Je eigen mini aquaponics systeem!

Je bekijkt nu Je eigen mini aquaponics systeem!
Aquaponics

Aquaponics is een innovatief systeem dat water, vissen en planten combineert tot één geïntegreerd ecosysteem. Met de opkomst van kant-en-klare sets wordt het ook steeds eenvoudiger om je eigen aquaponics mini-systeem te starten. Niet alleen nuttig en leuk, maar ook enorm leerzaam. In dit artikel geven we jou alle informatie over aquaponics, van basisprincipes tot professionele toepassingen en suggesties hoe je jouw eigen aquaponics mini-systeem kunt opstarten.

Wat is Aquaponics?

Aquaponics
Aquaponics

In dit gecontroleerde systeem kun je jouw eigen groenten verbouwen. Een aquaponics systeem bestaat veelal uit twee lagen. De onderste bak wordt gebruikt voor het water zelf, waarin de vissen verblijven. Er wordt gebruik gemaakt van een pomp om het water te transporteren naar de tweede bak, die zich boven de onderste bak bevind. In die bovenste bak worden ook de groenten, of eventueel planten, geplaatst.

Verrassend genoeg groeien groenten ook sneller in een aquaponics systeem. Ze hebben altijd voldoende water en het water is rijk aan voedingsstoffen wat continu langs de wortels vloeit. Je creëert in een aquaponics systeem je eigen voedsel kringloop systeem.

Planten zuiveren het water voor de vissen

Het water in een aquaponics systeem zal zichzelf in stand houden wanneer de verhouding goed zijn. De vissen krijgen voeding waardoor ontlasting in het water terecht komt. De ontlasting vormt de natuurlijke meststoffen voor de planten, die nemen de afvalstoffen uit het water waarna het gezuiverde water terug spoelt naar de vissen.

Minimaal onderhoud

Het fijne van dit systeem is dat je er relatief weinig werk aan hebt. De groenteplanten worden constant nat gehouden, waardoor water geven in ieder geval niet nodig is. Het belangrijkste van dit systeem is zorgen dat de vissen voldoende voeding krijgen, al kun je natuurlijk heus wel een keer een dagje overslaan. Enkele keren per jaar is het verstandig om de bak waarin de planten groeien schoon te spuiten, zoals de slib onderin uit het systeem wordt gehaald. Verder is het kwestie van geduld en regelmatig oogsten.

Beginnen met een eigen mini aquaponics systeem

Het starten met je eigen aquaponics systeem kan eenvoudig zijn, vooral met kant-en-klare sets die beschikbaar zijn voor thuisgebruik. Natuurlijk kun je ook creatief een eigen systeem bedenken op basis van twee bakken en een pomp. De sets die verkrijgbaar zijn, kunnen zelfs in de huiskamer opgezet worden in aquarium opstelling.

Kant-en-klare SuperFish Aquaponics 23 sets

Een populaire keuze voor starters is de SuperFish Aquaponics 23 set, welke alles bevat om direct aan de slag te gaan. Deze sets bevatten een glazen aquarium in combinatie met plantenbak waarin kruiden of groenteplanten in verbouwd kunnen worden. Bij deze sets worden een binnenfilter geleverd met een pomp van 240 liter per uur en LED verlichting van 4 Watt.

Bij de sets van SuperFish zit geen heater bijgeleverd. Deze kan eventueel los bijbesteld worden. Let er dus op dat er koudwatervissen in het aquarium geplaatst worden en dus geen tropische vissen. Wil je toch aan de gang met de vaak mooiere tropische visjes, schaf dan een kleine Nano-heater van 50 Watt aan bij deze set. Deze zijn goed in staat dit aquarium op temperatuur te houden en het geschikt te maken voor tropische vissoorten.

Superfish aquarium aquaponics 23SuperFish aquarium Aquaponics 23 (zwart)
Koop op Bol.com
Superfish aquarium aquaponics 23 witSuperFish aquarium Aquaponics 23 (Wit)
Koop op Bol.com

Professionele inzet van aquaponics systeem

Mini aquaponics systemen zijn leuk en leerzaam, maar veel oogst zal dit niet opleveren. Door commerciële bedrijven zien we dan ook systemen die toegepast worden om tot een grote oogst te komen. Wereldwijd is dit een groeiend tafereel, waarbij we zien dat er op kleine oppervlakten efficiënt groenten verbouwd kunnen worden. We zien ook dat de snelheid van groei sneller is dan normale kweek. Naast een duurzame manier van groenten verbouwen, hebben aquaponics gedreven systemen het voordeel dat ook vis geproduceerd kan worden zonder dat hier ingewikkelde filtermethoden voor benodigd zijn. Onderstaand een video van een bedrijf wat zich volledig heeft ingezet op aquaponics toepassing.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie