Koi karperpokken herkennen, behandelen en voorkomen

Koi pokken of Koi karper pokken worden veroorzaakt door een virus dat aanwezig is in de vijver. Wees gerust, karperpokken zien er wellicht nogal schokkend uit, maar zijn weinig verveld voor vissen. Normaliter komen Koi er dan ook vanzelf weer vanaf, en zullen niet zomaar dood gaan aan karperpokken.

Karperpokken
Karperpokken

Karperpokken herkennen

Je herkend de ziekte vooral aan troebele vlekjes op de huid. Het lijkt alsof er gelei achtige dotten op de vis zitten. Een soort kleine gel achtige bultjes of puistjes, die overigens ook nog eens zacht aanvoelen. Voornamelijk zijn dit grijs of wit gekleurde vlekjes, die lijken op een soort wratten of wasachtige bultjes.

Typisch voor karperpokken is dat Koi er weinig last aan lijken te ondervinden. Ze blijven rustig doorzwemmen, hebben nog steeds trek in voeding en zijn net als de rest van de vissen gewoon actief.

Op welke plaatsen komen Koi pokken of karperpokken voor

De meest voorkomende plaatsen waar je karperpokken kan aantreffen isvooral op de vinnen, rugvin en staart. Ook vlakbij de bek, en op of rondom het hoofd zijn plaatsen waar pokken snel te spotten zijn. In het ergste geval kan het gehele lichaam onder de karperpokken komen te zitten, dat is echter uitzonderlijk.

Op de meeste plekken van het lichaam zijn pokken onschuldig. Het kan voorkomen dat de complete bek onder pokken kan komen te zitten. In dat geval is het wijs om wel even in te grijpen, gezien de vis daardoor minder kan gaan eten.

Karperpokken op staart
Karperpokken op staart

Waardoor worden karperpokken veroorzaakt?

Ik gaf al aan dat karperpokken ontstaan door een virus. Dat virus is het HPV-1 of herpesvirus 1 type. Het Herpes virus is niet alleen iets menselijks, maar komt dus ook bij vissen voor, voornamelijk bij karperachtigen (cyprinidae). Karperpokken ontstaan meestal na een koude periode. Vaak vlak na de winter en in het vroege voorjaar. Juist op dat moment is de weerstand van Koi of andere vijvervissen op zijn laagst, en kan het virus gemakkelijk toeslaan.

Karperpokken behandelen

Er is niet heel veel te doen aan het karperpokken virus. Het beste wat je kunt doen is geduldig zijn, het zal normaliter vanzelf weer herstellen. Koi zullen het snelst genezen wanneer ze naar een warmere omgeving gebracht worden. Nu bedoel ik niet te zeggen dat je de Koi zo snel mogelijk in quarantaine moet zetten om de temperatuur op te stoken. Nee, beter kun je geduldig wachten tot de temperatuur vanzelf gaat oplopen. Of je probeert de vijver licht bij te verwarmen, vooral het voorkomen van een terugval in temperatuur in het vroege voorjaar is wenselijk.

Wat je wel gemakkelijk kunt doen is de weerstand van jouw Koi een boost geven door goede en vooral verse voeding te gebruiken. Wat je ook goed kunt doen is een vitamine preparaat toevoegen aan de voeding die je geeft.

Hebben Koi eeuwig last van pokken?

Karperpokken verdwijnen normaliter vanzelf weer wanneer de temperatuur omhoog gaat. In de meeste gevallen is er van de plekken niets meer zichtbaar. Vaak zien we dat grotere volwassen Koi op een gegeven moment geen last meer hebben van het virus, alsof ze er ‘uitgegroeid’ zijn. Bij jongere Koi zien we dat het virus geregeld weer wil toeslaan, vaak eens per jaar in de koudste periode van het jaar.

Beste remedie tegen karperpokken

De beste oplossing tegen karperpokken is het jaar rond kwalitatief hoogwaardige voeding gebruiken, bestaande uit alle nodige voedingsstoffen en vitaminen. Hoge weerstand van vissen voorkomt dat het virus uitbreekt. Benieuwd naar een goed Koivoer? Lees dan eens deze blog: Beste Koivoer, voer informatie en ingrediënten.

Verder is weinig stress een van de beste remedies. Stress voorkom je door een goede waterkwaliteit, niet een al te grote visbezetting, en ja daar heb je hem weer: goede voeding.

Pokken met de hand verwijderen

Als behandeling kun je eventueel karperpokken met de hand weghalen. Met de nagel of een scherp (maar niet al te scherp) object kun je de pokken van het lichaam wrijven.

Ik raad dit echter af. Wel moet je dit doen wanneer de bek van een Koi dichtgroeit door de karperpokken. Je hebt dan geen keus.

Zijn karperpokken besmettelijk

Karperpokken zijn niet besmettelijk voor andere vissen in de vijver. Sommige Koi krijgen het eenmalig. Andere Koi hebben er ieder jaar in het vroege voorjaar opnieuw last van. Niet zo fraai, maar goed, het is niet anders. Die vis draagt het virus bij zich, en zal het over het algemeen ook blijven dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *