Momotaro Koi Farm in één overzicht

De Momotaro Koi Farm is een kweker waarvan eenieder de naam al eens heeft horen vallen. De eigenlijke bedrijfsnaam is Okayama Momotaro Goi, maar staat veel beter bekend als Momotaro of de Momotaro Koi Farm. De farm is één van de grootste kwekers van Japan welke bekend staat om de gigantische groeipotentie van zijn Koi. Het zal zeker niet de eerste keer zijn dat Koi afkomstig van deze kwekerij uitgroeien tot exemplaren van over de magische 1 meter grens. Ook bij de Tosai (eenjarige Koi) is dit al goed zichtbaar, het gebeurt geregeld dat exemplaren in het eerste levensjaar al uitgroeien tot over de 50 centimeter.

Overzicht Momotaro Koi Farm
Overzicht Momotaro Koi Farm

De farm kweekt voornamelijk go-sanke varianten. Hier vallen onder de Kohaku, Sanke, Showa en hedendaags ook de Shiro Utsuri. De kwekerij beschikt over plusminus 100 ouderdieren, wat ook nodig is met de gigantische productie. Het geheel is in handen van Michio Maeda. Daarnaast is Daisuke Maeda verantwoordelijk voor de verkoop van Koi en spreekt dan ook een aardig woordje Engels.

Faciliteiten van de farm

Momotaro LogoAangaande het Japanse boek kwekers Guide (uitgever Kinsai), beschikt Momotaro over ongeveer 100.000 vierkante meter aan mudponds, indoor vijvers en andere opgroeifaciliteiten. Wat ook klopt, als we afgaan op de faciliteiten die de farm heeft aangegeven op de website van Momotaro.

Onder de opgroeifaciliteiten valt onder andere een 1500 ton indoor vijver die speciaal is bedoelt voor het opgroeien van de grotere Koi op de farm. Hier zwemmen dan ook alleen de beste Koi van de farm waarin Momotaro de meeste potentie ziet. De vijver is al sinds 1993 in gebruik en is nog steeds dé trekpleister van de kwekerij. Naast deze enorme vijver beschikt Momotaro over een groot aantal andere faciliteiten, welke zijn weergegeven in onderstaande overzicht.

Bij de berekening van het oppervlak van de vijvers wordt in Japan gebruik gemaakt van de maateenheid Tsubo. Deze maateenheid wordt vooral gebruik voor het bepalen van de grootte van akkers en stukken land. Eén Tusbo staat voor 3,306 vierkante meter. Berekeningen met de Tsubo maateenheid zijn afgerond naar ronde getallen.

1500 Ton binnenvijver: De beste koi van de farm, meerdere prijswinnaar waaronder op de All Japan Show.
Aantal vijvers Ton(x1000 liter) Tsubo Oppervlak m² +/-
1 1500 1500
2 100 200
Exhibition house: Koi tussen de 2 en 6 jaar oud, onder andere voor verkoop. Gebouwd in 1999.
Aantal vijvers Ton (x1000 liter) Tsubo Oppervlak m² +/-
3 100 300
6 25 150
8 10 80
Tosai House: Gebouwd in 2004. Filtering alleen via Bakki Showers.
Aantal vijvers Ton (x1000 liter) Tsubo Oppervlak m² +/-
17 100 1700
Tosai House: Gebouwd in 2003. Filtering alleen via Bakki Showers.
Aantal vijvers Ton (x1000 liter) Tsubo Oppervlak m² +/-
15 10 150
4 100 400
Male pond house: Gebouwd in 2004. Alleen mannelijke Koi, waaronder Koi voor de show en ouderdieren.
Aantal vijvers Ton (x1000 liter) Tsubo Oppervlak m² +/-
5 80 400
500 ton ponds: Gebouwd in 1997. Voor ouderdieren van de farm en grotere Koi.
Aantal vijvers Ton (x1000 liter) Tsubo Oppervlak m² +/-
2 500 1000
Tosai house: Eenjarige Koi groeien hier binnen, welke ook nog geseleceteerd worden.
Aantal vijvers Ton (x1000 liter) Tsubo Oppervlak m² +/-
22 20 440
4 10 40
Fry ponds: Mudponds/visvijvers voor de jonge pasgeboren Koi.
Aantal vijvers Ton (x1000 liter) Tsubo Oppervlak m² +/-
2 150 990
13 200 8580
7 400 9240
18 300 17820
4 600 7920
2 1200 7920
Mudponds: Voor de grotere Koi.
Aantal vijvers Ton (x1000 liter) Tsubo Oppervlak m² +/-
18 600 35640
.
Totaal oppervlak: 94470 m²

Waterkwaliteit en filtering

Momotaro_Bakki_Showers
Momotaro Bakki Showers

Deze grote hoeveelheden water vragen vanzelfsprekend over een enorme filtercapaciteit. Bij Momotaro worden de indoor vijvers voornamelijk gefilterd doormiddel van Bakki Shower filters. Als filtermedium wordt er gebruik gemaakt van Momotaro Bacteria House, een eigen ontwikkelt materiaal. Dit medium is zeer poreus en biedt een enorm oppervlak waaraan bacteriën kunnen hechten. Deze combinatie van de Bakki Shower en Bacteria House is in staat om het water volledig zuiver te houden en zelfs te laten glanzen en spiegelen. De capaciteit van dit type filters is enorm, wat mede komt door de grote hoeveelheden water die worden verpompt. Over de grotere Bakki Showers gaat ruim 100 kub water per uur.

De filters zijn eigenlijk vrij simpel wat betreft constructie. Het gaat om vier grote RVS bakken welke op elkaar gestapeld worden met een afstand van +/- 15-20 centimeter. Het water wordt ingebracht in de bovenste bak en zoekt haar weg naar onderen. Het water klettert als het ware door het filtermateriaal heen, waardoor een grote hoeveelheid zuurstof kan worden opgenomen door het water. Nadeel van de Bakki Shower filters, wat goed te merken is bij de binnenvijvers van Momotaro, is de geluidsoverlast die veroorzaakt wordt, oorverdovend gekletter van water!

Momotaro Auction Koi
Momotaro Auction Koi (Black Dragon)

Momotaro Auctions

Regelmatig worden er door de Koi farm veilingen gehouden waarbij zeer hoogwaardige Koi worden geveild. Handelaren over de gehele wereld trekken naar deze veiling in de hoop een top exemplaar te kunnen aanschaffen. Zelfs de eenjarige Koi gaan hier weg voor prijzen boven de duizend(en) euro. En dan nog maar te zwijgen over de transportkosten en inklaringskosten (invoerrechten en heffingen) die moeten worden betaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *