afzetborstels. Zelfde effect, maar veel minder gedoe er omheen. Die paaiborstels zijn lekker zacht en bieden structuur waar Koi juist in deze tijd naar op zoek zijn om eitjes af te zetten.
Zelf heb ik het idee dat één afzetborstel eigenlijk niet genoeg is. Je kunt beter gebruik maken van meerdere borstels die je vlak bij elkaar in de buurt hangt. Zo kun je mooi één rand of wand van de vijver bekleden. Dat doe ik zelf met 4 borstels, die ik met lijntjes in de buurt van elkaar hang. Het liefst houdt ik ze een halve meter uit de wand of hoek, dan is de kans dat de Koi beschadigen aan de randen veel kleiner.
Paaiborstels en afzetborstels zijn er in allerlei maten, maar in essentie zijn ze allemaal grofweg hetzelfde. Gewoon de goedkoopste borstels uitkiezen, werkt prima. Na de paai spoel je ze goed schoon en berg je ze gewoon weer op voor het volgende seizoen.
Vergelijk deze paaiborstels eens
- Koi pro afzetborstels, 2 stuks van 120 cm (bij 2 stuks het meest interessant)
- Afzetborstel groen, 1 stuk van 150 cm
- Afzetborstel groen, 2 stuks van 150 cm
- Afzetborstel groen, 4 stuks van 150 cm (prijs per borstel het goedkoopst)
hallo ik heb ook gezien dat de paaiborstels zijn vervangen door groene wol kan dat ook!!!!!
dat is een stuk goedkoper als die paaiborstels en zo te zien het zelfde idee
Jazeker, dat kan zeker! Het lastige is alleen dat je die wol waarschijnlijk niet zo makkelijk meer kunt schoonmaken. Maar inderdaad, geen enkel probleem.