Hoe lang kunnen goudvissen zonder eten?

Het antwoord op de vraag hoe lang kunnen goudvissen zonder eten is eigenlijk redelijk simpel. Wel zit er nog een verschil tussen goudvissen in een aquarium of andere bak binnen, of in de vijver.

Een weekendje of weekje zonder voeding overleven goudvissen wel.

Zeker wanneer goudvissen in de vijver zitten is dit geen probleem. Daar is meer dan genoeg natuurlijke voeding te vinden waar ze wel op kunnen leven. Dat gaat natuurlijk alleen op wanneer het meer een natuurlijke vijver is waar ook waterplanten in staan.

In een aquarium of binnenbak kunnen goudvissen ook best een weekje of weekendje zonder voeding. Maar daar komt het wel iets nauwkeurig. Het is zeker niet aan te beleven om langer dan een week geen voeding te geven.

Goudvis
Goudvis

Wat vind jouw goudvis daar eigenlijk van…

Stel je voert gedurende een week je goudvis niet. Wat zal een goudvis daar eigenlijk van vinden? Nou ja, dat antwoord kunnen wij lastig geven. Wat we wel weten is dat hij niet direct zal verhongeren.

Maar of het helemaal eerlijk is tegenover een goudvis is een andere vraag. Je hebt er immers zelf voor gekozen om een goudvis te nemen, in een gesloten omgeving. Dat betekent dat die goudvis alleen voeding kan krijgen via jou. Jij bent dus wel verantwoordelijk voor zijn voeding.

Wat te doen met goudvissen tijdens een vakantie

Ben je van plan om voor een aantal weekjes weg te blijven? Lees dan ook eens dit artikel: Vissen voeren tijdens vakantie en vakantievoer voor vissen

We omschrijven daarin tips wat je het beste kunt doen als je op vakantie gaat. Of vakantievoer bijvoorbeeld nuttig is en welke soorten je dan het beste kunt gebruiken. Ook hebben we daar een paar tips over het toepassen van een voederautomaat voor aquarium of vijver wanneer je voor langere tijd weg blijft.

Goudvissen
Goudvissen

Wat je niet moet doen wanneer je langer weg blijft

Goudvissen kunnen dan wel even zonder eten, maar er is één ding wat je zeker niet moet doen wanneer je langer weg blijft en geen mogelijkheid hebt om je goudvissen te voeren.

En dat is wel dat je van tevoren meer voeding geeft! Doe dat zeker niet. Goudvissen eten zich helemaal vol, en alles wat ze niet meer op kunnen laten we gewoon liggen. Goudvissen gaan eerder dood aan overvoeding dan aan ondervoeding. Dat voer zakt naar de bodem en zal van lieverlee verrotten. Als gevolg een negatief effect op je waterkwaliteit. Zeker niet doen dus!

Waterkwaliteit is belangrijker dan voeding

Dat is een statement wat misschien net wat overdreven is. Maar eerlijk waar, goudvissen houden het minder lang uit met een slechte waterkwaliteit dan wanneer ze een aantal dagen zonder voeding zitten.

Teveel voeding kan zorgen voor een verslechterde waterkwaliteit. Voer je meer, dan moet je daarvoor ook de omgeving hebben die al die afvalstoffen weer kunnen omzetten. Goudvissen scheiden direct ammoniak uit, wat bacteriën omzetten in nitriet en vervolgens nitraat. Is dit proces onvoldoende, dan blijft er teveel ammoniak achter in het water. Ammoniak is giftig, je kunt het verhaal verder wel invullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *