Je eigen mini aquaponics systeem!

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Aquarium
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Laatste wijziging in bericht:14 oktober 2023
  • Leestijd:5 minuten gelezen
Je bekijkt nu Je eigen mini aquaponics systeem!
Aquaponics

Water, vissen en planten combineren in één systeem. Steeds meer kant en klare sets verschijnen die je zo kunt gebruiken om je eigen aquaponics mini systeem te starten. Nuttig, leuk en vooral ook heel leerzaam.

Wat is Aquaponics?

Aquaponics
Aquaponics

Je eigen groenten verbouwen in een klein gecontroleerd systeem. Niet alleen handig, maar ook ontzettend leuk – en snel! Groenten kunnen namelijk veel sneller groeien in één aquaponics systeem, doordat de hoeveelheid voedingsstoffen voor de planten hoog zijn.

Een aquaponics systeem bestaat veelal uit twee lagen. De onderste laag is een bak met water, waarin vissen huishouden. De bovenste bak bevat de planten. Het water uit de onderste bak wordt langs de planten gecirculeerd waardoor ze constant meststoffen van de vissen toegevoegd krijgen. Eigenlijk creëer je dus je eigen voedsel kringloop!

Hoe blijft het water voor de vissen zuiver?

Simpeler kan het niet. De vissen krijgen voeding, de ontlasting zijn de natuurlijke meststoffen voor de planten. Een systeem wat zichzelf onderhoud, de meststoffen worden uit het water opgenomen en het water wat retour bij de vissen komt is gezuiverd.

(Groente)planten met minimaal onderhoud

De (groente)planten nemen dus de voedingstoffen op die de vissen produceren. Dit zorgt voor snelle groei van de planten. De groenteplanten worden constant nat gehouden, waardoor een dagje geen water geven dus ook geen effect heeft. Even geduld en na een aantal weken kun je de eerste groenten oogsten! Simpeler kan het niet.

Beginnen met een eigen mini aquaponics systeem

Er zijn heel wat mogelijkheden om een eigen systeem te starten. Doe je het puur voor de fun, dan zijn er kant en klare systemen te gebruiken die je zo in de huiskamer kunt plaatsen. Deze kleine systeempjes zijn vooral voor het mooi: grote hoeveelheden groente oogsten zit hier vanzelfsprekend niet in.

Kant-en-klare SuperFish Aquaponics 23 sets

De SuperFish Aquaponics 23 sets bevatten (haast) alles om direct aan de slag te gaan. De aquariums zijn gemaakt van glas, en zijn verkrijgbaar in het zwart en wit. Bij het aquarium wordt een plantenbakje geleverd, waar kruiden of (groente)planten in verbouwd kunnen worden. Bij de set wordt een binnenfilter geleverd met een pompje van 240 liter per uur en LED verlichting van 4 Watt.

Bij de sets van SuperFish zit geen heater bijgeleverd. Deze zijn eventueel los te bestellen. Let er dus op dat er koudwater vissen in het aquarium geplaatst worden, en geen tropische vissen! Wil je toch aan de gang met de vaak mooiere tropische visjes, schaf dan een kleine Nano-heater van 50 Watt aan bij deze set. Deze zijn goed in staat dit aquarium op temperatuur te houden en het geschikt te maken voor tropische vissoorten.

Bestel direct op Bol.com

Superfish aquarium aquaponics 23 SuperFish aquarium Aquaponics 23 (zwart)Koop op Bol.com
Superfish aquarium aquaponics 23 wit SuperFish aquarium Aquaponics 23 (Wit)Koop op Bol.com

Professionele inzet van aquaponics systeem

Een mini aquaponics systeem voor in de huiskamer is natuurlijk ontzettend leuk en leerzaam, maar echt veel oogst zal het niet opleveren. Aquaponics groeit wereldwijd langzaamaan, ook bij professionele bedrijven. Een mooie bijkomstigheid is dat ook vis geproduceerd kan worden, zonder dat hier ingewikkelde methodes van filtratie bij komen kijken: dat doen de planten immers. Onderstaand een video van een bedrijf volledig draaiende op aquaponics systemen.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie